Přejít na obsah
Plavidla.cz

Hausbot a jaky motor k nemu?

sako

Doporučené příspěvky

Dobry vecer vsem. Takze, mam doma novy motor Mercury F50 ELPT EFI. Je k tomu razeni s asi 6m kabelem, myslim elektrickym a Smartcraft. Hausbot bude dlouhy 13.5m, kormidlo bude 12,5m od desky, kde bude uchycen motor. Prosim, co vse k tomu potrebuju? Asi lanovod na otaceni, pak lanovod na razeni rychlosti a pak prodluzka elektrickeho kabelu. Dobre, dam do te hydrauliky 25 000. Je to dobre a spolehlive reseni? A razeni rychlosti lanovodem? A pak ten elektrickaj kabel. Prosim, navrhnite mi reseni a kolik by to asi stalo. Uz tech 25000 nebo nejak tak mne nezabije, kdyz to bude ok. Ale rikam jeste jednou, ten hausbot, co jsem jezdil, mel 12.5m a mel jenom lanovody od motoru ke kormidlu. nic vic, zadne kladky a napinaky a bylo to ok. Jezdil jsem s tim. A klidne, kdyz mi nekdo udela i montaz, budu rad. Nechci nic zadarmo. Jeste jednou moc dik.
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• Odpovědi 69
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Nejlepší přispěvatelé v tomto tématu

Nejlepší přispěvatelé v tomto tématu

Chci jednoduchost. Spolehlivost. Dobre, hydraulika, neni to dalsi zdroj problemu? Zatim co vim o asi 5 hausbotech s motorem, vsechny maji bowdeny a vsechno je uplne ok. Tak ja uz fakt nevim. I kdyz jsem shanel motor, kazdy prodejce, ktereho jsem oslovil mi rekl, ze bowdeny se udelaji k tomu, ze to neni problem.
Odkaz ke komentáři

řízení pomocí kladek a lanka si dělají zruční kutilové sami,náklady na material-pár korun ale zase dosti práce a práce nějakého soustružníka.Lana i kladky,které zabírají dost místa,musíš schovat někam pod obložení,zejména kladky /jejich držáky/ musíš mít spolehlivě zakotvené v lodi!!

Bootcentrum

Odkaz ke komentáři

jak ti tady radi osoba asi nejpovolanejsi-jdi do te hydrauliky-na tuhle delku si nech udelat hadici v metrazi,na pistnici se nema co podelat(pokud nezrezne) a pokud to nekde nepotece-ve vysledku bych rekl ze to vyjde cenove skoro stejne-ale pokud jsi kutil a rad vymejslis vymyslene jako ja tak..............

at se dilo dari

....abych byl v obraze-doufam ze resis porad rizeni-nataceni motoru a ne razeni a plyn

Upraveno uživatelem packa
Odkaz ke komentáři

Tady ti nikdo konkrétně neporadí, protože to nikdo nedělal. Všechno je v poloze „si myslím“ a „možná by bylo“.

šel bych nejdřív opisovat k těm hasbótářům, co už to maj hotový, jak píšeš, a pak bych si teprv vybral co a jak.

Na řízení a ovládání plynu – vůle v řízení – až tolik dbát nemusíš. Pro změnu řazení musí být velmi přesné, jinak odepíšeš převodovku.

dlouhé orig Merc bowdeny najdeš tady:

https://webapps.brunswick.com/literature/literaturePartsInfo.do

https://webapps.brunswick.com/literature/literatureUnsecureHandleModelInfo.do

mají délky od 3 do 30 stop po 1 stopě, od 30 do 70 po dvou stopách. 1 stopa je 30,48 cm

nejdelší je teda cca 23m, to by ti mohlo stačit :lol: :lol: :lol:

Odkaz ke komentáři

Náhodou jsem dělal lanové řízení na Adelhaid, na Neptunovi,i na Hermannovi(tam jsem ho teda jen upravoval, neb ho už ,,upravovoval,, někdo přede mnou)s hydraulikou jsem jezdil v Německu,a vodvázanej jsem z toho nebyl...možná měli obě lodě bublinku v systému, páč ani jedna se nedala udržet rovně...........S bovdenem má špatnou zkušenost kámoš, kterej díky prasklýmu bovdenu řízení prorazil čerstvě zrenovovanýho Varianta ale to zase může i to lanko povolit......
Odkaz ke komentáři

to sako,pokud jde o rizeni tak hydraulika/lanove prevody neporadim neumim porovnat ale pokud budes uvazovat bowden/hydraulika tak neni co resit!A hydraulika je paradoxne ze vsech sistemu nejjednodusi,jak na montaz,udrzbu a i na to jak to je udelane.

Bowden je opravdu to posledni...a jeho pouziti pri delce 15m je snad i proti fizice;-)

U lanovodu pri takove delce bych mel docela obavu jak se to bude spravat pri zmenach teploty zejmena zima/leto...patrne bude potreba menit nadstaveni...krom toho spolehat se na nejake kladky,a tucet lozisk na vode...no nevim...ala mozna mam jen predsudky;-)

Ja jsem v tyhle vecech za jednoduchost...a nejjednodusi po kazde strance je hydraulika.

Odkaz ke komentáři

to ze lod ,,se nedala udržet rovně,, nema z rizenim jako moc spolecneho;-)

no přal bych ti videt tu srandu kdyz mi vyskocilo lanko z kladky pri vyhybani natazene trhacce na sumce-ale u hausbotu snad jizda v kluzu nehrozí

vzduch v hydralice je jedno a to same-aspon si myslim-on je na rozdil od oleje stlacitelny a pak rizeni plave ale pokud to bude dobre udelane a odvzdušněné tak to musi byt OK

Upraveno uživatelem packa
Odkaz ke komentáři

to packa to je neco naprosto jine...takze jeste jednou budu citovat cele ;-) ,,hydraulikou jsem jezdil v Německu,a vodvázanej jsem z toho nebyl...možná měli obě lodě bublinku v systému, páč ani jedna se nedala udržet rovně,, to je neco jine...pokud je lod spravne natrimovana a nadstavena tak pluje rovne i bez rizeni...Ono spis opak je pravdou.Hydraulika muze bejt tak citliva ze reaguje na jakykoli zasach do rizeni...pak se muze zdat ze lod nejde udrzet rovne...ale to jen za predpokladu ze lod neni spravne serizena jako takova.Neco jako sbihavost kol u auta...pokud je spatne tak rovne udrzet nejde...a taky to neni rizenim,naopak u presneho rizeni to je horsi...;-) Upraveno uživatelem cirus
Odkaz ke komentáři

Znamej si nechaval predelat rizeni sve lodi na kladky a lanka. Pak jsem jej jednou videl, jak sedi vzadu na lodi a ve vode padlo ( motor zabudovanej s primou hrideli pro vrtuli). Ptal jsem se proc to padlo a zrovna moc chvaly na system kladek nepjel. Nerikam, ze je to spatnej system, take jme o nem uvazovali na drivejsi lodi, ale pokud to neni udelano opravdu blbuvzdorne, aby se nekde lanko nezaseklo, nevypadlo z kladky atd., nezohledni a neporesi se vsechny vlivy jak jiz bylo zminovane tepelny prechod leto/zima tak s tim budou problemy. A uprime pri kotveni za asistence bocniho vetru je to jedna z veci, na ktere zavisi osud Vasi lodi.

Rozhodne zde tento system nezatracuji, jen mam obavy, ze ac to vypada jednoduse, tak v teto delce to zas tak jednoduche na "bastleni doma v garazi" nebude.

Odkaz ke komentáři

Zatim, co jsem si overoval, nedelaji bowdeny absolutne zadne problemy. A delky kolem 12-13m. Rikam jeste jednou, jezdil jsem tenhle rok na Orliku v Puknovsky zatoce a kolem na hausbotu, ktery ma bowdeny. Na zkousku, dohodnul jsem si to s majitelem. Ma tam Mercury 30 EFI. Jezdi s tym druhy rok a ten teda jezdi jak o zivot. Kazdy vikend a nekdy pres tyden. A to fakt jezdi. Moc. Nemel vubec zadny problem. Co bowdwny maji, nemaji s tym vubec zadne problemy. Opakuji, vubec zadne. Pujdu do bowdenu. http://www.gammabb.sk/ podivejte se na toto. Dik.
Odkaz ke komentáři

Pak jen hodne stesti!;-)

Proslo mi rukama tak 35-40 lodi,bowdeny rizeni jsem resil na vic nez pulce z nich(a to kratsi delky) ,nutno dodat ze nekdy i opakovane.Z mych skusenosti to je prvni vec co se na lodi pokazi;-)Pri delce 15m nemuze bejt vubec sance to promazat.Bezne je nutne koupit lanovod i s ,,Steering Helm,, u kratsich delek zivotnost tak dve sezony...u delsich ...vsak poznas sam;-)Myslim tim samozrejme bowden rizeni,razeni a plyn je vcelku OK.

Ps.dej vedet kolik te to ve finale stalo.

Upraveno uživatelem cirus
Odkaz ke komentáři

pro "Sako" jestli ti mohu něco doporučit,pust z hlavy různé varianty a zvol tu nejlepší a tou je HYDRAULICKE řízení!!

řazení rychlostí a ovládání plynu budeš muset v tvém případě stejně udělat bowdeny,jen při té délce to nebude 100%.

Kde máš hausbot? Pokud jej dopravíš na Slapy/ Cholin/po vodě nebo po suchu,mohu ti zajistit veškerou montáž i zajištění potřebných dílů.

Bootcentrum

Odkaz ke komentáři

• 3 months later...
Diobry den vsem, tak hausbot je, da se rict hotovy, jeste se doladuje interier, koupelna, wc, kuchyn, vlastne vse uvnitr. Jak jste mi radili, pujdu do hydraulickeho řizení. Ale plyn a řazení nechám na lanovodech. Pri cene hausbotu mne to uz nezabije. Mam koupit set, napr se 6m hadicema a hadice a spojky nechat dodelat, nebo jit vse komplet zvlast? Napr. toto- http://www.marinesport.cz/store/goods-W_550887-624-hydraulicke-rizeni-baystar-pro-zavesne-motory-o-vykonu-40150-hp-sada.html ?
Odkaz ke komentáři