Přejít na obsah
Plavidla.cz

Antifouling

Sullaco

Doporučené příspěvky

• Odpovědi 100
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Nejlepší přispěvatelé v tomto tématu

Nejlepší přispěvatelé v tomto tématu

No, kyselina solna... asi umeje dobre, ale ma sileny korozivni ucinky, tak bacha. Ve skrini s _UZAVRENOU_ lahvi kyseliny solny mi zrezivela pinzeta - z chirurgickyho nerezu. Mimoto je to uz docela ziravina a pokud si k ni omylem cichnete, tak to bude posledni vec co ucitite na dlouhou dobu.
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nazdárek všici...dle mě nezní otázka jestli AF ano či ne, správně je to...proč jsem to neudělal hned ?!!!! Od května do půlky července naroste v Žernosekách fotbalovej trávník otočenej směrem ke dnu. Nesundá ho ani hodně dobrá wapka, jen opravdová dřina s houbičkou. V Chorvatsku za tři týdny taky hrůza možná tedy i proto, že jsem nikdy na vodě zespoda loď nečistil. Mam dovolenou a ne rajóny :-) Na příští sezonu AF určitě ano.
Odkaz ke komentáři

AF nemám a každý rok po sezoně jen člun opláchnu vapem. Zbytky co vapka nepobere nechám zaschnout a potom to postříkám nějakým přípravkem od Star Brite- je to snad čistá kyselina solná i když na obalu píšou že přípravek není na kyselém základu. Cena je hnusná a až bude zase výstava Lodě na vodě kde jsem to koupil tak tu krávu co to prodává hodím do Vltavy. Nedej bože že vám to kápne na vlek to šumí a leze zinek dolů rychlostí světla a zámková dlažba taky změnila odstín. Ps : cena cca 600,- kč prý se slevou
Odkaz ke komentáři

Tak ja uz od svyho mladi a to je dost dlouho, pouzivam roztok kyseliny šťavelový. Dve polevkove lzice do kyble s vodou, tepla je lepsi, nanest valeckem, drive smetakem a po chvili splachnout vodou. Dolu jde vsechno, zrovna dopoledne jsem to opakoval. Upraveno uživatelem tove
Odkaz ke komentáři

to Sullaco:

to je nesmysl 5 týdnů na vodě ti nemůže vydržet jen s voskem.

Já dávám nano ochranu a stejně to nevydží. První týden je to čisté a již druhý týden se začnou tvořit řasy, ty jsem očistil a pak ještě každý týden znovu a stejně jsou tam vápenaté nárůsty.

Každopádně to ale jde lépe, než kdyby jsi nic nepoužil.

Každopádně letos po 6 týdnech na moři je to lepší než loni, to jsem to vůbec nečistil v průběhu dovolené a ještě jsem to nechal zaschnout a to bylo peklo.

Jinak čistím savem na koupelny a houbičkou na nádobí, není potřeba to brousit. Vápenaté úsazeniny, které již houbičkou nejdou jsem potom odstranil žiletkou, ale předtím místo nastříkal jarem.

V žádném případě nijak nečisiti na sucho jinak poškrábeš povrch.

Nemám proč bych lhal. Jsem leštič a o svou loď se úzkostlivě bojím. Dal jsem toto http://www.imramovsky-marine.cz/cs/katalog/barvy-a-cistici-prostredky/lodni-kosmetika-udrzba-lodi/vosk/ nebo toto http://www.imramovsky-marine.cz/cs/katalog/barvy-a-cistici-prostredky/lodni-kosmetika-udrzba-lodi/lestenka-s-teflonem/ a to 2x za sebou. Jelikož jsem se potápěl, tak jsem měl loď ze spodu v merku. Loď byla zespodu plná vzduchových bublinek spolu s nepatrnou jakoby oslislou vrstvičkou. Na vodorysce byl samozřejmě trošku šrám od špíny v maríně. Nic víc na lodi za tu dobu (cca 4 týdny) skutečně nebylo. Jinak to bylo v září na Dugi Otoku, jezdili jsme denně a zrovna to nešetřili, ledaže by tam měli speciální vodu :)

Odkaz ke komentáři

to Sullaco:

tak si to nechám od tebe příští rok navoskovat :)

Netuším jak je to možný asi byla u tebe v přístavu voda méně agresivní :)

Je tedy fakt, že já jsem v HR vždy v červenci a voda má tak 27-29C vzduch tak 40C ono to pak také rychleji roste.

Upraveno uživatelem skodavrs
Odkaz ke komentáři

to Sullaco:

tak si to nechám od tebe příští rok navoskovat :)

Netuším jak je to možný asi byla u tebe v přístavu voda méně agresivní :)

Je tedy fakt, že já jsem v HR vždy v červenci a voda má tak 27-29C vzduch tak 40C ono to pak také rychleji roste.

Neříkám, že to není možný, prostě ale fakt nekecám, jen bublinky a trup malinko oslizlej. Sám sem byl překvapenej. :)

Já to letos nedělal ani na svojí, je to celkem drbačka, hlavně ty spodní partie, i když zase tak strašný to nejni.

Upraveno uživatelem Sullaco
Odkaz ke komentáři

Jenze panove pozor. Jak pise Sullaco, jestli byl na Dugim Otoku, tak tam se rika, ze v teto oblasti je nejcisci a nejslanejsi voda z celeho Jadranu. Kdyz jsem nemel fouling, tak jsem sledoval, ze ne vsude Vam poroste dno stejne. Takze i kdyz budete mit stejne osetrenou lod, tak jeden to bude mit v cajku a druhej to bude mit spinave.
Odkaz ke komentáři

• 2 months later...
Ahoj Kapitáni :) potřeboval bych poradit ohledně nátěru na z náhon. Jelikož si renovuju loď, a náhon už mam sundaný obroušený a opískovaný, tak stále váhám čím to natřít. Tak určitě základ, ale co pak nato? Bud antifouling, nebo nějakou dvousloužkovou barvu a nato lak? Furt ve vodě to mít nebudu. Díky za názory, návrhy a odpovědi :)
Odkaz ke komentáři

tak komaxit určitě ne...je tvrdý, stačí malé poškození , nebo prasklina a jde to systémem puchýřů celé dolů...

Mám pozitivní zkušenost s touto skladbou:

1. přechodový můstek na hliník - záleží na výrobci, ale je to taková zelená vodička

2. epoxidový dvousložkový základ, min 2-3 vrstvy

3. akrylátový, polyuretanový nebo epoxidový vršek zase min 2-3 vrstvy , skladba je ideální od jednoho výrobce barev aby vše navazovalo jak má.Existují i aplikace, že se lakuje ještě do mokrého , tedy základ se nenechává úplně zaschnout , ale vršek se lakuje ihned, např. základ typu Dickchicht.

Pokud se nevyznáš, zajdi do lakovny, ale takové , kde se opravdu vyznají.

Odkaz ke komentáři

Mám už 10 let komaxem udělanej přívěšák( Je to starej vichr)A je to absolutně v pohodě! Ony jsou komaxitu různý druhy, tenhle je pružnej, dokonce se ani neloupe z plechu při ohnutí. Nikomu to ovšem nenutím.

když ho máš ve stodole, tak sichr. ;) Mně nevydržel na vrtuli ani půl sezóny

Upraveno uživatelem david
Odkaz ke komentáři

• 2 weeks later...
a ještě bych se chtěl zeptat, co jsem četl o antifoulingu, tak na některých píšou že vydrží např sezonu a pak se musí znova natírat např. dvě vrstvy. Je nějaký který vydrží dlouho? Není to ten tvrdý antifouling? Co třeba tenhle? http://www.marine4u.cz/index.php?main_page=product_info&cPath=72_86&products_id=1823&zenid=f8e2310118ded48a362837f661f6f6e8
Odkaz ke komentáři

Ahoj. Zalezi co je to za fouling. U nekterych jsem slysel, ze kdyz ho natres, tak potom do urcite doby se musi dat na vodu, jinak se ti oloupe. Nicmene u toho meho, coz je pry nejakej tvrdej foulig ( racing - asi jako zavodni :) ) mi clovek co to delal rikal, ze je to jedno. Co se vydrze tyce, tak letos jiz byl na lodi druhou sezonu a vcelku bez problemu. Takze si myslim, ze minimalne jednu sezonu jeste vpohode vydzi.
Odkaz ke komentáři