Přejít na obsah
Plavidla.cz

Antifouling

Sullaco

Doporučené příspěvky

• Odpovědi 100
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Nejlepší přispěvatelé v tomto tématu

Nejlepší přispěvatelé v tomto tématu

Jak pise Sullaco pripravek Antigilb ( oranzovy uzaver ) od Yachticonu je na to idealni. Pouzivam jej. Je to snad neco na bazi kyseliny citronove ci co. Staci striknout na houbicku a pak jenom nanest na bok lode, kde je pruh. Neni treba nijak lestit, nebo drbat po chvili je videt, jak skvrna zacina sama mizet. Je dobre si toho pripravku dat na houbicku vice. Cim vic, tim lepe jde skvrna dolu. Pak uz jenom staci oplachnout bok lodi kostatkem a cistou vodou a je jak nova. Nicmene pro majitele antifoulingu pozor. Protoze to velice dobre zere fouling, takze kdo ho ma na lodi, tak opatrne !!!
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• 2 months later...

Takže! Loď po vyndání z vody černá jak kdyby ležela v mazutu, prostě hnus a mě bylo celkem úzko :) Ale protože kdo je připraven nebývá zaskočen, pořídil jsem dle zdejších rad a videa na jůtůb kilo kyseliny šťavelový za 80,- a litr kyseliny sodný 60,-, postřikovač od Gardeny 500,- fůru hadrů, respirátor, brejle a vodu. Jo a ještě klacek na míchání. Bazmeg z marine šopu antigilb za 500 byla jen pojistka. Vozejk jsem zabalil do folie, rozmíchal kyselinu s vodou a šlo se na to. Je fakt že to šlo dolů rychle, nicméně i tak jsem pmusel pod vozejk a aby to bylo top tak vzít hadr a přitlačit. Na nárusty na noze a pár řas na boku lodě, kde šťavelovka nefungovala stačilo štětečkem potřít kyselinu sodnou a hned hadrem stírat. Po tom všm samozřejmě opláchnout důkladně vodou a umýt kvalitním šamponem. Nebejt obštrukcí s vozejkem, tím myslím jakože přístup tak je to s prstem v nose raz dva hotovo. Takže mi může celej antifouling vlízt na hrb stejně jako antigilby ze šopů.

PS: hrozně by mě zajímalo co se stalo za týden s vodou na žernosekách, že nám zčernaly lodě. Dva tři měsíce byl klid, a během jednoho týdne najednou bum, nános jako kráva, zčernalý konec žebříku atd. Možná by stálo za to odebrat vzorek.

PPS: ještě umejt vršek, vytepovat, promazat, namazat, leštičkou přelíznout laminát a navoskovat a hurá na příští rok!

Pár fotek:

Před:

http://img89.imageshack.us/img89/8238/a6vj.jpg

Po:

http://img40.imageshack.us/img40/6630/os5l.JPG

http://img9.imageshack.us/img9/4067/ccaj.jpg

Upraveno uživatelem Sullaco
Odkaz ke komentáři

• 2 weeks later...
díky za upřesnění, ještě jsem konzultoval antifouling již dříve s klukama na plachetnicích v chorvtasku a jejich názor byl , že fouling když je nový, tak dosahují rychlosti za shodných podmínek na začátku cca 60km/h a na konci sezony, když je fouling opotřebovaný tak kolem 40km/h, proto, že ho dělají každý rok.Ale nevím, zda na plachetnici je shodný s motorovkou :-) jsem začátečník :-)
Odkaz ke komentáři

AF bych nechtěl z důvodu nevratného zničení trupu. A poté co jsem víděl co se na lodě s AF na žernosekách přichytilo respektive jak vypadaly po vytažení z vody tak bych si ho na loď nedal už tuplem.

Mě loď bez AF lítala furt přes 70 a to myslím, že ke konci byla zajebaná docela dost viz foto. Ale já jsem jen takovej z lodníkova hovna pára, počkej až sem zavítá místní smetánka, ty ti to vysvětlej! :)

Upraveno uživatelem Sullaco
Odkaz ke komentáři

Kotvím na vodě celou sezonu, vyzkoušel jsem to bez antifoulingu dvě sezony a teď dvě sezony s antifoulingem. Zřejmě asi dost záleží na typu foulingu, Když jsem aplikoval na loď kterou jsem měl před touto moc to nefungovalo a dno zarostlo pomalu stejně jako bez. Ten co používám teď - světe div se funguje. Při kotvení lodě bez jsem měl dno zarostlé docela výrazně. Při použití foulingu to vydrželo celou sezonu bez porostu. Takže za mne pokud budeš kotvit celou sezonu na vodě natřel bych to, pokud budeš dávat na vodu průběžně neřešil bych to.
Odkaz ke komentáři

• 3 weeks later...

No musím přidat mojí zkušenost . Kotvím trvale na Sandberku nad Kolínem a AF mám poměrně dobrej a vyplatí se . Jelikož je zde velké množstí škeblí a ty kladou pořád vajíčka,tak to vidím . Na motoru ho nemám a je neustále osázený zárodky škeblí a musím ho mít proto nad vodou aby se mi to nedostalo do sání a cirkulace vody .Na lodi se taky usadí ale jen krátce a odpadnou nebo je skluzem sloupnu .O řasách a pod nevím . Motor ale musím čistit ,tam se toho nanese spousta i jen krátkým provozem .

PS a ted se budu rouhat ,, nad všechny drahý prostředky na čištění používám starou dobrou SOLVINU . Kam se hrabou CIFy a SAVA. Kombinace těch dubových pilin a látek v solvině okamžitě uvolňují nečistotu všeho druhu a to i žluté skvrny a nánosy okolo vodorysky a to nemluvím když čistím něco od ryb v interiéru . Lakované věci se pak pěkně lesknou a mají i lehkou ochranu proti vlhkosti .Když se dá na obyčejnou houbu krásně čistí i pod vodou . No a cena to je za pakatel .

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...