Sullaco Zveřejněno 2. Říjen 2012 Sdílet Zveřejněno 2. Říjen 2012 (upraveno) Ahoj,vzhledem k tomu, že jsem letos nebyl ani jednou na lodi, protože ji mám v garáži a vždycky je to anabáze na celý den, rozhodl jsem se, že ji dám od příštího roku do Žernosek na vodu.Nicméně je tu jeden zádrhel a to udělat antifouling nebo ne? Jde mi o jedno, loď je jako nová a trhá mi to srdce to nechat nevratně zbrousit a natřít. Trpěla by loď respektive její trup nějak výrazně při půl ročním stání ve sladké vodě?Díky za rady.Edit: trochu jsem pohledal a našel jsem, že na nových lodích kotvících ve sladkě vodě se to lecky nepoužívá a je to v pohodě akorát je to pak krapet horší čistit, pokud to tedy člověk nechá zaschnout. Jinak jakožto leštič nebudu mít problém to sem tam, respektive při každé návštěvě omýt i třeba pod vodou. Upraveno 2. Říjen 2012 uživatelem Sullaco Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Anachy Odesláno 2. Říjen 2012 Sdílet Odesláno 2. Říjen 2012 Z vlastní zkušenosti : stojím na vodě cca od května do září, dost záleží jak voda ve které stojíš teče a jakou má teplotu, až do loňského roku jsem antifouling neřešil a vždy nadával jak je zespodu a po bocích zarostlá. Prostě děs. čistil jsem to několikrát za sezonu vždy štětkou na WC a HOUBIčKOU S DRSNÝM POVRCHEM. Letos na jaře jsem se rozhodl to pořešit a celý spodek jsem obrousil, natřel základem a vrchním foulingem a musím konstatovat, že výsledek mile překvapil, loď po celou sezonu čistá, omýt po vytažení (což bylo tento víkend) vše šlo jen tlakovou vodou a po bocích jen tam kde nebyl fouling ručně houbičkou. Takže i když jsem při aplikaci nadával jak špaček práce se vyplatila. Použil jsem tyto barvy : od f. international základ PRIMOCON a vrchní VC OFFSHORE. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
skodavrs Odesláno 2. Říjen 2012 Sdílet Odesláno 2. Říjen 2012 to sullaco:to se ti chce jim platit v Žernosekách za stání?S tím antifoulingem jsem na tom stejně také se mi nechce lod zničit.Já hold každý rok po drbu po chorvatsku jak blbec. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Sullaco Odesláno 2. Říjen 2012 Autor Sdílet Odesláno 2. Říjen 2012 (upraveno) Platit se mi samozřejmě moc nechce, ale než mít loď celý rok v garáži, tak to buď dám na trvalo na vodu nebo to můžu prodat. Takhle prostě můžu vzít motorku a zajet si do maríny se na hoďku dvě povozit nebo když vezmu moji manželku, tak nám stačí sednout do auta a za 30 minut jsme u vody. Takhle jsem musel do auta, nasadit tažný, jet 10 km do garáže, zapojit vlek, jet 30 km k vodě, tam šibovat a spustit do vody a po povození ae to celé opakovat. Tohle je pro mne jediné možné řešení, jak si loď užít. Právě, že se mi taky nechce brousit loď, to ji raději sem tam na vodě omyju a po vytažení budu dřít jako mezek. Antifouling je hnusnej, ale více mne trápí zbrousit ten krásný, lesklý a nepoškozený trup. Jen se bojím aby se ten laminát nějak nepoškodil, nerozmočil nebo já nevím co. To bych fakt nerad. Mimo jiné co to je ta osmóza, to mi nehrozí? Upraveno 2. Říjen 2012 uživatelem Sullaco Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
jiri.sefrna Odesláno 2. Říjen 2012 Sdílet Odesláno 2. Říjen 2012 No, co je mi známo, tak osmóza je množství vody nasáklé v laminátu, u nové lodi s nepoškozeným gelcoatem to snad nehrozí, servisák mi říkal, že do 1,5% je to v pohodě, já mám 0,4%, takže pohoda, ale viděl jsem 20 let starou laminátku a ta měla 35% !!! Znalci mě určitě opraví, nebo doplní. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tomas80 Odesláno 2. Říjen 2012 Sdílet Odesláno 2. Říjen 2012 AhojOsmozy se bat nemusis. Nase novejsi lode, ktere maji jiz Gelcoat tomu nepodlehaji. Stanim na sladke vode nicemu neublizis, jen jde o to co psal Anachy, ze az to vytahnes na podzim z vody, tak si maknes. A jeste samozrejme ten narust ma dalsi efekt a tim je jizda ve skluzu. Z antifoulingu se ti to hnedko smeje. Pokud jej nemas, tak tim potom ziskavas dalsi odpor a pokud nemas velkej prebytek vykonu, tak se ve finale nemusis diky porostlemu dnu ani do skluzu dostat.Na predchozi lodi, kde jsem antifouling take nemel mi to za 14 dni v Chorvatsku snizilo rychlost o 5 kilaku :) Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Sullaco Odesláno 2. Říjen 2012 Autor Sdílet Odesláno 2. Říjen 2012 (upraveno) A co když mám někde nějakou oděrku na laminátu? Tome, já měl loď 14 dní na moři také a neměl jsem na ní za celou dobu ani ň to nekecám, protože jsem loď před tím kvalitně navoskoval. To samozřejmě ztratí při stání ve vodě byť sladké asi smysl, nicméně víš, že jsem leštič-pacient takže za hezkého počasí mi to nedá a automaticky jedu k ostrovu a bude údržba. Navíc ta moje bárka oproti tvojí je přece miniaturní :) Mě jde skutečně jen o to, zachovat původní stav lodi i za cenu větší práce ale nerad bych abych loď nějak poškodil. Upraveno 2. Říjen 2012 uživatelem Sullaco Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
viita Odesláno 2. Říjen 2012 Sdílet Odesláno 2. Říjen 2012 Z vlastní zkušenosti atifoul doporučuju.Když se dá bílý , nebo šedý , tak to ani nevypadá nijak zle.Já použil po delším bádání Seajet a mohu říct že kvalita za výbornou cenu. Aplikace malý molitanový váleček. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tomas80 Odesláno 2. Říjen 2012 Sdílet Odesláno 2. Říjen 2012 Sullaco, jak jsem ti jiz rikal nedavno. Vyzkousej to bez antifoulingu a uvidis co to bude delat. Lodi tim nijak neublizis. Kdyby se tu nekdy objevil Dragon, tak by nam mohl rict, jak na tom byl letos bez foulingu na Zernosekach. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Sullaco Odesláno 2. Říjen 2012 Autor Sdílet Odesláno 2. Říjen 2012 Ok ty bejku vyzkouším to. Holt mi při údržbě na ostrově helfneš. Beztak tam jenom chrápeš, žereš a tloustneš! :)))))))))))))) Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tomas80 Odesláno 2. Říjen 2012 Sdílet Odesláno 2. Říjen 2012 Vole :lol: Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Sullaco Odesláno 3. Říjen 2012 Autor Sdílet Odesláno 3. Říjen 2012 Jeste mne zajima, vy kdo parkujete na vode delsi dobu, nechavate nohu Z nahonu sklopenou dolu nebo ji sklapite nahoru. Tehda jsem na mori koukal, ze dost lidi to melo nahore. To pry ale zase trpi pistnice atd. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Bootcentrum Odesláno 3. Říjen 2012 Sdílet Odesláno 3. Říjen 2012 Noha vždy dole,teda pokud to podmínky dovolí! Jinak máš pravdu,při zvednuté noze trpí manžety i pístnice!Bootcentrum Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Standa Odesláno 3. Říjen 2012 Sdílet Odesláno 3. Říjen 2012 Platit se mi samozřejmě moc nechce, ale než mít loď celý rok v garáži, tak to buď dám na trvalo na vodu nebo to můžu prodat. Takhle prostě můžu vzít motorku a zajet si do maríny se na hoďku dvě povozit nebo když vezmu moji manželku, tak nám stačí sednout do auta a za 30 minut jsme u vody. Takhle jsem musel do auta, nasadit tažný, jet 10 km do garáže, zapojit vlek, jet 30 km k vodě, tam šibovat a spustit do vody a po povození ae to celé opakovat. Tohle je pro mne jediné možné řešení, jak si loď užít. Právě, že se mi taky nechce brousit loď, to ji raději sem tam na vodě omyju a po vytažení budu dřít jako mezek. Antifouling je hnusnej, ale více mne trápí zbrousit ten krásný, lesklý a nepoškozený trup. Jen se bojím aby se ten laminát nějak nepoškodil, nerozmočil nebo já nevím co. To bych fakt nerad. Mimo jiné co to je ta osmóza, to mi nehrozí?Ahoj když máš loď v garáži tak jí tam alespoň najdeš.Nevím jak se to v Žernosekách změnilo,ale v době když jsem tam kotvil já tak se tam ztratila loď a nikdo o ničem nevěděl.Testnul jsem je, tenkrát jsem ráno odjel z lodí aniž bych někomu něco řekl a nikdo se neozval dodnes a jsou to 3 roky. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Sullaco Odesláno 3. Říjen 2012 Autor Sdílet Odesláno 3. Říjen 2012 (upraveno) Ahoj Stando, no ono to bude asi jako s obyč parkovištěm, zabezpeč si sám. Na druhou stranu jak by kontrolovali kdo má k dané lodi přístup a kdo né. Schválně se jich ale zeptám jak to mají pořešené. Add: a jak nejlíp zabezpečit loď proti čorce? Upraveno 3. Říjen 2012 uživatelem Sullaco Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tomas80 Odesláno 3. Říjen 2012 Sdílet Odesláno 3. Říjen 2012 Tak pokud to mas moznost mit napichle na elektriku tak by asi byl smysluplny nejaky alarm s lokalizaci. Pokud nejsi na produ, tak tezko rict.Zpocatku meli v zminovane marine webkameru. Na netu uz ale neni, tak nevim, zda jim jeste funguje.Co se tyce lodi, tak zase na druhou stranu maji tam branu a zakaz vstupu neopravnenym osobam na molo. A dost dobre si nedovedu predstavit, ze by kazdeho obvolavali kdyz s lodi odpluje odpluti. V Chorvatsku te taky nikdo v marine nehlida kam a kdy s lodi odplujes. Sice maji tvoje papiry od lodi, ale kdyz budes nekde na vylete a nekdo ti s tim odpluje, tak mas asi vcelku taky smolika. Decka, to zabezpeceni je jiz trochu jine tema, takze jsem na toto zalozil nove vlakno a prosim pokracujte zde:http://www.plavidla.cz/forum/viewtopic.php?pid=7929#p7929 Tady pojedeme dal tema Antifouling :) Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
bambinone Odesláno 3. Říjen 2012 Sdílet Odesláno 3. Říjen 2012 (upraveno) Dostal jsem na vyzkoušení a pak si hned koupil takovouhle vodičku na čištění trupu. S nedůvěrou jsem se držel instrukce nechat mokrý špinavý trup dokonale zaschnout. Pak stačí postříkat, ev. houbičkou rozetřít, a po chvíli lze setřít všechny usazeniny a zůstává alabastrově bílá stopa, jak v reklamě v televizi. Kdo nevyzkoušel neuvěří... To dělám na podzim, jinak v létě občas jen kartáčm při koupání z vody odrbu to nejhorší, aby to přiliš nebrzdilo... Přívěsný motor nechávám sklopený do vody - radil mně to jeden technik, že to je šetrnější na bovdeny a hlavně vysychání vnitřku nohy je méně příznivé, než to nechat ve vodě... Upraveno 3. Říjen 2012 uživatelem bambinone Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
vladimír Odesláno 10. Říjen 2012 Sdílet Odesláno 10. Říjen 2012 Pánové, trochu jste odbočili od tématu, tak se k němu vrátím. Měl jsem člun poslední dva roky pět týdnů v kuse na moři a bylo to pěkně zarostlý. Letos jse koupil rejžák, a po n14-ti dnech jsem to začal čistit (tak jednou týdně), hezky brýle a pod vodu. Moc příjemná práce. Sice to pomohlo, ale ne stoprocentně. Teď jsem to obrousil, dal novou barvu a přístí rok dám určitě antifoul. Protože mám RIB, nevím, čím ošetřit plováky, protože do toho PVC se to taky pěkně zažírá. Díky za rady. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Sullaco Odesláno 10. Říjen 2012 Autor Sdílet Odesláno 10. Říjen 2012 Pánové, trochu jste odbočili od tématu, tak se k němu vrátím. Měl jsem člun poslední dva roky pět týdnů v kuse na moři a bylo to pěkně zarostlý. Letos jse koupil rejžák, a po n14-ti dnech jsem to začal čistit (tak jednou týdně), hezky brýle a pod vodu. Moc příjemná práce. Sice to pomohlo, ale ne stoprocentně. Teď jsem to obrousil, dal novou barvu a přístí rok dám určitě antifoul. Protože mám RIB, nevím, čím ošetřit plováky, protože do toho PVC se to taky pěkně zažírá. Díky za rady.No vidíš, a já měl loď na vodě cca kolem 3 týdnů na moři a protože jsem ji před tím kvalitně navoskoval, měl jsem na ní pouze a jen takové bublinky. Zkus pořádný vosk a trochu práce a nemusíš kvůli 5 týdnům dávat AF. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
vladimír Odesláno 11. Říjen 2012 Sdílet Odesláno 11. Říjen 2012 Díky za radu, ale co je to, "pořádný vosk"? Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
skodavrs Odesláno 11. Říjen 2012 Sdílet Odesláno 11. Říjen 2012 to Sullaco:to je nesmysl 5 týdnů na vodě ti nemůže vydržet jen s voskem.Já dávám nano ochranu a stejně to nevydží. První týden je to čisté a již druhý týden se začnou tvořit řasy, ty jsem očistil a pak ještě každý týden znovu a stejně jsou tam vápenaté nárůsty.Každopádně to ale jde lépe, než kdyby jsi nic nepoužil.Každopádně letos po 6 týdnech na moři je to lepší než loni, to jsem to vůbec nečistil v průběhu dovolené a ještě jsem to nechal zaschnout a to bylo peklo.Jinak čistím savem na koupelny a houbičkou na nádobí, není potřeba to brousit. Vápenaté úsazeniny, které již houbičkou nejdou jsem potom odstranil žiletkou, ale předtím místo nastříkal jarem.V žádném případě nijak nečisiti na sucho jinak poškrábeš povrch. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
taurus Odesláno 11. Říjen 2012 Sdílet Odesláno 11. Říjen 2012 Už jsem to někde psal, ale na čištění lodě bez antifoulingu po pěti týdnech na moři (již řadu let můj případ) je nejlepší na hrubo plastová škrabka na led (tu vozím v autě co kdyby v červenci v HR udeřily mrazy) a pak to dojet pytlem na brambory (tím s hrubými oky z nějakého vikslajvantu). Ten se dá vždy sehnat někde v marketu. Všechny ty houbičky se v neuvěřitelně krátké době zanesou. Pochopitelně tohle vše ještě na vodě na mělčině. U lodi kolem šesti metrů je to ještě únosné, skoro většinu dna lodě obsáhneš s hlavou nad vodou, no a na tom zbytku si potrénuješ nádechovou techniku. Hlavně u toho musíš stát na dně a jednou rukou být "rozepřen" o dno lodě - plavat u toho prostě nejde. Když se podaří přesvědčit manželku že i tohle je vlastně koupání tak je to podstatně rychlejší než patlání nátěrů. Ve dvou je to akce tak na půl hodiny. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
coverline Odesláno 12. Říjen 2012 Sdílet Odesláno 12. Říjen 2012 Dobrý den na čištění lodě od řas na moři.nebo na řece po delším stání skuste přípravek který koupíte v lékárně nevím jestli i zde musíte se poptát já kupuji v Rakousku a jmenuje se ACIDUMHYDROCHLOR.CONC.36%. Salzsare 36% PHE 7.0 je dodámána v 5l. Celou spodní část která je znečištěna nastříkáte ručním postřikovačem co je zelené začne šumět.Potom ostříkáte tlakovou vodou.Dejte vědět jak to šlo. Zdraví Karel. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
viky_cz Odesláno 12. Říjen 2012 Sdílet Odesláno 12. Říjen 2012 (upraveno) To je kyselina solna ne? Tim se cistej zachody :)http://www.uklid-drogerie.cz/kyselina-solna-chlorovodikova-1l-p-46840.html Upraveno 12. Říjen 2012 uživatelem viky_cz Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
david Odesláno 12. Říjen 2012 Sdílet Odesláno 12. Říjen 2012 (upraveno) no, akorát u France Jósefa ji maj krapet koncentrovanějšíostatně co jiného na vápený ulity korýšů, že joale jen co to příde do marine šopu, bude litr za tři kila Upraveno 12. Říjen 2012 uživatelem david Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky