viky_cz Odesláno 27. Únor 2013 Sdílet Odesláno 27. Únor 2013 Myslis jako namontovat ji az za chlazenim vyfukovych plynu? To mne teda ani nenapadlo, ze by nekdo zkousel. :) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Zdenda Odesláno 27. Únor 2013 Autor Sdílet Odesláno 27. Únor 2013 (upraveno) Já jsem nakonec s karbecem nic nedělal. Dal jsem ty původní svíčky a vyrazil na vodu. Startoval na škrtnutí a relativně šel. Výsledky jsou takový, že mám motor rozebranej v garáži. Otáčky pořád kolísaly a každou tak třetí otáčku vynechal. Pravidelně. Najednou klesl tlak oleje.Po rozebrání....Válce vydřený, klika chycená. Vačkovka totálně obroušený zuby na pohon rozdělovače (proto to kolísání otáček). část jednoho zubu dokonce chyběl. Proto asi to pravidelný vynechávání. Prasklá vana. Původní majitel jí celou rozřezal, vyspravil okapovym plechem a zalepil snad žvejkačkou.Dneska má tedy motor čtvrtý výbrus bloku. Je komplet přebroušená klika, generálka hlavy. Nový písty a nový kroužky. Ještě objednám novou vačku a rozdělovač. Pak teprve se můžu zabejvat seřízením. :-)Jo, jinak předchozí majitel (automechanik a majitel autoservisu) se dušoval, jak je motor po generálce. Prý na něj nemusím šáhnout. :-D :-D :-DJinak ale návod na seřízení karbecu by se hodil. Netušim na co je kterej z těch dvou šroubků. Upraveno 27. Únor 2013 uživatelem Zdenda Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
romanva Odesláno 27. Únor 2013 Sdílet Odesláno 27. Únor 2013 Já mám na seřizování karbecu průhlednou svíčku. Na autech mi to fungovalo perfektně, ale tady se s tím nějak nedokážu poprat. Pořád to mám bohatý akdyž to seškrtím víc, tak volnoběh je hroznej, protože klapka je moc pootevřená. Je to jako když se ucpe vzdušník, ale tady je to všechno čisté a průchozí, ale prostě to míchá tu volnoběžnou směs strašně bohatou. Proto mě napadla ta vysoká hladina. Ještě zkusím nějak odzkoušet jestli mi to nepřisává přes AC pumpičku, ale při přivřené klapce by to vlastně nemělo ne? Co ta hladina? Máte někdo jiný údaj než vzdálenost plováku od těsnění víka? V nějaké knížce jsem kdysi viděl že má hladina mít nějakou úroveň obecně u většiny karburátorů, ale teď to nemůžu najít. S tím vracením teplé vody mám trochu problém, protože nemám ani oběhové čerpadlo a tak nevím jestli by to fungovalo. Asi se s tou teplotou budu muset smířit, ale ten karbec mě štve. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Zdenda Odesláno 27. Únor 2013 Autor Sdílet Odesláno 27. Únor 2013 Ta teplota se řídí jen termostatem. Ten se má začít otevírat na těch cca 90 supních. Předpokládám, že tam máš jeden termostat.Koukni, jestli to třeba nějakej kutil někde nepřemostil, nebo neprovrtal. Jinak to bude určitě vadnej termostat.Měl jsem to podobný na autě. Oba termostaty v hrnci otevíraly na správný teplotě. Stejně se mi motor pozdě ohříval a při malym zatížení teplota klesala. Koupil jsem oba nový a supr. Po 5 km mam provozní teplotu (a to tam mam 12 l chladící kapaliny, navíc je to nafťák). Takže jesli jsou hadice, jak maji bejt, nikde žádný vyvrtaný dirky a podobný výtvory kutilů, tak je to termostat. Co máš za motor? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
romanva Odesláno 27. Únor 2013 Sdílet Odesláno 27. Únor 2013 Je to mercruiser 90. Je to trochu raritka - možná jediný u nás. Termostat začíná otvírat při 85st, to jsem zkoušel, ale je to asi udělané tak, že vedle termostatu je malá dírka - ta je ale originál ( je na výkresech vidět a je i v těsnění) aby byla zajištěná nějaká cirkulace vody v motoru když je zavřený, a tím do motoru stále proudí nějaké malé množství studené vody. Když to ucpu, mohl by možná být průšvih. Termostat tam je jeden a jednoduchý, není dvojitý. Ještě to zkusím rozhodit, jestli je termostat dobře utěsněný. Možná kdyby to protíkalo kolem něj, mohlo by to taky být ono. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Anachy Odesláno 28. Únor 2013 Sdílet Odesláno 28. Únor 2013 Termostaty se dělají rozdílné na slanou vodu a na sladkou vodu, už se to tu někde probíralo. Každý otevírá při jiné teplotě. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Zdenda Odesláno 28. Únor 2013 Autor Sdílet Odesláno 28. Únor 2013 Ahoj, ta dirka je tam kvůli odvzdušnění. Jestli na termostatu nemáš zoubek, tak ho natoč tak, aby byla dirka nahoru. Rozhodně jí neucpávej! Motor by se neodvzdušnil. Vzduch se neohřeje a neotevře termostat, takže bys uvařil motor. Těch 88 mi přijde málo (to je teplota tak na nafťák), ale na to jsou tu povolanější. Je na něm napsaná nějaká teplota? Máš k němu manuál? Nepíšou tam v kolika má otevírat?Taky se může stát, že se trochu zasekává. Blbě se bude zavírat a proto ti při menšim zatížení klesá teplota. Dá se termostat sehnat (a za rozumnej peníz)? Jaký má termostat rozměry? Nešel by tam případně dát z nějakýho auta?Bude to určitě jen termostatem. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Anachy Odesláno 28. Únor 2013 Sdílet Odesláno 28. Únor 2013 Na ebay je termostatu :) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
romanva Odesláno 28. Únor 2013 Sdílet Odesláno 28. Únor 2013 Dnes po práci to rozdělám a kouknu na to. Originál asi už neseženu, ale vypadá úplně běžně jako ze škodovky. Můžu zkusit v autodílech sehnat něco takového. Servisní manuál mám v AN, tak to prohledám, ale už jsem to jednou hledal a myslím že nenašel. Uvidíme.Teď mě hlavně trápí ten karbec. To musím vyřešit prioritně. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Bootcentrum Odesláno 28. Únor 2013 Sdílet Odesláno 28. Únor 2013 Tak chlapci,aby vám bylo trochu jasno-v zabudovaných lodních benzínových motorech se používají "studenější"termostaty nežli v autech,tudíž žádných 85 natož 90 st.C. Běžně se používá teplota termostatu 67 st.C.!!!Pouze u motorů s výměníkem chlazení je teplota termostatu o 10 až 15 teplejší!!!Motor má při tom trvalou nápln nemrznoucí směsí,což je idealní stav,který i prodlužuje životnost motoru!!Bootcentrum Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
david Odesláno 28. Únor 2013 Sdílet Odesláno 28. Únor 2013 dávají se dva typy termostatů podle motorů, obecně se dá říct, že starý maj studenej jeden začíná otvírat 71°C, plně otevřen 85°C druhej 61°C – 75°C !!!!!!!!!!!!!!!! víc si počti tady, je tam i o 90Hp - manuál, tech. data, jak co rozebrat atd. http://cemrweb.cemr.wvu.edu/~mathews/boat/pdf/manual/Chapter%20Twelve.PDF Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
romanva Odesláno 28. Únor 2013 Sdílet Odesláno 28. Únor 2013 Super, hned jsem si to uložil, večer to přelouskám. Takže s tou teplotou by to asi mohlo být v pořádku. Teploměry zas tak přesný nejsou, možná zkusit porovnat s jiným. Chlapi, s tím karbecem mi neporadíte? Nebo aspoň jak seřizujete hladinu vy? V návodu je teď nevím kolik m od víčka po šev plováku, nebo se to dá nějak přesněji? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
david Odesláno 28. Únor 2013 Sdílet Odesláno 28. Únor 2013 (upraveno) Tady je pokec o karbecech: http://cemrweb.cemr.wvu.edu/~mathews/boat/pdf/manual/Chapter%20Eleven.PDF tady se dostaneš na manuály: http://cemrweb.cemr.wvu.edu/~mathews/boat/pdf/manual/ s hladinou bych nelaboroval, jen kontrola plováku ( deformace, benzín vevnitř, ohnutá páčka co mačká jehlu ...) kontola bordelu pod sedlem jehly - zavírá na 100%? sytič ti opravdu zavírá na 100%? Jestli jo, tak jen dotahovat šrouby volnoběžný směsi – otáčky se musí při tom samy zvyšovat = chudší směs, až když je moc chudá, tak jdou zase dolů pak doladit – snížit - otáčky doraz šroubem vzduchové klapky a zkusit znovu ladit volnob. šroubem a tak dokola až se povede Upraveno 28. Únor 2013 uživatelem david Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
romanva Odesláno 28. Únor 2013 Sdílet Odesláno 28. Únor 2013 (upraveno) Davide dík, takovéhle literatury není nikdy dost. Tak s tou teplotou to asi bude dobrý. Změřil jsem to po ohřátí druhým teploměrem a drží to teplotu asi 65st a budík ukazoval necelých 60, takže to odpovídá tomu co jste psali. Najivně jsem si myslel, že to má běhat při 90 stupních. S tím karbecem ale pořád zápasím, Překontroloval jsem hladinu a je přesně podle manuálu. Tak jsem to zkoušel znovu ladit a zase nic. Dnes jsem na to neměl moc čas, ale přijde mi to jako gdyby bylo něco přicpané. Zítra to celé znovu odzkouším jestli to někde nesaje falešný vzduch a když ne, tak skusím jestli jsou všechny ty kanálky volnoběhu průchozí.Jestli to nepůjde, budu muset za odborníkama. Upraveno 28. Únor 2013 uživatelem romanva Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Jbenda Odesláno 28. Únor 2013 Sdílet Odesláno 28. Únor 2013 (upraveno) Ty NGK mohli bejt levne kopie.Dnes se vse dela v Chine a Polsku a pod jmenem slušneho vyrobce.Dělám motory (auta)celej život ale tech reklamaci na dily je ted o 1000 procent víc. Upraveno 28. Únor 2013 uživatelem Jbenda Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Jbenda Odesláno 28. Únor 2013 Sdílet Odesláno 28. Únor 2013 (upraveno) Jinak tu směs naladíš tak že směsovym sroubem najdeš stred nejvyzsich moznych otaček a pak sroubem na otacky sundas otacky na volnobězne cca 750ot. Upraveno 28. Únor 2013 uživatelem Jbenda Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
viky_cz Odesláno 1. Březen 2013 Sdílet Odesláno 1. Březen 2013 Mozna je to kravina, ale neprisava si to nahodou olej pres odvetrani? To by mohlo vypadat presne jak popisujes a karburator by v tom byl nevinne. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
romanva Odesláno 1. Březen 2013 Sdílet Odesláno 1. Březen 2013 Olej to rozhodně nepřisává, motor je ok. Předstih je taky seřízený. Zatím se mi každý karburátor podařilo docela slušně doladit, ale tady se mi nějak nedaří.Mám podezření na falešný vzduch nebo ucpané vzdušníky volnoběhu . Motor při přivřené klapce není schopen udržet nižší otáčky pomocí volnoběžné trysky. Jde to naladit klapkou, ale ta je pak otevřená až přez přechodový otvor a to je samozřejmě blbě. Odpoledne to prověřím a vyčistím a uvidíme. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
viky_cz Odesláno 1. Březen 2013 Sdílet Odesláno 1. Březen 2013 Ja sem se s timhle prave pral dost dlouho, mam v aute LPG a v karbu se furt neco sralo. Az s tou lambdou snadno a hned rozlisim jestli je to "falesnej vzduch nebo ucpanej vzdusnik". Mohl bych se zeptat co je to ta pruhledna svicka? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
romanva Odesláno 1. Březen 2013 Sdílet Odesláno 1. Březen 2013 Jmenuje se to tuším Color tune. Našroubuješ ji místo normální svíčky - místo porcelánu je sklo a pozoruješ barvu hoření. Musí být bunsenově modrá, pak je to ok. červená je tuším bohatá, žlutá je chudá - asi. Je u toho tabulka, z hlavy si to nepamatuju.Vždycky jsem to nahrubo seřídil a pak doladil podle svíčky a na emisích nikdy nebyl problém. Nad lambdou jsem taky přemýšlel, ale vrtat do chlazenýho potrubí se mi moc nechtělo -možná by to ani nešlo. Musela by asi být vyhřívaná a i tak nevím jestli by to chodilo tak jak má. Podle té svíčky to vždy bylo OK - i přechody byly supr. Když mi to umělci v servisu seřídili na emise, tak to kolikrát dělalo psí kusy. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
viky_cz Odesláno 1. Březen 2013 Sdílet Odesláno 1. Březen 2013 Dekuji, zajimava vecicka. Jestli ma motor svody chlazeny uz od hlavy, tak je to asi fakt s lambdou zbytecne slozita prace. Kdyby to aspon kousek byla normalni trubka, tak je to brnkacka, ja to mel tak 35cm od hlavy a chodilo to pekne. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
romanva Odesláno 1. Březen 2013 Sdílet Odesláno 1. Březen 2013 Tak jsem u toho strávil další odpoledne a zase nic. Vyluštil jsem , že hladinu mám dobře, Vyluštil jsem i základní nastavení : šroub klapky dotáhnot na dotek a pak dvě otáčky přitáhnout a šrouby volnob. směsi opatrně na doraz a dvě otáčky zpět. pak doladit. Je to dobře? A teď: Se sytičem motor nemám šanci natočit - hned se uleje. Sytič jsem zablokoval otevřený a chytne studený 15st na cvrnknutí. Je to ale strašně bohatý a to i když šroubky volnoběhu zavřu - motor běží dál a asi nejlépe, ale stejně to jde naprd. Chrchlá a koktá to jako blázen, svíčky černý, podle Colortune strašně bohatý.Snížit otáčky nemůžu- hned by to chcíplo, takže mi to na volnoběh točí skoro 1000 a má to mít 800. Bez vzduch. filtru jsem si všiml, že v místě kde jsou trysky od AC pumpičky to je stále mokrý od benzínu a to si myslím že je můj problém. Asi si to přisává přes AC pumpu. Obě ty kuličky jsem minule dával nové. Teď když jsem měl sundané víko tak jsem se ale nepodíval jestli je ta kulička pod pružinou AC pumpy tam kde má být . Jestli mi třeba nevyskočila - to mě napadlo až teď jak tu sedím nad výkresama. Jen mi nejde do hlavy jak se tahle kulička zvedne aby šlo vstříknout AC pumpou - pokud tam je teda proto, aby bránila vysávání paliva.Jestli tam ale ta kulička bude, tak už asi zbývá jen , že to je celé netěsné a bude se muset vyměnit celé tělo. Jen doplním, že všechny součástky prošly loni ultrazvukem, tak by to mělo být čisté a dnes jsem zkoušel jestli to necucá falešný vzduch a nic- ani kolem hřídelky klapky. Sezonu jsem s tím jezdil, ale bylo to naprd a letos to je čím dál stejný. Nakonec to dopadne tak, že budu muset koupit nový.Co dělám blbě? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
romanva Odesláno 2. Březen 2013 Sdílet Odesláno 2. Březen 2013 Tak další den kolem karburátoru. Celý jsem ho znova rozebral a zjistil jsem, že ventilek AC pumpičky málo těsní. Vyměnil jsem pružinku za trochu silnější a už těsnil. Nic jinýho jsem nenašel, takže po složení, další start. Teď už to šlo jakž takž doladit, ale stále to ještě není ono. Musel jsem teda ještě zvýšit předstih, aby se chod trochu uklidnil a to o nějakých 5st. Teď už jakžtakž udržím otáčky kolem 900, ale není to to co bych si představoval. Zítra to ještě zkusím doladit podle Colrtune a uvidíme. Jedno je ale asi jasné: Karburátor je v dost bídným stavu . je to strašně citlivé na otáčení šroubkama - po milimetrech a dost dlouho padají otáčky na volnoběh. Nevím jestli bude stačit jen nová škrtící klapka, nebo jestli bude muset být nový celý. Potom budu muset asi vyměnit rozdělovač - předstihse mi mění na volnoběhu - při stroboskopu to lítá poměrně dost, nebo ho alespoň zrepasovat, ale vůle je hlavně v té spodní patce co jde do motoru a tu asi těžko seženu - jedině vyrobit novou a převrtat. Nebo ho zmapovat jak reguluje podle otáček a nahradit ho novým bezkontaktním, ale to taky není tak jednoduchý. Teď to docela běží i startuje, ale zrovna kultivovaný chod to není. Dost se to klepe, že to hrká s celým stojanem. Tady http://www.facebook.com/photo.php?v=455455517859615&set=vb.100001855138986&type=3&permPage=1 je video , co jsem natočil - je to nejlepší chod který jsem zatím dosáhl. Myslím, že by se to takto třepat nemělo. Bude to hrkat i s lodí a bude to drnčet. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Bootcentrum Odesláno 4. Březen 2013 Sdílet Odesláno 4. Březen 2013 Koukal jsem do katalogu jak vypadá ten váš karbec- má být dvojitý! Podobný,za 120HP motoru mám v dobrém stavu,pokud bude zájem ,prodám za 5000,-. maximálně to bude chtít vyrobit jednoduchou redukci,aby přesně pasoval a bude po starostech!bootcentrum Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
romanva Odesláno 4. Březen 2013 Sdílet Odesláno 4. Březen 2013 Tak dneska jsem nad tím snad konečně vyhrál. Vykuchal jsem komplet celé zapalování a osadil to rozdělovačem z favorita. Po malé úpravě tam krásně pasuje.Musela se ještě zablokovat odstředivá regulace a podtlak jsem taky odstranil. Napojil jsem to na novou cívku, přes programovatelnou řídící jednotku, starý rozdělovač jsem si nejdřív zmapoval stroboskopem a výslednou křivku zadal do jednotky a je to. Motor naskočil na první cvrnknutí a po nějakých drobných korekcích to docela pěkně vrní. Výhodou je, že si můžu s citem pohrát s předstihem jen s notebookem v ruce a navíc to má ještě nějaké další funkce, které zatím nevyužívám. Jednotka se mi válela doma - kdysi jsem ji chtěl nacpat do auta, ale pak z toho sešlo. Sice nejsem moc příznivcem elektroniky v lodi, ale tady mi to docela pomohlo a ani to finančně nebolelo. Rozdělovač je bezkontaktní, tzn, že bez dalšího seřizování. A volnoběh? dokážu ho udržet i při 600ot. ale to je málo, takže mám nastaveno asi 820 a kolísá to cca o 15-20ot. což si myslím že je dost dobrý na karbec. Na otáčkoměru to ani není vidět, jen na počítači to měří digitálně, tak to trochu běhá. Podstatně líp šel doladit i karbec, takže asi po hodině trápení motoru mám krásně cihlové svíčky. Ještě musím upravit kabelový svazek a pak už jen vyzkoušet na vodě. Starý rozdělovač nechám v lodi a kdyby se to náhodou pos.... tak to přehodím a dojedu. Měl jsem se od začátku víc věnovat zapalování a možná jem se nemusel tak trápit. Vypadá to, že i ten karburátor ještě pár sezon odjezdí, ale děkuju za nabídku.Všem moc děkuju za cenné rady, však já zase s něčím přijdu Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se