moncho13 Zveřejněno 30. Červenec 2012 Sdílet Zveřejněno 30. Červenec 2012 (upraveno) Ahoj všichni, předem se omlouvám za zřejmě stupidní otázku - jsem naprostý laik, jela jsem maximálně vodu na kanoích. Chci se zeptat, zda je kolem lodí vše opravdu tak komplikované, jak se zatím dozvídám...Přítel koupil člun Crownline 215 SS (jen pro představu o velikosti) a podle všeho smí loď složit jen za poplatek v nějaké marině, kde se také platí kotvení a jinde v podstatě zastavit nesmí. Zajet se lodí někam podívat nebo na oběd nepřipadá v úvahu, protože k molu nás nikde nikdo nepustí, můžeme jen zakotvit někde v zátočině, na břeh doplavat nebo se třeba přepravit na nafukovacím člunu. Postrádám v tom jakoukoli svobodu. Moje představa byla projet na přehradách několik kempů, samozřejmě tak, abychom lodí nerušili nebo neohrožovali plavce a stanující, ráno se sbalit, po cestě zastavit u nějaké restaurace a jet zas dál....je to opravu tak nemožné?! Vážně se musí zakotvit tak daleko od kempu, že stan a ostatní věci člověk potáhne po břehu třeba půl km, na loď neuvidí a tak bude muset v noci stavět hlídky, aby ji nikdo neukradl a když se bude chtít najíst v nějaké restauraci u vody, musí se vrátit zpět do mariny a dojet si tam autem??? Upraveno 30. Červenec 2012 uživatelem moncho13 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Charlie Odesláno 30. Červenec 2012 Sdílet Odesláno 30. Červenec 2012 Kotvit můžeš normálně u břehu kdekoliv, kde to není značkou zakázáno. Co se kempů týče, mají většinou zákaz vplutí do míst, která jsou vyhražená ke koupání, je označeno značkou a bójí. Samozřejmě pokud chceš komfort mariny, můžeš využívat mariny, ale celkem se to prodraží. A spustit loď jde také různě, na Orlíku se pár sjezdů do vody najde, na Slapech určitě také, záleží akorát čím to k vodě potáhneš a podle schopností auta si vybrat sjezd, i když do vody to jde vždycky dobře, hůř se jede z vody ven. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Anachy Odesláno 30. Červenec 2012 Sdílet Odesláno 30. Červenec 2012 Ahoj, zase o tak velkou loď nejde abych v tom hledal nějaké problémy. Spustit na vodu se dá jak na orlické tak na slapské přehradě na pár místech. Co se týče marín, skoro vždy tam mají u mola vyhrazená míst pro návštěvy a stání přes den bývá zdarma a kotvení přes noc zpoplatněno včetně nabídky ubytování a sociálního zázemí. Stačí projít např. starší čísla nějakého časopisu např. po registraci v zde http://www.yachting-revue.cz/clanky/orlik-mariny-na-orlicke-prehrade v elektronické podobě. Jinak také lze přijet a zeptat se. Co se týče kotvení víceméně lze všude kde je značka parkování povoleno, ale ze zkušenosti se stojí všude kde to není doslovně zakázáno a není to soukromé molo.Co se týče restaurací u vody zatím jich tolik není a co si pamatuji tak skoro u všech lze celkem bez problému zakotvit a je občas i vidět na loď :) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Zdenda Odesláno 31. Červenec 2012 Sdílet Odesláno 31. Červenec 2012 Ahoj,zrovna jsem se vrátil ze Slap. Naprostá paráda. Míst ke kotvení je mraky. Ani od soukromého mola nás nevyhodili. Stačí otevřít pusu, říct, že ráno zase odplujeme a vše je OK. Většina lidí od vody je fajn. To samé mola u kempů a restaurací. zakotvím, zeptám se zda je to OK a nikdy jsem nebyl vyhozen.Za 14 dnů jedu na Orlík tak uvidím tam. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
viky_cz Odesláno 31. Červenec 2012 Sdílet Odesláno 31. Červenec 2012 Chystam se tam za dva tejdny, nikdy jsem tam nebyl, tak doufam ze bude rodinka spokojena. :) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Tom2082 Odesláno 31. Červenec 2012 Sdílet Odesláno 31. Červenec 2012 Zdravím, jsemakorát na Olíku, přes poledne jsem hledal nějakou přístupnou restauraci a přímo vedleZámku Orlík přístaviště a kousek vidět restaurace..... Vyhnali mě že se sem prej nesmí ani vjíždět................ přitom značky jasně ukazují přístaviště. Tak jsem zachoval klid, v duchu je poslal do háje a v yacht klub barandov kde jsem úplná pohoda a klid. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
viky_cz Odesláno 1. Srpen 2012 Sdílet Odesláno 1. Srpen 2012 (upraveno) Chlapi, co takhle ty informace sbirat do Itinerare, od toho to je, aby se v tom ukladaly prakticky a aktualni data.Dej k tomu kilometraz nebo aspon odkaz na mapy, at to nemusim slozite hledat.Kdyz se neco takovyho objevi, tak je muzem zkusit vickrat, kdyz nekdo jede kolem, treba se to nakonec vyjasni. ;) Upraveno 1. Srpen 2012 uživatelem viky_cz Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Anachy Odesláno 1. Srpen 2012 Sdílet Odesláno 1. Srpen 2012 Zdravím, jsemakorát na Olíku, přes poledne jsem hledal nějakou přístupnou restauraci a přímo vedleZámku Orlík přístaviště a kousek vidět restaurace..... Vyhnali mě že se sem prej nesmí ani vjíždět................ přitom značky jasně ukazují přístaviště. Tak jsem zachoval klid, v duchu je poslal do háje a v yacht klub barandov kde jsem úplná pohoda a klid.Asi jsi si ty značky špatně vyložil, nevšiml jsi si žlutých bojí!! za kterými celé to kotviště je. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Tom2082 Odesláno 1. Srpen 2012 Sdílet Odesláno 1. Srpen 2012 Zdravím, jsemakorát na Olíku, přes poledne jsem hledal nějakou přístupnou restauraci a přímo vedleZámku Orlík přístaviště a kousek vidět restaurace..... Vyhnali mě že se sem prej nesmí ani vjíždět................ přitom značky jasně ukazují přístaviště. Tak jsem zachoval klid, v duchu je poslal do háje a v yacht klub barandov kde jsem úplná pohoda a klid.Asi jsi si ty značky špatně vyložil, nevšiml jsi si žlutých bojí!! za kterými celé to kotviště je.Díky za upozornění ale bojky jsem asi přehlédl, podívám se až pojedu kole, ale jelikož tak bylo zakotveno od malých až po velké lodě tak mě zákaz nenapadnul. Zákaz platí tedy jen pro někoho. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Charlie Odesláno 1. Srpen 2012 Sdílet Odesláno 1. Srpen 2012 Tam je to soukromé a je tam přístaviště osobní lodní dopravy. Rekreační plavidla kotví v zátoce schovaná za zámkem. Při vjezdu do zátoky se kotví na levé straně, na pravé je to zakázáno. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
fishmaster Odesláno 1. Srpen 2012 Sdílet Odesláno 1. Srpen 2012 Jsem zrovna v pukňovské zátoce.Kotvím kotva-břeh,hospoda s dobrou a levnou kuchyní asi 150m od vody-pohoda klídek.Plachetka La Viva. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Tom2082 Odesláno 1. Srpen 2012 Sdílet Odesláno 1. Srpen 2012 A víte někdo ješte o nějaký restauraci s molem? Nějak tu kroužím a nic rozumnýho se mi nepodařilo najít. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Anachy Odesláno 1. Srpen 2012 Sdílet Odesláno 1. Srpen 2012 A víte někdo ješte o nějaký restauraci s molem? Nějak tu kroužím a nic rozumnýho se mi nepodařilo najít.koukni na jiné vlákno tam se o tom ted diskutovalo "kde stojí za to kotvit ..."http://plavidla.cz/forum/viewtopic.php?id=593 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Plaváček1684956719 Odesláno 26. Září 2013 Sdílet Odesláno 26. Září 2013 Ahoj kamarádi.tak jsem letos doplul po Vltavě do Týna n/Vlt. Tam jsem poprvé uviděl že někdo nezištně zbudoval kotviště pro rekreační plavidla. Jinak na Slapech či Orlíku pouze samé zákazy kotvení nebo parkování povolené pouze ze souhlasem správce toku - tedy opět zákaz. A když zakotvit, tak jedině v nějaké marině, což při déletrvající přítomnosti v této oblasti obnáší mnoho tisíců korun. Chování podniku Povodí Vltavy mi připadá jako cílená likvidace provozu rekreačních plavidel. A to je činnost tohoto podniku financována také z daní majitelů lodí. A přesto pro rozvoj rekreační plavby nikdo ( až na malé výjimky ) nehne ani prstem. Pro automobily se staví nové dálnice financované údajně z daně obsažené v ceně PHM. A vodní motoristé snad kupují benzin a naftu bez daně? A co dotace EU? Cyklistům se staví cyklostezky, pěším turistům útulky pro případ nepohody, běžkařům stovky kilometrů tratí. A pro vodní motoristy a jachtaře? NIC. Pojďte se sakra sjednotit a společně tlačit na patřičné orgány státní moci ať pro nás taky něco udělají. Kdo je pro tak ať se ozve. Ahoj! Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Charlie Odesláno 27. Září 2013 Sdílet Odesláno 27. Září 2013 Na orlíku můžeš zakotvit téměř kdekoliv, zákazů je tam minimum. Tam kde je uvedeno jen se souhlasem správce toku se jedná o dlouhodobé kotvení - pokud by jsi si tam chtěl zařídit kotevní bóji, či molo. Pokud tam zakotvíš třeba na noc, tak není problém. A nestalo se mi, že by někdo prudil, pokud jsme na jednom místě kotvili i více dní. Pokud nepotřebuješ servis jako v marině, tak nevidím problém. Stačí se držet plavebních znaků a vědět co znamenají. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
viky_cz Odesláno 27. Září 2013 Sdílet Odesláno 27. Září 2013 (upraveno) Ahoj Plavacku.Nemuzu si pomoct, ale zda se mi ta tvoje revoluce jako zbytecna. Jsem toho nazoru, ze ukolem statnich instituci je NAM umoznit, abysme pro to neco delali a ne nam vyrabet novodoby socializmus.Krome toho: Splavnovani Vltavy do Budejovic je NIC?Pokud mas z cesty nejaky zaznamy, budu rad, kdyz pro to neco udelas a srovnas je s nasim Itinerarem a treba neco doplnime. Upraveno 27. Září 2013 uživatelem viky_cz Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Plaváček1684956719 Odesláno 27. Září 2013 Sdílet Odesláno 27. Září 2013 Pro Charlího: Mám dojem, že každý z nás hovoří o jiném Orlíku. Já mám na mysli ten Orlík, kam ( s přestávkami ) jezdím na dovolenou již 35 let. Poprvé v roce 1978 ( Beluga ). Také jsem byl několik let členem jednoho z klubů sídlících na Orlíku a kotvil tam celosezóně ( Sasanka ). Podotýkám, že to bylo již po roce 89 a členství a kotvení mne tenkrát stálo 400,-Kč ročně. Dnes v té samé loděnici chtějí 17 000,- za sezónu. Bez komentáře. V posledních letech jsem byl na Orlíku s motorovou lodí a nostalgicky vzpomínal na to jak v zátoce pod zámkem jsem mohl kdekoliv nocovat ( bylo tam dokonce malé plato ). Dneska stání pouze v levé polovině a jenom přez den ( do 20,00 ). Prakticky shodná siruace je na Radavě. Velká část zátoky zcela uzavřena, ve zbytku se tísní mrak lodí. Tak bych mohl pokračovat zátoku po zátoce. A co se týká kotvení v místech označených tabulkou Pouze se souhlasem správce toku - tak tam skutečně stát nesmíš. V tom pravdu nemáš. Samozřejmě že mohu kotvit kdekoliv u skal. Takových možností je na Orlíku skutečně mnoho. Jenže tam vzhledem k velké hloubce nedrží kotva a tak při každém silnějším závanu větru to s lodí mlátí o skály. O takové kotvení skutečně zájem nemám. A trvám na tom, že kde bylo jen trochu přijatelné kotvení, tak tam jsou zákazy. Před lety se mi stalo, že jsem musel náhle odjet na několik dní ( úmrtí v rodině ). Zakotvit loď na týden či dva nebyl nejmenší problém. Dnes by to bylo neřešitelné, pokud by člověk chtěl respektovat platné vyhlášky. To že ty kotvíš kde chceš a nemáš problémy, to je tvoje věc. Já se ale nehodlám dohadovat s nějakým kloťákem.Pro Vikiho: Až bude Vltava splavněna do českých Budějovic, tak smeknu. Zatím to ale vypadá tak, že se toho už asi nedožiju. ( Zrušení řVC čR a pod.). Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Charlie Odesláno 27. Září 2013 Sdílet Odesláno 27. Září 2013 (upraveno) Já na orlík jezdím už taky dost dlouho, i když né tak dlouho jako ty, pamatuju, když na Radavě stávali lodě celou sezonu a nikomu to nevadilo. Teď je zátoka uzavřená kvůli koupajícím v kempu, jinak smíš stát kdekoliv kde to není značkou zakázáno, pod mosty a elektrickým vedením. Tam kde je omezení pro stání jen se souhlasem správce toku - to je dlouhodobé kotvení a v takových zátokách je možné zřídit kotevní molo a nebo kotevní bóji. Na krátkodobé kotvení se to nevztahuje - informoval jsem se na to jak u SPS, tak u PVL. Prostě bezproblému tam můžeš přenocovat, zakotvit přes den, atd. Teoreticky by jsi tam neměl být déle než 24hod a loď by měla být pod dozorem, ale teorie a praxe, to je úplně něco jinýho. U Orlíka je zákaz kotvení na pravém břehu zátoky už hóóóódně dlouho. Za bolševika bylo celý vládní uzavřený a hlídaný, dneska jsou tam krásný pláže ke kotvení, i když pravda, často zabraný rybářema, ale místo se vždycky najde. Já za posledních 5let co jachtím a orlíku s kajutovkou a už nevyužívám karavanu na radavě, jsem nikdy neměl problém s kotvením. A na bójku se vracím jen když odjíždím domů.A podotýkám, že já kotvím jen na písčitém břehu, u skal jsem nikdy nekotvil. Upraveno 27. Září 2013 uživatelem Charlie Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Plaváček1684956719 Odesláno 27. Září 2013 Sdílet Odesláno 27. Září 2013 Pro Charlího: Nechci na foru řešit spor nás dvou. Takže naposled.1.) Z článku v časopisu Ré - vyjádření tiskové mluvčí PVL (Povodí Vltavy, s.p.) paní Petry Krainové: V případě, že místo je vyznačeno plavebním znakem E.5. (povolené stání) s dodatkovou tabulí - řídí se informací na dodatkové tabuli, např. na dodatkové tabuli je uvedeno - kotvení povoleno pouze se souhlasem správce toku - ke kotvení musíte mít souhlas správce toku.2.) Ing. Markéta Bártová, úsekový technik, Povodí Vltavy, státní podnik: Ve vymezených stáních s dodatkovou tabulí „se souhlasem správce toku“ jsou umístěna plavidla k dlouhodobému stání........ Proto tato místa nemůžete bez souhlasu aktuálního uživatele používat.Z uvedeného je již snad i Vám zřejmé, že v takovýchto místech kotvit nemůžeš. A pokud to přesto děláš, tak právě Tvoje nerespektování zákona vede k revoltě, kterou zmiňuje Viki ve svém příspěvku. A k takové revoltě vede i jednání Povodí Vltavy, jehož úřednímu šimlovi trvá rok až dva než jsou schopni Ti legalizovat bójku na kotvení. A těch peněz. To je opravdu normální? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Charlie Odesláno 27. Září 2013 Sdílet Odesláno 27. Září 2013 Já bójku na Orlíku mám a vyřídil jsem ji za 4měsíce, defakto přes zimu. Cena 3600 ročně + jak píšeš legalizace 3x dopis, dva telefonáty a jedna cesta na obecní úřad. A pak jsem ještě měnil plavidlo, tak to byl jeden telefonát a dva dopisy.Ke kotvení už se dál vyjadřovat nebudu, projednal jsem to dostatečně s pracovníky SPS a vím své. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Zdenda Odesláno 28. Září 2013 Sdílet Odesláno 28. Září 2013 Já jsem byl na Orlíku jen jednou vloni. Letošní sezónu jsem toho fakt moc nenaplul. Vloni se nám tam ale moc líbilo. Jak je to se značkou zákaz kotvení (se souhlasem ....) nevím. Prostě tam kde je, tam nekotvím. Míst, kde to není zakázáno mi tam přišlo dostatek. V podstatě se mi nestalo, že bych neměl kde přespat. Asi bych to příliš nedramatizoval. :-) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
mirzik Odesláno 29. Září 2013 Sdílet Odesláno 29. Září 2013 Na Orlík jezdím od svých asi 3 let, loď jsme tam měli už za komančů, teda táta, a mám ji tam i já až doteď. A musím dát zapravdu Charliemu, místa ke "krátkodobému" kotvení je habaděj, a to můžeš i bez souhlasu správce toku - max 24hod., přesně jak to Charlie píše. Plavební znaky jsou umístěny již několik let pořád stejně, a ty nové si myslím mají své opodstatnění. a bójka ke kotvení na Orlíku opět přesně jak píše Charlie, nic složitého ani dramatického... A ceny v marinách.... to je věc poptávky a nabídky (mimochodem sezónní kotvení lodě v marině v Kanadě stálo 2500$)........ Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
JirkaXt Odesláno 30. Září 2013 Sdílet Odesláno 30. Září 2013 (upraveno) Než kotvení mě štvou ty plastový odpadky co se dají najít snad na každém místě. Taky mě štve ten zelený sajrajt co je ho ke konci léta taky hodně. Kdyby lidi nebyli prasata tak bych snad ani k moři nemusel. Upraveno 30. Září 2013 uživatelem JirkaXt Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Jbenda Odesláno 1. Říjen 2013 Sdílet Odesláno 1. Říjen 2013 Abych mohl na Slapech solidně zakotvit mam pronajmute kotviště s vlastním molem.Ačkoli je i zde cedule kotvení jen se souhlasem správce tak mě tam neustale (asi z duvodu mnoha možností zakotvení jinde)kotví nikdo jiny.To by ani tak nevadilo kdyby jsem po příjezdu nemusel uklízet bordel a opravovat poškozene molo. :( Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Charlie Odesláno 1. Říjen 2013 Sdílet Odesláno 1. Říjen 2013 Jako kotvit u cizího mola či bójky a navíc ho ještě poškodit a nechat po sobě bordel, to je svinstvo. Já měl namysli v označených zátokách pouze kotvení kotva-břeh. Taky jsem párkrát měl na svý bójce cizí loď a vždy to byli půjčovny a vždy jsme se slušně dohodli - posádka byla vždy na lodi. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se