romanva Odesláno 29. Srpen 2012 Autor Sdílet Odesláno 29. Srpen 2012 Tak to je dost. Sice za tu nohu nechce moc, ale po demontáži toho může přijít na řadu víc a to už by se nevyplatilo. Budu pomalu hledat zetku se správným převodem. Ta moje zatím chodí,ale už je to hodně staré, nejde trimovat a hlavně na to nejsou díly.Děkuju za info Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Anachy Odesláno 30. Srpen 2012 Sdílet Odesláno 30. Srpen 2012 Taky přemýšlím o nějaké noze na ND, tak mi hoď tip na prodejce :) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
romanva Odesláno 30. Srpen 2012 Autor Sdílet Odesláno 30. Srpen 2012 Je to tady v bazaru Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Anachy Odesláno 30. Srpen 2012 Sdílet Odesláno 30. Srpen 2012 Myslíš ten za 25t s posilovačem? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
romanva Odesláno 30. Srpen 2012 Autor Sdílet Odesláno 30. Srpen 2012 (upraveno) Jasně. to je ono. Koukal jsem i v Polsku a v Německu a dají se tyhle komplety sehnat za podobný peníz. Tohle bych řekl, že je pro šestiválec nebo něco většího. Já mám čtyřválec s otáčkama přes 5000, takže potřebuju větší převod.Jinak bych ji vzal. Upraveno 30. Srpen 2012 uživatelem romanva Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Anachy Odesláno 30. Srpen 2012 Sdílet Odesláno 30. Srpen 2012 čtyřválec by měl mít převodový poměr kol (tzv. ratio 1.98 - 20/24, 1,65 - 20/22, 1,50 - 17/19) zase do určitého roku výroby, některé šestiválce maji poměr zubu jedna ku jedne 24/24. Víš jaký poměr má ta prodávaná noha? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
romanva Odesláno 30. Srpen 2012 Autor Sdílet Odesláno 30. Srpen 2012 (upraveno) Jo, psal mi, že je to 1,5 otáčky kardanu na 1ot. vrtule, takže asi 1,5:1 - nevím jak přesně tam jsou ty poměry, pro mě to je málo, motor mám slabej a ani nejpomalejší vrtule by to nevyřešila. Myslím, že jsem na tom s výkonem motoru podobně jako ty-jestli ne hůř. Mám 6m a 90hp motor. Maximálka co s mi povedlo v jednom byla 49Km/h dle GPS asi s větrem v zádech a po proudu. Na závodění to není, ale spotřeba se mi docela zamlouvá. Při rozumné plavbě dám skoro 4km na litr. Na plnej plyn to ale leze hodně nahoru. Nejsem závodník a takto mi to "stačí" a proto nechci měnit motor, ale jen zetku. Upraveno 30. Srpen 2012 uživatelem romanva Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
romanva Odesláno 18. Říjen 2012 Autor Sdílet Odesláno 18. Říjen 2012 Tak motor mám z lodi venku a vypadá to, že je v háji ta pružná spojka. Tisíchran už skoro není tisíchranem. Předpokládám, že to mohlo způsobovat to moje drnčení, protože ta spojka na kardanu člochtá jako blázen. Jsem rád, že mi to nekleklo někde na vodě.Když jsem to vždycky namazal a smontoval, tak to bylo jakž takž přijatelný, ale za chvíli se asi mazivo vytlačilo a začalo to rachtat. Je to možný? Mám teď ale problém, že novou tu spojku už asi neseženu. Můžete mi někdo oměřit tisíchran kardanu z jiné nohy? Možná že bude na všech "M" ten tisíchran stejný a mohl bych přizpůsobit tu spojku z jinýho motoru. Prozatím by mi stačil počet zubů a průměr toho kardanu přes zuby. Orientačně by to zatím stačilo a pak budu muset měřit dál, Příruba by se snad přizpůsobit dala, nebo třeba nějaká "přechodka" pod ni. Tisíchran ale nepřizpůsobím, tak chci začít u něj. Budu se snažit někde po světě sehnat originál, ale už jsem koukal a zatím nic. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Bootcentrum Odesláno 19. Říjen 2012 Sdílet Odesláno 19. Říjen 2012 Mám nějaké spojky skladem - od 2 tisíc.ale neznám ten tvůj motor,tak jí budeš muset vždy nějak přispůsobit! Hlavně musíš řádně seřídit osu motoru s osou kardanu - jinak se ti ta spojka zase"vyčvachtá" a řádně mazat! ten vnitřní tisícihran je z hliníku!!!Pošli mi průměr toho hřídele a počet drážek,co vím byly vždy stejné pro všechny typy motorů.Bootcentrum Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
romanva Odesláno 19. Říjen 2012 Autor Sdílet Odesláno 19. Říjen 2012 Drážek je 17, ale průměr změřím až večer doma. Nemám problém si to přizpůsobit. S tím seřizováním to nebude tak úplně jednoduché - u tohodle motoru se to snad ani nedá. On vlastně visí na transomu - dole má dva silentbloky a nahoře na hlavě je takový odlitek ve kterém jsou taky silentbloky a všechno to visí na zrcadle. Nic k seřizování tam není. Je ale možně, že už to je vymačkaný a nemusí to úplně sedět. Mám to celé doma na stojanu který jsem vyrobil, takže to je přesně jako když to je v lodi. Je nějaký fígl jak to proměřit? Pouhým okem když kouknu skrz ložisko kardanu, se mi to zdá přesně srovnané, ale to je jen oko. Možná až dám novou tu spojku, tak to zkusit kardanem a musí tam jít pěkně zasunout bez nějakého páčení? Nevím. Ten motor je celohliníkovej a úžasně lehkej a noha je taky taková subtilnější, takže celý pohon se vejde možná do 150kg. To je jeden z důvodů, proč se to snažím udržet při životě.Jinak tu spojku si určitě nějakou vezmu,pokud to půjde napasovat. Oměřím i přírubu, ať mám co nejvíc informací. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Anachy Odesláno 19. Říjen 2012 Sdílet Odesláno 19. Říjen 2012 To nastavení nohy oproti motoru by mě taky docela zajímalo, předpokládám, že se to řeší podložkami pod šrouby uchycení na transomu a v mém případě je motor ještě uložen na držáku na silentbloku v přední části kde je štelovací šroub umožňující upravit výšku. Vše si také plánuji sestavit ještě venku než to budu dávat do lodi, ale nějaká dobrá rada by se hodila, je mi jasné, že je to docela důležitý montážní krok jak předejít dalším nepříjemnostem. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
romanva Odesláno 19. Říjen 2012 Autor Sdílet Odesláno 19. Říjen 2012 Tak jsem přeměřil kardan a má teda 17drážek a průměr přes zuby je 22mm a v drážkách je asi 20mm. Příruba spojky má 6 děr jejichž středy jsou na kružnici o průměru 65mm. Ty otvory se ale snad dají na spojce nechat převrtat, nebo vyrobit nějaký mezikus.Jen tam na to musí být prostor.Průměr otvorů je 12mmSnad jsem to napsal srozumitelně Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Bootcentrum Odesláno 19. Říjen 2012 Sdílet Odesláno 19. Říjen 2012 Souosost se měří a šteluje při sundané noze zkrz transom a ložisko do spojky,special.přípravkem! U motorů počínaje MCM 120 je tento uložen vzadu na vnitřním transomu ve dvou silentblocích.Je ale životně důležité aby tam byly ty správné podložky od prvovýroby!!! a pak se šteluje u 4 válce bud výška předního uložení a nebo boční silenbloky /na V6 a V8/,které sedí na podélnících v lodi. Pokud toto není správně provedeno,dochází k vybracím a i velmi krátké životnosti spojky na setrvačníku.Bootcentrum Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Bootcentrum Odesláno 19. Říjen 2012 Sdílet Odesláno 19. Říjen 2012 pro"romanva"jediná šance je to změřit jak jsem shora popisoval a většinou bývají vymačkané spodní silenbloky a pak je lze vypodložit podložkami a tím dostat motor do souososti!!Bootcentrum Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tomas80 Odesláno 19. Říjen 2012 Sdílet Odesláno 19. Říjen 2012 A takhle to konci http://www.youtube.com/watch?v=_7ZzBE6mQfk&feature=relmfuhttp://www.youtube.com/watch?v=prJeiJF-teU Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Anachy Odesláno 19. Říjen 2012 Sdílet Odesláno 19. Říjen 2012 Moc príma zvuk :( Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Anachy Odesláno 20. Říjen 2012 Sdílet Odesláno 20. Říjen 2012 Prosím Aleše, který mě včera volal a vysvětlil mi postup při sestavení nohy s motorem a usazení motoru v lodi o rozměry srovnávací hřídele. Hledal jsem to v manuálech ale buď jsem to přehlédl, nebo špatně hledal. Předem moc děkuji. :) :) :) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
romanva Odesláno 20. Říjen 2012 Autor Sdílet Odesláno 20. Říjen 2012 Chlapi, hoďte to sem. To je docela důležitá a potřebná informace Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Zdenda Odesláno 20. Říjen 2012 Sdílet Odesláno 20. Říjen 2012 Ještě jsem tu spojku nerozdělal. Každopádně hliník mi na to přijde dost nevhodnej. Nebylo by lepší nechat to vyrobit z nerezu? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Bootcentrum Odesláno 20. Říjen 2012 Sdílet Odesláno 20. Říjen 2012 Hliník je běžná záležitost,při správném seřízení souososti je ta spojka nezničitelná!!Tak bohužel,tvůj kardan a i noha jsou již více než historie,právě jsem prověřil drážkované hřídele ale bohužel ten tvůj je atyp a má malý průměr.jedině co ti zbývá je vyrobit jiný kus s vnitřním drážkováním a nechat ho zavulkanizovat do původního unašeče!!!Bootcentrum Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
romanva Odesláno 20. Říjen 2012 Autor Sdílet Odesláno 20. Říjen 2012 Nojo no, a už jsem zas u toho a budu přemýšlet o výměně celé nohy. Myslel jsem si, že to nebude pasovat. Zkusím ještě hledat po světě. Ještě mě napadlo vyměnit kardan, ale on bude určitě větší a nevejde se tam. Vidím, že mě asi výměna celého pohonu nemine. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Charlie Odesláno 20. Říjen 2012 Sdílet Odesláno 20. Říjen 2012 Jak ta spojka přesně vypadá, byla by fotka? Třeba by šla udělat nová. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Zdenda Odesláno 21. Říjen 2012 Sdílet Odesláno 21. Říjen 2012 Jestli je ten pohon tak lehkej tak se ho nevzdávej. Vyrobit se dá všechno. Rozhodně levnějš než koupit novou nohu. Jestli máš kardan OK, tak nech vyrobit tu spojku a nech jí zapéct do gumy. Svýho času jsem tak dělal kola pro modely bugyn.Trubku s vnitřnim tisícihranem ti vyrobí kdejakej průměrnej garážista. Z hliníku, mosazi a jiných slitin hravě. Nerez už potřebuje dražší nástroje. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
romanva Odesláno 28. Říjen 2012 Autor Sdílet Odesláno 28. Říjen 2012 Tak se mi snad podařilo sehnat tu spojku. Jednu jsem objevil na E-bay, tak jsem ji hned koupil. Snad dorazí. Fakt je to tak lehký. Motor je 1.6 celohliník a noha je taková hubenější. Sice jsem to nevážil, ale motor sám zvednu. Stejně ale budu šetřit na novej pohon. Tohodle mi je trochu líto, protože se s mou lodí trochu trápí a přitom by v nějakém pěkném menším veteránoj lítal jako ďas, tak to musím vyměnit než ho utrápím. Do mý lodě by to chtělo aspoň třílitr, ale zatím na to nemám - je to ranec. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
romanva Odesláno 9. Prosinec 2012 Autor Sdílet Odesláno 9. Prosinec 2012 Tak v pátek dorazila nová spojka - ta sedí krásně -vůle je minimální. Sypu si ale popel na hlavu. Rozebral jsem komplet kardan a na každém kříži jsem našel jakoby mělké záseky vždy na jednom čepu. Takže jsem objednal nové kříže a vyměnil. Je možné, že by to udělala voda? Loni mi totiž praskla manžeta a nějakou chvilku to bylo ve vodě.Bylo to při poslední plavbě, sice jsem tam natlačil novou vazelínu, ale nerozebíral jsem to a pak to vlastně celou zimu stálo bez otočení. To byla asi chyba co? Tak snad příští sezonu bude konečně ticho. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se