Přejít na obsah
Plavidla.cz

Mercruiser-kardan

Doporučené příspěvky

Tak jsem tu zase s tím kardanem. Dal jsem všechno nové, vůle nikde žádná a drnčí to pořád stejně. Chlapi - Jestli dobře uvažuju, tak střed prostřední části kardanu by měl být v ose čepů otáčení a zvedání nohy ne? Snažím se to nějak doměřit a zatím mi to vychází, že mám kardan cca o 2mm ven . Nemohlo by to takhle vibrovat? Jestli mi oni když mi to upravovali na jiné kříže trochu nezkrátili aby nešli moc do kraje. Zvětšovali v kardanservisu díry pro kříže. Nemohlo by to dělat takovejle čurbes? Nejsem strojař, ale už se snažím chytat kdejaké ptákoviny. Ještě to zkusím párkrát uměřit, ale už jsem to měřil a počítal asi čtyřikrát.

Originál kardan neseženu, tak bych mohl zkusit nedávat těsnění pod nohu a dát a m jen tmel nebo něco slabšího - teď tam je něco přes 1mm a další mm bych musel dohnat podložením ložiska a ozubeného kola v noze. Ale jestli to tím může být. Mě už nic jiného nenapadá. Když mám nohu rovně - je klid, ale jak trochu víc zatočím, tak to začne rachtat.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• Odpovědi 122
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Nejlepší přispěvatelé v tomto tématu

Nejlepší přispěvatelé v tomto tématu

Ja jsem vymenil vsechna loziska a krize na kardanu i lozisko na transomu a drnceni neprestalo. Respektive po vymene krizu se to hodne zlepsilo, ale stejne tam jeste neco malo bylo, ale zase se to zacalo zhorsovat. Uz jsem nevedel kudy kam ale rozhodl jsem se to neresit. Pak jsem si vsiml, ze je vymackana ta plastova vlozka ve vrtuli a ta jiz mela mensi vakl na hrideli. Coz i vysvetlovalo to, ze se pak jiz drnceni neobjevovalo jen pri zataceni, ale treba i kdyz nekdo jenom presel z jedne strany lodi na druhou. Koupil jsem novou vlozku a rekl bych, ze se to zlepsilo.
Odkaz ke komentáři

Taky to asi přestanu řešit. Jen mě ještě napadlo, že dnes při měření jsem si trochu pohnul s řízením a ozvalo se lehké ťuknutí. Mám hydraulické řízení, takže bovden není, ale malinká vůle je ve spojení raménka řízení na noze a pístnice. Není tam kužel, ale čep se závlačkou a tam to lehounce klepe. Nedostává noha při zatáčení nějaké rázy, že by to mohlo klepat tady?
Odkaz ke komentáři

• 2 months later...
Tak jsem to konečně našel. Mám motor jinak uloženej než ostatní - vlastně visí na zrcadle zevnitř. Má dolní a horní uložení a u toho horního byla vůle cca 3mm, takže motor mohl vrchem chodit do boku. Spravily to podložky aby motor byl v ose a nemohl se hýbat a je po rachtání. Teď zas aby to nebylo tak jednoduché, tak jak je ticho, tak slyším lehoučké kňučení nohy. O víkendu kouknu jestli tam je dost oleje, ale lil jsem ho tam dostatek. Leda že by to někde teklo. Předtím to buď nedělalo, nebo jsem to nevnímal. Uvidíme.
Odkaz ke komentáři

Tak koukám, že tuhle sezonu se docela daří. Mě to kňučí spíš ve vyšších otáčkách, na volnoběh to slyšet není. Není to nic hroznýho, slyšel jsem ten zvuk i u novějších lodí a silnější. Myslím si, že to má co do činění s nastavením lícování ozubených kol. Já to dělal pomocí barvy, ale asi to ještě není úplně ono. Nejspíš to přes zimu svěřím odborníkům.
Odkaz ke komentáři

no jo impeler jsem taky dával nový, tak že by?

a Romane jaká kola máš na mysli, ty v horní převodovce?

když jsem to měl rozhozené a dával to zpět dohromady tak jsem to sesadil jako to bylo předtím, ani jsem nějak nemyslel na to, že by si to mohlo sednout nějak jinak.

Odkaz ke komentáři

Jasně, ty dvě horní kola. Když jsem to koupil, tak to řvalo jako viktorka. Sice mám servisní manuál, ale nemám míry na přípravky abych to nastavil podle manuálu, tak jsem to dělal tou barvou. Podařilo se mi to nastavit na krásný otisk zubu - pomáhal mi s tím ale jeden strojař. Mělo by se to seřizovat při výměně dílů. Pokud jsi naskládal vymezovací podložky tak jak byly a před tím to bylo správně, dalo by se asi předpokládat, že je to OK. Možná by se to správně mělo seřídit po každé demontáži, ale to by nám asi řekl "Bootcentrum"
Odkaz ke komentáři

• 1 year later...
Nevíte někdo jaké rozměry má ložisko v transomu v Alpha one I generace?

Ta otázka tu zazněla hned v úvodu, ale odpověď jsem nenašel. Dneska jsem na ložisko koukal a vrklá se jak kolo u žebřiňáku.

To ložisko je naklápěcí speciál,dodává se včetně AL uložení.Rozměry jsem nikdy neměřil.To celé mám ale skladem.

bootcentrum

Odkaz ke komentáři

To by bylo fajn. I když jestli je natáčecí, tak ho nejspíš u nás levnějš neseženu. Ceny origo se u nás pohybujou kolem 15 stovek.

Je nějakej důvod proč by tam mělo bejt natáčecí? To co tam mam teda natáčecí buď není, nebo je v takovym stavu, že se už nenatáčí. :)

Prolezl jsem co se dá. Zjistil jsem, že je tam to ložisko jen naražený. Je to tak? To by pak výměna mohla bejt jednoduchá.

Taky někde psali vnější průměr 72mm. Je to možný?

P.S. proč to řeším? Např. ložiska na muj sekací traktůrek stojí origo 1.200,- na jeden nůž (takže 2.400,-). Po rozebrání jsem zjistil, že jsou to obyč. typizovaná kuličková ložiska s krytím z obou stran. Stály mě celkem 140,- na oba nože (4 kusy). :D

Odkaz ke komentáři

To by bylo fajn. I když jestli je natáčecí, tak ho nejspíš u nás levnějš neseženu. Ceny origo se u nás pohybujou kolem 15 stovek.

Je nějakej důvod proč by tam mělo bejt natáčecí? To co tam mam teda natáčecí buď není, nebo je v takovym stavu, že se už nenatáčí. :)

Prolezl jsem co se dá. Zjistil jsem, že je tam to ložisko jen naražený. Je to tak? To by pak výměna mohla bejt jednoduchá.

P.S. proč to řeším? Např. ložiska na muj sekací traktůrek stojí origo 1.200,- na jeden nůž (takže 2.400,-). Po rozebrání jsem zjistil, že jsou to obyč. typizovaná kuličková ložiska s krytím z obou stran. Stály mě celkem 140,- na oba nože (4 kusy). :D

Vidím dalšího šetřílka,kterého nezejímá kvalita ale rozhodující je cena a že se jedná třeba o čínu dosti pochybné kvality,to ho již nezajímá.

bootcentrum

Odkaz ke komentáři

Jen pro upřesnění zda jsem našel "ve šrotu" to co potřebuješ, viz odkaz

http://www.ishopmarine.com/ishop/jsp/AsplIsmEcatBookPageItemDetailBase.jsp?isFromCMS=false&req4QuickSearch=true&hideAdd2CartButton=&isStandAlone=&is4CmsShop=&reqln=Unknown&reqem=Unknown&reqph=Unknown&reqItemCode=MM-3060794A2&ts=Mon%20May%2011%202015%2011:57:57%20GMT+0200%20(St%26%23345%3Bedn%ED%20Evropa%20(letn%ED%20%26%23269%3Bas))

Pokud to je ono tak je ještě vrtané do obvodu pro přísun vazeliny přes maznici a to asi jen tak něčím nenahradíš. .

Odkaz ke komentáři

výborně, to je ono.

Oměř ho prosimtě a taky se ještě podívej, co je na něm napsaný.

Jestli jsem to z videí pochopil správně, tak je to ložisko v nějaký hliníkový kleci. Je to tak? To bude asi kvůli tomu mazání, jak píšeš. škoda, že to neudělali standardně, ale vymysleli takovou chujovinu. Koukal jsem na ložiska 2RS. Ty mají mít doživotní náplň maziva. Dodatečně se mazat nedaji, takže bych mazání neřešil. Provozní teplota je -30 do 110. Víc by se to ohřát nemělo.

P.S. Mluvit o SKF, nebo ZKL apod. jako o číně je opravdu dost odvážné. :D

Odkaz ke komentáři

Ahoj klidně oměřím ale bohužel k dispozici jen šuplera, takže nevím jak je to přesné:

vnější průměr 87,5 mm

vnitřní průměr 34,8 mm

šířka vnějšího kroužku 27,5 mm

šířka vnitřního kroužku 33,1 mm

Na tom mém vyndaném nic napsaného není , možná někdy bylo ale teď už kde nic tu nic.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...