romanva Zveřejněno 8. Červenec 2012 Sdílet Zveřejněno 8. Červenec 2012 Mám dotaz na znalé. Mám starý mercruiser 90, ale princip je stále stejný. Problém mám v tom, že když jedu rovně , je to v pohodě, ale při určitém natočení kormidla se mi ozývá takové jakoby drnčení, nebo rachocení. Je to slyšet při nízkých otáčkách - při vysokých to asi přehluší motor. Kardan jsem nechal repasovat loni, ale je to stejné. Vůle na čepech nohy nejsou, tak mě už nenapadá co by to mohlo dělat. Může být kardan nějak křivý nabo něco takového? Ještě mě napadla ta pružná spojka na motoru, ale to asi ne že? poradíte někdo na co kouknout nebo jak to najít? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Bootcentrum Odesláno 9. Červenec 2012 Sdílet Odesláno 9. Červenec 2012 Popisované zvuky vydává pravděpodobně poškozené ložisko v transomu /prochází z krz něj kardan nohy/ hlučnější bývá právě při kormidlování-zatáčení do stran.je nutno vyměnit! Dá se předejít i velkým škodám.Viděl jsem ložisko s rozpadlou klecí a kardan následně rozmlátil celý transom a lod šla ke dnu!!Ložiska jsou u mne skladem.Bootcentrum Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
romanva Odesláno 9. Červenec 2012 Autor Sdílet Odesláno 9. Červenec 2012 Ložisko jsem dával loni nové a letos na jaře jsem ho kontroloval a bylo v pořádku, ale neměl jsem ho venku - jen jsem zkusil rukou jak jde - nehrkalo a točilo se krásně volně bez přeskakování. Je mi jasné. že při zatížení to může být jinak. Když si to představím jak to tam pracuje -mohlo by to být ono. Zítra sundám nohu a kouknu na něj. Nerad bych něco zničil. Nevím jestli to moje ložisko budete mít - on je to tak trochu veterán a už na to moc věcí není. Je to tohle: http://www.ishopmarine.com/ishop/jsp/AsplIsmEcatBookPageItemDetailBase.jsp?isFromCMS=false&req4QuickSearch=true&hideAdd2CartButton=&isStandAlone=&is4CmsShop=&reqln=Unknown&reqem=Unknown&reqph=Unknown&reqItemCode=MM-3031561&ts=Mon%20Jul%2009%202012%2008:38:16%20GMT+0200Připadá mi to jako úplně obyčejné ložisko, akorát že je vmáčknuté v takovém gumovém lůžku. Pokud ho ale máte, určitě bych ho vzal. Posledně jsem ho objednával z USA za nehorázné peníze díky poštovnému ale už v nabídce není. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
romanva Odesláno 9. Červenec 2012 Autor Sdílet Odesláno 9. Červenec 2012 Teď mě ještě napadlo, že mi loni praskla manžeta, kardan jsem vyčistil a znova namazal, ale ložisko jsem asi podcenil Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tomas80 Odesláno 9. Červenec 2012 Sdílet Odesláno 9. Červenec 2012 Nam to delalo to same. Pri stoceni nahonu a pridani plynu se zacalo ozyvat drnceni. Kdyz jsem se kohokoliv zeptal, tak prvni co bylo, tak odpoved jako Bootcentrum. Tedy lozisko v transomu. No po vymene jsem natesene nabehl na vodu a ono nic. Takze dalsi faze byla loziska v Z-nahonu, hlavne teda ty nahore za kloubem kardanu. Vymenili jsme loziska a vidinou klidne jizdy jsme placli na vodu. No bylo to snad jeste horsi. Takze jedina vec ktera zbyvala byli krize na kardanu. Kdyz jsme s nima zkouseli vrklat v klidu chodili bez problemu, nebyl zadny naznak nejakeho problemu. Po rozdelani uz ale bylo jasno. Na kazdem krizi byla alespon jedna miska jiz chycena rzi a na cepech omackane jehly loziska. Takze jsme vymenili oba krize a je klid. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
maxik1958 Odesláno 9. Červenec 2012 Sdílet Odesláno 9. Červenec 2012 A kardan si nechal po výměně vyvážit? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
romanva Odesláno 9. Červenec 2012 Autor Sdílet Odesláno 9. Červenec 2012 Tak to teda nevím jestli to vyvyžovali - spíš ne, ale myslím, že to není nutné. Vyměnily se kříže za nové a hotovo. Nevyváženost by se myslím projevila ve vyšších otáčkách ještě více. Když už to budu mít venku, zkouknu i ty kříže a uvidíme. Na jaře to bylo ale v pořádku. Jedině že by se tam nějak dostala voda.Navíc Loni to nedělalo. Jestli máte ještě někdo nějaký nápad- sem s ním. Loď mám 100Km od baráku, tak když tam pojedu, ať to skouknu při jednom. Všem děkuju za názory. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
maxik1958 Odesláno 9. Červenec 2012 Sdílet Odesláno 9. Červenec 2012 Když se dělaj kříže,vždycky to chce vyvážit!!!šetříš ložiska, a vše ostatní, o vibracích ani nemluvě, stojí to pár korun. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Bootcentrum Odesláno 9. Červenec 2012 Sdílet Odesláno 9. Červenec 2012 pro "romanva" Ložisko je stále k dodání za 1520,- ale gumové pouzdro se již nedodává! jedině jej nechat vyrobit.To originál drahé ložisko by asi šlo nahradit jiným levnějšímKrátké"kardany" u Z náhonů se nevyvažují!! ale taky se nesmí měnit kříže pomocí KLADIVA!!! ale lisovat a použít správné kříže a odpovídající tloušku zajištovacích C kroužků. To proto aby byla nulová axialní vůle.neexistuje jen jeden kříž a jedna tlouška C pro všechny verze a roky výroby!!! tak na to pozor!!!Bootcentrum Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
romanva Odesláno 11. Červenec 2012 Autor Sdílet Odesláno 11. Červenec 2012 Já jsem si kardan nechal zgenerálkovat v Kardan servisu. Jak jsem psal- je to veterán a už jsem nemohl originál kříže sehnat. Předělali mi to na české kříže - převrtáním uložení o pár setin na metrické míry a dali mi ho hotový a sesazený. Oni kardany i vyrábějí a když jsem viděl jejich dílnu, tak by neměl být problém. Koukal jsem na fakturu, tak tam je i vyvážení. Stálo to ranec - skoro 4000,- ale příště koupím jen kříže za pár stovek.Hřídel v ložisku taky sedí pěkně - není to teda na lisování, ale vůle tam není žádná. Ještě se mě ptali jak rychle se to točí - že v tom je taky rozdíl, tak myslím, že kardan bude OK. Včera jsem to nestihl, tak snad se k lodi dostanu dnes a vyndám to. Jsem zvědavej co tomu je.Pomalu ale začínám přemýšlet o výměně celýho pohonu, protože už na to fakt nic není a když se něco podělá, tak je problém to dát dohromady, nebo to trvá strašně dlouho, a když je to pak uprostřed sezony, tak to naštve.Holt musím začít šetřit a tenhle pak schovat někde do muzea. Možná že mám nejstaršího funkčního Mercruisera u nás a kdoví jestli ne v Evropě. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
maxik1958 Odesláno 11. Červenec 2012 Sdílet Odesláno 11. Červenec 2012 Bezva, Kardan servis taky můžu jen doporučit,velmi vstřícné jednání! Ty to vyvažujou automaticky,páč vědí..... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
romanva Odesláno 11. Červenec 2012 Autor Sdílet Odesláno 11. Červenec 2012 Tak jsem dnes sundal nohu a možná že to mám: Ložisko transomu je bez jakékoli vůle, otáčet jde plynule bez přeskakování a zadrhávání - připadá mi jako nové, jen se mi zdá, že jde trochu ztuha, ale to může dělat zakrytování. Podle rozměrů půjde nahradit českým - jen nevím jakým- kuličky nebo válečky? Myslím že není potřeba měnit, ale zítra ho ještě roztočím v soustruhu a uvidím. Kardan je bez jakékoliv vůle a chodí hladce i když s ním kroutím jakoby silou. Problém je podle mě v tom, že mi hrká kardan vůči noze. Ne do stran, ale jde jakoby zasouvat a vysouvat. Ne moc, ale malý hrk tam je. Nevím jak vznikl, možná se povolila ta matka co drží ložisko, nebo ta co drží kolo na kardanu, nebo se tam dostal nějaký bordel když jsem to dával do hromady a teď to povolilo, prostě nevím. Je pravda, že to na poslední plavbě i trochu kňučelo, což by mohlo být špatným záběrem kol do sebe. Moudřejší budu zítra až to rozdělám. Trochu se toho bojím, protože jestli dostaly zabrat kola, tak nevím kde je budu shánět, nedej bože že by bylo v háji ložisko v noze a vydřelo obal nebo hřídel. To snad ale ne, myslím, že to by byl jinej kravál.Může tahle vůle kardanu způsobovat to drnčení? Když se kardan ohne a není na jednom konci pevně uloženej - mohlo by to dělat ne? Jestli to není ono, tak nevím co by to mohlo být Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tomas80 Odesláno 11. Červenec 2012 Sdílet Odesláno 11. Červenec 2012 Tim zkousenim kardanu jak pises jsem se take dva roky holedbal a menil vse ostatni :). Jeste pred vymenou krizu jsme to zkouseli a kardan behal uplne nadherne alepon jsme si to mysleli, protoze jsme take nic necitili pri tom krouceni a ohybani. Pokud se ti vytlucou krize, tak to nemas sanci poznat jinak,nez je rozhodit. Staci jednou natocit motor s hodne vyklopenou nohou a muzes objednavat nove krize. Kazdopadne ta vule v lozisku je divna a vypada, ze se ti povolila matice za loziskem kardanu v noze, nebo jak pises si nemel loziska spravne usazeny a srovnali se az v noze, tim padem vznikla vule. Ma to byt utazeno nejakym momentem, ale jiz si to nepamatuju kolik to dela, takze vakl tam bej nesmi. Nemyslim si, ze by ti hnedko meli odejit ozubena kola, zas tak moc si s tim snad nenabehal ne? Uvidis na co prijdes az to rozdelas. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
romanva Odesláno 11. Červenec 2012 Autor Sdílet Odesláno 11. Červenec 2012 Byl jsem týden na Slapech a začalo to tak v půlce, takže nějakou hodinku to naběhalo, ale v minimálním zatížení - prakticky na zvýšený volnoběh, tak snad to nebude tak hrozný. Servisní manuál mám, takže momenty si najdu. No , nechám si o tom celou noc zdát a zítra to rozhodím. Budu se modlit aby byly kola v pořádku. Nevím, ten kardan se dělal loni a najel prakticky hodně málo. Myslím, že by neměl být KO. Rozdělávat se mi to moc nechce, sice to vylisovat umím, ale nějak se mi do toho nechce. Minule když jsem ho měl v háji to bylo cítit jak to přeskakuje. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Bootcentrum Odesláno 12. Červenec 2012 Sdílet Odesláno 12. Červenec 2012 samozřejmně axialní vůle na kardanu vůči noze je velmi špatně! Ale stane se to právě když se povolí centrální stahovací matice ložisek uložení kardanu a ozub.kola . Doporučuji použít správný utahovací moment a zejména ještě tuto matici zalepit vhodným lepidlem proti povolení. A nebo se taky mohla povolit málo utažená,velká metice zajištující ustrojený kardan v noze - bývá ale velmi málo časté!Bootcentrum Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
romanva Odesláno 12. Červenec 2012 Autor Sdílet Odesláno 12. Červenec 2012 Jasně. Takže mě stejně rozlisování kardanu nemine - to mi nedošlo. Přes kardan bych nenasadil klíč co jsem si vyrobil. Leda bych vyrobil nějaký dlouhý, ale aspoň teda zkontroluju kříže rozdělané. Zalepit tu matici mě nenapadlo, říkal jsem si - když se to netočí, tak proč. Tu co je na kardanu za ozubeným kolem jsem zalepil, ale tuhle velkou ne. Jak se vrátím z práce tak to rozhodím a uvidím co bude uvnitř. Doufám, že jsem kola moc nesmetl. moc jsem toho takhle nenajel, tak snad to nebude tak strašné. Olej tam mám od jara, když bude bez vody- mám ho dát zpátky nebo dát komplet novej? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
viky_cz Odesláno 12. Červenec 2012 Sdílet Odesláno 12. Červenec 2012 (upraveno) Romane, jsem si jistej, ze tvoji lod znam, ale nejak si ji porad nedokazu priradit ke kapitanovi. Az se sejdem nekde u vody, musime to napravit. At se dari s opravou! Upraveno 12. Červenec 2012 uživatelem viky_cz Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Bootcentrum Odesláno 12. Červenec 2012 Sdílet Odesláno 12. Červenec 2012 Když bude olej bez vody a bez pilin,klidně ho tam vrat!Bootcentrum Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
romanva Odesláno 12. Červenec 2012 Autor Sdílet Odesláno 12. Červenec 2012 Jo, Viki, Tvoji loď taky znám a tebe bych taky asi poznal.Před chvilkou jsem se vrátil z dílny a výsledek je:Olej absolutně čistej jako bych ho tam teď nalil - krásně zelenýKardan po vylisování v naprostém pořádkuProblém je u ložisek kardanu v noze. Matka na kardanu byla utažená dost, ale ložiska hrkaly. Až když jsem to komplet umyl, tak jsem asi přišel na závadu. Mezi ložisky je rozpěrný kroužek vnitřních kruhů ložisek a ten byl složený z jednoho kroužku a dvou slabých podložek. Podle manuálu by tam žádné podložky být neměly - jen ten jeden kroužek. Když jsem to minule skládal, tak jsem si toho nevšiml - bylo to slepené a dal jsem to tak jak to bylo. Ty dvě podložky měly tloušťku 0,6mm. Ložiska jsou naštěstí v pořádku, tak jsem to dal do hromady jen s tím kroužkem, dotáhl a vůle je pryč. Ložiskama jde krásně volně otáčet, tak to bude asi v pořádku. Minulý majitel s tím asi nějak laboroval a já trouba jsem tomu nevěnoval pozornost.Matice je samojistící, ale stejně jsem ji ještě radši zalepilKola jsou taky v pořádku - jsou jen jakoby naleštěné zuby, ale bez rýh a hrbolů, takže to snad taky přežilo. Zítra ještě musím doladit pozici kol - myslím, že se teď bez těch podložek trochu změnila - jen doufám, že budu mít správné podložky.Je možný že by to drnčení způsobovala tak malá vůle na kardanu? Bylo to vlastně 0,6mmNejde mi jen do hlavy, že se to projevilo až teď. Nebo jsem to prostě neslyšel - na Labi nás většinou jelo víc, tak byl větší hluk, nebo se jelo ve skluzu a na Slapech ten týden co jsem tam byl byl klídek a plavba opravdu pomalá, tak to vyniklo.Myslím, že jsem to prohlédl a proměřil s mikrometrem v ruce dost poctivě a nic víc jsem na tom nenašel - žádné další vůle, žádné poškození. Kdyžtak mě zkuste ještě nasměrovat co zkontrolovat když už to mám sundaný z lodi - nechce se mi věřit, že bych z toho vyšel tak snadno Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Bootcentrum Odesláno 13. Červenec 2012 Sdílet Odesláno 13. Červenec 2012 pro romanva: popisujete to dost záhadně! ten rozpěrný kroužek je lehce deformativní a má nastavit při stahování kuželíkových ložisek jejich správné předpětí.Když ještě k němu byly přidány další podlošky a vy jste je odstranil,jek je možné,že se vůle ještě nezvětšila?????? Asi něco špatně popisujete a nebo děláte!!! při celkové demontáži kardanu z nohy a při výměně kol a nebo ložisek je nutno tento kroužek vždy vyměnit! Také mluvíte o malé vůli kardanu - ta nesmí být žádná!!!!!Bootcentrum Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
romanva Odesláno 13. Červenec 2012 Autor Sdílet Odesláno 13. Červenec 2012 Hm, moje slohové schopnosti nejsou nejlepší, holt žádnej spisovatel nejsem.Ta vůle na kardanu byla před tím než jsem to vyndal. Ty podložky co tam byly(netuším proč) jsem vyndal a tím vlastně středy ložisek šly k sobě a po dotažení tam není vůle žádná, neboť jak píšete- ložiska mají předpětí které předtím neměly. Ten rozpěrný kroužek jestli se má měnit, tak mám asi smůlu, pochybuju že bych ho sehnal - možná v sadě s novýma ložiskama, samostatně jsem ho nikde nenašel.Tam není jedno ložisko s děleným středem , ale dvě ložiska k sobě. Utahovací moment tu ale není nijak hrozný - 50ft.lbs, což je jestli dobře počítám 67,5Nm, takže ta deformace nebude snad tak hrozná - nicméně ložiska se pěkně plynule otáčejí a vůle tam není žádná. Je mi jasné, že kdyby šly ztuha, tak se to bude hřát a za chvíli odejdou nebo se to roztrhne. Vím, že některá ložiska se utahují třeba i 250Nm, ale tady je předepsáno tohle. Ono je to celé menší než třeba Alpha a ta matka je spíš matička. Přesto, ale dám na radu zkušenějších a jestli názor bude dát nové, tak budu shánět. Možná to odpoledne nafotím a dám sem. Na kardanu teď není vůle žádná . Nevím teď v jakém stavu je pružná spojka na motoru - tam to asi úplně bez vůle nepůjde ne? To ale můžu skouknout až zase dorazím k lodi. Ten tisíchran na kardanu co se do ní vsouvá, ale asi nějakou vůli mít bude. Tu spojku jsem někde na E-bay ještě viděl - možná bych si ji měl radši koupit ne? Manžetu kardanu mám taky ještě jednu do rezervy - byl horor ji sehnat.Možná tohle: http://www.ishopmarine.com/ishop/jsp/AsplIsmCcatViewBase.jsp?&lvlCode=4&pCode=C0009863&path=MC~A0000007~M0000590~M0000591~C0009863&isFromCMS=false&hideAdd2CartButton=&isStandAlone=&is4CmsShop=&reqln=Unknown&reqem=Unknown&reqph=Unknown&reqFor=29&req4Browse=1&docId=&docName=&isForSupStore=true&cCatFilter=MC&eCatSupFldr=supplier-300-020-MC pomůže pro lepší vysvětlení jak je to u té mojí nohy. Snad jsem to popsal trochu lépe Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
romanva Odesláno 14. Červenec 2012 Autor Sdílet Odesláno 14. Červenec 2012 Tak jsem ještě trochu pokračoval v kontrole a zjistil jsem, že mám ještě vydřenou nerezovou destičku ve vodním čerpadle. Musel se tam dostat nějakej bordel a pěkně u středu impelleru se to vydřelo. Jsou tam takové rýhy a impeller taky dostal co proto. Tři roky to bylo dobrý, ani impeller jsem nemusel měnit a teď je to v háji. Impeller mám, ten jsem si kdysi koupil ( taky už se nevyrábí) Tu destičku jsem teď objevil v Anglii, tak ji hned objednám. Výměna je naštěstí otázkou pěti minut, tak to zatím nechám tak a až to přijde tak to vyměním.Převodovku jsem dnes složil - musel jsem ubrat jednu podložku abych se dostal na předepsanou míru, ale pak to i na signální barvu vypadá dobře. Vůle jsem vymezil snad všechny - kardan se teď ani nehne, tak jsem zvědavej až to projedu, tak mi držte palce. Určitě podám hlášení jak to dopadlo. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
romanva Odesláno 28. Červenec 2012 Autor Sdílet Odesláno 28. Červenec 2012 Tak jsem provedl zkušební plavbu a z výsledku jsem trochu rozpačitý. Drnčení při zatáčení je ještě slyšet, ale podstatně míň a je to příjemnější zvuk než před tím. Už to není takový hnusný zvuk jako před tím, ale stále tam něco slyším.Kňučení přestalo úplně. Když jsem se snažil to vypozorovat, tak to dělá při nízkých otáčkách, když se motor dost chvěje. Zkusím poštelovat motor aby šel pěkně pravidelně, zdá se mi, že to není úplně to pravé.Je tam klasický kladívko v rozdělovači, takže se mohl trochu změnit předstih. Mám takovou představu, že kardan je v pružné spojce u motoru za ty roky už vyhrkaný a že to tam pak takhle rachtá. Je to možné? Když jsem to poslouchal, zdálo se mi, že to jde z motorového prostoru a ne z nohy. Spojka ale povolená není, to jsem zkoušel.Na co mám ještě kouknout? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
romanva Odesláno 29. Srpen 2012 Autor Sdílet Odesláno 29. Srpen 2012 Zřejmě to patří trochu jinam, ale malinko to souvisí. Mám možnost za rozumný peníz koupit celou Alphu one, ale nesedí převodový poměr. Je možný vyměnit převody aby se změnil převod z 1,5:1 na 2:1? Na kolik to může vyjít? Jen jestli o tom mám uvažovat nebo shánět dál. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Anachy Odesláno 29. Srpen 2012 Sdílet Odesláno 29. Srpen 2012 Nevím kolik vyjdou ozubená kola u nás ale sada z usa vyjde na nějakých 250 doláčů, takže je otázka co je to "rozumný peníz" za nohu. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se