Přejít na obsah
Plavidla.cz

Dálkové ovládání


daja

Doporučené příspěvky

Vítej na fóru.

Návod asi nenajdeš. Každý to řeší jinak podle svých technických a finančních možností.

Nejjednodušší řešení samodoma řízení je volant se špulkou na hřídeli, přes kterou vede jednou otočkou lanko, které pak přes kladky v rozích vede z obou stran k motoru, kterým otáčí. Lanko má na sobě na vhodném místě napínací pružinu.

MARINE BOAT PULLEY TILLER ROPE STEERING CABLE 50 FT, PULLEYS, SPRINGS, CLMPS #12 | eBay

Small Boats Rotary Pulley Cable Steering. (seascrew.com)

Co se týče řazení a plynu, to je o nějakém vhodném držáku na motoru, bowdenu a páčkách u sedadla. Vyráběly se originály, např. Yamaha. Nevím, jestli se to ještě dělá.

oldschool outboard remote - Hledat Googlem

Viděl jsem to zbastlené i z bowdenů na kola a páček od přehazovačky. 🙂

Originál lodní bowdeny mají výhodu, že umí tahat i tlačit.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj,

Je to přesně tak, jak popisuje Lubor. Už je to dlouho, co jsem Suzuki 10 HP předělával na dálku, takže úplně přesné informace Ti nedám. Začal bych ale zjištěním, jestli tvůj motor vůbec připojení na dálku umožňuje anebo to budeš muset nějak zbastlit. Pokud je k tomu motor přizpůsobený, udělal bych to poctivě. Pokud máš volant a převodku řízení, jsi teprve na startu. Dost toho ale seženeš z druhé ruky, takže by jsi se mohl vejít odhadem cca do 15.000,- Kč za komplet (ber to jako minimum, jestli to nebudeš stavět z úplného šrotu). Záleží ale co máš za člun, jestli se to vyplatí. Já jdu raději cestou ať je to dobře udělané, než abych se řídil návratností investice. Každopádně budeš potřebovat dokoupit skříň plynu a řazení s výtrhovou pojistkou (nepočítám s tím, že by měl motor 5 HP el. starter), bovdeny plynu, řazení a řízení, mechanismus otáčení motoru, příchytky bovdenů do motoru, konsoli řízení a sedačku. Není to sranda, ale jestli jsi šikovnej, dá se to sehnat za rozumné peníze. Kdy jsem kdysi kupoval díly k dálkovému připojení, byl tam návod jak to dát dohromady. Pokud to najdu, dám to sem. Přeju Ti ať se to podaří👍🏻

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj,

no záleží jestli chceš jen řízení, nebo i řazení a plyn. Párkrát jsem to již dělal, a aby to opravdu fungovalo jak má, je pořeba nejdříve zjistit jestli ten motor připojit vůbec jde. Řízení je docela jednoduché, já to vždy dělal přes lanka, ale sladit řazení s plynem je něco, ale jde to. Každopádně to chce znát princip fungování, a mít možnost výroby a úpravy různých dílů a dílků (soustruh, svářečku a pod.), z koupených dílů to jen tak nesložíš. Tedy pokud to není set přímo na ten motor.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...