Přejít na obsah
Plavidla.cz

Vrtule 14x22

marek1

Doporučené příspěvky

Ahoj, testoval jsem loďku a vše proběhlo nad očekávání až na spotřebu paliva. Mám dojem, že to snad žere i stomy kolem cesty:) Chci se zeptat, jestli vrtule může ovlivnit spotřebu? Předchozí majitel tam dal nerezovou čtyřlistou s označením 14x22. Celou dobu jsem se pohyboval kolem 2 000-3000 oaček a většinou výtlačný režim. Chtěl bych docílit menší spotřeby nebo skluzu již v menších otáčkách. Upraveno uživatelem marek1
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Teprve to testuji, skluz od tech 3000ot/m, žadný blbnutí nebo rychlá jízda. Jen zkouška maximálky,start z klidu a dvě rychlé otočky pro radost z vln. V drtivé většině jsem se pohyboval kolem 2000ot/min - Krajinkář. Na vodě cca. 4hodiny z toho motor v chodu tak 3h a to, ale fakt odhadem. Pak následovalo doplnění paliva a následná srdeční slabost, když jsem viděl počitadlo phm 35litr. To mi připadne dost :(
Odkaz ke komentáři

Ahoj jestli ti to pomuže tak pro srovnání:

starý příspěvek s motorem 4,3:

mám Bayliner ciera 2355 Mercruiser 4,3 LX , stáří 15 let ,noha Alpha One .

V Chorvatsku obsazenost 3 osoby, plná nádrž-200 lt,otáčky 3.900 ot/min, rychlost dle gps 45 km

spotřeba dle průtokoměru 35 lt / hod ,vrtule AL 14 1/2 x 21.

Na našich řekách a na písáku, při lyžování měním vrtuli za 14 1/2 x 19 ,/jde to rychlejc z vody/

spotřeba co kilometr vzálenosti to jeden litr spotřeby. převod v noze 1:1,85

Ted mam 5,0 MPI 260 hp

převod 1:1,65 , vrtule je nerez , ale stoupání ani pruměr nevím , dle pohledu je větší

rychlost cestovní skluz 42 km / hod otáčky 3100 a spotřeba dle smartcraft 33-34 lt.

Odkaz ke komentáři

Díky chlapci. Počítal jsem, že to bude papat, ale tolik je docela nářez při dnešních cenách benzínu. šlo mi aji o tu vrtuli, jestli třeba ten čtyřlist nezatežuje motor nebo naopak. Mám ještě tu původní třílistovou, tak ji tam zkusím dát, co to udělá. Nejsem člověk, co škrtí každou korunu, ale představa, že víkend prožitej na lodce při výtlaku vyjde hravě na 4 tis. Mě opravdu děsí. Nevím co budu dělat letos u moře, to mi asi zničí konto :)
Odkaz ke komentáři

Ono jde taky o to se s tou lodi naucit, dobry je vyuzivat pro vytlak prirozenou rychlost, coz je pravdepodobne kolem 10km/h. Cokoliv navic je ztrata paliva, az do chvile kdy to zvednes do skluzu, to mas sice vetsi hodinovou spotrebu, ale jedes rychle, takze cena za km muze bejt prijatelnejsi.

Chce to chvili laborovat kolik plynu potrebujes na jakou rychlost a pri jakym rozlozeni vahy.

Jinak treba na Batak (max asi 8km/h?) se zcela vazne doporucuje jet na 3.5HP zalozak, ten ti veme pod litr na hodinu a jsi vysmatej.

Odkaz ke komentáři

Presne tak. Mne ta 4,3 zere taky kolem 30-ti na hodku. Nadrz na 200 litru, takze jedno natankovani je pro mne prakticky jako mzda cloveka s minimalnim platem a co si budeme povidat da se to za pul dne prolitat, treba pri blbnuti na mori :) . Ale zase to je uz extrem a kdyz jezdis normalne tak se to da. Jak pise Viky chce se s tim trochu naucit a souhlasim s Anachy, je to o tom pozitku.
Odkaz ke komentáři

Jj je to standartní spotřeba, já byl ve středu na Slapech tak cca 5 hodin na vodě , cca 20km na zátach v kluzu, tak pul hodky výtlak, pár otáček jen tak pro radost, hodku jen tak na volnoběh kochání se přírodou a klídkem...... a 38 litrů bylo pryč.
Odkaz ke komentáři

3000 otáček je na výtlak trochu moc. Já když jedu jenom tak pohodu ( chorvatsko omezená rychlost) tak tam mám tak 1800-2000 otáček ne víc a nežere to skoro nic. Standartně jezdím tak kolem 40-50km/hod. a spotřeba je cca 16l/hod., ale mám 3.0L motor, 4.3L s lodí jako máš ty bude žrát tak kolem 20l/hod. když s tím pojedeš rozumně. Jakmile zasebou tahám nebo někoho vozím tedy furt plnej plyn, tak je spotřeba kolem 30l/hod.
Odkaz ke komentáři

3000 otáček je na výtlak trochu moc. Já když jedu jenom tak pohodu ( chorvatsko omezená rychlost) tak tam mám tak 1800-2000 otáček ne víc a nežere to skoro nic. Standartně jezdím tak kolem 40-50km/hod. a spotřeba je cca 16l/hod., ale mám 3.0L motor, 4.3L s lodí jako máš ty bude žrát tak kolem 20l/hod. když s tím pojedeš rozumně. Jakmile zasebou tahám nebo někoho vozím tedy furt plnej plyn, tak je spotřeba kolem 30l/hod.

Ve 3000ot/min mám skluz. Výtlak mám kolem 2000ot/min. Jinak, pokud se tvořily vlnky, tak jen tam, kde nic nehrozilo. Nejsem dement,abych to hrnul kolem zakotvených člunu atd. Jaké máš prosím otáčky kolem těch 40-50km/h?

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...