marek1 Zveřejněno 25. Květen 2012 Sdílet Zveřejněno 25. Květen 2012 (upraveno) Ahoj, testoval jsem loďku a vše proběhlo nad očekávání až na spotřebu paliva. Mám dojem, že to snad žere i stomy kolem cesty:) Chci se zeptat, jestli vrtule může ovlivnit spotřebu? Předchozí majitel tam dal nerezovou čtyřlistou s označením 14x22. Celou dobu jsem se pohyboval kolem 2 000-3000 oaček a většinou výtlačný režim. Chtěl bych docílit menší spotřeby nebo skluzu již v menších otáčkách. Upraveno 28. Červen 2012 uživatelem marek1 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Anachy Odesláno 25. Květen 2012 Sdílet Odesláno 25. Květen 2012 Kolik točíš maximum a v kolika ot přecházíš do skluzu, kolik Vas na lodi bylo ? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
marek1 Odesláno 25. Květen 2012 Autor Sdílet Odesláno 25. Květen 2012 Na lodi ve dvou lidech, do skluzu cca 3000 totáček podle toho, zda je druhý člen na přídi či vedle mě. Max kolem 4500 a rychlost kolem 70km/h. Ale to už je fakt rychlost, kterou nepotřebuji. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
marek1 Odesláno 25. Květen 2012 Autor Sdílet Odesláno 25. Květen 2012 Teprve to testuji, skluz od tech 3000ot/m, žadný blbnutí nebo rychlá jízda. Jen zkouška maximálky,start z klidu a dvě rychlé otočky pro radost z vln. V drtivé většině jsem se pohyboval kolem 2000ot/min - Krajinkář. Na vodě cca. 4hodiny z toho motor v chodu tak 3h a to, ale fakt odhadem. Pak následovalo doplnění paliva a následná srdeční slabost, když jsem viděl počitadlo phm 35litr. To mi připadne dost :( Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Anachy Odesláno 25. Květen 2012 Sdílet Odesláno 25. Květen 2012 Jestli máš 4,3 karburator tak ten při plném plynu bude brát hodinově asi těch 25-35l. Ono těch 2000 ot/min při výtlaku je docela dost to jsi to dle mě asi dost hrnul před sebou a to bude taky pěkně papat okolo 10-15l/h. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
marek1 Odesláno 25. Květen 2012 Autor Sdílet Odesláno 25. Květen 2012 jojo, mam 4,3 karbec, loď 6m délka váha cca 1200 kg. Myslíš, že ve skluzu bude brát míň? Třeba kolem těch 3000ot/m. Co ta vrtule, může to nějak ovlivnit? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
marek1 Odesláno 25. Květen 2012 Autor Sdílet Odesláno 25. Květen 2012 jo, napadla mě ještě jedna věc, co trim? Měl jsem nohu i ve výtlaku uplně dole. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Anachy Odesláno 25. Květen 2012 Sdílet Odesláno 25. Květen 2012 noha při plavbě ve výtlaku až zas takovou roli nehraje, jakou jsi při tom výtlaku dělal vlnku ? Vrtule je děsná alchymie, pokud prohledáš odkazy tak na několik debat narazíš, Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
aleš Odesláno 25. Květen 2012 Sdílet Odesláno 25. Květen 2012 Ahoj jestli ti to pomuže tak pro srovnání:starý příspěvek s motorem 4,3: mám Bayliner ciera 2355 Mercruiser 4,3 LX , stáří 15 let ,noha Alpha One .V Chorvatsku obsazenost 3 osoby, plná nádrž-200 lt,otáčky 3.900 ot/min, rychlost dle gps 45 kmspotřeba dle průtokoměru 35 lt / hod ,vrtule AL 14 1/2 x 21. Na našich řekách a na písáku, při lyžování měním vrtuli za 14 1/2 x 19 ,/jde to rychlejc z vody/ spotřeba co kilometr vzálenosti to jeden litr spotřeby. převod v noze 1:1,85Ted mam 5,0 MPI 260 hppřevod 1:1,65 , vrtule je nerez , ale stoupání ani pruměr nevím , dle pohledu je větší rychlost cestovní skluz 42 km / hod otáčky 3100 a spotřeba dle smartcraft 33-34 lt. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
marek1 Odesláno 25. Květen 2012 Autor Sdílet Odesláno 25. Květen 2012 Díky chlapci. Počítal jsem, že to bude papat, ale tolik je docela nářez při dnešních cenách benzínu. šlo mi aji o tu vrtuli, jestli třeba ten čtyřlist nezatežuje motor nebo naopak. Mám ještě tu původní třílistovou, tak ji tam zkusím dát, co to udělá. Nejsem člověk, co škrtí každou korunu, ale představa, že víkend prožitej na lodce při výtlaku vyjde hravě na 4 tis. Mě opravdu děsí. Nevím co budu dělat letos u moře, to mi asi zničí konto :) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Anachy Odesláno 25. Květen 2012 Sdílet Odesláno 25. Květen 2012 Jo musiš se smiřit s tím, že to není až zas tak moc levná sranda, ale ten požitek :) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
viky_cz Odesláno 25. Květen 2012 Sdílet Odesláno 25. Květen 2012 Ono jde taky o to se s tou lodi naucit, dobry je vyuzivat pro vytlak prirozenou rychlost, coz je pravdepodobne kolem 10km/h. Cokoliv navic je ztrata paliva, az do chvile kdy to zvednes do skluzu, to mas sice vetsi hodinovou spotrebu, ale jedes rychle, takze cena za km muze bejt prijatelnejsi.Chce to chvili laborovat kolik plynu potrebujes na jakou rychlost a pri jakym rozlozeni vahy.Jinak treba na Batak (max asi 8km/h?) se zcela vazne doporucuje jet na 3.5HP zalozak, ten ti veme pod litr na hodinu a jsi vysmatej. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tomas80 Odesláno 25. Květen 2012 Sdílet Odesláno 25. Květen 2012 Presne tak. Mne ta 4,3 zere taky kolem 30-ti na hodku. Nadrz na 200 litru, takze jedno natankovani je pro mne prakticky jako mzda cloveka s minimalnim platem a co si budeme povidat da se to za pul dne prolitat, treba pri blbnuti na mori :) . Ale zase to je uz extrem a kdyz jezdis normalne tak se to da. Jak pise Viky chce se s tim trochu naucit a souhlasim s Anachy, je to o tom pozitku. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
marek1 Odesláno 25. Květen 2012 Autor Sdílet Odesláno 25. Květen 2012 Pro Anachyho: Přesně, žijem jen jednou Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
marek1 Odesláno 25. Květen 2012 Autor Sdílet Odesláno 25. Květen 2012 Díky, alespoň jsem rád, že mám standartní spotřebu. Už jsem chěl hledat díru v lodi, kde to teče :) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
mirzik Odesláno 25. Květen 2012 Sdílet Odesláno 25. Květen 2012 Jj je to standartní spotřeba, já byl ve středu na Slapech tak cca 5 hodin na vodě , cca 20km na zátach v kluzu, tak pul hodky výtlak, pár otáček jen tak pro radost, hodku jen tak na volnoběh kochání se přírodou a klídkem...... a 38 litrů bylo pryč. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
skodavrs Odesláno 28. Květen 2012 Sdílet Odesláno 28. Květen 2012 3000 otáček je na výtlak trochu moc. Já když jedu jenom tak pohodu ( chorvatsko omezená rychlost) tak tam mám tak 1800-2000 otáček ne víc a nežere to skoro nic. Standartně jezdím tak kolem 40-50km/hod. a spotřeba je cca 16l/hod., ale mám 3.0L motor, 4.3L s lodí jako máš ty bude žrát tak kolem 20l/hod. když s tím pojedeš rozumně. Jakmile zasebou tahám nebo někoho vozím tedy furt plnej plyn, tak je spotřeba kolem 30l/hod. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
david Odesláno 28. Květen 2012 Sdílet Odesláno 28. Květen 2012 (upraveno) 3000 otáček je na výtlak trochu moc..to je fak(t) hodně, ale zas má dotyčný určitě zajištěno, že ho všichni v okolí milujou :( Upraveno 28. Květen 2012 uživatelem david Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
skodavrs Odesláno 28. Květen 2012 Sdílet Odesláno 28. Květen 2012 3000 otáček je na výtlak trochu moc..to je fak(t) hodně, ale zas má dotyčný určitě zajištěno, že ho všichni v okolí milujou :(jo v našich vodách rozhodně, protože loď která by dělala větší vlny už u nás nenajdeš :) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
david Odesláno 28. Květen 2012 Sdílet Odesláno 28. Květen 2012 bohužel najdeš a nemají konkurenci - SPS 1 a SPS 2, akorát že poslední dobou už plavou poněkud slušnějc Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
fishmaster Odesláno 28. Květen 2012 Sdílet Odesláno 28. Květen 2012 To bych taky netvrdil.Zrovna včera SPS1 krásně pohoupala jinou loď u Kralup.Pěkná vlnka a co nejblíž k lodi v protisměru.To musela být zábava.Akorát ten druhej moc veselej nebyl. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
david Odesláno 28. Květen 2012 Sdílet Odesláno 28. Květen 2012 za plavby musíš jaksi s nějakejma vlnama počítat. sviňárna to je u zakotvenejch lodí a přístavních zařízení Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
marek1 Odesláno 30. Květen 2012 Autor Sdílet Odesláno 30. Květen 2012 3000 otáček je na výtlak trochu moc. Já když jedu jenom tak pohodu ( chorvatsko omezená rychlost) tak tam mám tak 1800-2000 otáček ne víc a nežere to skoro nic. Standartně jezdím tak kolem 40-50km/hod. a spotřeba je cca 16l/hod., ale mám 3.0L motor, 4.3L s lodí jako máš ty bude žrát tak kolem 20l/hod. když s tím pojedeš rozumně. Jakmile zasebou tahám nebo někoho vozím tedy furt plnej plyn, tak je spotřeba kolem 30l/hod.Ve 3000ot/min mám skluz. Výtlak mám kolem 2000ot/min. Jinak, pokud se tvořily vlnky, tak jen tam, kde nic nehrozilo. Nejsem dement,abych to hrnul kolem zakotvených člunu atd. Jaké máš prosím otáčky kolem těch 40-50km/h? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
skodavrs Odesláno 30. Květen 2012 Sdílet Odesláno 30. Květen 2012 při 40km/h mám kole 3800 otáček vrtule 4 list stoupání 20" Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
marek1 Odesláno 31. Květen 2012 Autor Sdílet Odesláno 31. Květen 2012 při 40km/h mám kole 3800 otáček vrtule 4 list stoupání 20"Díkec, zkusím to porovnat-testnu. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se