Přejít na obsah
Plavidla.cz

Spouštění lodí na vodu

Zdenda

Doporučené příspěvky

Ahoj všem,

Jaký máte kdo zkušenosti a techniky spouštění lodě na vodu?

Já mám motorák a ploutvokýlovou plachetnici.

Motorák (5,5m/800kg) je jednoduchý. Na vleku mám rolny. Zajedu do vody s vlekem tak, abych neutopil auto a loď ručně strčím z vleku. Zpět na vlek ho pak vytáhnu ručním navijákem a frčim. Je to rychlý a jednoduchý.

Ovšem horší je to s plachetnicí. Je větší, těžší a vlek nemá rolny.

Nejdřív jsem si udělal 8m dlouhou prodlužovací tyč. Jeden konec jsem přišrouboval k vleku a na druhym konci jsem měl čubu na tažný. Připojil na tažný a hurá do vody.

Tohle řešení má několik nevýhod. Hlavní je v toím, že musím vozit tu tyč a u vody jí pak namontovat. Druhá je ta, že jsem při vytahování lodě málem roztrhal auto a spojku. Navíc jsem nejdřív potřeboval aby mě kousek vytáhla manželka (chtěl jsem vystoupit z lodi suchou nohou). No a to bylo peklo. Manželčin rozjezd do kopce, s vlekem...... musím se rozepisovat?

Koupil jsem tedy elektrický naviják. Ten zaháknu na tažný a manželka jen mačká knoflíky. :-) Super! Jak spuštění tak vytažení. Má to jen nevýhodu, že prázdnýmu vleku se samospádem moc nechce do vody. Strkal jsem ho tam nakonec ručně, po kolena ve vodě.

Jinak tahal jsem to původně Mazdou 626 2,0 DI, nyní BMW 530d.

Rád se nechám inspirovat jaký máte kdo vychytávky. Díky

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Bohužel jsem nepřišel na to jak vložit obrázek. Je to Venus 22 na jednoosém, brzděném vleku.

Zatim je ještě chudinka téměř ve stavu po původním majiteli. Dostal jsem se jen k tomu, že jsem sundal loupající se červenou barvu (někdo to stříkal sprejem) a dal jsem jí do bílého laku.

Hlavně makám na motoráku (Glastron). Tam už finišuju. Dodělám interiér, koupím polepy a hurá na vodu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...