Přejít na obsah
Plavidla.cz

Dozapojení bojleru k okruhu chlazení motoru

cespa

Doporučené příspěvky

Chtěl jsem se poradit ohledně dozapojení bojleru na lodi. Mám tam 1,5Kw bojler na 220V a v nem je od výroby namontovanej šnek, tak mně napadlo,jestli bych ho neměl zapojit na chladící okruh motoru, např na hadici,co vede od termostatu k litinovým výfukám. Tím bych si vlastně ohříval vodu v bojleru. Nebo Vás napadá jiná možnost dozapojení, nebot 220V mám k dispozici jen v marine. Děkuji za postřehy. Michal
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Na to jsem koukal a jsou tam síleně silné hadice cca v prumeru 6 cm, to bych je musel redukovat a omezil tak prutok v hadici. Ten šnek v bojleru ma vstup na 1/2 coulku a nejblíž k ní je právě vývod od termostatu k výfukám. Jen mám strach, abych nerozhodil symetrii chlazení motoru, nebot se jedná o V motor a já bych se napojil jen na jednu pulku dochlazování výfukových plynů.
Odkaz ke komentáři

Na to jsem koukal a jsou tam síleně silné hadice cca v prumeru 6 cm, to bych je musel redukovat a omezil tak prutok v hadici. Ten šnek v bojleru ma vstup na 1/2 coulku a nejblíž k ní je právě vývod od termostatu k výfukám. Jen mám strach, abych nerozhodil symetrii chlazení motoru, nebot se jedná o V motor a já bych se napojil jen na jednu pulku dochlazování výfukových plynů.

do těchhle tlustejch hadic v žádným případě !! !

na tělese termostatu i OBěHOVé pumpy ( ne pumpy na vodu z řeky) bývají zaslepené odbočky pro připojení boileru, topení a pod.

http://www.marineengine.com/boat-forum/showthread.php?389112-Mercruiser-5.7-Hot-Water-Heater-Hook-up

Upraveno uživatelem david
Odkaz ke komentáři

Jak pise David. Vedle termostatu je jedna zaslepena odbocka, tam napojis jednu hadici ( na obrazku horni oranzovej hadicnik) a vedle remenice vodni pumpy je z boku druha odbocka, tam napojis druhou hadici ( na obrazku cerveno-cerna hadice) a mas to. Funguje bez problemu a mohu jen doporucit to pripojit k motoru, po chvili jizdy uz je tepla voda v bojleru.

http://nd05.jxs.cz/804/463/02fa6f0cd8_84306616_v1.jpg?1332177203

Odkaz ke komentáři

Jak pise David. Vedle termostatu je jedna zaslepena odbocka, tam napojis jednu hadici ( na obrazku horni oranzovej hadicnik) a vedle remenice vodni pumpy je z boku druha odbocka, tam napojis druhou hadici ( na obrazku cerveno-cerna hadice) a mas to. Funguje bez problemu a mohu jen doporucit to pripojit k motoru, po chvili jizdy uz je tepla voda v bojleru.

http://nd05.jxs.cz/804/463/02fa6f0cd8_84306616_v1.jpg?1332177203

Ahoj, tak body k dozapojení jsem našel, jenže tam není příprava na nasazení hadice,ale jsou tam našroubované zátky se čtyřstranovou matkou. Nevíte, kde se dá sehnat místo nich vložka s niplem na nasezení hadice?

Odkaz ke komentáři

Závity jsou USA - W - pokud máš standartní a orig.pumpu.Hadičník koupíš v instalaterských potřebách,ale pokud budeš jezdit na moře,mosaz se ti brzo rozpadne a lod můžeš,pokud bude bez stálého dozuru i utopit!! - originály jsou z bronzu,který je odolný vůči moři, mohu ti sehnat i z nerezu,ale stojí několikanásobně více! ten je téměř nezničitelný!

Bootcentrum

Odkaz ke komentáři

skoč si s vyšroubovanou zátkou někam, kde dělají hydraulické hadice do bagrů apod., maj soustu průměrů a druhů závitů za pár korun. klidně dej ocelový, tak rychle to zas nerezne + maj povrchovou úpravu. Upraveno uživatelem david
Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...