Sullaco Zveřejněno 18. Březen 2012 Sdílet Zveřejněno 18. Březen 2012 Ahoj,nemám na svém člunu žádný záložák a vždycky mě na vodě jímá hrůza, co by se stalo, kdybych nenastartoval. Chtěl bych tedy nějaký motor pořídit. Motor bude demontovaný a bude uložen v úložném prostoru ve špičce lodi. Moje loď je cca 5,8m dlouhá, váží cca 1150 kg, motor 3,0 Mercruiser. Bude mi stačit jako záložák motor o výkonu 2,5 - 3,5 HP nebo to musí být 5 HP??? Nejde mi ani tak o výkonový rozdíl, ale síše o to, že mezi 2,5 a 5 HP je cca 10kg rozdíl, což mi přijde celkem dost na to, že motor bude 99% času ležet ve špičce. Co se týká délky nohy musí být určitě dlouhá že?Díky za rady.Zdenek Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
max tide Odesláno 18. Březen 2012 Sdílet Odesláno 18. Březen 2012 Ahoj,take premyslim o zaloznim motoru na svou lod. Mam o trosku lehci lod nez ty.... Predchozi majitel na ni mel jako zalozak 2,5HP Suzuki a rikal, ze v pohode. Zkousel i na mori, ale pry nebyly nic moc vlny.... Jinak mel kratkou nohu, klasicky na sklapecim pantografu... Napada me, kdyz budes mit motor schovany v pridi, budes mit cas ho nasadit, az ti vysadi hlavni pohon?? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Anachy Odesláno 18. Březen 2012 Sdílet Odesláno 18. Březen 2012 Ahoj mám na své loďce 2,5 hp vzduchem chlazenou čtyřtaktní HONDU s dlouhou nohou - ale to jen kvuli umistení závěsu - a v pohodě. Už jsem ji bohužel musel i použít a nemá problém s lodí jet (6,5m váha cca 1800 včetně vybavení). Jinak motor mám také schován mimo zavěšení v uložném prostoru a když jsem musel použít naštěstí to bylo jen na řece a docelo foukalo šla kotva do vody a bylo dost času na instalaci motoru vytažení benzínu s nádrže a následné zprovoznění, na moři jsem jej vozil na závěsu ale zbytečně se jen "prosoloval" Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tomas80 Odesláno 18. Březen 2012 Sdílet Odesláno 18. Březen 2012 Ja mam na nasem 3,3HP a bohuzel jsem mel jiz tu cest vyzkouset na Labi proti proudu a vcelku s tim nemel zadnej problem. Lod 7,5m cca 2,5t. Nebyla to sice zadna honicka, ale kam jsem potreboval mne dopravil. Nicmene na mori by to asi bylo horsi. Teda za klidneho pocasi asi ne, ale pokud by byly vetsi vlny, tak to by asi uz nezmaknul.Ale to uz je zase extrem a pro nejake zakladni postrceni mi to staci. Nehlede, jak rikas, velka deviza toho motoru je, ze je docela lehkej a takze i manipulace s motem na gumak je vcelku v pohode. Ta 5Hp mi uz prijde docela tezka. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Sullaco Odesláno 18. Březen 2012 Autor Sdílet Odesláno 18. Březen 2012 Musím to nějak poměřit, abych věděl jestli dlouhou nebo krátkou nohu. Nechci mít na lodi nějakou hrůzu (zrcdlo) nejraději jen to jednoduchý, ten pantograf mi přijde moc. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
skodavrs Odesláno 19. Březen 2012 Sdílet Odesláno 19. Březen 2012 vy mě teda děsíte s tím přídavným motorem, mě se nic sebou navíc tahat nechce, ale když to tady tak čtu jak už jste ho všichni využili, tak snad začnu nad tím přemýšet. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Jahoďák Odesláno 19. Březen 2012 Sdílet Odesláno 19. Březen 2012 Já ho na lodi nemám, mám tam jedno pádlo a kotvu. Obojí jsem již využil, ale po opravě opět nebyl potřeba. :-)(tedy vše jen na Slapech) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
aleš Odesláno 19. Březen 2012 Sdílet Odesláno 19. Březen 2012 Ahoj mam na lodi 6 HP suzuki kratka noha,ještě jsem ho já nepotřeboval . ale již jsem ho pujčil kolegovi.Takže ho nejvíc použivam na tendru.Ale bez pomocného motoru bych nikam neplul. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Petan Odesláno 19. Březen 2012 Sdílet Odesláno 19. Březen 2012 (upraveno) Kdysi jsem se v jedný chytrý knížce dočetl, že pro přirozenou rychlost ve výtlaku (to je taková, kdy má loď záď na příďový vlně, kterou svoji plavbou vytváří) stačí 1kW výkonu na 1tunu výtlaku. Ta rychlost je 3,4*odmocnina z délky lodě. Takže většinou stačí málo. Upraveno 19. Březen 2012 uživatelem Petan Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Petan Odesláno 19. Březen 2012 Sdílet Odesláno 19. Březen 2012 Ale na moři je to složitější. Asi neplánujete všichni jezdit na širý Atlantik, ale při jedný průměrný bouřce nám skoro nestačilo 15koní proti vlnám. Dopručoval bych 20 - 25. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tomas80 Odesláno 19. Březen 2012 Sdílet Odesláno 19. Březen 2012 To uz je ale asi extrem, zalozni motor 25HP uz by byl docela narez :).Jinak Sullaco, v lete az budem na vode, tak si muzes tu moji 3,3 pujcit a uvidis, jak ti to s ni pojede. Myslim, ze ti staci bohate kratka noha, kvuli skladovani. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Karel Odesláno 20. Březen 2012 Sdílet Odesláno 20. Březen 2012 Já mám dvě pádla, záložní motor je zbytečně těžkej. Na orlíku už jsem pádloval a musím říct, že to moc nejede. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
vokousana vrtule Odesláno 21. Březen 2012 Sdílet Odesláno 21. Březen 2012 Musím to nějak poměřit, abych věděl jestli dlouhou nebo krátkou nohu. Nechci mít na lodi nějakou hrůzu (zrcdlo) nejraději jen to jednoduchý, ten pantograf mi přijde moc.Ahoj, řešil jsem tu samou otázku a protože mame stejný lodě ...... Moturek 3.5 Johnson ,noha 60cm nevim jestli je dlouhá či krátká, rychlost vpřed zpatečka otočením motoru díky bohu nkdy použit jen vyzkoušen uloženej vlevo umotoru po směru jízdy baterky jsem dal do prava k čerpadlu trimu a držák jsem vytvořil z kulatiny 15mm 2 kusy cca 50cm strčený do zasunutýho žebříku spojený navařenym plocháčem,pozinkováno na plocháči zrcadlo tzn. kus nalakovaný fošny uloženo s motorem a tradááááá. Nikde žádná zbytečná díra.Jo a ta kulatina je trošku ohnutá směrem dolu aby svislá zrcadla byla svislá vzhledem k plující lodi. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Sullaco Odesláno 21. Březen 2012 Autor Sdílet Odesláno 21. Březen 2012 Musím to nějak poměřit, abych věděl jestli dlouhou nebo krátkou nohu. Nechci mít na lodi nějakou hrůzu (zrcdlo) nejraději jen to jednoduchý, ten pantograf mi přijde moc.Ahoj, řešil jsem tu samou otázku a protože mame stejný lodě ...... Moturek 3.5 Johnson ,noha 60cm nevim jestli je dlouhá či krátká, rychlost vpřed zpatečka otočením motoru díky bohu nkdy použit jen vyzkoušen uloženej vlevo umotoru po směru jízdy baterky jsem dal do prava k čerpadlu trimu a držák jsem vytvořil z kulatiny 15mm 2 kusy cca 50cm strčený do zasunutýho žebříku spojený navařenym plocháčem,pozinkováno na plocháči zrcadlo tzn. kus nalakovaný fošny uloženo s motorem a tradááááá. Nikde žádná zbytečná díra.Jo a ta kulatina je trošku ohnutá směrem dolu aby svislá zrcadla byla svislá vzhledem k plující lodi.Mohl bys mi to vyfotit? Krátká noha by se mi hodila víc, nebot bych mohl pak motor použít i na moji malou rybářskou laminátku. Takže můj stěžejní problém je, jak to udělat, aby to moc nehyzdilo loď. Mimochodem když pojedu na záložák, předpokládám že manévrovat půjde pomocí spuštěné nohy hlavního motoru ne? Jinak mě už jednou motor vypověděl službu, respektive startér a naštěstí jsem to měl po proudu domů (k autu) Proti proudu bych byl i s veslama nahranej. Rád bych podnikal výlety do Drážďan a dál, a tam si to prostě bez záložáku nelajsu. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Anachy Odesláno 21. Březen 2012 Sdílet Odesláno 21. Březen 2012 Jo řídit se to dá "Z" nohou, jen reakce nejsou nijak rychlé. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
bambinone Odesláno 21. Březen 2012 Sdílet Odesláno 21. Březen 2012 ...Proti proudu bych byl i s veslama nahranej. Rád bych podnikal výlety do Drážďan a dál, a tam si to prostě bez záložáku nelajsu...No nevím, do Drážďan jsem to zkoušeli a myslím, že s menším motorem je to proti proudu dost bez šance a nebo to bude nekonečně dlouhé. Při náhlém selhání je stejně problém trochu jinde - cestou nám došlo pod Děčínem palivo v hlavní nádrži a nezbýval, než "řízený pád" s pádly a kotvou. V případě většího problému jsem byl zkrátka odhodlán dojet pro auto a vlek... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tomas80 Odesláno 21. Březen 2012 Sdílet Odesláno 21. Březen 2012 Jo, tam uz moc na vyber neni. Pod Strekovem a hlavne v Decine je hodne silnej proud, takze tam ti asi zalozak moc nepomuze. Jak rikas, dojet k nejakemu rozumnemu mistu a tam to vytahnout.Ale to uz je docela extrem, vetsinou to neni tak horky. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
vokousana vrtule Odesláno 21. Březen 2012 Sdílet Odesláno 21. Březen 2012 Musím to nějak poměřit, abych věděl jestli dlouhou nebo krátkou nohu. Nechci mít na lodi nějakou hrůzu (zrcdlo) nejraději jen to jednoduchý, ten pantograf mi přijde moc.Ahoj, řešil jsem tu samou otázku a protože mame stejný lodě ...... Moturek 3.5 Johnson ,noha 60cm nevim jestli je dlouhá či krátká, rychlost vpřed zpatečka otočením motoru díky bohu nkdy použit jen vyzkoušen uloženej vlevo umotoru po směru jízdy baterky jsem dal do prava k čerpadlu trimu a držák jsem vytvořil z kulatiny 15mm 2 kusy cca 50cm strčený do zasunutýho žebříku spojený navařenym plocháčem,pozinkováno na plocháči zrcadlo tzn. kus nalakovaný fošny uloženo s motorem a tradááááá. Nikde žádná zbytečná díra.Jo a ta kulatina je trošku ohnutá směrem dolu aby svislá zrcadla byla svislá vzhledem k plující lodi.Mohl bys mi to vyfotit? Krátká noha by se mi hodila víc, nebot bych mohl pak motor použít i na moji malou rybářskou laminátku. Takže můj stěžejní problém je, jak to udělat, aby to moc nehyzdilo loď. Mimochodem když pojedu na záložák, předpokládám že manévrovat půjde pomocí spuštěné nohy hlavního motoru ne? Jinak mě už jednou motor vypověděl službu, respektive startér a naštěstí jsem to měl po proudu domů (k autu) Proti proudu bych byl i s veslama nahranej. Rád bych podnikal výlety do Drážďan a dál, a tam si to prostě bez záložáku nelajsu.Na fotku jsem myslel když sem to psal ale lod je daleko syn to nakreslí a pošle mejlem a ještě ten motor je asi lepší 2 takt ten mužeš položit jakkoliv 4takt prý ne kvuli oleji ale to neni z mojí hlavy. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
taurus Odesláno 21. Březen 2012 Sdílet Odesláno 21. Březen 2012 (upraveno) Celý problém je v tom, k čemu kdo chce motor používat. Obecně každý pomocný motor je na 1,5 t lodi určené ke skluzu nouzovka nejvyšší. Jde-li o dojetí večer v klídku na Orlíku tak bohatě stačí nějaké tři koníky a řídit třeba přizvedlým hlavním motorem a klidně může být uložen v nějakém nákladovém prostoru. Při "regulérním" použití (moře, delší vzdálenost, proud, malér nad jezem...) je nutných alespoň pět koní, trvalé zavěšení s možností rychlého uvedení do chodu a rozumná řiditelnost. Momentálně mám na Cortině 555 pětikoňák s krátkou nohou. Když se dá na bok (stejně to do středu nejde) tak to alespoň u Cortiny vyjde kavitační deskou pod odtrhovou hranu (ale o chlup výše než je střed dna - supr pro mělčiny) a jde pohodlně vyklopit aby byl dost vysoko i bez pantografu. S tím už se dá slušně jet i řídit, navíc je to tak akorát na gumák se dvěma lidmi. Rozdíl ve váze 3,3/5 koní není při výtlaku 1,5 t až tak zásadní. Jinak hlavně bacha na to, aby vrtule nebyla krytá zádí - a to i částečně. Pak se dá využít s bídou zvýšený volnoběh. Jinak ale jak píšu - i když je to nouzovka, měla by být reálně a rychle použitelná. Na nějaké došmudlání ke břehu stačí pádlo.edit - mám čtyřtakt a s olejem žádná potíž. Upraveno 21. Březen 2012 uživatelem taurus Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
taurus Odesláno 21. Březen 2012 Sdílet Odesláno 21. Březen 2012 (upraveno) sullaco - budeš-li v Kralupech, můžeš to opajcnout. Mám to maximálně jednoduché a spolehlivé (taky jsem to třikrát předělával :))edit - ono o centimetr výš nebo níž a už něco při pevném závěsu nefunguje (třeba nejde při zvednutí docvaknout) Upraveno 21. Březen 2012 uživatelem taurus Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
david Odesláno 21. Březen 2012 Sdílet Odesláno 21. Březen 2012 Musím a ještě ten motor je asi lepší 2 takt ten mužeš položit jakkoliv 4takt prý ne kvuli oleji ale to neni z mojí hlavy.ani dvoutakt nemůžeš položit výfuk kanálama nahoru, může se dostat voda do válců. sichr je svíčkama dolů, nebo, u většiny, na bok - šaltpákou nahoru Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
zodiac Odesláno 6. Duben 2012 Sdílet Odesláno 6. Duben 2012 (upraveno) Musím to nějak poměřit, abych věděl jestli dlouhou nebo krátkou nohu. Nechci mít na lodi nějakou hrůzu (zrcdlo) nejraději jen to jednoduchý, ten pantograf mi přijde moc.Já mám 555 Cortinu s Mercurym 115 cca 1300kg a záložák 3,5 Tohatsu. Na moři jsem jej nezkoušel k vůli soli, ale u nás v pohodě jede a při spuštěném hlavním motoru se dá i volantem řídit. Mám je schovaný pod podlahou a upevnění na sundávací pantograf (koupený nejlevnější v Marine Sportu), který upevňuji přes objímky (instalatérské na trubky) na zadní žebřík. Nikde nic nezavazí a montáž je rychlá. Upraveno 6. Duben 2012 uživatelem zodiac Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Sullaco Odesláno 9. Duben 2012 Autor Sdílet Odesláno 9. Duben 2012 Hoďte sem prosím foto těch montáží! Díky moc! Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
zodiac Odesláno 9. Duben 2012 Sdílet Odesláno 9. Duben 2012 Hoďte sem prosím foto těch montáží! Díky moc!Ahoj, jak Cortinu odzimuji tak záložní motor nasadím a pošlu ti foto jak upevnění tak i přípravku pro upevnění Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Sullaco Odesláno 10. Duben 2012 Autor Sdílet Odesláno 10. Duben 2012 Díky! Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se