Přejít na obsah
Plavidla.cz

Usplavnovani

bahno

Doporučené příspěvky

Abyste nemeli pocit ze se vubec nic nedeje, tak kratky status report:

1) vyvoj lite-verze: Snazil sem se najit podvozky dulnich voziku(zkuste ho nekdo splasit, treba jen trosky) nekde na netu. Postavit to primo na nej nepujde, protoze ma rozvor 400mm a tak by to bylo hrozne citlivy na vyvazeni. Bude nutny vlastni podvozek, byt dvoukoli sou bezproblemu vyuzitelny. Nasel sem na netu par inspirativnich obrazku z nemecka.

2) Pokecal sem u piva z chlapikem z povodi.

a) by se jim to i libilo, ale otazka je, jak to bude s tim poskytnutim pozemku. A pozemkovy vyrovnani povazuji za naprosto zasadni. Nicmene nadeje na nejakej vstricnej postoj z jejich strany tu je.

b) plavebni znaky: boje jsou pouze drobny administrativni problem, v zasade s nima nemaj problem, ale bude to chtit i vyjadereni SPS. Kdyz si to ale obehame a boje nebudou muset platit oni, tak v pohode. Brehovy jsou trochu horsi, pokud je ten breh jejich tak je to stejny co ty boje, pokud je to cizi tak sice majitel pozemku ma zakonou povinnost umistneni boje strpet, ale pokud se mu to libit nebude tak se problemy daj cekat.

c) eventualni prohrabka dna je hroznej problem. Je to stavba, na stavebni povoleni a je k ni treba vyjadreni uplne vsech, vcetne ekologu a obecniho vodnika. Historkama z jejich reseni jsme zamazli zbytek hospodsky akce a zaver je takovej, ze to v nekolika pripadech uz i vzdali, protoze se to v horizontu nekolika let nepovedlo pres ekology prosadit(a to jak ty oficialni statni, tak i ruzny duhy a eps a podobnou verbez).

A to je asi tak vsechno, mam ted docela fofry tak se tomu nemuzu venovat na 100%

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• Odpovědi 115
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Nejlepší přispěvatelé v tomto tématu

Nejlepší přispěvatelé v tomto tématu

mluvil jsem dlouho s Vikym po Skype,mám dobrou(asi ) zprávu ohledně Berounky nechci to rozepisovat, je to spíš na pokec, a budu mít snad časem víc informací.......špatná zpráva je to s tou prohrábkou, tu by jsme tam v Radotíně určitě potřebovali........
Odkaz ke komentáři

Panove, mozna si budete myslet, ze mi hrablo, ale postihla mne drtiva myslenka a hrabani v tom je.

Napadlo mne to, kdyz jsem procital JI: http://www.jachting.info/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=6600&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=

Spouste mist chybi na "usplavneni" jenom vysbirat bahno, to snad prohrabka dna neni, ne? Nebylo by vhodny v ramci "sdruzeni" vygenerovat plovouci stroj na uklizeni mensich vodnich cest?

Rekneme, ze by to melo byt "neco" co umozni zkontrolovat pruchodnost profilu 2.5m do sirky a aspon 1m do hloubky (nejlip i nejak nastavitelny) a pripadne posbirat drevo, blato a jine humusy a odstranit je vhodnym smerem. Byl by to zrejme plovouci stroj (at uz by jeho princip prace byl jakykoliv), takze by se ani registrovat nemusel.

Zaroven by se s jeho pomoci mely zrejme cistit koleje pod vodou.

Napady? Pripominky?

Edit: Tak jsem to jen tak z hlavy zkusil spocitat, vychazi mi to asi na tunu zeleza pro vanu 5x2.5m s drzakem na motor na jedny strane a "lopatoplosinou" na druhy strane. Prepravitelnost by teda byla v norme, nemusel by na to bejt ani nakladak.

Odkaz ke komentáři

No, na jednu stranu se mi libi, ze uvazujeme podobne, taky me napadlo koupit malinkej bagrik, treba i bez podvozku, plesknout ho na ponton a dovolenou travit bagrovanim. Ani by to nemuselo bejt moc drahy.

Horsi je, ze to je prohrabka. A nejhorsi sou trpasl... pardon, velevrubi. Takhle skeble byla pred lety na pokraji vyhynuti a vcelku rozumne dostala status kriticky ohrozenyho druhu. Jenze reky jsou dneska cistci, a tak se skebli dari a uz stihla obsadit skoro vsechny mista, kam se jen mohla dostat. Prakticky je vsude. A presne kvuli nemu muzou ochranari delat obstrukce - a taky je delaj.

Odkaz ke komentáři

Tim se mysli, ze kdyz se mi nekde vali ve vode drevo a blato, tak potebuju stavebni povoleni, abych ho odtud dostal?

Dalo by se to schovat za nejakou nevinnou akci typu prorezavani dreva nebo kaceni rakosu? Koneckoncu, dyt se to bahno nemusi hned davat pryc, jenom se tak trochu posune mimo "plavebni drahu"....

Vim o dost mistech, kde by stacilo vytahat pod vodou par vetvi a je pohoda. Jenze na to se normalni lod pouzit neda. Musi to bejt neco, co tam projede s ramem v metrovy hloubce a o co se zavadi, to se vynda.

Edit: Takova blbost by se dala mozna i pujcovat rybarum na cisteni rybniku, ne? Tyjo... von je to nakonec podnikatelskej zamer. :D

Odkaz ke komentáři

Tak zelezo by na to stalo kolem 20000,- a svarit to dokaze kazdej trotl. ZKousel jsem se dopocitat katamaranovyho dna s vysel mi maximalni vytlak asi 3500kg pri suchy vaze pod tunu. Vlastne to tvarem pripomina prevozni lod, akorat sklapeci celo by melo jit jeste spustit pod vodu.
Odkaz ke komentáři

kup zelezo a bagr a trotl packa ti to klidne svari-je potreba prohrabnout vjezd do stareho labe u veletova-letos tam asi neprotahnes ani s privesakem

jen tak mimochodem-jak pokracujes s vlekem-kralupy se blizi

Upraveno uživatelem packa
Odkaz ke komentáři

Update:

Dneska jsme s Maxikem a Anachym provadeli ucene diskuze. Dostali jsme se k praktickym otazkam naseho zivota - boji s urednim simlem.

Otazka zni: Jaky je oficialni duvod vydlabat ze dna blato, prorezat klacky, predelat jez, vycistit cestu?

Moznosti jsou dve:

1) ekologie (coz je skoro zasterka)

2) turistika

Priklanim se k nazoru, ze je vyhoda prezentovat oboji.

Turistika ma v mym pohledu dve roviny, jednak dovolenkovy cestovani, druhak aktivity mistnich, tzn. vylety, rybolov, vychazky. Oboji je myslim hlavne v zajmu mistni samospravy. Vetsina vesnic v okoli jsou u nejakych byvalych ramen Labe. Driv si tam hraly deti, lidi na pramicich vyrazeli na reku. Co ted? Je tam blato, smrad a komari. Vzdyt i minimalni provoz lodicek (nejlip motorovych) brani aspon trochu vzniku usazenin, ne?

Ekologie... moc se v tom nevyznam. U slepych ramen na Labi je jasne heslo biodiverzita. Slepy ramena maji minimalni nebo zadny proudeni vody, vetsinou je v nich bahno. Ale pak jsou taky takovy, kde jsou pisecny plaze.

Takovej vycistenej minikanal (treba s parametry Bataku) umozni aspon minimalni vymenu vody. Co jsem videl plany revitalizace mrtvych ramen Labe, celkem nepochopitelne zakopavaji na obou stranach do zeme trubky, misto toho, aby vytok otevreli (nejlip nejak splavne). Vzdyt je to snad utociste pro ryby, mozna i vodni ptaky, pochopitelne taky lode. Jak se tou trubkou maji zviratka procpat?

Prosim komentare. :)

Odkaz ke komentáři

Hlavni duvod proc vyhrabat blato a odstranit klacky musi prece bejt predchazeni povodnovym skodam, a nejlepe odstranovani nasledku povodni. Protoze tyhle dva duvody maj prioritu, a dokonce v nekterejch pripadech lze nejdriv konat a pak pouze o vykonane praci informovat organy ochrany prirody.

Jinak, pokud to chapu dobre, muzou nastat dva pripady: koryto je umele, cimz je to vodni stavba(i kdyz to puvodne, podle historickych predpisu, vodni stavba nebyla) a pak se da lecos, jako napriklad odstranovani predmetu do vody spadlych a hmot ulpelych na vodni stavbe, shodit na udrzbu vodniho dila a timpadem papirove neresit. Nekdy je to dokonce zakona povinnost, cimz by se jednani vyrazne posunulo na nasi stranu, bud nas nechate udelat vasi povinnost za vas, nebo vam udelame pakarnu. Ovsem pokud je koryto prirodni, tak je to v haji a na vsechno musi bejt papir a vyjadreni. Nastesti tech prirodnich koryt zas tak moc neni.

Odkaz ke komentáři

No jo... povodne mne nenapadly. Je to fakt.

K tem prirodnim korytum.... na Strednim Labi ty prirodni casti prave muzou delat tu turistiku. Vodni stavba jako takova je nudna k uzoufani. Na dost ramenech jsou chatovy oblasti, propojit je s hlavnim tokem je prece krasna moznost.

Jedina mozna udrzba by byla v miste vyusteni slepych ramen do hlavniho toku ze jo... :) Neni to marny napad.

Edit: Mimochodem.. ty povodne... slepy ramena nejsou nahodou chranenym mistem, ktery by se dalo eventualne vyuzit k ochrane malych plavidel, kdyby byly pristupny? Co jsem koukal do navrhu zakona o plavbe, tak se muzou lode uklizet nejen do ochrannych pristavu, ale i na jiny chraneny mista. To by mohlo mit svoji vahu, ne?

Odkaz ke komentáři

No, to ze neco vypada docela prirodne z toho jeste prirodni tok nedela. Napriklad oblast vzduti jezu je vodnim dilem vzycky, a myslim ze na vetsine vodnich toku pripadajicich do uvahy pujde ukazat, ze uz to neni puvodni koryto, ze uz se v nem bagrovalo, prehrazovalo atd..
Odkaz ke komentáři

Jako spíše skeptik jsem se zpočátku zařekl, že do tohodle vlákna v životě nic nenapíšu bych nekazil nadšení pro věc. No ale prsty svrbí...

Takovým projektům vysloveně fandím, ba jsem ochoten třeba pár dní z dovolené někde máknout, případně přispět (spíše v řádu stovek než tisíců). Ale - myslím, že něco takového jde snad realizovat jen v hodně malé míře a tam, kde "není žalobce, není soudce". Třeba pročistit vjezd do nějakého miniprostůrku pro klidné zakotvení. Jakákoliv akce pro splavnění motorákem v místech, kde se vyskytuje nějaký jiný "zájem" (ať už chataři, rybáři, zahrádkáři nebo nedej bože ekologové) narazí na odpor. Vím, co se třeba odehrávalo první rok po otevření léta uzavřené komory na Kořensku - a to bylo vše ofic. Když jsem tam jako jedna z prvních loďí přijel tak jsem málem dostal od místních přes čumák. Totéž dnes v Budějovicích - pár dní jsem tam strávil v přístavu, kolem kterého vede poměrně frekventovaná cyklostezka. Nechtějte slyšet ty stovky komentářů.

Tím chci vlastně jen upozornit na to, že obecně nelodní veřejnost rozhodně těmhle akcím není nijak příznivě nakloněna. Na to my, pro které je loď součástí přirozeného života, rádi zapomínáme. Mnohem snažší je postavit ten zmiňovaný bagřík než s ním hrábnout. Byl bych rád, aby to nebylo tak černé jak to vidím. Těším se na Kralupy, kde jistě hlavní aktéři budou a tohle téma se dostane určitě na přetřes.

Upraveno uživatelem taurus
Odkaz ke komentáři

Taurus má bohužel pravdu co se týká náhledu na vodní motoristy. Bohužel tuhle zkušenost máme mi tady od Vltavy (Slapy, Orlík) kde byla plavby se spalovákem dost dlouho zakázána. Nejsem si jist jak to bylo v té době na Labi a v místech na Vltavě kde toto omezení neplatilo. Ještě dnes a to po docela dlouhé době kdy se už smí oficiálně plout s motorem na nás koukají v některých lokalitách jako na obtížný hmyz. Vlastní zkušenost např. na Otavě nebo na Lužnici. A co se týče výš zmíněného Kořenska - cesta do Týna nad Vltavou kam děsně rád každý rok zavítám to je asi kapitola sama o sobě. Na komoře jsi ze začátku vyloženě obtěžoval a pasti pod vodou v podobě zakotvených pražců netřeba komentovat (naštěstí jsem se s ní osobně nesetkal). Takže moc velké nadšení od místních jako že se jim splavní část toku bych fakt nečekal.
Odkaz ke komentáři

řekl bych, že tam kde plavba motoráků neprodělala zákaz, jsou lidé kolem řeky mnohem vstřícnější. Alespoň já si na Labi nepřipadám jako vyvrhel zasluhující největší odsouzení. Přesto si myslím, že zmíněné problémy budou mnohem větší než technická stránka věci.
Odkaz ke komentáři

Tak to snad vime vsichni, ze technicka stranka veci je desitky a stovky let vyresena otazka a paradoxne ani ta financni nebude to uplne zasadni. Zasadni jsou pravne/administrativni a "marketingove" problemy. Taky po vecerech nectu sve oblibenene MFChTTy, ale zakony, vyhlasky a podobny veci. A protoze tohle se miji s mym vzdelanim fest, mam z toho hlavu v pejru.

A ostatne se i tu diskuzi tady snazim cpat do tohdle smeru - jak pro to nadchnout ekology, vodaky, povodi... at si o nich soukrome myslim cokoliv, tak tohle potrebujeme.

EDIT: Maxiku: Zdroj? Ja to taky nekde cet, ale potrebuju zacit davat dohromady jakousi "knihovnicku", aby byli vedomosti na jednom miste a jednoduse distribuovatelny.

Upraveno uživatelem bahno
Odkaz ke komentáři

Zase zkusim pridat par komentaru:

Nevodni verejnost: Na Labi byvalo zvykem lode vidat casto, jejich obdivovani bylo castym nametem vychazek s detmi podle reky. Dneska uz jich moc nejezdi, u pomerne velky casti lidi je zjeveni plavidla duvodem k radosti, ovsem krome rybaru pochopitelne. Ne nadarmo se jim rika tichy blazni, jedou si k vode uzit klidu a samoty.

Smula je, ze kdo neni rybar, nevi uplne presne kde se da jet rychle a kde byvaji rybari, a Stredni Labe je bohuzel malo siroky. Koneckoncu, kdyz vali po vode dvoutunova laminatovka v prechodovym rezimu, tak ji nepomuze ani ubrat plyn, ty velky vlny se po rece siri tak daleko, ze to rybar nakonec stejne schyta, akorat pozdejs a mozna o trochu min, ale nasranej bude i tak.

Berounka: Nevim jestli odlozeny laguny jsou plus nebo minus. Neni to duvod k nazoru ze "aspon neco" by se udelat mohlo? Osobne si myslim ze na pokusy by se dal vytipovat i treb izolovanej usek ke splavneni, tak 10km by jako modelova studie mozna stacilo, ne? Hlavne kdyz to bude nekde, kde nic lepsiho neni, aby se to fakt vyuzivalo. Povodi Berounky je k tomu idealni, ale treba se da zkusit i Jizera, ne?

Edit: Docela zajimava je mozna i Chrudimka, k rekreaci mistnich primo vhodna.

Odkaz ke komentáři

Anachy: Myslis ze bude chodit sem na forum? To chce znacnou organizaci. I kdyz abych zase nekecal.... na ITInerari jsem nejaky pristupy z Povodi uz zaznamenal, takze mirne pod dohledem asi precejen jsme. ;)

Maxik: Koukal jsem na plany lagun na seznamu a nepripada mi to nejak zvlast prinosny. U Radotina to vypada na 6m prevyseni na 300m toku a laguny jsou podle mapy minimalne 800m od toku Berounky. Jaka je teda tvoje predstava? Postavit z Lagun 800m koleji na horni hladinu? To se mi porad 400m puvodniho toku zda bejt prijatelnejsi reseni. Nebo ze by se tam v ramci lagun postavil plavebni kanal? Nejakej "prepad" tohodle typu tam uz je, Lipansky potok tomu na mape rikaji... ze by se z nej dal udelat?

Taurus: K ty praci o dovoleny, taky bych to videl jako dobrou moznost... obavam se ale, ze to bude organizacne dost problem, nejen z hlediska prace, ale i rodiny, i kdyz muzu se mylit.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...