Přejít na obsah
Plavidla.cz

Propeler pro Alpha One...

Koudy

Doporučené příspěvky

Ahoj všem, potřebuji koupit novou vrtuli a buhužel na té co tam mám se nedá už skoro nic vyčíst (krom čísla 19), tak by mě zajímalo jakou tam mají ostatní majitelé Alphy One ?

Je mi naprosto jasné, že zvolit správnou vrtuli je celkem věda a systém "pokus - omyl" je finanční nesmysl, i když třeba na go2marine.com, nebo overtons.com jsou ceny přijatelné a co jsem objednal, tak dorazilo v poho za pár dní.

Ještě pro upřesnění mám Mercruiser 3,0 s Alpha One a loď 6,1m.

Popř. jestli by to někdo neuměl spočítat, ale vrtule 14-1/4" na 19 - 4 listá se tam nevejde, ta pokus nevydržela i když "na suchu" neškrtala.

Díky za nápady a rady a pod.

K.

Bayliner 2052, Mercruiser 3,0LX Alpha One

Ahoj..

Nevím kde si koupil 4listou vrtuli 14-1/4" na 19 ale určitě nebyla od Mercury, pokud nebyla nerezová.

Jinak pokud by si chtěl není problém nějaké vrtule vyzkoušet, držíme skladem většinu základních rozměrů v hliníku.

v nerezu se také nějaký najde.

s pozdravem Pavel

Upraveno uživatelem powerboat.cz
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• Odpovědi 84
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Nejlepší přispěvatelé v tomto tématu

Nejlepší přispěvatelé v tomto tématu

Ahoj co se týče rozměru vrtule zkus konfigurátor na těchto stránkách http://www.miwheel.com/PropSelector.aspx

Dobré ceny propelerů mají na http://www.elektrolode.cz/8327-michigan-wheel/ nebo zkus http://global.ebay.com/ .

Jinak ja jsem na svůj škopek dal propeller dle doporučení firmy powerboat z Kralup a nemohu si stěžovat (a to jim nechci dělat reklamu), Osadil jsem QA2184X 14 ½ x 18 čtyřlist a jsem spokojen. Sice teď uvažuji o něčem trochu jiném viz diskuze z loňského roku, ale jen pro zvýšení rychlosti i když na druhou stanu si říkám, že na Slapech kde se můžu v sezoně jen ploužit a si zbytečná investice.

Upraveno uživatelem Anachy
Odkaz ke komentáři

• 4 months later...
Na moji loď, dl. dna 5,6 m , váha 1200 kg ,docela velké "V" , nejlépe "běhá" čtyřlist 14 " x 16". Napodzim jsem testoval celou škálu propellerů,třílisté a čtyřlisté, spíš preferuju zátah a mívám dost lidí na lodi.Na uvedený jede maximálku 60 km/h a 4800 Rpm, zátah perfektní, fajn na lyže.Další znatelná vlastnost oproti třílistu je podstatně menší náchylnost k nasáti vzduchu když máte trim nahoře a vezmete prudší zatáčku.Jedná se o Michigan Whell Wortex - na běžné poježdění za daný peníz to není špatné.
Odkaz ke komentáři

Na moji loď, dl. dna 5,6 m , váha 1200 kg ,docela velké "V" , nejlépe "běhá" čtyřlist 14 " x 16". Napodzim jsem testoval celou škálu propellerů,třílisté a čtyřlisté, spíš preferuju zátah a mívám dost lidí na lodi.Na uvedený jede maximálku 60 km/h a 4800 Rpm, zátah perfektní, fajn na lyže.Další znatelná vlastnost oproti třílistu je podstatně menší náchylnost k nasáti vzduchu když máte trim nahoře a vezmete prudší zatáčku.Jedná se o Michigan Whell Wortex - na běžné poježdění za daný peníz to není špatné.

s tím prudším zatáčením s vy trimovanou nohou bych byl opatrný, trpí tím uložení náhonu a kloub na hřídeli.

co se týká neoriginálních vrtulí, použitelné jsou jen do určitých požadavků.

na jízdu ve výtlaku asi vhodné.

Spol. Mercury vynakládá nemalé prostředky na vývoj vrtulí a tomu žádná firma nemůže konkurovat, vrtule je velice složitý díl který dělá až 50% výkonu lodě.

Další na co je potřeba dát si pozor je nikde nezaminované uložení vrtule na hřídel, správné uložení šetří převodové ustrojí náhonu.

Je potřeba se nad tímto zamyslet a přemýšlet nad důsledky volby levné vrtule.

váš powerboat.cz team.

Odkaz ke komentáři

Jsem úplný nováček, loď mám od konce minulé sezóny, poradíte mi jak trimovat nohu?, Zkoušel jsem to jen sám, při rozjezdu jsem ji měl úplně dole, jak jsem se dostal do skluzu, trochu jsem ji povytáhl, ale loď při rozjezdu byla hodně dovrchu, až jsem neviděl vůbec na vodu - při sezení...při rozjedu plně obsazené lodi (7 osob) to byla katastrofa, hrozně dlouho trvalo než jsem se dostal do skluzu....

Díky za jakoukoliv radu - jsem rád, že jsem našel tohle fórum, kde jsem se už toho dost dověděl.

s tím prudším zatáčením s vy trimovanou nohou bych byl opatrný, trpí tím uložení náhonu a kloub na hřídeli.

Spol. Mercury vynakládá nemalé prostředky na vývoj vrtulí a tomu žádná firma nemůže konkurovat, vrtule je velice složitý díl který dělá až 50% výkonu lodě.

Další na co je potřeba dát si pozor je nikde nezaminované uložení vrtule na hřídel, správné uložení šetří převodové ustrojí náhonu.

váš powerboat.cz team.

Odkaz ke komentáři

Ahoj mám sice větší a těší loď,ale právě že jsem zatížil hodně zadek tak byl také problém změna nastala místo hliníkových propellerů jsem dal nerez znatelně šla loď do záběru a pak jsem dodělat trimovací klapky a to už jde do skluzu téměř okamžitě a vydrží v něm i při menší rychlosti,ale každá loď se chová jinak Standa.
Odkaz ke komentáři

váš powerboat.cz team.

Vůbec nezpochybňuji propellery Mercury, je to špička, také vlastním, v třílistu.To zatáčení jsem uváděl jako extrém, pro porovnání, třílist čtyřlist, normálně se takto nejezdí, to je mi také jasné.Co se týká uložení, nevím v čem by byl Michigam o tolik horší, pokud je u propelleru uložení neomačkané nebo nepoškozené a dovoluje pevné a vyvážené posazení na hřídeli, nevidím důvod, proč by bylo špatné-rád si nechám vysvětlit.Hydrodynamikou lodí a propellerů se zabývám už min 15 let, i když na menších lodích, tam je to ale ještě více znatelné.50% je přehnaná hodnota, ale po motoru je propeller nejdůležitější, s tím souhlas.Že by byl ale Michigan vhodný pouze pro výtlačnou jízdu- to snad ne...Jasně jsou kvalitnější propellery,každý si musí rozmyslet co se mu vyplatí a jaké jsou jeho investiční možnosti.

Odkaz ke komentáři

Jsem úplný nováček, loď mám od konce minulé sezóny, poradíte mi jak trimovat nohu?,

Ahoj Stanley. Mrkni se sem http://plavidla.cz/forum/viewtopic.php?id=35 . Tam jsme se trochu rozvasnily na tema trimovani motoru, takze by ti to mohlo trochu pomoci.

Jinak co se tyka kvality vrtuli a jejich ovlivneni jizdnich vlastnosti. Nevim a ani nechci posuzovat kvalitu original vrtuli Mercury. Kazdopadne 50% vykon lode se priklanim k nazoru Viita, protoze toto se mi zda take hodne prehnane, respektive pro upresneni tim myslim na nasich lodich. Je jasny, ze na nejakejch zavodnich specialech to mozna ma vliv na jejich rychlost. Ale to si myslim je asi jako srovnavat pneumatiky osobnich aut a formule F1.

O tomto tematu originalnich vrtuli si myslim sve a bohuzel mam obavy, ze to funguje jako s originalnim prislusenstvim na auta a ostatni. Dela to jeden vyrobce a jenom diky tomu, ze si na to koncern vyrazi svuj znak, tak je to o 200% drazsi.

Ja za sebe si tam s klidnym svedomim koupim obycejnou vrtuli treba od zde zminovane Michigan Whell, ktera mi pripada jako dobra volba a vubec mne to trapit nebude, protoze mam obavy, ze bych poznal rozdil akorat v penezence.

Upraveno uživatelem tomas80
Odkaz ke komentáři

Díky za tip, přečetl jsem si to a mám v tom víceméně jasno, jakmile vyleze sluníčko, budu to zkoušet na vodě.

Jsem úplný nováček, loď mám od konce minulé sezóny, poradíte mi jak trimovat nohu?,

Ahoj Stanley. Mrkni se sem http://plavidla.cz/forum/viewtopic.php?id=35 . Tam jsme se trochu rozvasnily na tema trimovani motoru, takze by ti to mohlo trochu pomoci.

Jinak co se tyka kvality vrtuli a jejich ovlivneni jizdnich vlastnosti. Nevim a ani nechci posuzovat kvalitu original vrtuli Mercury. Kazdopadne 50% vykon lode se priklanim k nazoru Viita, protoze toto se mi zda take hodne prehnane, respektive pro upresneni tim myslim na nasich lodich. Je jasny, ze na nejakejch zavodnich specialech to mozna ma vliv na jejich rychlost. Ale to si myslim je asi jako srovnavat pneumatiky osobnich aut a formule F1.

O tomto tematu originalnich vrtuli si myslim sve a bohuzel mam obavy, ze to funguje jako s originalnim prislusenstvim na auta a ostatni. Dela to jeden vyrobce a jenom diky tomu, ze si na to koncern vyrazi svuj znak, tak je to o 200% drazsi.

Ja za sebe si tam s klidnym svedomim koupim obycejnou vrtuli a vubec mne to trapit nebude, protoze mam obavy, ze bych poznal rozdil akorat v penezence.

Odkaz ke komentáři

Ahoj.

Ja uz se take tesim na vodu. Akorat s letosni vyvojem pocasi jsem trochu zmenil vybavu na lodi. Vyhazel jsem zachrane vesty a misto nich jsem pribalil vatak, beranici, salu a palcaky. A kyl lodi jsem okoval nerezovym plechem, kdybych nahodou nekde narazil na kus ledu :) :) :)

Sakra kde je to pekny pocasi, loni toudle dobou jsem uz brazdil hladiny rek a letos jeste sedim doma u kamen.

Upraveno uživatelem tomas80
Odkaz ke komentáři

kolik tě stojí roční kotvení v HR??

Ahoj pánové tak vidím ,že si stěžujete na počasí no já pořád váhám kdy vyrazit do HR tam je to také obdobné zima vítr když spočítám roční kotvení a zase budu čumět v maríně tak z toho nadšenej nejsem Standa
Odkaz ke komentáři

• 2 months later...
ahoj, tak mi přišel z USA ten hydrofoil SE 300, jde to opravdu rychleji do skluzu. Mám i ten clip aby se nemuselo vrtat do nohy, ale já stejně musel, protože mám křivou tu plošinu na noze. tak pokud by měl někdo zájem, přenechám tem clip třeba za láhev Jamesona.
Odkaz ke komentáři

• 10 months later...
tak jsem objednal tu stavitelnou vrtuli 211euro, tak jsem na to zvědav. Jen by mne zajímalo jak se tam to stoupání nastavuje. Má to rozsah 14"-22". Viděl jste to už někdo?

Taky se na ni chystám - ale až po dovolený, staví se to zezadu myslím , že je tam imbus pro každou lopatku zvlášť. Takže jestli ti to dorazí dej vědět jak to maká.

Odkaz ke komentáři

• 1 year later...
Trošku oživím toto téma.Měl jsem na Merc 2,5 čtyřlist 15/16"Mich. Wortex a byl akorát, resp. na plný plyn šel 4800 Rpm.Po výměně motoru za Merc 3,0 l už jdu na 5 000 RPm.Chci vyměnit prop. zase za čtyřlist, ale chcií zkusit nerez.Bude 14.3/8 x 18 Mich Apollo správná volba? Spíš by mě zajímalo jak se bude chovat prop. se stejnými hodnotami v hliníku a v nerezu? rozum mi říká , že nerez má menší tl. listu, tak by měl jít o něco lehčeji a s větší efektivitou, je to tak?Pokud nemá větší plochu listu...S nerezí nemám praktické zkušenosti , tak budu rád za praktické rady.Díky
Odkaz ke komentáři

Určovací tabulky jsem četl, stejně jako mnoho příspěvků na zahraničních forech, hlava mi říkala, že tahle lopata bude na moji loď to pravé, chtěl mjsem jen ověřit , než koupím. Nyní už koupeno Mi Whell Apollo 4 x 14-3/8 x 18 , na třílitra super vrtule, chová se o kousek líp než hliník , je tam znát menší tl. listu, jde ochotněji do skluzu a je kultivovanější celkově ve všech režimech. V 1 člověku točím naplno 4700 Rpm , ale jezdím v 5 ti většinou , takže akorát. Vzalo by to větší, ale raději ať se motor točí víc na lehko, třílitr jak se moc zatíží, tak jde po čase do kytek.V kombinaci se svělými klapkami Volvo Penta se teď dá loď nastavit jak si člověk zamane.Prostě spokojenost :-)
Odkaz ke komentáři

Ja zase hodne laboroval neb mam 18" a 21" a rozdil byl cca 4 sekundy na dosazeni skluzu. Oproti tomu se ale pri klidny plavbe motor vice vytacel. Me s lodi o cca 1100kg vyhovuje 21", samozrejme to muze mit kazdy jinak. Nemyslim si vsak, ze by se s 21" nejak enorme zatezoval aby sel do kytek. Muj nazor. Jinak ja chtel koupit nerez ale diky bordelu na labi mi to bylo rozmluveno, protoze hlinik kdyz skrtne o sutr tak se zdeformuje kdezto nerez drzi a odsere to ulozeni atd. Ale nerezovka by se mi mooc libila (vizualne) :)))
Odkaz ke komentáři

To Sullaco - nerezovka je i lepší , nejenom na pohled :-) Jinak, jasně, každá loď bude chtít svoje, já mám necky starý, těžký, ale poctivý, mě to prázdný váží tak 1300 kg při délce kluzné části trupu 5,5 m a motor je taky něco pamatuje :-) Bude rozhodovat i tvar dna, mám dost hluboké "V", takže nástup do skluzu je pakec , ale zase na vlny je takle kocábka hoodně dobrá.Navíc nehoním rychlost, jezdím v 5-ti lidech na provozce ca 40 km/h/3500 - 3800 Rpm, takže čtyřlist tohoto param je optimum.Jezdit sám, věřím, že tu 14 x 20 to taky vezme.Jak jsem psal, spíš by mě zajímalo testnout to samé v hliníku a v nerezu a sledovat rozdíly, nezkoušel to někdo??
Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...