Přejít na obsah
Plavidla.cz

Propeler pro Alpha One...


Koudy

Doporučené příspěvky

Ahoj všem, potřebuji koupit novou vrtuli a buhužel na té co tam mám se nedá už skoro nic vyčíst (krom čísla 19), tak by mě zajímalo jakou tam mají ostatní majitelé Alphy One ?

Je mi naprosto jasné, že zvolit správnou vrtuli je celkem věda a systém "pokus - omyl" je finanční nesmysl, i když třeba na go2marine.com, nebo overtons.com jsou ceny přijatelné a co jsem objednal, tak dorazilo v poho za pár dní.

Ještě pro upřesnění mám Mercruiser 3,0 s Alpha One a loď 6,1m.

Popř. jestli by to někdo neuměl spočítat, ale vrtule 14-1/4" na 19 - 4 listá se tam nevejde, ta pokus nevydržela i když "na suchu" neškrtala.


Díky za nápady a rady a pod.

K.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Odpovědi 84
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Nejlepší přispěvatelé v tomto tématu

Nejlepší přispěvatelé v tomto tématu

Ahoj, řešil jsem tento problám před rokem. Mám stejný motor 3,0l M a nohu Alpha 1 - loď 6,5m cca 1200kg.

Původně osazený propeler 15 ¼ x 21 mi bylo doporučeno vyměnit za "14 ½ x 18 4 list" a byl to tah správným směrem. Musel jsem akorát upravit anodu. Ale změna je znát velice výrazně, loď jde velice ochotně do skluzu, na maximální rychlosti je také nějaké navýšení ale to není tak výrazné jako změna při rozjezdu. Měl jsem z investice trochu strach, že vyhodím peníze ale vyplatilo se. Tak přeji mhoho úspěchů při řešení tohoto "oříšku", a kdyby jsi našel ještě optimálnější řešení dej vědět. A.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj,


co znamená že 14-1/4" x 19 4- listá pokus nevydržela???



pokud chceš laborovat se stoupáním tak záleží čeho chceš dosáhnout?


1. Zvýšení max rychlosti ( zvětšení stoupání , 3 listá vrtule )


2. Zvětšení tahu při rozjezdu a zrychlení přechodu do kluzu ( zmenšení stoupání, případně 4 listá vrtule )



Pokud potřebuješ jen náhradu za 19" vrtuli tak doporučuji od výrobce MICHIGAN WHEEL


vrtule 992004 14-1/2 x 19 3list pravotočivá stojí v česku 2897,- vč DPH

+redukční pouzdro XHS 102 stojí v česku 1065,- vč DPH


P.

Upraveno uživatelem PETR-K
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj,

ta co jsem koupil měla cca centimetr mezeru k anodě, ale nějakým záhadným způsobem o ní při zpětném chodu škrtla a je tak trochu pomuchlaná, vlastně trochu víc...

Zkusím jí nechat opravil - snad to půjde.

Tak zkusím ten Michigan a asi 14-1/2 na 19, taky jsem to našel v jedné tabulce na go2marine.

Díky za rady

K.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • 3 weeks later...
Tak jsem pořídil a namontoval 14-1/2 na 19 - 3listy a funguje dobře, motor už se sice tak ochotně nevytáčí, ale zase je loď rychlejší a když jedu pomaleji, tak se motor méně točí, než se starou vrtulí, při stejné rychlosti. Taky jsem namontoval SE Sport 200 Hydrofoil (www.overtons.com) a při pomalé jízdě už tak moc loď nekličkuje a když se chci otočit rychle, tak je to jak na motorce - reakce je okamžitá a skoro se opřu bočním oknem o vodu (což mě poprvé až vyděsilo :-) ).
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Objednal jsem to v Americe u overtons.com, cena i s dopravou cca. $95,- a k čemu všemu je to dobrý se dá dočíst tamtéž...

Nicméně, moje poznatky - rychleji to jde skluzu, rychlá reakce při točení a hlavně už tak moc loď "nekličkuje" při výtlačné plavbě...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Promiňte,že se ptám,ale k čemu je dobrý ten hydrofoil? Dík za vysvětlení.

Zvýšení přítlaku, sníšení kavitace propeleru, zlepšení stability, zvýšení účinnosti propeleru.

Na ebay.de : Hydrofoilkit http://www.marineshoponline.de/ebay/c88061D.jpg http://www.marineshoponline.de/ebay/c88061_2.jpg

 

Má my to dorazit někdy v příštím týdnu, tak jsem zvědavý jestli to vše je pravda.

Upraveno uživatelem Anachy
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • 2 months later...
Ahoj, kamarád měl toto http://cgi.ebay.de/Turbo-Hydrofoil-SE-300-fuer-Z-Antrieb-u-Aussenbord_W0QQitemZ350243928031QQcmdZViewItemQQptZBootsteile_Zubeh%C3%B6r?hash=item518c2a37df&_trksid=p3286.c0.m14 z diskusí ze zahraničních webů je to jeden z nejlepších výrobků a navíc jde k tomu zakoupit kit pto připevnění aniž by se muselo vrtat do nohy. Stabilita lodě prý o něco lepší, skvělý přechod do skluzu, malý úbytek na maximálce zato velký odpor při zatáčení. Chtěl jsem si to pořídit ale váhám no.
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj, tak já jsem tam namontoval jak jsem již avizoval ten "hydrofoilkit" složený ze dvou částí. Jak již zde bylo naznačeno, lepší přechod do skluzu, při výtlačné plavbě se fakt loď tolik "nevrtí" (ale také záleží hodně na rozložení váhy). Velké plus je zamezení kavitace při ostrém zatáčení, nestalo se mi aby mi vrtule "vzala" vzduch. Co se týče odporu při zatáčení je to otázka správně "natrimované" nohy - zatím se mi nestalo abych pociťoval nějaký zvýšený odpor.
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pro Sullaco:


Jen si ho pořiď, já mám SE200 což je o trochu menší SE300 a je to výborná věc, jak jsem už psal, zmenšilo se kličkování při pomalé jízdě, tzn. od cca 1.600 ot/min. už to jede stále rovně, lepší reakce na trimování a i celkově lepší rekce při změnách směru.

Sice se musí vyvrtat 4 díry do nohy, ale stojí to zato.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Koudy: není to lepší koupit v německu nebo přes německý e-bay? Vyjde to de facto na stejné peníze, dá se to reklamovat atd. Můžeš mi ještě říct, jak to ovlivnilo chování při plném výkonu a třeba i maximální rychlost? Pročítám americké diskuse a někdo píše o docela silném poklesu rychlosti a hlavně špatném manévrování při vyšších rychlostech. No uvidím, asi to na zkoušku také vezmu, ale jen s tím adaptérem, do ničeho vrtat nechci :o) Raději...

 

Akorát nevím, proč někteří prodejci píší, že to dvoukilo je až do 200 HP když je to nesmysl viz . stránky výrobce http://www.sesport.com/5_29.asp.

Upraveno uživatelem Sullaco
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No to jsi mě překvapil - u Overton´s píšou do 200 HP a proto jsem to taky kupoval...

Popravdě i ta 200ka je celkem velká placka.

Snížení max. rychlosti jsem ani nezaznamenal, ba naopak loď se zrychlila, ale s montáží SE200 jsem rovnou vymenil i vrtuli za 14 1/2 x 19.

S předchozí vrtulí jsem musel hlídat max. otáčky, abych ho nepřetočil a s novou vrtulí jsou na plný výkon max. ot. na 4.600, což začíná i červené pole a víc to vytočit nejde.

Max. rychlost podle GPS je 56 km/hod., takže jsem z toho dostal asi idealní maximum při výkonu 130 koní a 6,1 m. délky...


Kdyby jsi to chtěl vidět "naživo" a byl kolem P5, tak mám loď v Radotíně.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mě taky překvapilo, jak si to někteří prodejci upravují. Ale myslím si, že to nějaký zásadní vliv mít nebude. Kolik váží tvoje kocábka? Moje měří 5,85m s váhou kolem 1050kg a frčí mi to dle GPS i kolem 74km/h když tedy nemám plnou nádrž. Ale je fakt že mám 21tku vrtuli. V zimě to asi koupím ale s tím kitem, protože vrtat se mi fakt nechce. S tím kitem jsi to asi neviděl co?
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj Koudy, tak jsem byl v garáži omrknout tu vrtuli a je to Solas Rubex 3 s průměrem 14.3 a stoupáním 21. Výrobce tam taky něco žbrblá o zvýšení výkonu minimálně 5% díky jinému uspořádání výfuku, ale nemyslím si že by to oproti staré vrtuli se stoupáním 19 mělo nějaký vliv. Co jsem se ptal tak mnou dosažená rychlost je + - u 3litrů stejná. Ještě bych rád zkusil vrtulku se stoupáním 23. Upraveno uživatelem Sullaco
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...