Přejít na obsah
Plavidla.cz

Pro a proti - rady a zkušenosti

Seaman

Doporučené příspěvky

Zdravím všechny ve spolek. Tady na fóru jsem úplnej nováček ale jinak s člunama mám již nějaké zkušenosti, především s RIB konstrukcema, protože jsme jezdili za potápěním a tam je to celkem dobrá volba. Momentálně jsem pár měsíců bez lodi a zase už přemýšlím, co pořídit. Vím jistě jen to, že by loď měla být v délce 5-6m, bez kajuty, čili "OPEN" nebo "Bowrider", motor s výkonem min 90Hp a výš. Dále aby zvládala pokud možno spíše moře než jezero, tedy i jízdu ve vlnách a ne jen na "brblák". Určitě má výhodu také zabudovaný motor z důvodu přístupu do a z vody a využitelné plochy nad vodou, ale zase budou určitě i nevýhody, jako u všeho. Díky za vaše názory a informace.
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Koukám že nic, no nevadí. Tak jestli můžu poprosit někoho, kdo má nebo měl něco podobného jako je třeba BAYLINER 175, 185, s motorem Mer.3,0l, jak se loď chová na vlnách, jaká je cca spotřeba/hod a spolehlivost, a tak, moooc díky. Upraveno uživatelem Seaman
Odkaz ke komentáři

viky - dobrý !

Seaman - Odpověď na ten úvodní příspěvek by byla na obsáhlý elaborát, pojal jsi to moc obecně. Záleží čemu říkáš jízda ve vlnách, v režimu skluzu Ti ve větších vlnách po chvíli opadá sklovina ze zubů - obecně je lepší hluboké V dno. U vestavěného/přívěsného motoru máš pravdu že každé provedení má své pro a proti, ale myslím, že u využitelnosti plochy kokpitu je jednoznačně lepší přívěsák. To reklamní povalování na polstrovaném deklu se v praxi až tak nevyužije a u malé lodi si dovedu představit smysluplnější využití prostoru.

Odkaz ke komentáři

Jo, právě ten zmíněný "V"kýl mě právě u toho Baylinera / a tomu podobných lodí / chybí, přijde mi to placaté a i testy, které jsou na youtube jsou všechny na jezerní, tedy hladké vodě. Jízdou ve vlnách jsem myslel každodenně "zčeřený" Jadran, tedy běžný vlny, nic extrémního.
Odkaz ke komentáři

Pokud nechceš kabinu, šel bych asi do nějakého otevřeného člunu s řídící konzolí a závěsným motorem, sám jsem měl elan 17 cc - 5m a motor 60hp na vlnách se to chovalo perfektně, jde to sehnat za slušný peníz. Vyzkoušel jsem jak závěsný motor tak teď zabudovaný a oboje má své pro i proti, záleží co od toho chceš. :)
Odkaz ke komentáři

Hlavne nescetnou vyhodou zavesneho motoru je nizsi vaha cele lode. Precijenom, kdyz mas motor zabudovanej, tak ta hmotnost dost naskakuje.

Take jsem si mohl vyzkouset pro a proti obou pohonu, ale ja jsem zase spise pro zabudovane motory :), uz jenom z duvodu klidnejsiho projevu pri jizde, protoze u toho zabudovaneho motoru mas mnohem vetsi moznost motorovej prostor lepe odhlucnit.

Jak jsem psal ale na zacatku. Jelikoz jsem drive nemel velke moznosti tahat tezsi lod, musel jsem jit do zavesneho motoru.

Co se vln tyce, tak dodneska si pamatuju slova jednoho prodejce se kterym jsem pred hoooodne lety byl v kontaktu a ten rikal " jo, v Chorvatsku Vam bude placat kazda lod". A bohuzel musim uznat, ze mel pravdu. Samozrejme Bayliner je znam melkym V-ckem, takze u toho to bude na vlnach horsi. I kdyz ja si zase se svou lodi, shodou okolnosti take Bayliner, na vlnach nechavam castecne vytrimovane klapky, tim se mi vic zabori spicka do vody a lepe rozrazi vlny a take to v Chorvatsku neni tak dramaticke.

No vidis ViKY - tak dnesnim dnem mame na tejden s prispevkama vystarano :)

Odkaz ke komentáři

Jo s těmi vlnami v hrvatsku ma tomas80 pravdu mezi ostrovy jdou vlny dost casto ze vsech stran a potom je uplne jedno jaké "V" ma dno, obcas se mi darilo s "konzolákem" skákat z vlny na vlnu ale obcas to také byla pekná slupka a obcas se mi podarilo projet vlnu spickou - jeste ze to melo samovylévací kokpit.
Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...