Charlie Zveřejněno 15. Prosinec 2011 Sdílet Zveřejněno 15. Prosinec 2011 Ahoj, mám dotaz ohledně zapojení elektriky. Chtěl bych jedním vypínačem rozsvěcet tři světla, druhým vypínačem (když je první vypnutý) rozsvěcet ty samé tři světla + ještě jedno čtvrté, a jde mi o to, jak to propojit, aby mi první vypínač nerozsvítil všechny 4světla. Dá se to nějak vykoumat?? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
viky_cz Odesláno 15. Prosinec 2011 Sdílet Odesláno 15. Prosinec 2011 (upraveno) Jde.Na jeden vypinac napojis ty 3, na druhej napojis ctvrty a mezi vystupy vypinacu das dost silnou diodu, aby ten proud prevedla do tech 3 svetel.Edit: Nebo je jeste druha moznost - propojit to pres rele a to tak, ze druhym vypinacem spinas tu jednu zarovku a civku rele. Vystup rele potom zapojis tak, aby spinalo ty 3 svetylka i kdyz je jejich vypinac vypnutej. Sice to ma vetsi spotrebu, ale lidem od autoelektriky by se to vic libilo, je to vhodnejsi na silny zarovky. Upraveno 15. Prosinec 2011 uživatelem viky_cz Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tomas80 Odesláno 15. Prosinec 2011 Sdílet Odesláno 15. Prosinec 2011 Mezi druhej vypinac a vyvodem na prvni tri svetla bych dal polopropustnou diodu, jak pise VIKY, aby se ti tam nevracel proud pri zapnutem prvnim vypinaci a melo by to fungovat. Parametry diody ti ale nepopisu, to prokecej v nejakym kramku s timto zbozim. Neco maleho pro nazornost :). Dioda znazornuje pruchod proudu. http://nd05.jxs.cz/864/505/25e3c6d8ad_82029589_v1.jpg?1323970812 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Charlie Odesláno 15. Prosinec 2011 Autor Sdílet Odesláno 15. Prosinec 2011 Ta dioda mi taky napadla, jen s tím nemám žádné zkušenosti. Každý ze světel bude mít 10W žárovku. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tomas80 Odesláno 15. Prosinec 2011 Sdílet Odesláno 15. Prosinec 2011 Ja uz jsem toto jednou zkousel udelat pomoci techto diod, kdyz tatka potreboval na motorce udelat furtblik vsech svetel. No a funguje to bez problemu.Jenom rikam, chce to probrat s nejakym raioamaterem :) jakou kapacitu diody tam dat. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Charlie Odesláno 15. Prosinec 2011 Autor Sdílet Odesláno 15. Prosinec 2011 Díky za rady, zkusím to někde pozjistit, i když já jsem elektrotechnickej antitalent, ale snad se zadaří. Pozitivní je, že to jde :-) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
viky_cz Odesláno 15. Prosinec 2011 Sdílet Odesláno 15. Prosinec 2011 (upraveno) Lidi zlaty! To ste kurnik nechodili na zakladce na fyziku? Kapacita diody by v tomhle kontextu radioamatera jiste pobavila. Je to jednoduchy, 10W zarovka bere kousek pod 1A, takze na 3 zarovky bych hodil diodu 5A nebo 6A, at je dobra rezerva. Takova dioda je pomerne bezna soucastka dneska. Investice jako prase:BY500 (4,80 Kc) http://www.gme.cz/univerzalni-a-rychle-diody-do-10-a/by500-200-p223-100/SB540 (9,10 Kc) http://www.gme.cz/schottkyho-diody-do-10-a/sb540-p223-049/ Ta drazsi se bude o malinko min zahrivat a svetylka budou o malinko lip svitit. Edit: A kdyz si priplatite jeste tak 10Kc, muzete mit i 10A diodu! :D Upraveno 15. Prosinec 2011 uživatelem viky_cz Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
david Odesláno 15. Prosinec 2011 Sdílet Odesláno 15. Prosinec 2011 já bych dal jeden kolíbkovej přepínač / vypinač, šesti nožičkovej. prostřední proklemoval - přívod, jedny krajní ( ne párový ! )proklemoval taky - tři světla, na jeden ze zbylejch dal jedno světlomimochodem, to nemůžeš mít zapnutý vypinače oba najednou?nemám rád polovodiče, jsou to kurvítka. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
asfaltsurfer Odesláno 15. Prosinec 2011 Sdílet Odesláno 15. Prosinec 2011 rád bych se podělil o zkušenosti ,ale o elektrice vím jen to že svítí a kope... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
viky_cz Odesláno 16. Prosinec 2011 Sdílet Odesláno 16. Prosinec 2011 Kdyz us jsme u tech prepinacu, tak S120 ma na mlhovky otocnej 4 polohovej spinac, kterej mohl zapnout jedny, druhy, nebo oboje mlhovky. Taky reseni. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
david Odesláno 16. Prosinec 2011 Sdílet Odesláno 16. Prosinec 2011 (upraveno) a když už jsme byli u tý diódy, je samozřejmě lepší dát ji do větvě jednoho světla než tří světel. když už maj svítit hůř, tak aspoň jen jednopadron, nejde, nepamatoval jsem si zadání Upraveno 16. Prosinec 2011 uživatelem david Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Charlie Odesláno 16. Prosinec 2011 Autor Sdílet Odesláno 16. Prosinec 2011 No já dělám novej panel s 12ti vypínačema tak je chci mít všechny stejný a ta dioda je celkem levný řešení. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
david Odesláno 16. Prosinec 2011 Sdílet Odesláno 16. Prosinec 2011 (upraveno) jo, to jo. jen dej podstatně větší, (40V / 10A ? příp. s malým chladičem ), jinak bude topit jak kamna já mám rád tyhle, až na ten úbytek napětí. slušná kovářská práce, vydrží hodně:http://www.gme.cz/univerzalni-a-rychle-diody-nad-10-a/25fr60-p221-058/ Upraveno 16. Prosinec 2011 uživatelem david Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Charlie Odesláno 16. Prosinec 2011 Autor Sdílet Odesláno 16. Prosinec 2011 A ta dioda se bude hřát kdy, když půjde proud propustným směrem, nepropustným, nebo v obou případech? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
david Odesláno 16. Prosinec 2011 Sdílet Odesláno 16. Prosinec 2011 nepropustný směrem nic běžně měřitelného nejde, tedy nehřeje. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
viky_cz Odesláno 16. Prosinec 2011 Sdílet Odesláno 16. Prosinec 2011 (upraveno) Na 30W prikonu pripada u SB540 1.4W ztrat, to se snese, ne? Ta "kovarska" dioda se bude docela naprd montovat, nehlede na to, ze sroubovanej spoj je nesikovnej.SB540 odejde prehratim az kdyz od ni odkapne cin. :) Upraveno 16. Prosinec 2011 uživatelem viky_cz Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
david Odesláno 16. Prosinec 2011 Sdílet Odesláno 16. Prosinec 2011 SB540 odejde prehratim az kdyz od ni odkapne cin. :)a to asi bude brzo. 1,4W vysálat z plochy tak max.75mm2, spíš míň - rozměr hádám, mi připadá docela dost Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Charlie Odesláno 16. Prosinec 2011 Autor Sdílet Odesláno 16. Prosinec 2011 šroubovaný spoje mi osobně vyhovujou víc než pájení. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
viky_cz Odesláno 16. Prosinec 2011 Sdílet Odesláno 16. Prosinec 2011 (upraveno) Bejvaly doby, kdy jsem se teplotou diod trapil (nejvic kdyz jeste byly germaniovy), dneska ty soucastky vydrzej skoro 200°C a pohoda. Kdyz bude dioda mit pracovni teplotu 90°C, muze se to zdat jako problem, ale vubec neni.Edit: Kdyztak se muze pouzit bezolovnatej cin, ten se tavi hur. ;) Upraveno 16. Prosinec 2011 uživatelem viky_cz Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se