Přejít na obsah
Plavidla.cz

Waddenzee

Doporučené příspěvky

Ahoj!

Potkala mne takova myslenka, ze by bylo zajimavy se vydat na Waddenzee. Uz jsem tam byl, ze brehu to vypada jako moc pekny misto a mam moznost slusnyho zazemi v oblasti Zoutkamp.

Je tam melko a budou tam urcite celkem silny prilivovy proudy, coz mne trapi, vubec nevim jakou rychlosti to tam muze proudit. Mate nekdo praktickou zkusenost s touhle oblasti?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To jsi už možná taky někde četl :

Moře, které při přílivu zdejší pláže skoro celé zaplavuje, je během odlivu nedohledně daleko. Díky tomu se zde denně pořádají cesty na nedaleké ostrovy po mořském dně. Toto mělké wattové moře na šelfu Severního moře, měnící se za odlivu na souš, má své kouzlo a přitahuje sem množství turistů z různých koutů Evropy.

Waddenzee se rozkládá podél nizozemského pobřeží od Den Helderu až po ústí řeky Ems. Zajímavé je, že se tato oblast 2x denně stane mořem a dvakrát zůstane pevninou. Biosférická rezervace Waddenzee se rozkládá na ploše 2500 km2. Jde o pobřežní rovinu, která je protkána množstvím ostrovů, mělčin, písečných nánosů a vodních toků. Hranici oblasti Waddenzee tvoří Západofríské ostrovy Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland a Schiermonnikoog, které současně fungují jako ochranný val. Ochraňují tyto mokřady před mohutnými nárazy vln ze Severního moře. Z tohoto důvodu se v těchto místech vytvořila unikátní krajina, která nemá ve světě obdoby. Oplývá rozmanitým ekosystémem, který je však bohužel také velmi zranitelný.

Příliv a odliv slané vody ze Severního moře se tady opakuje každých 12 hodin a 25 minut.

Připadá mi to vhodné spíš na obojživelné vozidlo než na loď :)

Odkaz ke komentáři

Myslis jo? :D

Zadny obojzivelniky nevidim:

http://www.volny.cz/valentvi/foto/HPIM3298B.jpg

http://www.volny.cz/valentvi/foto/HPIM3286B.jpg

http://www.volny.cz/valentvi/foto/IMG_1841B.jpg

Prvni dve jsou pristav Lauwersoog, posledni je Waddensee foceny z Afsluitdijk.

Upraveno uživatelem viky_cz
Odkaz ke komentáři

Me se to tam zda pekny, nejsou tam nijak zavratny vlny a za hezkyho pocasi to musi bejt uzasny se tam projet. Na vnejsich ostrovech jsou i pekny plaze. Tam jsem ovsem nebyl, nebot jsem to tam naposledy navstivil jeste jako cistokrevny suchozemec.

Jediny co mne tam trochu trapi je ten objem vody, kterej odtejka nebo pritejka, kdyz se meni hladina o 2m za par hodin. Muzou tam bejt docela silny proudy, jejichz rychlost lze jen tezko odhadnout bez osobni zkusenosti. Ani nevim kde bych takovou informaci hledal.

Precejenom... sedet nekde x hodin nasedlej na blate a cekat az mne to splouchne zpatky do pristavu.... nic moc

Zas vyhoda je, ze se da pripadne v takovy situaci odejit pesky. :)

Upraveno uživatelem viky_cz
Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...