david Zveřejněno 13. Říjen 2011 Sdílet Zveřejněno 13. Říjen 2011 ondyno jsem to dal na jachting fórum, ale moc se to nechytlo. co tomu říkáte vy???pokud si někdo nainstalujete jedno světlo 360° jako jediné poziční světlo, případně kotevní světlo, nezapomeňte si zkontrolovat, jestli je taky 360° skutečně vidět. např. pri nandaném perseniku, nebo plachtě na motoráku. dneska v noci jsem málem jednoho mamlase potopil, světlo bylo vidět až zezadu, když jsme se minuli. měl ho na zádi vedle motoru a nandanou plachtu. přes ní nebylo vidět vůbec nic i když jsem cca 2,5m nad hladinou nebejt měsíc v úplňku, a proto naštěstí byl vidět odraz na vlnách od lodě, mohlo to být zajímavé. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Zdenda Odesláno 16. Říjen 2012 Sdílet Odesláno 16. Říjen 2012 Ahoj, trochu to oživim.Jak máte na lodi řešený vrcholový a záďový světlo? Mám v úmyslu je sdružit do jednoho, ale musí být minimálně metr nad bočními světly (v mém případě sdružené na přídi).Zatím jsem nepotkal loď, která by měla na zádi metrovou tyč se světlem. Neviděl jsem to ani na nových lodích.Mám Glastrona 175. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Anachy Odesláno 16. Říjen 2012 Sdílet Odesláno 16. Říjen 2012 Mám na zádí více jak metrovou tyč :) je na ní vrcholové světlo, a anténa na TV. Detail http://img2.rajce.idnes.cz/d0203/6/6430/6430854_6cfbaada622db5b606584c03fc70c3fb/images/antena_dvbt.jpg?ver=2a z větší dálky http://img2.rajce.idnes.cz/d0203/6/6430/6430854_6cfbaada622db5b606584c03fc70c3fb/images/Fotografie1096.jpg?ver=0 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
jiri.sefrna Odesláno 16. Říjen 2012 Sdílet Odesláno 16. Říjen 2012 To stojíš pod Vltavským mostem u Zvíkava, ne? http://www.mapy.cz/#q=zv%25C3%25ADkov&t=s&x=14.216582&y=49.428276&z=14&rc=14.465954_50.066776_14.474342_48.974469&rl=Hlavn%C3%AD%20m%C4%9Bsto%20Praha%20(kraj)_%C4%8Cesk%C3%A9%20Bud%C4%9Bjovice%2C%20okres%20%C4%8Cesk%C3%A9%20Bud%C4%9Bjovice&rp=%7B%22criterion%22%3A%22fast%22%7D&qp=14.460180_48.974307_14.544295_49.011084_13 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Charlie Odesláno 16. Říjen 2012 Sdílet Odesláno 16. Říjen 2012 Já mám na motorovém člunu vzadu výsuvnou trubku na jejímž konci je bílá pozička. V palubě je průchodka s maticí a když je světlo potřeba tak ho vytáhnu, když ne, tak zůstává zasunuté. No a na přídi mám sdružený barevný světlo. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Zdenda Odesláno 16. Říjen 2012 Sdílet Odesláno 16. Říjen 2012 Ta průchodka s maticí je dobrej nápad. Asi to taky vyrobim. Trochu jsem hledal něco co se dá koupit, ale nic jsem nenašel. Metrová tyč na pevno by se mi na loď vůbec nehodila. Ještě tak kdybych to využil jako stožár na vlajku. To bych ale pak chtěl konickej tvar..... Trochu si vymejšlim, ale jsem příšernej detailista.Díky za nápady. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Anachy Odesláno 16. Říjen 2012 Sdílet Odesláno 16. Říjen 2012 To stojíš pod Vltavským mostem u Zvíkava, ne? http://www.mapy.cz/#q=zv%25C3%25ADkov&t=s&x=14.216582&y=49.428276&z=14&rc=14.465954_50.066776_14.474342_48.974469&rl=Hlavn%C3%AD%20m%C4%9Bsto%20Praha%20(kraj)_%C4%8Cesk%C3%A9%20Bud%C4%9Bjovice%2C%20okres%20%C4%8Cesk%C3%A9%20Bud%C4%9Bjovice&rp=%7B%22criterion%22%3A%22fast%22%7D&qp=14.460180_48.974307_14.544295_49.011084_13Jasně, šli jsem na oběd na Zvíkovské podhradí do pivovaru.:) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Anachy Odesláno 16. Říjen 2012 Sdílet Odesláno 16. Říjen 2012 Také ten stožár nemám napevno, v palubě je průchopdka s kontakty a závitem na stožáru převlečná matice a pokuzd vím, že jsem na vodě přes noc tak stožár vyndám a upevním. Ještě jsem přidal nad normální žárovku solární lampičku a ta normálně pokryje celou potřebu svícení přes noc. V normálním provozu jinak používám klasická poziční světla, červené - zelené a na zádi zabudované bílé . Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Charlie Odesláno 16. Říjen 2012 Sdílet Odesláno 16. Říjen 2012 Tu solární jsem dodělával na plachetnici, na vrcholové světlo na stěžni. V Obi jsem koupil solární lampičku, ale tu malou nerezovou - stála asi 60kč a použil jsem z ní jen ten vršek s panýlkem a LEDkou, do vršku plastového krytu pozičky jsem udělal otvor pro LEDku rozšířený abych se dostal i na vypínač světla a ten vršek ze solární lampy na to přilepil silikonem. Takže celou noc svítí kotevní pozička a když je potřeba, tak v tom samém světle rozsvítím klasickou žárovku. Takhle to vypadá: http://sanru.rajce.idnes.cz/Solarni_kotevni_svetlo Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Anachy Odesláno 16. Říjen 2012 Sdílet Odesláno 16. Říjen 2012 Hele moc pěkný prima inspirace, takže tu svoji dle toho předělám já je dal na sebe což je asi zbytečná nástavba :) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Charlie Odesláno 16. Říjen 2012 Sdílet Odesláno 16. Říjen 2012 No mě se právě nelíbilo, že by byli na sobě a ještě když jsem koukal po těch solárních, tak jsem vždy viděl jen ty velký a pak jsem narazil na tuhle lampičku která krásně pasuje. Lepil jsem to acetátovým silikonem a drží to dobře. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
skodavrs Odesláno 17. Říjen 2012 Sdílet Odesláno 17. Říjen 2012 já mám na motoráku origo světlo na tyči dlouhé cca 2 metry a tyč se upevní na bajonet konektor.Původně jsem koukal na co takový stožár, ale pak jsem pochopil. Když mám biminy tak to čumí ještě min půl metru na ní.přikládám fotohttp://imageshack.us/a/img824/2403/dsc00844du.jpg Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Zdenda Odesláno 17. Říjen 2012 Sdílet Odesláno 17. Říjen 2012 OK, takže moje neznalost nejspíš pramení z toho, že kdo může tak to má ve dne zasunutý, nebo sundaný. :-) Do jara to nějak pořeším. Každopádně půjdu zestou něčeho sundavacího, nebo teleskopickýho. Taky musim rozmyslet jestli budu mít bimini, aby to případně bylo až nad. dostal jsem z plavební správy neoficiální, ale parádní výcuc toho nejzásadnějšího ze všech vyhlášek a nařízení, který se týkají vedení plavidla a technický způsobilosti. Dá se to sem nějak pověsit? Domluvím se s autorem jestli mu to nebude vadit Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Charlie Odesláno 17. Říjen 2012 Sdílet Odesláno 17. Říjen 2012 Jo musíš počítat s tím co všechno bude na lodi, pokud nějaký bimini, atd. tak světlo musí být až nad, protože za plavby v noci musí být bílé světlo viditelné ze všech stran. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
david Odesláno 17. Říjen 2012 Autor Sdílet Odesláno 17. Říjen 2012 Jo musíš počítat s tím co všechno bude na lodi, pokud nějaký bimini, atd. tak světlo musí být až nad, protože za plavby v noci musí být bílé světlo viditelné ze všech stran.ano, ze všech stran, ale ne jen, když stojíš na kopci nad lodí :) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Charlie Odesláno 17. Říjen 2012 Sdílet Odesláno 17. Říjen 2012 No jasně, musí být vidět takřka i z hladiny, aby mělo smysl. :-) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Anachy Odesláno 17. Říjen 2012 Sdílet Odesláno 17. Říjen 2012 OK, takže moje neznalost nejspíš pramení z toho, že kdo může tak to má ve dne zasunutý, nebo sundaný. :-) Do jara to nějak pořeším. Každopádně půjdu zestou něčeho sundavacího, nebo teleskopickýho. Taky musim rozmyslet jestli budu mít bimini, aby to případně bylo až nad. dostal jsem z plavební správy neoficiální, ale parádní výcuc toho nejzásadnějšího ze všech vyhlášek a nařízení, který se týkají vedení plavidla a technický způsobilosti. Dá se to sem nějak pověsit? Domluvím se s autorem jestli mu to nebude vaditPokud to autor dovolí tak to klidně práskni někam do legislativy jako samostatné vlákno, nebo mi to hoď do emailu a já to sem pověsím. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
bahno Odesláno 18. Říjen 2012 Sdílet Odesláno 18. Říjen 2012 (upraveno) ...bílé světlo viditelné ze všech stran...Definice by me fakt zajimala v RBP toho moc neni. Ma bejt viditelny v uhlu 360° to ok, jsou i predepsany intenzity a barvy. To vsechno OK. Ale vertikalni uhel tam neni - u zarovky nebo petrolejky je to vcelku jednoduchy, ale u LEDek muze bejt problem s intenzitou smerem nahoru(i dolu, i kdyz to u ricni lodi asi podstatne min). Upraveno 18. Říjen 2012 uživatelem bahno Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Anachy Odesláno 18. Říjen 2012 Sdílet Odesláno 18. Říjen 2012 Přesná definice dle SPS : máte 3 možnosti instalace pozičních světel. 1) Jedno bílé světlo viditelné ze všech stran, které musí být tak vysoko, aby jeho viditelnost nebyla ovlivněna obsazením a pohybem osob na plavidle. Toto je možné do 7 m délky.2) Boční světla červené, zelené + vrcholové asi 1 m před nebo 1 m nad bočními světly + záďové světlo. Všechna světla musí být v předepsaném obzorovém výseku dle řPB.3) Stejně jako u varianty 2 s tím, že vrcholové a záďové světlo mohou být nahrazeny jedním světlem viditelným ze všech stran. "Tyto skutečnosti by všem držitelům průkazu vůdce malého plavidla měly být známy. Jde o to, že podle světel musí být VMP schopen rozpoznat, jaké plavidlo na vodní cestě je a jakým asi směrem pluje" - Zde jsem citoval pána ze SPS - není to můj výplod :) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
bahno Odesláno 18. Říjen 2012 Sdílet Odesláno 18. Říjen 2012 (upraveno) Jako vmp to znam. Obzorova vysec je dana. Co mi neni jasny je vertikalni pozorovaci uhel. Tj jestli svetlo lode "plujici z horinskyho kanalu musi byt videt z melnickyho zamku". Jak sem psal - pro zarovky a petroleje je to vcelku jednoduchy. Ale kdyz zacnem LEDkovat, tak uz "jasne svetlo" zacina byt problem, resp. z obycejnejch 5mm LED musim volit takovy, ktery maj vyzarovaci uhel cca 10-15°. A tady uz muze bejt problem... BTW intenzita sviceni solarni lampicky nedosahuje predepsane hodnoty pro "obycejne svetlo", tudiz nemuze byt pouzito na plavidle <7m jako osvetleni za plavby a na jinem malem plavidle jako kotevni - i kdyz samozrejme lepsi nez dratem do voka, ale pred pruserem po srazce to neochrani. EDIT: Pokracovani(a reseni meho problemu)http://plavidla.cz/forum/viewtopic.php?id=715 Upraveno 18. Říjen 2012 uživatelem bahno Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se