jiri.sefrna Zveřejněno 19. Září 2011 Sdílet Zveřejněno 19. Září 2011 (upraveno) Ahoj, koupil jsem nový člun s laminátovým kýlem a zarazilo mě, jak málo s ním hýbe motor 30HP SELVA 2T. Předtím jsem měl gumák Bush 4m a motor Tohatsu 20HP 4T a i s 500kg zátěže šel v pohodě do skluzu, sice mu to 10 sec trvalo než lehnul, ale pak jel na 3/4 plnu za cca 5l/h rychlostí 25km/h, se 170kg zátěží jel max. 40km/h.Teď mám Bombarda 4,2m RIB s uvedeným motorem a s 300kg v pohodě, ale se 400kg už ho do skluzu nedostanu. Je fakt, že se mi zdálo, že motor nejde úplně do špičky a tak jsem ho nechal seřídit, nicméně byl prý v pořádku. přesto se mi udá, že teď jede lépe a hlavně méně žere. Při prvních jízdách jsem se pohyboval při 3/4 plynu kolem 10l/h, teď bych řekl tak 7-8l/h. Motor má najeto cca 80mth, jetý jen 2 sezony, r.v. 2006, pak 3 roky stál. Vzhledově jako nový.Chtěl jsem ho vyměnit za 40HP 4T (povolené maximum), ale servisák mi to vymluvil, že 102kg motoru je už na tu loď moc a přínos bude minimální, ta Selva má jen 45kg při 30HP, což je určitě rozdíl a s 30HP 4T s váhou 89kg bych si prý spíš pohoršil, loď by byla moc těžká na zadek. Objednal jsem automatické trimmklapky, což by mohlo pomoci s tím skluzem. na druhou stranu mě zaráží, že když táhnu malýho na lyžích s jeho 65kg, tak vystřelí z vody během 2-3 sec, víceméně okamžitě, jak loď přehoupne do skluzu a pak stačí motor držet na 3/4 plynu a lyžujeme jako víno. V tu chvíli si myslím, že je vše v pořádku. vyšší spotřebu beru, taky pořizovačka byla 1/3 ceny 4T motoru stejného výkonu a stáří, takže než ten rozdíl projezdím, tak budu mít jinou loď.Ten člun je při cca stejné velikosti o 150kg těžší, než byl ten gumák, má děsně masivní laminát, min. tl. 6-8mm, možná je to tím. Bush měl zatížitelnost 1000kg a Bombard jen 750kg a přitom je o 20cm delší. Je možné, že ten Bombard má tak špatný vlastnosti a jiný člun by na tom byl lépe?Díky za postřehy, rady a zkušenosti. Po několika gumácích je to první RIB Upraveno 22. Říjen 2011 uživatelem jiri.sefrna Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
jiri.sefrna Odesláno 22. Říjen 2011 Autor Sdílet Odesláno 22. Říjen 2011 Sice nikdo nereagoval, ale můžu doplnit nové zkušenosti. Problém je v motoru. Koupil jsem 2T Mercury 40HP 2válec. Super motor, tichounkej jak 4takt a najednou to místo 40km/h jede 61km/h a se 400kg mu to sice trvá, ale ve skluzu je tak po 10-12 sec. a jede cca 45km/h a trim klapky jsou fajn, jen je musím nastavit do největší tuhosti, ta potvora voda má sílu, že ani při 25km/h se nevysunou, až při výtlaku. Takže teď je to se 40HP cca stejný se zátěží jako u gumáku s motorem 20HP, jen to pak jede rycleji. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Bootcentrum Odesláno 23. Říjen 2011 Sdílet Odesláno 23. Říjen 2011 Při problémech dostat se do skluzu a podobně,doporučuji se zamyslat nad vhodností použitého propeleru,ale při zkouškách je nejdůležitěší měřit otáčky motoru,odhady "sluchem"jsou velmi zcestné,jen tak můžete plně využít výkon motoru!!Bootcentrum Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
jiri.sefrna Odesláno 23. Říjen 2011 Autor Sdílet Odesláno 23. Říjen 2011 No jo, ale jak je mám změřit, když to nemá otáčkoměr. Teď mám rychlý propeler a objednal jsem 4 listý do tahu se stoupáním 8", tak uvidíme. Vzhledem k tomu, že budu jezdit spíše ve 4 lidech, než ve 2 a budu tahat i lyže to asi bude i za cenu ztráty rychlosti lepší volba, uvidíme Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
viky_cz Odesláno 23. Říjen 2011 Sdílet Odesláno 23. Říjen 2011 Otackomer se tu nedavno resil. Da se sehnat od 400,- na ebay. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
jiri.sefrna Odesláno 23. Říjen 2011 Autor Sdílet Odesláno 23. Říjen 2011 Objednal jsem tohle, uvidíme, jak bude chodit. Počítá to otáčky i motohodiny. Jen nevím, jak to bude s odolností proti vodě http://www.namir.cz/pocitac-motohodin-a-otackomer-vari-8202.html Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
jiri.sefrna Odesláno 23. Říjen 2011 Autor Sdílet Odesláno 23. Říjen 2011 Tak jsem nakonec našel cca to samý na aukru za 550,-kč. Jsem na to zvědavej :-) Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
packa Odesláno 24. Říjen 2011 Sdílet Odesláno 24. Říjen 2011 nastesti to mam do libice do vari pres pole tak jsem si ho pujcil a me nechodil-kmital-ukazoval hausnumera nevim jestli jsem mel zmetek nebo to bylo ze mam dvouvalec ale na sekacce to podle servisaka chodilo potom jsem mel pujcenej nejaky co se dal prepinat ato bylo lepsi ten ukazoval ale musi to byt u motoru-kdyz tam dal delsi kabilek(3m) tak asi tuk Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
jiri.sefrna Odesláno 24. Říjen 2011 Autor Sdílet Odesláno 24. Říjen 2011 No to jsi mě moc nepotěšil :-( uvidíme Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
david Odesláno 24. Říjen 2011 Sdílet Odesláno 24. Říjen 2011 přilep si ho na motor a dej před něj lupu. :/probíralo se to hodně tady a taky na jachting.info, a tenhle vyšel nejhůř.indukce z vysokýho napětí se nedá tahat po celý lodi :mad: Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
jiri.sefrna Odesláno 25. Říjen 2011 Autor Sdílet Odesláno 25. Říjen 2011 Davide, já na motor koukám z půl metru, já nemám Titanik jako vy ostatní :-) Asi by to šlo i bez lupy a o kabel na palubě méně taky potěší. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
vladimír Odesláno 20. Květen 2012 Sdílet Odesláno 20. Květen 2012 Ahoj, chtěl bych přidat svou zkušenost. Mám Rib 400 s motorem Suzuki 25 RL. Kupoval jsem ho nový a byl na něm propeler 10 1/4 x 15 (!) což bylo moc velký stoupání. V Chorvatsku jsem jezdil ve dvou a bylo to celkem v pohodě ale ve třech lidech se motor trápil. Podle otáčkoměru se ve dvou motor vytočil max. na 4200 přestože má maximum 5300. Doma jsem si spočítal že by byl optimální propeler se stoupáním 12¨. Koupil jsem ho, namontoval a motor je jako vyměněný. Ochotně jde do max. otáček a je cítit mnohem větší tah. Pro příklad, uvádím že jsem měl veliký problém dostat člun do skluzu s 65 kilovým klukem na kruhu. Teď bych ho možná vytáhl i na lyžích. Když o tom píšu, chtěl bych to zkusit ale nevím za co vlečné lano nejlépe uvázat. Vím že jsou u větších lodí hrazdy které jsou schválené a zapsané v TP ale to bych do Chorvatska neřešil. Máte někdo zkušenost s podobnou lodí? Díky za každou radu a zkušenost Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
skodavrs Odesláno 22. Květen 2012 Sdílet Odesláno 22. Květen 2012 v zrcadle bys měl mít tažná oka. Pak jen zapojit hrazdu Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
CMPboatCZ Odesláno 21. Leden 2013 Sdílet Odesláno 21. Leden 2013 pokud máte pochybnosti o sladění člunu RIB s motorem, přijeďte k nám do Divišova - jde o komplexní záležitost (vrtule, odsazení motoru, jeho výška vůči trupu, nastavení motoru a jeho stav, rozložení hmotnosti atd.) a existuje spoustu způsobů jak postupovat, přičemž něco jde odstranit levně a bezbolestně, někdy je ovšem třeba postupovat obezřetně. Na dotazy odpovídáme i telefonicky v případě krátkých konzultací. CMPboats.cz Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Mandy Odesláno 16. Září 2018 Sdílet Odesláno 16. Září 2018 Ahoj, chtěl bych přidat svou zkušenost. Mám Rib 400 s motorem Suzuki 25 RL. Kupoval jsem ho nový a byl na něm propeler 10 1/4 x 15 (!) což bylo moc velký stoupání. V Chorvatsku jsem jezdil ve dvou a bylo to celkem v pohodě ale ve třech lidech se motor trápil. Podle otáčkoměru se ve dvou motor vytočil max. na 4200 přestože má maximum 5300. Doma jsem si spočítal že by byl optimální propeler se stoupáním 12¨. Koupil jsem ho, namontoval a motor je jako vyměněný. Ochotně jde do max. otáček a je cítit mnohem větší tah. Pro příklad, uvádím že jsem měl veliký problém dostat člun do skluzu s 65 kilovým klukem na kruhu. Teď bych ho možná vytáhl i na lyžích. Když o tom píšu, chtěl bych to zkusit ale nevím za co vlečné lano nejlépe uvázat. Vím že jsou u větších lodí hrazdy které jsou schválené a zapsané v TP ale to bych do Chorvatska neřešil. Máte někdo zkušenost s podobnou lodí? Díky za každou radu a zkušenostAhoj, mám 20hp motor Honda 4t a svůj gumák Boat007 380 (cca 70kg) bych rád vyměnil za RIB. Současný člun jde do skluzu v pohodě i ve 4 dospělých lidech. A teď otázka: Můžu koupit RIB 450 vážící 170kg, aniž bych zabil jízdní vlastnosti? říkám si, že je to jen o 100kg těžší (váha 1 osoby), ale že by to zase mělo mít mnohem lepší jízdní vlastnosti ... Takže by to ten váhový rozdíl mohlo trošku smazat ... Je to tak nebo se pletu? Díky. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Jbenda Odesláno 16. Září 2018 Sdílet Odesláno 16. Září 2018 A proč rovnou nekoupíš laminátku.? Zrovna u boat007 jsem kupoval 4m a jízdní vlastnosti super. Přechod mezi výtlakem a kluzem v podstatě nebyl cítit. Podotýkám že gumový čluny i RIB jsem měl, ale čistý laminát je lepší. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Mandy Odesláno 16. Září 2018 Sdílet Odesláno 16. Září 2018 A proč rovnou nekoupíš laminátku.? Zrovna u boat007 jsem kupoval 4m a jízdní vlastnosti super. Přechod mezi výtlakem a kluzem v podstatě nebyl cítit. Podotýkám že gumový čluny i RIB jsem měl, ale čistý laminát je lepší.Protože mi všichni tvrdí, že lamínátka bude naprd, že to bude na moři hrooooozně houpat. Měl jsem vyhlédnutou Anetu 400 lux http://azboat.cz/cs/kategorie/14-aneta-400-lux.html nebo https://www.boat007.cz/lode-cluny/laminatove-cluny/motorovy-clun-boat007-415.html a koho jsem se ptal, ten mi tvrdil, že to není loď na moře, ale jen na úplně hladkou hladinu nějkého jezera. Potřebuju něco pro 3 dospělé a 2 děti. Jezdíme 1x ročně na 14 dní k moři a jezdím s tím podél pobřeží na max 30km výlety. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
viky_cz Odesláno 17. Září 2018 Sdílet Odesláno 17. Září 2018 Ono to jde tak trochu proti sobe, mas nejakou vahu, nejakou sirku, nejakej tvar dna a to všechno ovlivnuje chovani.Aby stacil malej vykon motoru, potrebujes plochy dno a potrebujes lod co nejlehci. Aby to nemlatilo na vlnách, potrebujes V dno. Aby se to nekymacelo, po trebujes lod tezkou... nebo sirokou... nebo plochy dno, ale to bude mlatit na vlnách.A ted si vyber. :)Jedina skutecna vyhoda nafukovacky podle mne je v tom, ze je skladnejsi vyfouklej a tudíž muze byt sirsi. Je fakt, ze ta Aneta bude lod spis na jezera. Ale podle mne, když do ni posadíš lidi k prostredku a dolu, jako na gumaku, tak v tom velkej rozdil nebude.Ale neber muj názor jako dogma, protože nafukovaci cluny nejak nemam v oblibe.Edit: Co mne kdysi prekvapilo a nerozumel jsem tomu... balast v motorových clunech se nema davat ke kylu, ale po obvodu dna a důvod je ten, ze pak mají sice stejny teziste, ale vetsi moment setrvacnosti, takze se tolik nekolibaji. Mozna ty relativne tezky valce na gumaku taky mají vliv. Ale taky mozna by nebylo od věci veskery bezpecnostni vybaveni v laminatce skládat kolem obvodu a bude se na mori chovat lip. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
vladimír Odesláno 17. Září 2018 Sdílet Odesláno 17. Září 2018 O tom se už napsalo hodně, co člověk, to názor. Nejlepší je si to vyzkoušet. S gumou zkušenost máš, tak sežeň někoho na vodě s podobným člunem, když slušně požádáš, myslím, že tě každý sveze a nechá vyzkoušet. Nebo v HR obětuj nějaký Euro (vím, že je to drahý) a půjč si na den loď. Je to jako když vybíráš auto, nejlepší je testovací jízda. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Marty Odesláno 17. Září 2018 Sdílet Odesláno 17. Září 2018 Jak pise Vladimir. Hlavne Aneta je v podstate velka pramice, se vsemi + a -. Rib je uplne neco jineho. Pokud mas limit 20 HP, rib pust z hlavy a vol Anetu s max polovytlakem. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky