romanva Odesláno 13. Srpen 2015 Sdílet Odesláno 13. Srpen 2015 Tak dnes první zkouška. Nasadil jsem vrtuli 13" x13". Jede to parádně - přisávání je pryč, ale tahle vrtule bude asi malá průměrem. Točím v jednom 5200 ot. , ale od 4500 už to moc nezrychluje nebo spíš vůbec. Do 3500 to je tak jak jsem předpokládal, ale pak už má asi velký prokluz. Zítra až budu na Sandberku ve vodě, tak tam dám průměr 13-3/4 a stoupání 14" a uvidíme. Myslím si ale, že optimální by byla 13" ale větší průměr. Do skluzu to jde rychle, ale zátah je takovej "gumovej". Podle toho všeho si myslím, že je prostě "malá". Zítra budu chytřejší, tak dám zase info.Jinak to ale chodí krásně, tak nějak klidněji a tiššeji, takže zatím spokojenost. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Fanda Odesláno 14. Srpen 2015 Sdílet Odesláno 14. Srpen 2015 tak to je moc dobře, přeji klidný zbytek sezony...... :-) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Anachy Odesláno 14. Srpen 2015 Sdílet Odesláno 14. Srpen 2015 Prima - ať to vrčí a vydrží :) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
romanva Odesláno 13. Září 2015 Sdílet Odesláno 13. Září 2015 Tak včera - poslední plavba a moc mě to nepotěšilo. Nasadil jsem šroub 13-3/4 x 14 s vymezovacím kroužkem a zase si to cucne vzduch. Už jsem si skoro jistý, že noha musí jít o kousek níž. Když mám nohu přiraženou k lodi, tak při přechodu do skluzu si to cucne vzduch. Když ji trochu zvednu, tak je to lepší, ale zase to dlouho leze z vody.Stejně ale nemůžu dát plnej plyn - hned se to protočí. Ten 13" šroub to nedělal - asi proto že je menší a list je dál od hladiny Mám teď antikavitační desku cca 1cm pod dnem. Myslel jsem , že to osazuju cca 2,5cm pod dno, ale někde jsem asi proměřil. Jinak tahle vrtule asi bude ta pravá. I když jsem nemohl dát plnej plyn, tak do skluzu to vylezlo docela rychle, když jsem dal plnej, tak se to protočilo. Při cca 4200 otáček když jsem dal plnej, tak se to taky protočilo, takže maximální otáčky jsem taky nevyskoušel, ale podle reakce na plyn si myslím, že to bude tak 4500 -4800 což by bylo asi ono. Měl jsem asi 4000otáček a rychlost zhruba 47Km/h. S tímhle šroubem se mi i pocitově snížila hlučnost motoru - asi tím, že při nižších otáčkách to jede rychleji. Letošní sezonu už jsem ukončil, takže další zkoušky až na jaře, ale přes zimu bych nohu posunul níž. Myslíte, že to přisávání je opravdu tím? Pokud by někdo z vás mohl změřit jak máte "vysoko" antikavitační desku, byl bych vděčný. Osazoval jsem to podle instalačního manuálu a cca o 2cm níž a stejně je to asi blbě, tak teda nevím. Bootcentrum mi radil palec pod dno lodi - to jsem myslel, že to tak je, ale skutečnost je jiná. Může 1,5 cm mít takový vliv? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
david Odesláno 13. Září 2015 Sdílet Odesláno 13. Září 2015 vliv může mít i tloušťka sirky, vyzkoušeno na přívěšácích Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
romanva Odesláno 14. Září 2015 Sdílet Odesláno 14. Září 2015 Takže to dát na těch 2,5cm pod dno, nebo ještě víc? Nevím jaký vliv bude mít když to bude víc ponořené, ale nerad bych to na jaře zase předělával. Jestli ale uvažuju dobře, tak když 13" vrtule to nedělá a 13-3/4" už jo, tak je rozdíl necelý centimetr, tak když to bude o 1,5 níž, tak by tam měla být ještě nějaká rezerva. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
romanva Odesláno 10. Listopad 2015 Sdílet Odesláno 10. Listopad 2015 Pustil jsem se do přetěsnění vnějšího transomu a nedaří se mi vytáhnout horní svislý čep. Mám ještě to starší provedení, kdy je to sesazené na tisíchran. Už to tu pár dní máčím védéčkem, v čepu mám našroubovaný "vytloukač" a ne a ne s tím pohnout. Mám strach to víc mordovat aby něco neprasklo. Máte někdo nějaký šetrný postup jak to rozebrat? Napadlo mě to ohřát a čep zchladit a zkusit vyrazit. Hliník se ale bude rychle ochlazovat, tak nevím. Nerad bych to zmrvil. Mám to celé na ponku, všechno už jsem povolil, ale tohle nejde ven. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Jbenda Odesláno 10. Listopad 2015 Sdílet Odesláno 10. Listopad 2015 Mám druhou gen,ale předpokládám že ten závit ze spod čepu máš podobně.Rázy (vytloukačem)bych nahradil tahem přes např. ořech velké Goly a přitom to ohřát. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
romanva Odesláno 10. Listopad 2015 Sdílet Odesláno 10. Listopad 2015 Jasně, zespod je závit ze kterého jsem nemohl dostat zátku, takže několik hodin vrtání a vybrušování a pak projet závit. Luxusní záležitost. Utrhl jsem dva inbusy až jsem strhl ten šestihran.Už jsem taky myslel na to, že vyrobím stahovák - vlastně tyč se závitem a vytloukačem na konci a napnu to a pak zkusím dát ránu. A když to ještě nahřeju, tak to přece musí povolit.Měl jsem na mysli nějakou kapalinu která je lepší jak VD, ale to je asi problém. červenou brzovku už jsem taky zkoušel. Tak holt přidám do skříně další přípravek Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Bootcentrum Odesláno 11. Listopad 2015 Sdílet Odesláno 11. Listopad 2015 Pustil jsem se do přetěsnění vnějšího transomu a nedaří se mi vytáhnout horní svislý čep. Mám ještě to starší provedení, kdy je to sesazené na tisíchran. Už to tu pár dní máčím védéčkem, v čepu mám našroubovaný "vytloukač" a ne a ne s tím pohnout. Mám strach to víc mordovat aby něco neprasklo. Máte někdo nějaký šetrný postup jak to rozebrat? Napadlo mě to ohřát a čep zchladit a zkusit vyrazit. Hliník se ale bude rychle ochlazovat, tak nevím. Nerad bych to zmrvil. Mám to celé na ponku, všechno už jsem povolil, ale tohle nejde ven.Hliník, v kterém je to zarostlé, má přeci větší tepelnou roztažnost nežli ocelový čep,pořádně to ohřejte autogenem a ocelový čep vyražte!Nebojte se požít sílu,ale s rozumem! bootcentrum Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Jbenda Odesláno 11. Listopad 2015 Sdílet Odesláno 11. Listopad 2015 Ještě k te kapalině:Už jsem vyzkoušel mnoho výrobcu,ale jeden je opravdu dobrej (nechápal jsem že nákej sprej muže opravdu fungovat) .VEIDEC RUST SHOCK Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
my65hp Odesláno 11. Listopad 2015 Sdílet Odesláno 11. Listopad 2015 Mohu mít úplně blbej dotaz ? Místo Koudelkova rozklepávání nejtku co kdyby Romanva zkusil autorizovanej servis ?? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
romanva Odesláno 11. Listopad 2015 Sdílet Odesláno 11. Listopad 2015 Začínám přemýšlet proč tu to forum vlastně je, když můžeme všechno dát do servisu a nestarat se. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
maxik1958 Odesláno 11. Listopad 2015 Sdílet Odesláno 11. Listopad 2015 Mohu mít úplně blbej dotaz ? Místo Koudelkova rozklepávání nejtku co kdyby Romanva zkusil autorizovanej servis ??Jsou (zaplať Pán Bůh) lidi, které práce baví a chtějí na své lodi pracovat sami. Kdo je línej nebo levej, jde do servisu. Není to jen otázka peněz, loď je prostě pro nás koníček, a kdo chce, hledá způsob, kdo nechce , hledá důvod...... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Jbenda Odesláno 11. Listopad 2015 Sdílet Odesláno 11. Listopad 2015 V autorizovanym servisu stačí koupit ten čep za 15 tis a hned tě přejde radost z možnosti si ho u nich nechat za nemalej obnos vyměnit.Jak již zde bylo řečeno je to hlavně o osobním přístupu k věci,ale to jen stěží pochopí ten co se zde zaregistruje jen proto aby vyplodil jeden pro některé i urážející příspěvek a ani se nepředstavil(svuj outorizovanej servis) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
romanva Odesláno 11. Listopad 2015 Sdílet Odesláno 11. Listopad 2015 (upraveno) Je to tak. Já si loď pořizoval nejen pro ty krásné chvíle a zážitky na vodě, ale i pro to, že mě baví ji opravovat, upravovat a vylepšovat.Je to prostě můj koníček nebo spíš kůň. Pro někoho je to nepochopitelné, ale já mám neskutečnou radost, když se mi něco povede opravit nebo předělat, no a když to nejde - tak to beru jako výzvu a super je, když se můžu s někým poradit. Na lodi si opravuju vše na co si troufnu a na servis se obracím až tehdy, když na to nemám vercajk, nebo odvahu.Bohužel je spousta lidí, kteří vědí akorát kam se leje benzín a kde se startuje. Když jim zvlhne rozdělovač - jsou v koncích a vytřískají baterku a nadávají, co si to koupili za křáp.Ještě jsem chtěl dodat, že ne vždy je autorizovaný servis výhra a to nemyslím jen u lodí. Mám i pár špatných zkušeností okolo aut a u lodí to nebude jiné. Samozřejmě jsou ale i super servisy.Nicméně bych nerad nováčka hned kamenoval . Takže vítej tu mezi námi a zkus tu začít znova a lépe. Určitě můžeš být pro mnohé přínosem a mnozí zase pro tebe Upraveno 11. Listopad 2015 uživatelem romanva Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
my65hp Odesláno 12. Listopad 2015 Sdílet Odesláno 12. Listopad 2015 No koukám smysl pro humor tady se moc nevede , když sem viděl jak posledně na dotaz jednoho nováčka ohledně 4 hp Yamahy jste tu chtěli aby se v úvodu co nejvíc uklonil , tak to nevím . Jinak výměna a servis trasomu za 15 tis není zase žádná raketa a aspoň to bude pořádně bez systému pokus omyl . Jinak cca za 5 dolarů bývají ke stažení kompletní servisní manuály na kde jaký marine zařízení včetně nástrojů. Na druhé straně chápu že pokud je někdo od přírody kutil a kdysi dávno mohl mít škodovku , tak se v tom musí porejpat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Sullaco Odesláno 12. Listopad 2015 Sdílet Odesláno 12. Listopad 2015 Jenom k těm autorizákům, já nejsem líný a práce na lodi mě baví ale tehdá jsem prostě neměl čas se tomu věnovat a vozil jsem loď do autorizáku. Jedním slovem katastrofa, poničené věci, támhle vám obouchají toto, támhle ulomí toto, aby se do čisté lodě zuli to je ani nenapadne, zaplatíte za výměnu svíček abych po pěti letech zjistil, že tam jsou stále ty původní, zaplatíte za zalití fridexem a pak zjistíte, že tam fridex není, pak vám odřou loď. No od té doby i když to je pro mě někdy martirium si dělám na lodi vše sám i když musím holt někdy otravovat kamaráda aby poradil. Mám aspoň jistotu, že to mám kvalitně a ve finále i radost, že jsem si to udělal sám. Letos jsem si nechal jedním nóbl servisem něco udělat, všechno samozřejmě umí, všechno znají, jejich slovy z nich člověk dělá debila když se snaží říct jak by to chtěl, jak to ve finále dopadlo radši nebudu komentovat. Jsem zase poučen na dlouhou velmi dlouhou dobu. Omlouvám se za offtopic. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
romanva Odesláno 12. Listopad 2015 Sdílet Odesláno 12. Listopad 2015 Bohužel se mi stalo, že autorizovaný servis mi opravoval Transportéra stylem pokus omyl až to stálo 90tisíc a garážista pak vyměnil díl za 10 a auto frčelo. Servisní manuály jsou dostupné i zdarma a já ho samozřejmě mám a postupuju podle něj se správnými nástroji, a u 15ti tisíc bys určitě neskončil, pokud by tam nenacpali dílyz papíru a plastu.Bez manuálu bych se do toho asi raději nepouštěl Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Jbenda Odesláno 12. Listopad 2015 Sdílet Odesláno 12. Listopad 2015 (upraveno) Já to asi blbě napsal,ale těch 15000,-jsem myslel za materiál(čep s příslušenstvím)Aby se zas někdo nedivil až na něj bude Roman soustružit futro. :) Upraveno 12. Listopad 2015 uživatelem Jbenda Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
romanva Odesláno 13. Listopad 2015 Sdílet Odesláno 13. Listopad 2015 Tak čep je venku, ale byl to porod. Vyrobil jsem ještě stahovák a za stálého tahu a Ránama vytloukačem jsem ho vyndal. Musel jsem to ale ohřát a čep zchladit mrazícím sprayem a i tak to šlo hodně ztuha. Drážky jsou ale v pořádku a čep taky. Ložiska vypadají taky dobře, Takže jak budou doma díly, tak to sesadím a zase budu mít další kus va kterém budu mít jistotu. Chtěl bych vidět kolik by si za to autorizák vzal. Dělali jsme to ve dvou a docela dlouho. Drželo to jak čert. Chci to celé nově nastříkat - poradíte čím?Dá se koupit "originál" barva ve sprayi - ale mě se to moc nezdá. Na nějakou drobnou opravu asi dobrý, ale když to chci celé, tak nevím. Spíš bych to viděl na nějakou dvousložkovou barvu aby to vydrželo. A jakej základ? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Lubor Odesláno 14. Listopad 2015 Sdílet Odesláno 14. Listopad 2015 Gratuluju k úspěšnému rozebrání! Dobrá práce!To že by Ti to někde v servisu udělali "...a aspoň to bude pořádně bez systému pokus omyl..." jsou kecy a velký omyl. V existenci takových servisů už dávno nevěřím a zkušenosti zde prezentované ostatními to potvrzují.Před pár lety jsem potřeboval nastříkat hliníkovou vrtuli. Použil jsem dvousložkovou polyuretanovou barvu přímo na hliník a byl problém. Tužidlo hliník žralo a barva napěnila. šlo to dolů a podruhé jsem dal epoxidovou základní barvu a na ní teprve polyuretan. Barva vydržela mnoho roků. Parkuju ale na přívěsu a ve vodě je loď jen celkem pár týdnů v roce.Taky jsem si kdysi s jinými díly na motor objednal z US spray na nohu motoru. Mělo to honosnou nálepku jako že extra speciální a jediné správné. Barva smrděla jak běžná nitro barva, vůbec nekryla a nedalo se s tím dělat. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Zdenda Odesláno 14. Listopad 2015 Sdílet Odesláno 14. Listopad 2015 Ve většině servisů se s tim nijak nemažou. Když to nejde silou, tak použijou ještě větší sílu. Bývá jim to buřt. Co praskne, to zákazník zaplatí nový. Existujou samozřejmě výjimky, ale je jich málo. Výhoda je, že mají nějaký zkušenosti. řadu problémů už řešili a ví jak na to. To ale neznamená, že neplatí to co jsem napsal v úvodu. :(Znám dva servisy, kde umí a ještě se i snaží. Tam se dostat je umění. Mají na několik měsíců frontu. To všechno i přes hodinovou sazbu třeba 800,- Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Anachy Odesláno 14. Listopad 2015 Sdílet Odesláno 14. Listopad 2015 Tak čep je venku, ale byl to porod. Vyrobil jsem ještě stahovák a za stálého tahu a Ránama vytloukačem jsem ho vyndal. Musel jsem to ale ohřát a čep zchladit mrazícím sprayem a i tak to šlo hodně ztuha. Drážky jsou ale v pořádku a čep taky. Ložiska vypadají taky dobře, Takže jak budou doma díly, tak to sesadím a zase budu mít další kus va kterém budu mít jistotu. Chtěl bych vidět kolik by si za to autorizák vzal. Dělali jsme to ve dvou a docela dlouho. Drželo to jak čert. Chci to celé nově nastříkat - poradíte čím?Dá se koupit "originál" barva ve sprayi - ale mě se to moc nezdá. Na nějakou drobnou opravu asi dobrý, ale když to chci celé, tak nevím. Spíš bych to viděl na nějakou dvousložkovou barvu aby to vydrželo. A jakej základ?Co se týče nátěru, tak jsem po vlastní zkušeností dost "skeptickej" Když jsem to měl komplet rozhozené, nechal jsem to opískovat, nastříkal nejprve spojovací nátěr na lehké kovy, potom dvousložkový základ a na to vrchní nátěr. Jo a nedělal jsem si to sám ale odborník lakýrník. Bohužel po druhé sezoně se to na pár místech stejně loupe. Před tím jsem to po sezoně vždy jen očistil a porušená místa stříknul tím spreyem a výsledek byl lepší. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Jbenda Odesláno 14. Listopad 2015 Sdílet Odesláno 14. Listopad 2015 (upraveno) romanva:super.Hlavně že ten čep je OK.Skus sem dát nějaké foto. Upraveno 14. Listopad 2015 uživatelem Jbenda Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se