Přejít na obsah
Plavidla.cz

Z-náhon

Doporučené příspěvky

Dobrý den,

má někdo návod jak rozebrat Z-náhon Mercruiser Alpha 1? Spodní část se mi rozebrat podařila, ale vrchní bohužel nevím jak demontovt ozubení z hřídele, jesli na to je nějaký speciální přípravek. Jak řešíte vyjetou drážku od gufera na hřídeli? Někde mi z nohy uniká olej, tak bych ji chtěl kompletně přetěsnit.

Zdraví Tomáš

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• Odpovědi 207
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Nejlepší přispěvatelé v tomto tématu

Nejlepší přispěvatelé v tomto tématu

• 1 month later...
  • 2 months later...
Dobrý den,

můžete mi poradit co s nohou Z-náhonu olezlou od soli?? čím to odstranit a případně natřít???

Děkuji

Standa

Když je to moc porostlé takovým tím bílým ( oxid hliníku asi ) tak to opláchnu kyselinou solnou až holý hliník zešedne, pak to opláchnu čistou vodou a po vyschnutí nastříkám antifoulingem na motory.

Odkaz ke komentáři

• 1 year later...
Ahoj. Mrkni se na tyto stranky http://marine-engines.wikia.com/wiki/Mercruiser_Service_Manuals . Jsou tam servisni manualy, kde maj vetsinou popsany jak co rozdelavat a skladat :-). Bohuzel je to pouze v anglictine.

Moooc šikovnej odkaz, taky děkuji to se někdy hodí.

Tak už neni aktivní.Nemáte někdo nějakej odkaz co funguje? Nebo manuál v PDF?

Odkaz ke komentáři

Servisní manuály v anglictine nejake mam - motory 4V-8V mercruiser, Z- nahony alpha I (od vykonu 120-260). J to všechno v .pdf 1,4 gb, 310 mb takže jedině přes uschovnu. Kdyžtak dej vědet co potřebuješ

To bys byl hodnej.Potřebuju manuál k motoru mercruiser V8 5,0l rv.96 karbec a k náhonu Alpha One rv.96

díky moc

Odkaz ke komentáři

• 10 months later...

Ahoj,

to mám za sebou několikrát. Přípravky jsem si vyrobil, něco dokoupil, není to nic extra složitého, pokud se na tom již někdo nepodepsal neodborným násilím. Těžší je to složit tak, aby to vydrželo, vymezit správně vůle apod. Z jakého roku máš A1 není to náhodou typ MR? Na 1. mám i nějaké hřídele, kola, ložiska, převážně nové z USA, a dvě nohy, nekompletní. Pokud by se Ti něco hodilo, nechal bych to za to co jsem sám dal - dle faktur. Jinak na rosborku a sborku nohy počítej, že budeš potřebovat celý víkend, pokud to má být vše pořádně, /bez laku/ , budeš si muset připravit hlavně distanční kroužky a sadu těsnění. Pozor na dodržení dotahovacích momentů, a hlavně vše v čistotě. Rozhodně se toho nebát, dá se to se základním vybavením a trochou strojařského IQ v pohodě.

Plavbě zdar!

Odkaz ke komentáři

• 2 years later...

Prosím o radu,

při pohledu shora do rozpůlené "z nohy" se točí hlavní hřídel na které je vrtulka propeleru vody po směru hodinových ručiček nebo proti.

Možná banální otázka ale jistota je jistota a já si bohužel moc jistý nejsem :)

Děkuji za odpovědi.

Odkaz ke komentáři

• 4 months later...

Prosím o nápovědu pokud někdo ví, nebo může změřit, bohužel nemám loď po ruce a tak musím řešit takto.

Kamarád dává dohromady loď a potřebuje vědět jaký je maximální úhel při zatáčení mezi "Z" nohou a zadním zrcadlem lodi. Myslí si, že mu konstrukce neposkytuje nedostatečný "rejd".

Děkuji za každou odpověď .

Odkaz ke komentáři

Maximální úhel při zatáčení mezi "Z" nohou a zadním zrcadlem.Stačí si přečíst otazku :) Jako nulovou hodnotu myslim 90 stupnu(noha rovně)

no jestli je 90°rovně, pak v tom případě by to bylo 55°.

v loďařský terminologii se ale rovně bere za 0°, ne za 90°

Odkaz ke komentáři

• 4 months later...
Tak jsem dojezdil. Včera při návratu do maríny se loď najednou zastavila. Motor běžel, ale pohyb žádný. První jsem šel po vrtuli, pak po řazení a pak už jsem volal pro odtah. Bohužel se něco po... v noze. Utěšoval jsem se, že třeba odešla pružná spojka, ale po demontáži nohy to je něco uvnitř nohy a přijde mi to, že to je někde na té svislé hřídeli. Když točím kardanem, tak čerpadlo se točí - vrtule ne a když zařadím rychlost, tak otočím vrtulí a někde oprostřed nohy slyším jak to chrastí. Dnes to rozdělám, ale moc radost z toho asi mít nebudu. Na toho mýho veterána už se těžko něco shání. Zvláštní je, že jsem určitě nic nenabral. Na vrtuli není ani známka že by se sněčím potkala, tak nevím co se mohlo stát. Dnes to rozhodím a uvidím. Ta hřídel je dělená, tak si myslím, že se to někde v tom spoji roztrhlo. Nemáte někdo někoho v USA přez koho by šly součástky poslat - jestli je teda seženu? Koukal jsem na dost prodejců, že do čR neposílají.
Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...