Přejít na obsah
Plavidla.cz

časování ventylů-skrytá vada nebo ůmysl??

Doporučené příspěvky

Dnes jsem se pustil do údržby motoru a narazil sem na problém s časováním výfukového motoru. Sání bez problému a při kompresi těsně před dolní úvratí najednou trošku pootevře výfukový ventyl a zavře součastně se sacím ventylem. Jedná se o jednoválcový čtyřtakt a samozřejmě se to takto chová při předepsaných ventylových vůlích. Pokud chci tento problém vyřešit ventylovou vůlí musim dát na výfuk místo předepsaných 0,08-0,12 dokonce až 0,8. Pak to chodí jak má. Má někdo podobno skušenost?? Myslim že chyba je na vačce ale radši se ptám. Automechaničinu dělám už skoro 30 let ale s tímhle sem se setkal poprvé. Má někdo jiný názor?? rád se přiučím. Díky za případné názory. Upraveno uživatelem 44franta
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj díky Ti za to "y" a za názor a taky jsem jak koukám napsal pěknou blbost s tou úvratí jedná se samozřejmě o dolní úvrať kde ventil musí zavřít aby mohla nastat pomprese a podle mě by do saní neměl výfukový ventil v žádným případě zasahovat neboď v tu ránu je po sacím efektu a nedostane se do prostoru válce potřebné množství směsi. Dekomprese je trošku jiná záležitost a rozhodně nikdy nemůže mít nic společnýho s časování ventilů.
Odkaz ke komentáři

Ja teda nevim, ale jestli ma vackovka takovejhle tvar vacky, tak to asi je spravne.

Jestli je to tak, ze ten ventil nadzvedne nejaka pecka co je hned vedle vacky a dloube do zdvihatka z boku, tak je treba jenom axialne posunuta vackovka, nebo blbe usazeny zdvihatko.... to je tezky odpovedet, kdyz neni jasny co je to za motor.

Odkaz ke komentáři

Ahoj díky Ti za to "y" a za názor a taky jsem jak koukám napsal pěknou blbost s tou úvratí jedná se samozřejmě o dolní úvrať kde ventil musí zavřít aby mohla nastat pomprese a podle mě by do saní neměl výfukový ventil v žádným případě zasahovat neboď v tu ránu je po sacím efektu a nedostane se do prostoru válce potřebné množství směsi. Dekomprese je trošku jiná záležitost a rozhodně nikdy nemůže mít nic společnýho s časování ventilů.

v naprostý většině malejch 4 - taktů je odstředivej čurament, kterej v klidu přizvedává jeden ventil. přiznám se, že nevím kterej, logicky výfukovej, a teprv při otáčkách přestane fungovat.

pokud ten motor někdy chodil a nikdo si nehrál se zubatým řemenem nebo rozvodovejma kolama, nemohlo se časování změnit - to snad uznáš?

taky by neškodilo vědět, co to je za motor

Odkaz ke komentáři

Tak ještě jedou ahoj a díky za radu. Jo tohle už beru to je asi fakt. Motorama se už zabejvám léta ale tohle je můj první lodní a i když princip spalovacích motorů je na jedno brďo tak asi takovýhle vychytávky u těch malejch motorů budou asi fakt kvůli startům. Tajnost to není je to obyč parsun 2,6. Tak sem teda zase klidnější už sem byl rozhodnutej ho rozhodit a mrknou se mu na střeva.
Odkaz ke komentáři

viky_cz Ahoj rád bych ti vyhověl ale jsme od sebe pěknej kousek já sem z ústí nad Labem pěkně u vody sjížďák mám 200m od baráku pěkná řeka a marina je v Žernosekách tam sem každou volnou chvíly. ty máš podle katalogu 3-7 1/2x7 a já 3-7 1/4x6 je teda i jiný stoupání. Taky honím vrtuli já potřebuju menší stoupání(nemůžu dostat motor do otáček) tak nevim jak to udělat. Idylka by byla sejít se tam to je asi blbý co??
Odkaz ke komentáři

Nezni to spatne, mozny by to asi bylo, jezdim celkem casto sluzebne do Biliny, ale to samozrejme bez lode. Jinak bych tam musel jedine doplout, protoze nemam rozumnnej vlek. Nicmene setkat se nekde pobliz by urcite slo.

Jestli mas na ten motor trochu tezsi lod, tak mame mozna ten samej problem.

Zkousel jsem najit nejakou alternativu v dostupnejch vrtulich Yamaha a nasel jsem za pomerne mrzky peniz "trolling" vrtuli, ktera ma sice stoupani 6.5, ale ma zmensenou plochu listu, takze umoznuje vyuzit vyssi otacky pri malych rychlostech. Je otazka, co tim sledujes. V mym pripade se jeste da mluvit o teoreticky moznosti, ze by mi lod jela ve skluzu, takze ta trolling vrtule neni az takova vyhra.

Dalsi problem, to jest podtocenej jednovalcovej motor, kterej na 2/3 plynu mlati s celym clunem az ti huci v hlave (tenhle problem mam, kdyz mam plne nalozeno), to trolling vrtule urcite resi, protoze presne k tomu je delana - aby v pohode tlacila celkem libovolne tezkou lod pri maly rychlosti.

Upraveno uživatelem viky_cz
Odkaz ke komentáři

No určitě bych se i rád setkal osobně to jistě ale je to jak čtu trošku složitější myslíš že kdybych ti ji poslal balíčkem spěšně nějaký pondělí že by si to stihnul prubnout tak abych já ji měl spátky na výkend?? Jem taky přes týden mimo domov ale výkendy to je jasná voda. Já mám asi trochu jinej problém než ty. Já mám 3,5m gumák s vkýlem tak a skluz i s tim prdítkem ve dvou lidech neni až takovej problém ale příde mi to momalý a právě bych řek tím že motor nedokážu vytočit myslim tak že točí něco kolem 3000 a to je hranice tak na třičtvrtě plynu dál už prostě nereauje. Nechci mít letadlo ale asi pětku by to chtělo. To co si popisoval neni náhodou kavitace?? Nevim mě se člun chová v pohodě jen mi příde ten motor lenivej -no je to fungláč tak moožná až se trochu vyběhá a nebo fak blbne ten čuriment jak si psal. Přes zimu udělám rozborku.
Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...