zlobr Zveřejněno 15. Duben 2009 Sdílet Zveřejněno 15. Duben 2009 Je nutné, aby žadatel o vydání průkazu způsobilosti vůdce malého plavidla musel projít sítem praktické zkoušky jen proto, že chce vést plavidlo s výkonem motoru nad určitý limit? Podle ministerstva dopravy ano. Já si dovoluji oponovat.Předpoklad, že loď s větším výkonem bude sama také větší, je velice zavádějící. Mezi velikostí lodi a výkonem motoru není žádná úměra. čtyřicet metrů dlouhá nákladní loď nemusí disponovat ani stovkou koní, běžný čtyřmetrový člun může mít koní sto padesát.Při plavbě maximální rychlostí vyžaduje ovládání člunu s motorem o výkonu řekněme 70 koní úplně stejnou zkušenost, znalost a zručnost jako ovládání stejného člunu s výkonem 150 koní. člověk kouká před sebe a když uvidí vlnu, klacek, hlavu plavce nebo jinou loď, otočí volantem nebo ubere plyn. Vysokou rychlostí může plout každý, kdo má trochu zdravého rozumu, ohleduplnosti a pud sebezáchovy. K tomu žádnou zkoušku nepotřebuje. Ostatně není žádným tajemstvím, že praktická zkouška plavbu v kluzu nezahrnuje.Z čeho je tedy uchazeč zkoušen? Z manévrování při nízkých rychlostech. Při takových manévrech je nesrovnatelně větším uměním ovládat plavidlo s malým výkonem než přemotorovaný kluzák. Loď s velkým výkonem je relativně bezpečnější a rezerva výkonu motoru může v některých případech vůdce plavidla zachránit od pěkného maléru.Pokud by vůbec nějaká část vůdců malých plavidel s vlastním pohonem měla projít praktickou zkouškou, měli by to být ti, kteří budou vést plavidlo s větším výtlakem nehledě na výkon motoru. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
rumburak Odesláno 11. Říjen 2010 Sdílet Odesláno 11. Říjen 2010 třeba v anglii nedokázali pochopit, proč máme výkon omezen na 100kW, protože toto oni vubec neznají, to samé v chorvatskuz vlatní zkušenosti mužu uvest, že bayliner 2052 s motorem 3.O o výkonu 135HP je jen o 10km/h pomalejší než to samé se 190ti koňovou 4,3 a pokud trefím plavce v 70ti nebo 80ti je to stejně už asi jedno, protože vysledek bude stejný Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
zlobr Odesláno 20. Říjen 2010 Autor Sdílet Odesláno 20. Říjen 2010 Brzy se dost možná limit 100 kW zruší. Zato si český člověk bude kupovat za "smluvní" ceny potvrzení, že s lodí umí jezdit. Připadá to snad někomu jako bláznivý nápad? Ne, to je návrh odborníků z plavebky. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tomas80 Odesláno 21. Říjen 2010 Sdílet Odesláno 21. Říjen 2010 (upraveno) Lidi co blaznite. Tady vubec nejde o napady ale o velice lukrativni ceskej byznys. Tech 100kw je stejna vopicarna jako 0.75 namorni mile na mezinarodnim prukazu coz znaj taky jenom u nas, 25 let stari zavesneho dvoutaktu atd..... Bohuzel zijeme v absurdystanu a tak se tomu nemuzeme divit. Ja uz jenom nestiham zasnout nad tim, co jsou jeste vsecko schopni vymyslet.Uz se nemohu dockat, az se budu s nejakym papalasem, kterej si bude zrovna chtit udelat vylet po vode prohanet po rece a on mne bude hodnotit jak s lodi po dvaceti letech plaveni umim jezdit. Budu si muset dat pozor, abych ho necim nenastval, abych o ten rozsirenej ridicak vubec neprisel :). Upraveno 21. Říjen 2010 uživatelem tomas80 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
sunrider Odesláno 23. Říjen 2010 Sdílet Odesláno 23. Říjen 2010 (upraveno) Z čeho je tedy uchazeč zkoušen? Z manévrování při nízkých rychlostech. Při takových manévrech je nesrovnatelně větším uměním ovládat plavidlo s malým výkonem než přemotorovaný kluzák. Loď s velkým výkonem je relativně bezpečnější a rezerva výkonu motoru může v některých případech vůdce plavidla zachránit od pěkného maléru.ano je to přesně tak, takto jsem dělal zkoušky nad 100 kw i já.. jezdím už nějaký ten rok s výkony od 70 do 140 k ale troufám si říct, že až po jedné 7 km plavbě (samozřejmě ne na volném moři ale tak 300-500 m od břehu) s lodičkou 3,80m a 4 koňovým Tomosem od domácího proti vlnám, které zvedalo jugo, mám udělané praktické zkoušky :-).. .byl jsem v ní sám, takže předek nahoru..nejhorší napravila chlazená travarica po přistání, ale i tak je to zážitek na celý život... Upraveno 23. Říjen 2010 uživatelem sunrider Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se