tomas Odesláno 31. Březen 2009 Autor Sdílet Odesláno 31. Březen 2009 A nebylo by jednodušší to tam vtlačit zespodu? Jen se ptám ,ještě jsem to nedělal. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tomas80 Odesláno 1. Duben 2009 Sdílet Odesláno 1. Duben 2009 Kdyz to tu ctu, tak si rikam, zlate ceske rucicky. Kazdopadne ta pumpicka na mejdlo me nenapadla a pritom je to tak jednoduchy. Diky za inspiraci :-)Jinak motor bych do servisu take nedal a vsecko si delam radsi doma. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tomas65 Odesláno 2. Duben 2009 Sdílet Odesláno 2. Duben 2009 Co se týká servisu a oprav lodních motorů (závěsných) mám velice dobré zkušenosti s opravami v servisech na motorky. Nejsou tak drahý, protože si nehrají na supemany, a v zimě jsou vděčný za každou práci, protože motorky jsou ve sklepě. Typy motorů jsou velmi podobné a díly se dají sehnat na netu, nebo přímo na zastoupení dané značky - je to podstatně levnější, než v obchodě. Ale nenechte je tam dát automobilové náplně - oleje, fakt to nefunguje! A údržba, když není porucha? Prakticky žádná není. Udělejte jen následující:1. vyměňte olej v motoru ( u čtyštaktu ) a v noze, motor nechte běžet na prázdno asi 1/2 hodiny ve sladké čisté vodě - vyčistí sechlazení nohou a čerpadlo v noze. Ideálně se mi osvědčila plastová popelnice - ale čistá!2. vyšroubujte svíčky a spalovací prostor vystříkněte konzervačním olejem ( prodává se ve spreji )3. u dvoutaktů prostříkněte sání speciálním konzervačním sprejem, aby se karburace po vyschnutí benzínu nezalepila olejem - přesný návod je na spreji4. mechanicky vyčistěte prostor motoru a všechny elektrokontakty - použijte přípravek, napč. Kontaktol a vačistěte připojení na kostru5. NIKDE na motoru se nesmí použít mazivo s příměsí grafitu!!!! Po styku s mořskou vodou se změní na kámen! Vždy používat jen maziva MARINE!Pokud nebude skutečně porucha, nemůže se stát, že na jaře nenastartujete. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tomas Odesláno 4. Duben 2009 Autor Sdílet Odesláno 4. Duben 2009 Dík za rady Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
marek Odesláno 10. Duben 2009 Sdílet Odesláno 10. Duben 2009 zdravím vospolok,potreboval by som poradiť, mam motor mercruiser 3,0 s karburátorom, potrebujem zapojiť káble z rozdelovača ku sviečkam. Nie je to označené. dakujem Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
marek Odesláno 10. Duben 2009 Sdílet Odesláno 10. Duben 2009 zdravím,ak by sa dalo, tak by mi pomohla schéma, alebo foto... namám k tomu žiadny manuál. dakujem Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Jaryn Odesláno 12. Duben 2009 Sdílet Odesláno 12. Duben 2009 Prosím nemáte někdo manuál na motor mercruiser 3l v češtině ? Rád odkoupím kopii. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Anachy Odesláno 13. Duben 2009 Sdílet Odesláno 13. Duben 2009 (upraveno) zdravím vospolok, potreboval by som poradiť, mam motor mercruiser 3,0 s karburátorom, potrebujem zapojiť káble z rozdelovača ku sviečkam. Nie je to označené. dakujemJá to mám zapojené 1-3-4-2, foto ti posílám na email.Nastavíš si první válec do horní úvrati, podíváš se kde máš palec a od toho vývodu, zapojíš postupně dle směru hod.ručiček kabely ke svíčkám. pokud by ti to střílelo a nechtělo chytnout tak je prohodíš proti sobě, někdy se stane že se podaří dát obráceně rozdělovač.Samozřejmě předpokládám, že máš správně nastavený odtrh a předstih. Upraveno 16. Duben 2009 uživatelem Anachy Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Tuty Odesláno 28. Říjen 2009 Sdílet Odesláno 28. Říjen 2009 Poradil by mi někdo prosim vás jak zazimovat dvoutakt mercury 90 elpto?Známej mi říkal,že se dvoutakt nemusí zimovat,že je to zbytečné.Nerad bych ale něco podcenil,tak budu rád za každou radu.Také scháním nějakou knihu o údržbě závěsných dvoutaktů,nebo manuál k tomuto motoru.předem děkuji za radu. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
StandaM Odesláno 29. Říjen 2009 Sdílet Odesláno 29. Říjen 2009 Poradil by mi někdo prosim vás jak zazimovat dvoutakt mercury 90 elpto?Známej mi říkal,že se dvoutakt nemusí zimovat,že je to zbytečné.Nerad bych ale něco podcenil,tak budu rád za každou radu.Také scháním nějakou knihu o údržbě závěsných dvoutaktů,nebo manuál k tomuto motoru.předem děkuji za radu.Znamej nema zas tak pravdu....Kazdopadne odsolit, vypustit palivo z karbecu, vcetne pal. filtru apod. Pak nakonzervovat valce a kliku.Nepouzivat WD apod. , ale spray k tomu urceny. Namazat vse potrebne vode odolnou vazelinou. To by snad melo byt vse. Standa Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tomas80 Odesláno 30. Říjen 2009 Sdílet Odesláno 30. Říjen 2009 (upraveno) Bohuzel na znameho bych v tomto pripade urcite nedal a zazimoval bych to spusobem co popisuje StandaM. Onehda jsem kupoval motor od cloveka, kterej to asi zazimovaval jako tvuj znamej a po par dnech jarniho jezdeni v nem zacalo neco hodne klepat. Skoncilo to tim, ze jsme ho museli rozhodit a zjistili jsme, ze byla vyrezla klika. S ohledem na cenu toho motoru a cenu nove kliky jiz byla oprava bezpredmetna. Takze urcite ZAZIMOVAT !!!! Upraveno 30. Říjen 2009 uživatelem tomas80 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Anachy Odesláno 31. Říjen 2009 Sdílet Odesláno 31. Říjen 2009 (upraveno) Poradil by mi někdo prosim vás jak zazimovat dvoutakt mercury 90 elpto?Známej mi říkal,že se dvoutakt nemusí zimovat,že je to zbytečné.Nerad bych ale něco podcenil,tak budu rád za každou radu.Také scháním nějakou knihu o údržbě závěsných dvoutaktů,nebo manuál k tomuto motoru.předem děkuji za radu.Jen bych k předchozím doporučením přidal ještě výměnu oleje v noze a kontrolu propeleru chlazení v noze. Jinak jak již bylo řečeno nalít konzervační olej (dobrý je konkor) kam se dá a zakonzervovat vazelínou el.kontakty. Prošli mi rukama tři dvoutaktní "závěšáky" a vždy se vyplatilo se tomu na zimu kapku věnovat. Upraveno 31. Říjen 2009 uživatelem Anachy Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Tuty Odesláno 31. Říjen 2009 Sdílet Odesláno 31. Říjen 2009 zdravím,všechny a děkuji za radu k tomu zazimování,nevím jestli si na to troufnu sám,olej v noze mám vyměněný,do válců pod svíčky nastříkat olej zvládnu,ale jak namazat kliku?A vypustit karburátory je nutné?Má se motor trochu protočit bez svíček?Poraďte mi prosím,je to má první lodička a nechtěl bych něco pokazit.Byl jsem to projet před týdnem na Vltavě,jak dlouho může být motor mimo provoz bez konzervace?V létě někdy třeba 5 týdnů nejedu a mám loď na suchu doma.Chtěl jsem to občas přes zimu projet na řece a nezimovat to.Dík za vaše názory zdravím. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tomas80 Odesláno 31. Říjen 2009 Sdílet Odesláno 31. Říjen 2009 (upraveno) Tak samozrejme pokavad ten motor v lete poradne ohrejes, tak se pak nemusis bat toho, ze to budes mit nejakou chvili doma a neco by se tomu stalo. Nejhorsi pro tydle dvoutakty je to, kdyz je nekdo jenom natoci, necha chvili pobublat a chipne aniz by se motor ohral. Pak se dovnitr dostane vlhkost, ktera se nema jak odparit a je vymalovano, coz byl asi prave pripad toho motoru co jsme tenkrat na jare kupovali a pak nam ta klika odesla. Co se tyce tech karburatoru, tak z nich jsem nikdy benzin nevypoustel. Ohledne zazimovani motoru - mazani kliky je oficialni postup takovej, ze mas mit motor natocenej a sprej strikat do sani az motor zdechne. My jsme to takto nedelali. Dicky jsem sundal viko sani, rucne otevrel klapky karburatoru naplno. Pak jsem starterem tocil motorem s deaktivovanou vytrhovkou aby nenaskocil a do kazdeho karbce jsem nastrikal olej, aby si ho motor natahl ke klice. Pak jeste jak uz tu bylo take psano jsem vyhazel svicky, nafoukal sprej do valcu a promazal vsecky vnejsi mechanismy, tahla atd..... Jiz skoro 15 let jsme takto zazimovavali nase dvoutakty zavesaky, nikdy nebyl problem a co mam info, tak slapou do dneska :-).Co se oleje v noze a impeleru tyce, tak je lepsi to kazdej rok na konci sezony skouknout a mas zase o par starosti min.Nicmene pokavad s tim chces jezdit i v zime, tak klobouk dolu, protoze to uz jsi opravdu velkej nadsenec a myslim si, ze kdyz by jsi lod opravdu kazdej mesic vytah na vodu a chvili jezdil aby se motor dostatecne prohral, tak by jsi to zazimovavat nemusel. Jde o to, ze normalne lod odstavis rekneme v rijnu a na vodu ji das v kvetnu, takze ti motor pul roku stoji a to uz je docela dlouho a je lepsi to promaznout. Upraveno 31. Říjen 2009 uživatelem tomas80 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Tuty Odesláno 31. Říjen 2009 Sdílet Odesláno 31. Říjen 2009 (upraveno) Musim seto naučit nechce se mi dávat v servisu tisíce,takže dát na nohu uši a natočit a stříkat do sání? pak jen vytočit svíčky a cáknout do válců.A na jaře se to jen nastartuje a on ten olej se vypálí?Platil sem za odzimování 3tis.ale oni mi neřeknou co se na tom dělá,každej je hrozně důležitej.Jaká je to věda a co to dá práce.Jinak jsem myslel že když to maj rybáři v Norsku na vodě celej rok tak taky asi nezimujou.Pokud by motoru stačilo se párkrát za zimu projet tak bych ho klidně takhle projížděl Upraveno 31. Říjen 2009 uživatelem Tuty Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tomas80 Odesláno 1. Listopad 2009 Sdílet Odesláno 1. Listopad 2009 (upraveno) Ale jo jak jsem psal, myslim si, ze pokavad by jsi mel jistotu, ze to opravdu v zime obcas protahnes, tak to asi nema cenu zazimovat. Jinak to zazimovani je prakticky tak jak jsi to popsal. Natocit nechat ohrat a pak nastrikat olej do sani az motor zdechne. Ja to sice delam trochu jinak, jak jsem psal drive, ale predpokadam, ze to chce asi trochu pridat na otackach a pak to tam nastrikat, aby se ti trochu pootevreli klapky v karburatoru. Pak jeste striknes olej do valcu pres svicky. Na jare kdyz to natocis, tak se olej vypali. Takze to chce natacet nekde na vetsim prostoru, protoze to bejva peknej zahul :-). Upraveno 1. Listopad 2009 uživatelem tomas80 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Tuty Odesláno 1. Listopad 2009 Sdílet Odesláno 1. Listopad 2009 Děkuju za rady moc mi to pomohlo se trochu poučit jak se starat o motor a loď. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tomas Odesláno 13. Prosinec 2009 Autor Sdílet Odesláno 13. Prosinec 2009 (upraveno) Dobrý den, zdělal jsem při údržbě z motoru Mercury 6hp lodní šroub, abych namazal hřídel.Zajímalo by mě, jestli ta podložka co se o ni opírá šroub(vrtula) se musí taky zdělat a namazat,nechci nic dělat násilím a proto se ptám.Díky za info.Ještě by mě zajímalo,jak má vypadet špatná anoda.Ta moje není rezavá,ale má na sobě jemný bílý povlak,možná to je nějaký kamenec z vody nebo co.Děkuju za rady. Upraveno 22. Prosinec 2009 uživatelem tomas Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tomas Odesláno 11. Leden 2010 Autor Sdílet Odesláno 11. Leden 2010 Poraďte jakou silou přitahnout vrtulu, abych něco nepoďělal. Stačí jemně, nebo pořádně. Díky Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tomas80 Odesláno 11. Leden 2010 Sdílet Odesláno 11. Leden 2010 Ahoj. Sice pozde, ale preci. K otazce anody je vcelku jedno jakou ma barvu, ale kavitace se na ni projevuje tak, ze v ni zacnou bejt takove dubky a zacne se vymilat. Zalezi na tobe jak daleko to nechas dojit. Protoze samozrejme tim, ze se anoda zmensuje, tak se da rict, ze straci funkci. Pokavad budes chit mit stopro jistou a klid a hodne toho najezdis, tak ji muzes menit treba kazdej rok. Myslim si a sam to tak praktikuju, ze to je spis na uvazeni a kompromisu. Jenom pro predstavu na predchozim motoru se kterym jsme byli kazdej rok 3 tejdny na mori a obcas tady u nas na rece, jsme za celejch 5 let anodu nemenili. Pravdou je, ze posledni rok uz byla trochu na hrane a asi bych ji uz vymenil. Ale to je docela extrem, protoze zase na vetsich motorech a Z-nahonech uz jde docela o hodne a je lepsi casteji vymenit anody za par korun, nez potom menit treba pistnice na trim. Samozrejme a tedko si trochu nabehnu, protoze uz si zase nepamatuju jak to presne je, jsou anody Hlinikove a Magnesiove. Jedny jsou na sladkou vodu, druhe na slanou. Tedko poprosim nekoho, aby to klidne upresnil, protoze si nejsem jistej, ktera je na co :-). Hlavni rozdil je v tom, ze ta na sladkou vodu ti ve slane bude rychleji ubyvat a opacne. Jeste pak teda existujou specialni na sladkou i slanou vodu zaroven tusim ze Zinkove, ale ty jdou drahy jak ........... Takze ja kupuju Hlinikovy a jelikoz s tim jezdim jak na slane tak na sladke vode, holt je budu menit casteji.Utahovani vrtule pokud ti nekdo nerekne primo utahovaci moment, tak je to na tobe. Nevim co tam mas za jisteni. Na male motory se dava zavlacka skrz matku. Takze tam to vcelku neovlivnis, protoze se musis stejne trefit na diru pro zavlacku a podle toho to musis utahnout. Na vetsich motorech uz je pojistna podlozka s takovejma pacickama a protikus s prohlubnema. Vrtuli utahuju tak nejak normalne. Vemu klic prstynek a bez jakehokoliv nastavce ji utahnu. Ne uplne na krev, ale proste co to jde s citem klicem. Samozrejme si musis nejak podrzet vrtuli, takze vetsinou v "polnich" podminkach jeden drzi vrtuli a druhej utahuje a ten prvni ji stejne moc neudrzi :-). No a pak kdyz to mas utahnuty, tak jenom ohnes jednu packu podlozky do prohlubne druhe podlozky. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
taurus Odesláno 11. Leden 2010 Sdílet Odesláno 11. Leden 2010 Nejde o kavitační korozi - ta se projeví důlky na vrtuli. Jinak anoda, pokud ubývá, tak svoji funkci plní. Pokud tam nejsou jen zbytky tak ji měnit nemusíš. Nevím, že by se na nové motory montovaly různé typy, ale je to možné. Na malých motorech, kde je pouze kroužek na noze, tak mi vždy v podstatě odešla za dva roky (dva měsíce) na moři, sladká voda s ní ani nehla - jen jak píše tomas zešedla. U Mecury 90, kde je anod více a jsou mnohem větší souhlas s tomasem 80 - za půl roku ve slané vodě je sice "ohlodaná" dost, ale stále plně funkční. Kolega kdysi vzal na moře starého Vichra (nebyl stavěn na sůl a anoda veškerá žádná) - po 14ti dnech nešlo hnout s plynem, řazením ani startováním. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
fenit Odesláno 13. Květen 2010 Sdílet Odesláno 13. Květen 2010 tak a teraz vas pobavim jakozto tazky zacatecnik :-))))),citam tu o nejakej anode a netusim o com je rec,co je to naco a kde prosim vas. Dik:-))) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Standa Odesláno 13. Květen 2010 Sdílet Odesláno 13. Květen 2010 Ahoj anoda jsou ty zinkové odlitky na Z noze mám jí i na trimovacích klapkách většinou bývají 2-3 ks zamezuje obrůstání mořskou havětí. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tomas80 Odesláno 13. Květen 2010 Sdílet Odesláno 13. Květen 2010 (upraveno) Ahoj. U malejch motoru bejva vetsinou anoda hnedko nad vrtuli, takova placka, kdyz se podivas zespodu na tu plotvicku. A potom u vykonejsich motoru jich bejva vice, ruzne rozmistenejch jak psal Standa*.Pred par prispevky je to trochu detailneji popsany :-) Upraveno 13. Květen 2010 uživatelem tomas80 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
fenit Odesláno 13. Květen 2010 Sdílet Odesláno 13. Květen 2010 dik uz viem co je to,este ze vas mam ;-))) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se