tomas Zveřejněno 14. Březen 2009 Sdílet Zveřejněno 14. Březen 2009 Jak se staráte o své motory?Necháváte si dělat údržbu v servisech? nebo si vystačíte sami. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tomas Odesláno 15. Březen 2009 Autor Sdílet Odesláno 15. Březen 2009 Já mám jenom Mercury 6hp,ale když jsem viděl ty ceny v těch servisech,myslel jsem že padnu a to se bavím jen o údržbě.Budu si to dělat taky sám,v návodu je vše podrobně popsáno,nevidím v tom problém.Jen si budu muset z toho servisu kupovat oleje a svíčky. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Pavel Odesláno 15. Březen 2009 Sdílet Odesláno 15. Březen 2009 To jo, dávat lodě a lodní motory do servisu je finančně velmi náročné a v zimním období kdy mají málo práce je to hotová katastrofa pokud vám dělají hodinovou práci tak to si radši kupte rovnou nový . Přitom jsou to motory jako každé jiné a ta cena za servis je mnohem vyšší než u jiných spalovacích motorů. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tomas Odesláno 15. Březen 2009 Autor Sdílet Odesláno 15. Březen 2009 Já se jen bojím jedné věci,výměny oleje v převodovce.Nemáte s tím někdo zkušenosti? Výrobce popisuje otevřít vypouštěcí a kontrolní otvor,vypustit olej.Poté nový natlačit zespodu,až do té chvíle než začne přetěkat kontrolním otvorem.Když ale přestanu tlačit ten olej zespodu a oddělám tu tubu co je v ní ten olej,tak než zavřu ten otvor,něco určitě unikne.Poraďte jak to děláte vy.Mám motor Mercury 6hp.Díky. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
david Odesláno 15. Březen 2009 Sdílet Odesláno 15. Březen 2009 Já se jen bojím jedné věci,výměny oleje v převodovce.Nemáte s tím někdo zkušenosti? Výrobce popisuje otevřít vypouštěcí a kontrolní otvor,vypustit olej.Poté nový natlačit zespodu,až do té chvíle než začne přetěkat kontrolním otvorem.Když ale přestanu tlačit ten olej zespodu a oddělám tu tubu co je v ní ten olej,tak než zavřu ten otvor,něco určitě unikne.Poraďte jak to děláte vy.Mám motor Mercury 6hp.Díky.zavřeš nejdřív ten horní - kontrolní, pak nevyteče prakticky nic Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tomas Odesláno 16. Březen 2009 Autor Sdílet Odesláno 16. Březen 2009 Já se jen bojím jedné věci,výměny oleje v převodovce.Nemáte s tím někdo zkušenosti? Výrobce popisuje otevřít vypouštěcí a kontrolní otvor,vypustit olej.Poté nový natlačit zespodu,až do té chvíle než začne přetěkat kontrolním otvorem.Když ale přestanu tlačit ten olej zespodu a oddělám tu tubu co je v ní ten olej,tak než zavřu ten otvor,něco určitě unikne.Poraďte jak to děláte vy.Mám motor Mercury 6hp.Díky.zavřeš nejdřív ten horní - kontrolní, pak nevyteče prakticky nicDíky Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
honza Odesláno 20. Březen 2009 Sdílet Odesláno 20. Březen 2009 Ahoj.Jaký je rozdíl jestli natlačím olej do nohy spodem,nebo naleju vrchem.Jedná se o nohu alpha 2 u vestavěného motoru.Dík za radu. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tomas Odesláno 20. Březen 2009 Autor Sdílet Odesláno 20. Březen 2009 Já se v tom moc nevyznám,ale myslím si že by tam mohla vzniknout vzduchová bublina a tím by jsi tam měl míň oleje. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
lubajs Odesláno 21. Březen 2009 Sdílet Odesláno 21. Březen 2009 Zkoušel jsem do přívěsného motoru dávat olej do nohy vrchním šroubem a je to problém olej je hustej a špatně protéká,a pozoor -pouze olej který tam má být-to znamemá koupený do převodovkylodního motoru motoru,normální olej převodový který se používá do auta bych tam nedával ani za nic -má trochu jiné vlastnosti než olej který tam patří,nehledě nato že original je v tubě která se nechá v pohodě natlačit spodním otvorem a horní slouží jako kontrolní,až začne z vršku vytékat je jistota že skříňje na 100%plná potom se dá šroub do horní díry a ze spodní už nevytéká.Olej je sice trochu dražší ale je to levnější než případná oprava někde v servisu Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tomas Odesláno 21. Březen 2009 Autor Sdílet Odesláno 21. Březen 2009 kolik vůbec stojí olej do převodovky,ten v té tubě. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
lubajs Odesláno 21. Březen 2009 Sdílet Odesláno 21. Březen 2009 Záleží samozřejmě kde ho budeš kupovat-já kupuji castrol marine gear oil viz odkaz:jinak stoji přes dve stovky250ml třeba v Navy centruhttp://www.olejshop.cz/xVP-castrol-marine-gear-oil-250-ml- Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Anachy Odesláno 21. Březen 2009 Sdílet Odesláno 21. Březen 2009 Ahoj , kydž už jste tady načali debatu o převodovém oleji do nohy , nevíte náhodou někdo kolik se ho dává do nohy ALPHA 1?? Díky za radu. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
PETR-K Odesláno 21. Březen 2009 Sdílet Odesláno 21. Březen 2009 (upraveno) Díval jsem se do příručky od svého motoru - noha ALPHA1 ( stará verze ) modely MERCRUISER 120 - 140 - 165 - 888 je psaný objem náplně 28 Fl. Oz. ( 0,84l ). Výměna každých 100hodin minimálně 1x za sezónu. Ještě je tam upozornění - nepoužívat automobilová maziva. Posílám ještě foto z příručky ohledně výměny oleje. Po kliknutí se obrázky zvětší. http://www.plavidla.cz/obrazky/forum/olej1.jpg http://www.plavidla.cz/obrazky/forum/napln1.jpg Upraveno 17. Duben 2009 uživatelem PETR-K Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
bokal Odesláno 22. Březen 2009 Sdílet Odesláno 22. Březen 2009 Zkoušel jsem do přívěsného motoru dávat olej do nohy vrchním šroubem a je to problém olej je hustej a špatně protéká,a pozoor -pouze olej který tam má být-to znamemá koupený do převodovkylodního motoru motoru,normální olej převodový který se používá do auta bych tam nedával ani za nic -má trochu jiné vlastnosti než olej který tam patří,nehledě nato že original je v tubě která se nechá v pohodě natlačit spodním otvorem a horní slouží jako kontrolní,až začne z vršku vytékat je jistota že skříňje na 100%plná potom se dá šroub do horní díry a ze spodní už nevytéká.Olej je sice trochu dražší ale je to levnější než případná oprava někde v servisuJe dobré se kouknout do návodu od motoru, jaký olej výrobce doporučuje do převodovky. Např. Honda má v návodu typ oleje SAE 90 Hypoid nebo ekvivalent API GL4 nebo GL 5to jsou běžné oleje do hypoidních převodovek vozidel k dostání cca za 150 Kč/litr. Nevím proč bych pak platil 900 Kč/litr v Navy Důležitější je kontrola starého oleje při vypouštění, zda v něm není voda, ta ublíží převodovce spolehlivě. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Anachy Odesláno 22. Březen 2009 Sdílet Odesláno 22. Březen 2009 Díky za tu informaci ohledně objemu oleje v noze, mám ten samý typ nohy ALPHA 1. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Standa Odesláno 22. Březen 2009 Sdílet Odesláno 22. Březen 2009 Ahoj pánové olej zespodu nohy /cca 2,5l/ měním zásadně pumpou stojí snad 16euro z jedné strany nasává a z druhé vypouští.Když měním olej v motoru tak ho přes měrku oleje vycucnu /cca4l/ tou samou a v noze dolpňuji také tou samou obráceně zapojenou.Také si dělám veškerou údržbu sám ???, co stačím oleje filtry zazimování ovšem je to motor Volvo Penta 5,0l osmiválec na 8m lodi Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Standa Odesláno 22. Březen 2009 Sdílet Odesláno 22. Březen 2009 Zkoušel jsem do přívěsného motoru dávat olej do nohy vrchním šroubem a je to problém olej je hustej a špatně protéká,a pozoor -pouze olej který tam má být-to znamemá koupený do převodovkylodního motoru motoru,normální olej převodový který se používá do auta bych tam nedával ani za nic -má trochu jiné vlastnosti než olej který tam patří,nehledě nato že original je v tubě která se nechá v pohodě natlačit spodním otvorem a horní slouží jako kontrolní,až začne z vršku vytékat je jistota že skříňje na 100%plná potom se dá šroub do horní díry a ze spodní už nevytéká.Olej je sice trochu dražší ale je to levnější než případná oprava někde v servisuJe dobré se kouknout do návodu od motoru, jaký olej výrobce doporučuje do převodovky. Např. Honda má v návodu typ oleje SAE 90 Hypoid nebo ekvivalent API GL4 nebo GL 5to jsou běžné oleje do hypoidních převodovek vozidel k dostání cca za 150 Kč/litr. Nevím proč bych pak platil 900 Kč/litr v Navy Důležitější je kontrola starého oleje při vypouštění, zda v něm není voda, ta ublíží převodovce spolehlivě.Ahoj kvalita oleje ??? vše záleží na velikosti lodi já dával loď v 6.měsíci na moře a v 9.měsíci vyndaval - olej nezkontroluješ až když je loď na břehu.Originální olej ta syntetica za balík když ti nateče do nohy voda tak se spojí z vodou a vytvoří bílou emulzi která pořád maže a konzervuje.Také jsem měl v noze obyčejný olej a když jsem vyndal v 9.měsíci loď z moře vytekla jen voda tak mne nová Z noha byčla na cca 180tis. Už nikdy nedám obyčejný olej.Dle odborníků by ta emulze nenechala vše tak vyreznout a mohly to být třeba jen ložiska a gufero ale takhle i kola a vše v tahu.Jiná věc je když loď loď vytahujete z vody,ale stejně i tak bych to nedělal ahoj Standa Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
bokal Odesláno 22. Březen 2009 Sdílet Odesláno 22. Březen 2009 Pak je dobré u starší převodovky raději preventivně vyměnit simeringy a zkontrolovat ložiska. Když je při výměně oleje patrná nějaká kapka vody tak taky ihned simeringy. Pokud se tam dostane hodně vody a navíc ještě slané, tak už to asi sebelepší olej nezachrání.Jinak to nechci paušalizovat. U motorů s velkým výkonem bude na tom druhu oleje obecně více záležet než např. u malého závěsného. A to asi nejen kvůli možnému vniknutí vody. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tomas Odesláno 22. Březen 2009 Autor Sdílet Odesláno 22. Březen 2009 Je to sice brzo,ale co obnáší zazimování závěsného motoru? Mám Mercury 6hp.Dík Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
sbfno Odesláno 28. Březen 2009 Sdílet Odesláno 28. Březen 2009 Prosím hodné lidi, zda-li mi někdo neposkytne manuál k lodi Bayliner 265. ( r.2006) údajně byl dodán k lodi na CD, ten od koho jsem loď koupil to nemůže najít. Předem děkuji sbfno@seznam.cz Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
zodiac Odesláno 28. Březen 2009 Sdílet Odesláno 28. Březen 2009 Hezkým večer kamarádi, získal jsem motor MERCURY F 20 HP....pomoooc,,pomoooc, pomoooc potřeboval bych nějakou příručku nebo uživatelský manuál.Jsem nováček a vůbec nevím co a jak. Děkuji moc za POMOC!!! Zodiac Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tomas Odesláno 29. Březen 2009 Autor Sdílet Odesláno 29. Březen 2009 Zkus kontaktovat nějakého prodejce,třeba by ti pomohl.Zeptej se na www.lavex.cz pan Vidršperk,je to ochotný chlapík a určitě pomůže. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
vesničan Odesláno 29. Březen 2009 Sdílet Odesláno 29. Březen 2009 Ahoj pánové, olej do nohy jsem zkoušel dávat horem, ale opravdu to nejde jen tak. i když jsem se snažil dostat ho tam injekční stříkačkou, za chvíli se udělala bublina a dost oleje se vrátilo ven... nakonec jsem vyzrál, na plastovou nádobku s výústkem jsem nasadil hadičku - pozor není silnější nežli sirka a tuto nasoukal až dolů- Poté nalil přiměřené množství oleje, který jsem nechal na sluníčku ohřát a podařilo se. Pravda teklo to tam snad dvacet minut, ale nádobku jsem měl přichycenou a tak mi to nezdržovalo. Pumpa určitě není k zahození, ale takto je to myslím nejčistější práce. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Standa Odesláno 30. Březen 2009 Sdílet Odesláno 30. Březen 2009 Pro výměnu oleje pumpa ruční určitě bez toho nedostanu olej z motoru vysávám ho přes měrku oleje Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tomas65 Odesláno 31. Březen 2009 Sdílet Odesláno 31. Březen 2009 Výměnu oleje v noze závěsných motorů se provádí velice jednoduše, nemějte z toho strach!1. sebetere manželce obal od tekutého mýsla s pumpičkou.2. na konec hubičky, co mýdlo vytéká, nasadíte průhlednou hadičku, a nádobku naplníte olejem.3. motor zavěsíte, vyšroubujete oba šrouby na převodovce - plnící (spodní ) a kontrolní (horní )4. hadičku nasunete do spodního otvoru a zatěsníte - stačí omotat kolem hadičky lepenku tak, aby po přitlačení ucpala díru po plnícím šroubu.5. olej do nohy napumpujete, až vytéká horním otvorem.6. zašroubujete šroub do horního otvoru7. vytáhnete hadičku a zašroubujete spodní šroub.Tak a máte vyměníno, celá tahle pumpa má ještě jednu výhodu, nemusíte tu pikslu od mýdla skladovat, protože do příští výměny se určitě objeví nová a čistá. Já to takhle dělám už několik let! Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se