Přejít na obsah
Plavidla.cz

Odhlučnění motoru

nach32

Doporučené příspěvky

je třeba rozlišovat odstranění hluku přímo motoru a odstranění hluku přeneseného do trupu. S tím přeneseným ( vibracema přes silentbloky a pod.) je těžký problém.

tyhle " vajíčkový " desky prodávaj v Počernicích. Bohužel, obložením motorraumu se neodstraní hluk přenesený a vyluzovaný trupem lodi.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já to mám odhlučněný samolepícíma deskama který jsou složený: lepící vrstva - molitan - skelná vata - molitan - hliníková folie. Jsou asi 2cm silný. Když nic jinýho, tak to aspoň dobře vypadá. Ale jesli to má na hluk vlastního motoru vliv, něco to asi utlumí, ale jak píše david, většinou hučí celej trup.
Odkaz ke komentáři

Jeste je dobre se mrknout na to, zda je to nehorlave. Jednou jsem resil utlumeni bedny dvoutaktu a kamos delal ve firme co dodavali tlumeni do motorovych prostoru do felicii. Tak jsem si rikal, ze to bude to prave orechove, preci to musi byt nehorlave a funguje to :). Jen tak ze srandy jsem to pak doma zkusil a dalo by se to spis pouzit misto podpalovace do krbu, cvrkot s jakym to shorelo jsem nepochopil. Nicmene kdyz se to davalo do autaku, tak jsem to tam dal taky a docela to pekne utlumilo :)

Jinak tento sendvic co zde popisujete s tou stribrnou folii, neco takoveho mam v motoru nyni take a docela bych rekl, ze to vypada dobre.

Odkaz ke komentáři

Ahoj

No jeste se domluvime, ale nejsem proti i kdyz jsem dneska poslouchal, ze uz zase nema bejt o vikendu tak hezky jak se rikalo. No ale uvidime.

Neboj, vemu kdyztak i hydraulickou ruku, kdyby bylo potreba vyhodit motor z lode :) a velkou palici jako posledni moznost opravy :)

Jinak nevim jestli by ta izolace pomohla, protoze jak uz zde bylo psano, problem je v tom, ze z motoru se hluk prenasi do lode pres uchyceni, takze by to pomohlo jenom castecne. A my nemame stare lode, takze tam uz toto odhlucneni je podle mne docela dobre udelane.

Odkaz ke komentáři

• 2 years later...

Taky si lámu hlavu s odhlučněním. Nemusí bejt ty materiály nenasákavý?

Jako chápu, že teplo od motoru něco vysuší.... jde mi spíš o zkušenosti. Tenhle "molitan" doma nějakej mam, tak bych ho tam klidně mohl nalepit.... Jen, aby to nedělalo neplechu.

Odkaz ke komentáři

Kupoval jsem ten molitan v Gumexu - tloušťka asi 4cm a bylo to docela dost znát. Zachytí to ale jen určité frekvence. Nabízejí tam ještě nějaké sendvičové materiály a ty budou asi lepší. Určitě by poradili. Při velký snaze o odhlučnění by se asi musel taky osadit tlumič výfuku. Nejúčinnější bude osadit elektromotor
Odkaz ke komentáři

Elektromotor.... :-D dobrý. Navrhni soustavu s elektromotorem 200hp a výdrží tak na den. :-D

Ale teď chvilku vážně.... Vždycky když jedu v autě, tak si říkám, jak je ten motor krásně odhlučněnej. Nemít otáčkoměr, tak ani nepoznam kdy řadit. Takže motor odhlučnit musí jít. Asi to nebude o nalepení molitanu do motorovýho prostoru, ale technicky zvládnutelný to je.

I na vodě už jsem párkrát potkal lodě, který snad tlačil vodník, protože motor nebyl vůbec slyšet.

Pro mě například bylo překvapení, že nemusim řešit žáruvzdornost izolace. :-D Pořád jsem měl pocit, že je ten motor za chodu rozpálenej do běla. :-D

Odkaz ke komentáři

To sem si taky myslel, ze ostani lode delaji mensi kraval, ale pak jsem dospel k nazoru, ze je pomerne zasadni rozdil mezi tim, kdyz na lodi sedis primo u motoru a kdyz ji sledujes z dalky.

Ne ze by tichy motory neexistovaly, ale je fakt, ze kdyz sleduju moji lod ze vzdalenosti 10m, jak s ni nekdo jede, tak ma taky tichej motor a kdyz u nej sedim, neslysim pres ten kraval ani hov*o.

Odkaz ke komentáři

Jo, Viki to máš pravdu. Mě se taky zdá že to řve a ze břehu si mysleli že pádluju. Samozřejmě při nízkejch otáčkách. Při vysokejch o sobě motor samozřejmě dá patřičně vědět. Základ všeho hluku bude stav motoru. Se zvětšujícíma se se vůlema se bude samozřejmě zvyšovat i hlučnost. Další asi bude seřízení a klasickej rozdělovač s karburátorem taky asi nebude mít stejně kultivovanej chod jako vstřikování.Další věc bude, že akustika se při výrobě "malých"lodí nejspíš taky moc neřeší.Vyladěné uložení motoru by taky asi udělalo hodně. Všude píšou, že je nejdřív potřeba hledat příčinu a po jejím odstranění tlumit zbývající hluk. Kdesi jsem četl, že někdo dělal pokusy s hlukem motoru tak, že vytvářeli reprákem zvuk který se vyrušil s hlukem motoru. Ale to jsou už takový utopie. Dnes jsou auta vedle kterých když se člověk postaví, tak slyší jen syčení, ale to asi nebude tlumením, ale konstrukcí motoru. Mám v lodi stařečka, ale na volnoběh se nějak extrémě neprojevuje a ve výtlaku je plavba docela příjemná. Když se mu naloží, tak to je jiná. Klapky na uši by se hodily. Nové motory nebo víceválce na tom určitě jsou o hodně lépe
Odkaz ke komentáři

No s těma reprákama to zase taková utopie neni.... Vim třeba o Hondě Legendu. To ticho je až nepříjemně nepřirozený.

Jinak přesně, jak píšete.... odhlučnění bude vyšší dívčí. :-)

Třeba u závěšáku (Honda BF5A) jsem teď zjistil, že bez deklu má nádhernej zvuk a je mnohom tišší. Asi tam bude něco rezonovat, nebo blbě odrážet zvuk.

Na motoráku u 3,0 merca je to úplně jiná kapitola. Zatim o nějakym útlumu nemohla bejt řeč. Dokud motor škytá, vynechává a klepe, tak nějaký odhlučnění nemá prioritu. :-D.

Na plachetnici jsem udělal šachtu na motor. Na tu Hondu. Hlavně ve vlnách se ale těžko určí kam až může dosahovat voda. :-)

Napadlo mě nalepit tam zevnitř karimatky. Jsou rozhodně míň nasákavý, než molitan. Myslíte, že to bude fungovat? Nebo je to škoda času a peněz?

Odkaz ke komentáři

S karimatkou jsem kdysi začínal na některém autě. Sehnal jsem tenkrát docela silnou a měla na sobě jakoby děravou hliníkovou folii. Lepil jsem to na kapotu a nic moc.Možná bude problém, že to má víc uzavřený póry a neabsorbuje to hluk, ale akustice moc nerozumím. Na jedné stavbě jsme používali tohle: http://www.akustickematerialy.cz/shop/absorbcni-panely/lisovana-pena-hd-3cm/

Tlumilo to nádherně, ale asi to je nasákavé a s hořlavostí to taky asi není nejlepší a bylo to docela těžké. Gumex má tlumící desky s povrchovou úpravou a tam by to asi bylo vůči vodě nejlepší. Třeba tohle: http://www.gumex.cz/protihlukova-deska-typ-501-s-pu-filmem-15125.html

Mám doma nějaký zbytky toho vlnkatýho molitanu, tak schválně zkusím jak hodně to nasává. Myslím si, že dokud se to nezmáčkne pod vodou, tat to nebude tak hrozný. Když mi praskl v lodi blok, bylo všechno zastříkaný od vody, ale v podobě kuliček na povrchu. Po smetení rukou to bylo suché. Zítra to zkusím namočit do kbelíku s vodou

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...