nach32 Zveřejněno 9. Červen 2011 Sdílet Zveřejněno 9. Červen 2011 Ahoj dá se z těchto čísel zjitit průměr a stoupání vrtule. 48.815756.19 Děkuji. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Bootcentrum Odesláno 10. Červen 2011 Sdílet Odesláno 10. Červen 2011 V katalogu jsem toto označení nenašel,ale zřejmně jde o stoupání 19".Bootcentrum Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
viky_cz Odesláno 10. Červen 2011 Sdílet Odesláno 10. Červen 2011 Omlouvam se za naruseni tematu, ale zda se mi vhodne.Da se sehnat jina vrtule na Parsun F5BMS (pasuje Yamaha?)?Mam original 7.5"x7" na lodicce (Romana/Mystraly/Seemaster 430) o vytlaku v zatezi bezne kolem 500kg a zda se mi, ze motor se zbytecne dusi, kdyz chci trochu zabrat, tak mi ten jednovalec triska s celou lodi, tak jsem premejslel jestli by nebylo lepsi ho nechat jet v mensi zatezi a vyssich otackach. Docela jsem uvazoval zkusit vrtuli z F2.6BMS (7.25"x6"). Ma to smysl zkouset?Diky, V. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
bahno Odesláno 10. Červen 2011 Sdílet Odesláno 10. Červen 2011 Vrtule se docela resili na jachtingu. Pokud ma stoupani 7palcu, to je 17.5cm pri 2500ot/min(5000/2) je to 17.5*2500*60(hodina)/100000(cm na km) - optimalne 26.5km/h - 20% na skluz, takze rekneme 21km/h. Na vytlak nasich malych lodi by to chtelo stoupani polovicni, cca 4ku, ale kde ho sebrat netusim. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
viky_cz Odesláno 10. Červen 2011 Sdílet Odesláno 10. Červen 2011 (upraveno) Dopocital jsem se k podobnymu vysledku.Tech 7" stoupani neni tak spatny, ve vytlaku to zere docela malo, ale je problem, kdyz clovek potrebuje trochu zabrat s plnou lodi, tak je motor zda se slusne podtocenej, nejede to a dela to hroznej kraval. Chtel bych mit sanci tu lod trochu "postavit na zadni", kdyz specham.Trochu "lehci prevod" by to urcite sneslo. 7.25"x4" je na netu k videni pro 2HP Yamahy, ale ma to jiny uchyceni a je to dvoulist.Jeste mne ceka zmerit si GPS rychlost v ruznejch rezimech a aspon podle zvuku z videa zmerit otacky motoru, podle toho se rozhodnu jestli zkusim koupit vrtuli od F2.6BMS. Koukal jsem na Yamahu 2.5HP v Avaryachtu a vypadalo to ze vrtule by na 5HP Parsuna pasovala bez problemu, vypada skoro stejne a matku ma uplne stejnou. Upraveno 10. Červen 2011 uživatelem viky_cz Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Karel Odesláno 14. Červen 2011 Sdílet Odesláno 14. Červen 2011 Ahoj, Chtěl bych výměnou vrtule zvýšit maximální rychlost. V současné době mi to ve dvou lidech jede ve skluzu max. 42km/h při 3000t. Motor mám 2,7Tdi 92kw. Dnes jsem mluvil s jedním člověkem který mi říkal na člun naložím 5-7 lidí a pokud ho nedostanu do skluzu nemá cenu vrtuli měnit.Je na tom něco pravdy? Díky Karel. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Pedro_cz Odesláno 12. Srpen 2013 Sdílet Odesláno 12. Srpen 2013 Uměl by mi někdo vysvětlit, v čem je rozdíl, když výrobce dodává volitelně na můj motor vrtuli 7 nebo 8"(stoupání je v obou případech shodné)? Výhledově mě bude čekat koupit novou vrtuli a zajímalo by mě, jestli má cenu případně uvažovat nad změnou průměru a co by se změnilo. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Anachy Odesláno 12. Srpen 2013 Sdílet Odesláno 12. Srpen 2013 U jak silného motoru to je? Menší průměry se dávají pro vyšší rychlost ale asi by se to mělo projevit i na stoupání . Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Pedro_cz Odesláno 12. Srpen 2013 Sdílet Odesláno 12. Srpen 2013 4HP :-) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Anachy Odesláno 12. Srpen 2013 Sdílet Odesláno 12. Srpen 2013 Tak to bych asi neřešil zda 7 nebo 8" :) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Pedro_cz Odesláno 12. Srpen 2013 Sdílet Odesláno 12. Srpen 2013 Tak je asi jasné, že do skluzu to loďku nepošle, ale na druhou stranu u takhle malého výkonu je každý přínos znát o to víc.Je možné to aspoň teoreticky odhadnout, co se stane, když se změní ten průměr a stoupání zůstane? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
viky_cz Odesláno 12. Srpen 2013 Sdílet Odesláno 12. Srpen 2013 Myslim, ze ses trosinku spletl, protoze mit na 4HP motor vrtuli s prumerem 8" je dost divny. Mnohem pravdepodobnejsi by bylo, kdyby byla vrtule kolem 7 az 7.5" a stoupani mela jiny. Hodne zalezi na prevodech a prubehu tocivyho momentu. (Jakej je to typ?)4HP motor by jako hodne teoreticky mohl malinkej clunek s jednou osobou do skluzu dostat, ale jak to bude 2 a vic lidi, tak je to bez sance. Ja mam lodku tezkou, takze jsem nakonec dal vrtuli z 2.5HP motoru a spokojenost. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Jbenda Odesláno 13. Srpen 2013 Sdílet Odesláno 13. Srpen 2013 Do skluzu jde i 3,5hp :) .http://www.youtube.com/watch?v=V5JHoRqif7I Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Pedro_cz Odesláno 13. Srpen 2013 Sdílet Odesláno 13. Srpen 2013 Mercury 4HP 2T. Většinou jezdíme s přítelkyní ve dvou, ale ani se mnou samotným a mými 107kg (bez plavek :D ) se skluz nekoná.šrouby 7 a 8" se nabízí jak venku, tak i u nás např.: http://czmarine.eshop-zdarma.cz/index.php?s=product&id=980 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
viky_cz Odesláno 13. Srpen 2013 Sdílet Odesláno 13. Srpen 2013 Vzhledem k tomu, ze 8,7 x 5 je psany "pro hodne tezke lode", tak bych jako vazne uvazoval o tom, ze stoupani je az to druhy cislo, coz je logicky. Neda se moc predpokladat, ze by motory Mercury fungovaly jinak nez ty ostatni. ;) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Pedro_cz Odesláno 13. Srpen 2013 Sdílet Odesláno 13. Srpen 2013 :) Stoprocentně - i podle výrobce, zahraničních prodejců a stránek - se mění průměr a stoupání zůstává zachované. Jen nikde nepíšou, proč a k čemu vybrat ten či onen. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Reno Odesláno 13. Srpen 2013 Sdílet Odesláno 13. Srpen 2013 Ahoj, když je vrtule označená např. jako 7,8x7 , tak první číslo je průměr a druhé stoupání. Průměr vrtule je stejný. Jak bys tam dal třeba o dva palce větší průměr? Vždyť je tam třeba antikavitační deska vždyť by se ti to tam ani nevešlo. Ten motor jsem také měl. Teď mám např. Tohatsu 15Hp (což je zrovna výrobce těchto malých motorů Mercury) a k tomu mám tři z pěti na trhu nabízených šroubů a všechny se liší pouze stoupáním. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
david Odesláno 14. Srpen 2013 Sdílet Odesláno 14. Srpen 2013 :) Stoprocentně - i podle výrobce, zahraničních prodejců a stránek - se mění průměr a stoupání zůstává zachované. Jen nikde nepíšou, proč a k čemu vybrat ten či onen.100% si pleteš průměr se stoupáním Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Pedro_cz Odesláno 16. Srpen 2013 Sdílet Odesláno 16. Srpen 2013 Omlouvám se, z dalšího studia stránek, kde je to ještě víc rozepsané, je to jasné a máte pravdu. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
nach32 Odesláno 6. Září 2013 Autor Sdílet Odesláno 6. Září 2013 Můžete mi někdo přeložit rozměr vrtule, který zaslal prodejce. 15L 11o 10P.Děkuji. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
vladimír Odesláno 19. Březen 2014 Sdílet Odesláno 19. Březen 2014 Zajímalo by mě jaký je rozdíl v použití čtyřlisté vrtule namisto původní třílisté o stejném rozměru. Abych byl konkrétní, mám Suzuki 25 RL na čtyřmetrovém Ribu, původní vrtule 10x1/4 - 15"byla moc "těžká" tak jsem koupil 12" a 13". Obě jsou dobré, pomalejší dávám když jezdím ve čtyřech. Objevil jsem v tomto rozměru čtyřlistou od Solasu a tak laicky myslím, že by to mohlo být tak nějak víc "do tahu". Nebo se mýlím? Možná je to u tak malého výkonu zanedbatelné a vyhozený prachy. Má někdo zkušenost? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
KBfotoservis Odesláno 19. Březen 2014 Sdílet Odesláno 19. Březen 2014 čtyřlistá vrtule má měkký chod , záběr od spoda , málo vibrací a zátak v nižších otáčkách. Je to vykoupeno lehce nižší maximální rychlostí . Každopádně na ryby , pomalé jízdě a úspoře paliva je jedinečná .Pokud to chci pálit s lehkým člunem ( v poměru na výkon motoru) tak je zase lepší třílistá . No a moje zkušenost .. pokud je ve vodě bordel . tak čtyřlistá je daleko lepší Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
jiri.sefrna Odesláno 2. Květen 2014 Sdílet Odesláno 2. Květen 2014 Tak s vrtulema je to věda, zrovna včera jsem zkoušel další dvě, Anachy byl se mnou, normál mám třílist 15/19, zkoušel jsem už novej třílist 15/17, starší 4list 14,5/18, to je mimochodem doporučenej šroub pro můj 3L motor s nohou Alpha One a starší 3list 14,5/21, se všemi kromě mé běžné 15/19 mi lod drnčí a jede hůř, do skluzu jde nejlépe s původní 15/19 cca nastejno jako se 4listem 14,5/18, ale 4 list jede jen 52km/h, 3list 15/19 jede 56km/h a ostatní jsou horší jak ve skluzu, tak v nejvyšší rychlosti a navíc všechny divně rezonují, s mým 3listem 15/19 jede člun čistě, klidně a rychle, takže na to kašlu a nechám si ho. I na výtlak je nejlepší, na 1200 ot/m jede 9-10km/h, takže paráda Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
jiri.sefrna Odesláno 2. Květen 2014 Sdílet Odesláno 2. Květen 2014 Jo a ještě jsem zkoušel nerez 5list 14/21, pokud se nepletu a to bylo taky na nic, stejný jako s tím 4listem 14,5/18, člun drnčel a jel hůř, navíc si ty vícelistý vrtule při větším vytrimování a v zatáčce mnohem snáze hrábnou. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Anachy Odesláno 3. Květen 2014 Sdílet Odesláno 3. Květen 2014 Jo mohu potvrdit co píše Jirka ohledně propelerů. Docela jsem čekal větší rozdíl mezi 15/19 třílistem a 14,5/18 čtyřlistem - myslel jsem že záběr do skluzu bude daleko lepší a co se týče rychlosti tak je jasném že bude pomalejší. Já teď budu zkoušet ten "nazrzlej" pětilist 14/21. zatím jsem měl možnost otestovat jej jen krátce a s prázdnou lodí. Do cca 3500ot/m se chová podobně jako ten čtyřlist 14,5/18 ale potom je znát rozdíl. Dokonce jsem dostal motor na cca 4200 ot/min a to celkem bez problémů - víc už bych ani nechtěl Také mi přijde chod motoru daleko klidnější - rozdílná zkušenost oproti Jirkovi. Teď jen musím vyzkoušet při větším zatížení. Jen je problém při špatně vytrimované noze to to nechce ale vůbec zatáčet do směru proti otáčení propelleru při vyšší rychlosti - odpor jako kráva :) . Mám tu k dispozici ten třílist 14,5/21 kdyby někdo chtěl testnout - je to již starší kousek s futrem na 15 drážkovou hřídel klasika Alpha one . U mě na lodi jej nedostanu do otáček - nebo spíš mám maximum jen 3800 ot/min. Ono by to asi mohlo stačit ale i do skluzu to jde evidentně hůře - jediné pozitivum je vyšší rychlost při malých otáčkách. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se