skodavrs Odesláno 26. Červenec 2011 Sdílet Odesláno 26. Červenec 2011 no mě to s 21" třílist lezdilo taká max 60km/h tedy dle ukazatele rychlosti GPS jsem nezkoušel. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Vh. Odesláno 18. Květen 2024 Sdílet Odesláno 18. Květen 2024 Ahoj. Přečetl jsem něco z vlákna o vrtulích. Podstatu jsem nikde nenašel. Vrtule se však dá velmi dobře spočítat. Ale, to už je pro poměrně dobrou odbornost. Vše ostatní je jenom povídání. Z čeho se vychází, při výpočtu který nás zajímá? U výtlačných lodí z délky trupu, který souvisí s délkou vlny kterou loď vytváří. Tím je daná rychlost lodě vycházející z poměru délka lodi/vlna. U lodí které se dostanou do skluzu, se výpočet trochu liší– přichází další faktory. Ale, kontrola vrtule není zas až tak složitá a výpočet je velmi jednoduchý . V každém případě potřebujeme znát převodový poměr převodu z motoru na vrtuli. Potom potřebujeme znát optimální obrátky motoru– to rozvádět nebudu předpokládám že to je jasné. Potřebujeme tedy poměrně přesný otáčkoměr motoru ke kontrole a výpočtům. Poslední věc, kterou potřebujeme znát, je přesnou dráhu kterou projedeme za přesný čas. Pro hrubý výpočet, lze použít i rychlost a čas ze satelitu. Výpočet: vrtule má označené stoupání. To je, o kolik se posune vrtule na jednu otáčku kupředu. Pokud není vrtule označená, lze vrtuli strčit do písku a jednu otáčku oměřit metrem - o kolik se vrtule posune. Jde o poměrně přesné změření stoupání vrtule . Zkušební jízda, při které měříme, musí vycházet z přesné dráhy. Z této dráhy teoreticky vypočítáme, kolikrát se musí vrtule otočit, při jejím projetí. Abychom se dostali k nějakým slušným výsledkům je třeba projet dráhu několikrát a to pokud možno rovnoměrným přímočarým pohybem. Z otáček motoru, které jsme odečetli při při této jízdě, vypočítáme skutečné otáčky vrtule. Otáčky skutečné a teoretické porovnáme. Skutečné otáčky mohou mít prokluz 20%, to je ještě efektivní. Pakliže mají víc, má to vliv na přenos výkonu vrtule do vody. I když jsem mnohokrát četl, že u slabších motorů motoru je vrtule univerzální, taková vrtule neexistuje. Prostě ten motor nejede, netáhne, když nemá správnou vrtuli. Slabší motory 5, 10, 15 koní jsou na to velmi citlivé. Pomocí takovéhoto měření můžeme korigovat průměr vrtule a stoupání tak, abychom se dostali do potřebných otáček motoru a prokluzu vrtule ve vodě okolo 20%. Z toho vyplývá, že prakticky na každou loď je nutná jiná vrtule. Motor je třeba, u každé lodě, naladit stoupáním a průměrem vrtule. Tento výpočet může odhalit neefektivní využití motoru. Také si uvědomme, že parametry rychlosti lodě a otáček vrtule, při různých druzích plavby mění. Proto si musíme stanovit, pro jakou plavbu výpočet budeme, nebo chceme, provádět. Nic víc, nic míň, je to vcelku jednoduché. A pak možná někoho udiví, že motor 5hp s optimální vrtulí, vztažené k dané lodi, pojede rychleji, než 10 HP motor s nevyhovující vrtulí. Ještě něco k počtu listů vrtule. Obecně platí, čím vyšší obrátky a rychlejší jízda tím menší počet listů. Tzn. dva listy, při vysokých obrátkách. Při pomalé jízdě, abychom efektivně předali energii do vody, musíme zvětšit plochu vrtule, to znamená přidat lopatky a průměr. Pro vrtule s větší plochou, jsou efektivnější menší obrátky, z důvodu velké plochy tření ve vodě. Tzn. větší ztráty proti dvoulistým vrtulím, oboje při velkých obratkách. Zdravím Morave 2 1 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se