Přejít na obsah
Plavidla.cz

Umístění čidla sonaru

zodiac

Doporučené příspěvky

Může mi někdo poradit kam nejlépe umístit čidlo sonaru určené na zrcadlo? Mám čidlo umístěné na kajutovce a při vyšších rychlostech mi přestává sonar fungovat. Je to pravděpodobně provzdušněním vody rychlejší jízdou a tím špatným snímáním. čidlo mám umístěné na zádi asi 30 cm od motoru v úrovni dna lodi. Díky za každou radu. Jirka-Cortina 555/115 Merkury EFI
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mám jej osazené souběžně ke dnu lodě. Asi to udělám tak, že vyrobím nějaký držák a budu jej postupně zkoušet posouvat až půjde jak má. Ale zkusím jej dát i na tu nohu ale upevním jej jen hadicovou páskou. Dám vědět jak to dopadlo.
Odkaz ke komentáři

• 2 weeks later...
Tak jsem už dal čidlo až 2 cm pod dno a již při rychlosti 25 km přestává ukazovat. Jaký máš tvar čidla? Já mám tvar asi jako malá loďka. Sonar mám jen ten nejobyčejnější FishFinder 90 kupoval jsem jej jen kvůli hloubce.

jestli se dostaneš na dno ( nemáš všude dvojitou podlahu ) vem sondu a přilep ji zevnitř na laminát. stačí nějakým netvrdnoucím tmelem, klasika je "medvědí hovno". zkus to na různých místech a jen tam, kde se dno za plavby nedostává z vody a nepřisává vzduch, radši mimo kýl - tam bývá laminát dost silný.

mezi kytem, sondou a dnem nesmí zůstat bublinky vzduchu. zkoušet to jde i přes vazelínu a vždycky jen tenkou vrstvu - dotlačit a vymáčknout přebytek. není nutné, aby sonda byla 100% kolmá k hladině

tohle se dá zkoušet na vodě na místě s hloubkou aspoň 1,5 - 2m, a pak se projet.

Odkaz ke komentáři

• 3 weeks later...
Tak jsem čidlo přilepil střešním tmelem a funguje to bez problémů. Mám jej sice na slabém místě na boku a pouze když vemu rychleji zatáčku tak se na chvíli ztratí ale jinak je to v pohodě. Zkusím jej ještě umístit níž ke kýlu ale je tam dost silný laminát. Jinak díky za radu.
Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...