Přejít na obsah
Plavidla.cz

motor k pohonu plachetnice

Doporučené příspěvky

Ahoj, mohl by mi, prosim, nekdo poradit - nejlepe z praxe ? Koupil jsem 5m plachetnici s kajutkou (2 male kyly + jeden vzadu), bez plachet - chci pouzivat zavesny motor. Na lodi bude vaha min. 500 kg (nosnost v dokladech je 600kg.)

Bude stacit motor 10HP ? Laka me na nem predevsim nizka spotreba. Kdybych pouzil vetsi motor napr. 25HP, ziskal bych tim neco zasadniho (rychlost, apod... ) aby za to stala vyssi spotreba ? Pro 25HP motor bych asi musel i vyztuzit zrcadlo..? Plavit se budu na relativne klidne vode (Dunaj) a se starym clunem jsem byl zvykly na rychlost do cca 12 km/hod.

Dekuji za ochotu !

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dekuji, uklidnili jste me... :) Jeste jednu prosbu bych ale mel. Nevim jak je to s urcenim delky nohy motoru u plachetnic. Takhle jsem to cele koupil ( modre jsem oznacil rovinu motoru a spodky kylu - omlouvam se, je to fotka z mobilu... ) a pry to v pohode fungovalo. Nemela by ale byt ta noha spis delsi ? (U clunu bylo dno prakticky rovne, tady se zad zveda z vody.) Nebo je to jedno ?

Tak...neumim sem vlozit obrazek... :(

Odkaz ke komentáři

Nezáleží kde máš kýl, ale kde máš vodorysku. Kavitační deska u motoru musí být pod vodoryskou lodi. Aby si vrtule nepřisávala vzduch. Třeba já měl na plachetnici Hondu BF2 s dlouhou nohou na pantografovém držáku a deska byla potopená cca 5cm, takže aby jsme oba seděli na přídi při plavbě na motor nešlo, protože se pak deska začala vynořovat. Takhle jak to máš ty bych řekl, že je to ok.
Odkaz ke komentáři

• 3 months later...

Tak jsem s touhle kombinaci letos ujel neco pres 600 km a myslim ze je to v pohode. Rychlost je teda porad cca 12 - 14 km/ hod ale prakticky vsude ( po i proti proudu ). Nevim, jestli by tomu treba jeste prospelo koupit motor cca 15 HP ?

Jinak spotreba je skvela, v klidu je i plavba ve vlnach a mijeni se i se "zavodniky". V lodi je navic pohodli a dobre se s ni manipuluje. Jen je problem pri prejezdech "plovoucich ostrovu". Rybari maji vykutane jen melke cesticky a my nemeli tunovou lod sanci protahnout ani rucne - nemate na to nekdo nejakej figl ? :)

Letos taky bylo malo vody a tim padem spousta travin a sra*ek, takze se muselo hodne cistit, protoze to zanaselo chlazeni. Pripadlo mi, ze u stareho Sporta tenhle problem nebyl tak vyrazny...?

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...