Přejít na obsah
Plavidla.cz

má někdo zkušenost s opravou ,,gelcoatu,,

Doporučené příspěvky

Jak pise David. Pokud je to jenom lehce skrabnute, tak skoc do nejake specialky kde prodavaj barvy. Kup si smirkovej papir ruzne drsnosti, posledni tusim 1200. Potom jeste brusnou pastu na lak. Pak to obrus smirkem od nejdrsnejsiho az po nejjemnejsi. Posledni krok vylesti brusnou pastou do lesku. Hlavni je se nebat, nejdriv po tom co jsem do toho zajel smirkem jsem neveril, ze to bude jeste pekny, ale nakonec jsem takhle delal i poskrabane zrdcadlo a je to jako nove :)

Pokud mas skrabanec skrz gelcoat kup si gelcoat na opravy ( v nejakem jachtshopu). Vetsinou jsou i trochu obarvene, popripade se daji dobarvit, takze si muzes vybrat podle barvy tveho gelcoatu. Tim klasickou sterkou zadelas ryhu, nechaz zaschnout a pak uz postup stejnej jako jsem psal nahore.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Brousím jako ďas...musím říct že jsem nevěřil že ty škrábance půjdou vybrousit a vyleštit...ve finále jsem použil přípravek na leštění od 3M ...s mašinou na malé otáčky to udělá prakticky stejný lesk jako dříve.Stojí to za tu námahu...klika že jsem nedal na řeči ,,odborné plavecké veřejnosti,, a nenechal to přestříkat barvou...gelcoat je gelcoat..to je marný...

jinak díky za rady..

Odkaz ke komentáři

• 4 months later...

Ahoj všem, prosím o radu, můj člun má pár nedostatků, kterých bych se chtěl zbavit.

Má na několika místech poškozený gelcoat. Ještě jsem to nedělal ale předpokládám, že místo očistím, odmastím vryp vyplním opravnou sadou, vybrousím, vyleštím. Ale na několika místech jsou prasklinky kolem šroubků a největší kolem tažného zařízení viz foto 1. Tam bych asi ty praskliny musel probrousit a vzniklé drážky vyplnit a zase brousit a leštit?.

No největší problém, kterého jsem se původně nevšiml je pod kotevnou. Tam je gelcoat hodně rozbitý asi jak tam bušila kotva při jízdě na vlnách viz foto 2. Tady opravdu nevím co s tím.

Taky mi vadí, že z pod některých nerezových dílů vylézá rez. Tady bude asi stačit díly odmontovat a podlepit nějakým silikonovým tmelem?

Na opravu použít?: http://www.imramovsky-marine.cz/cs/katalog/barvy-a-cistici-prostredky/lodni-kosmetika-udrzba-lodi/gelcoat-bily-opravarensky/

Díky za rady.

http://tanci.fft.cz/glastron/poskozenygelcoat/male/1.jpg

http://tanci.fft.cz/glastron/poskozenygelcoat/male/2.jpg

Upraveno uživatelem JirkaXt
Odkaz ke komentáři

ta popraskaná špička nevypadá vůbe dobře.

Zajímalo by mne proč k takovému poškození došlo, od kotvy těžko. Laminát je na přídi tlustý min 2cm, takže nějaké nadskakování kotvy nemůže způsobit takovéto poškození.

Každopádně bych ti doporučil sehnat někoho kdo se zabývá opravou gelkoutů, do tohodle bych se určytě sám nepouštěl. Důležité je zjistit příčinu jinak to tam budeš mít po opravě znovu.

Jínak co se závěsu týká, tak platí to samé, pokud to pouze opravíš a nebuděš řešit příčinu, popraská ti to znovu. Předpokládám, že ti to popraskalo kolem háku protože s tím někdo tahal něco težkého. To, že popraskal gelkout, znamená, že laminát pod ním je také narušený, takže bych určitě zesílil místo kde je hák uchycen. Samozřejmě zevnitř.

Upraveno uživatelem skodavrs
Odkaz ke komentáři

Jelikož je loď koupená z druhé ruky tak opravdu nevím co jiného než-li kotva by to poškození mohlo způsobit. V tom místě je hodně omlácený i vnitřek kotevny. Určitě opravím vnitřek kotevny - vylepím laminátem. To tažné oko je mi jasné, není tam vůbec žádná podložka, jen matka, myslím, že to chce vyrobit podložku, která tlak roznese do větší plochy. Rád bych opravu svěřil odborníkům, ale komu? Potřeboval bych i opravit otáčkoměr a seřídit karbec – asi sytič (občas špatně startuje). Znáte někoho kdo to opravdu umí a má rozumné ceny? Díky. Upraveno uživatelem JirkaXt
Odkaz ke komentáři

To, že popraskal gelkout, znamená, že laminát pod ním je také narušený, takže bych určitě zesílil místo kde je hák uchycen. Samozřejmě zevnitř.

dát podložku jak píše, ale popraskaný gelcoat vůbec nemusí ( ale samo i může ) znamanat poškozený laminát. to je asi jako když se oloupou dlaždičky ze zdi. zeď může a i nemusí být OK.

gelcoat je relativně silná vrstva pryskyřice BEZ výztuhy skelnou tkaninou. proto může při ohybu popraskat a to i bez poškození laminátu

Odkaz ke komentáři

To, že popraskal gelkout, znamená, že laminát pod ním je také narušený, takže bych určitě zesílil místo kde je hák uchycen. Samozřejmě zevnitř.

dát podložku jak píše, ale popraskaný gelcoat vůbec nemusí ( ale samo i může ) znamanat poškozený laminát. to je asi jako když se oloupou dlaždičky ze zdi. zeď může a i nemusí být OK.

gelcoat je relativně silná vrstva pryskyřice BEZ výztuhy skelnou tkaninou. proto může při ohybu popraskat a to i bez poškození laminátu

gelcoat je velmi tenká vrstva pryskyřice, která je velmi pružná, takže by nemělo jen tak dojít k popraskání bez příčin.

Pokud by ten člun byl nějak amatérsky vyrobený, tak bych věřil tomu, že nebyl dodržen technologycký postup při výrobě, nebo byl namíchán špatně gelcoat, ale u profi výroby o tom dost pochybuji.

Jelikož skelná vlákna sama o sobě zase tak houževnatá nejsou, tak bych se toho trochu bál.

Netvrdím, že to musí být nutně poškozené, ale dle fotek bych to typoval na poměrně silný náraz, ale vypadá to, že ve velké ploše.

Pokud to je i zevnitř divné, tak bych to rozhodně nepodceňoval. Doporučil bych to přelaminovat zevnitř kevlarem, ten je dost houževnatej a mohl by do zafixovat, popřípadě zalaminovat proužky karbonu, které to vyztuží.

Svěřil bych to někomu, kdo už neco takového dělal.

Zkus Bootcentrum na stránkách píší, že i lodě vyrábějí, tak snad mají dost zkušeností s laminováním. http://www.lodnicentrum.net/

Odkaz ke komentáři

Já bych si zas kvalitou u profi výroby nebyl tak jistý ... Konkrétně gelcoat v místech, jako např. příď (ve formě souběh dvou ploch) snadno může být "napatlán" ve vrstvě vyšší než je zdrávo a pak takhle rozpraská, aniž by byl jakkoliv zatěžován. Nechci dělat soudy když jsem to neviděl, ale je to klidně možné.

edit. Konec konců o "kvalitě" profi výroby svědčí, že závěs je upevněn pouze maticemi bez podložek.

Upraveno uživatelem taurus
Odkaz ke komentáři

jak je gelcou tlustej, to dobře vidíš v rýze, je to k 1 mm i víc. jina byste ho nemohli téměř do nekončna zabrušovat a leštit

a o jeho " velmi pružný" pochybuju taky, díky plnidlu bych řek, že je míň pružnej než čistá pryskyřice, i když obsahuje bílý saze

Upraveno uživatelem david
Odkaz ke komentáři

Jak jsem psal - nechci od stolu vynášet soudy, ale z praxe vím, že gelcoat např. v přídi, hranách vlnolamů, výstupcích a pod. je klidně i přes 5 mm a to pak po čase praská jedna báseň. A fabrické lodě (zvláště starší) nebývají žádnou výjimkou. Viděl jsem i různé výstupky tvořené v podstatě pouze gelcoatem.

edit - a o pružnosti gelcoatu si netřeba dělat iluze, zejména ve větší vrstvě.

Upraveno uživatelem taurus
Odkaz ke komentáři

samozřejmě, že v hranách kam gelcoat zateče může být vrstva silná i těch 5mm, ale v ploše by neměl být tak silný. Samozřejmě záleží na tom jak to kdo vyrábí. Kolikrát je gelcoat stříkaný do formy než se začne laminovat.

Nevím s laminováním mám poměrně dost zkušeností a to i s výrobou lodí ne motorových, ale ještě se mi nikdy nestalo, že takto gelcoat popraskal sám od sebe.

Odkaz ke komentáři

Tak jsem v hlubokém škrábanci změřil hloubku gelcoatu, na fotce je v jedmon místě vidět laminát (tam jsem měřil). Je to v ploše trupu a hloubka je jedem milimetr. Původně jsem myslel, že rýha je alespoň 3mm

No ale jak ty prasklinky kolem oka a pod kotevnou vyretušovat?

http://tanci.fft.cz/glastron/poskozenygelcoat/skrabanec.jpg

Odkaz ke komentáři

musel bys vybrousit poškozené místo i s okolím až na laminát a znovu topcoatem - a vychytat odstín - vykytovat, přebrousit a vyleštit. je otázka, zda to stojí za to. loď není auto a nějakej šrám se tolik nehledí, pokud je celkově udržovaná. mimo to, z 10 metrů to stejně není vidět, ze břehu už vůbec ne. radši se plavím, než leštím.
Odkaz ke komentáři

• 3 months later...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...