packa Odesláno 14. Srpen 2014 Sdílet Odesláno 14. Srpen 2014 to je tvoje lod co máš pod nickem ,,bydlik,,? na MRKu? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
viky_cz Odesláno 14. Srpen 2014 Sdílet Odesláno 14. Srpen 2014 Diky moc za vycerpavajici info.Ohledne vodníka vs vzduchem chlazenej - docela mne zaujaly outrunnery k leteckym modelum, mají nizky pracovni otáčky a dobrej tocivej moment. Ty vodou chlazeny mají hrozne vysoky otáčky, to se mi nelibi.Ten outrunner by se prakticky dal schovat do nohy, takze by ten dekl na motor mohl klidne schovat i regulator a mozna i nejaky mensi baterky. Precejen ten 25HP motor je docela velkej.Kdybych to delal vodou chlazeny, slo by to asi taky, ale musel bych tam nechat impeler, coz se mi moc nechce.Ale tohle všechno jsou jenom úvahy, lezi mi to v hlave uz delší dobu, ale taky se mi muze stat, ze místo toho motor opravim a budou se dal palit fosilni paliva. ;) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
david Odesláno 14. Srpen 2014 Sdílet Odesláno 14. Srpen 2014 Kdybych to delal vodou chlazeny, slo by to asi taky, ale musel bych tam nechat impeler, coz se mi moc nechce. )nemusel bys. chladit potřebuješ jen ve výkonu, tak by asi stačilo jen náporový chlazení - 15mm trubička ohnutá proti vrtuli impeller sežere moc výkonu Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
viky_cz Odesláno 14. Srpen 2014 Sdílet Odesláno 14. Srpen 2014 No.... ten impeler sezere nejen vykon ale i bahno. ;) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
david Odesláno 14. Srpen 2014 Sdílet Odesláno 14. Srpen 2014 (upraveno) impeller,určitě to elektromotor trochu brzdí,nedokážu však odhadnout v procentech tuto zátěž ,či zkrácení dojezdu, nech to uležet,časem se ti nejlepší řešení samo ukáže ,aspoň budeš mít o čem přemýšlet či co dělat přes zimu...pro představu - 600W vrtačka má s impellerem dost velký starosti Upraveno 14. Srpen 2014 uživatelem david Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
david Odesláno 14. Srpen 2014 Sdílet Odesláno 14. Srpen 2014 (upraveno) No.... ten impeler sezere nejen vykon ale i bahno. ;)nevím jak u chlazení el. motoru, ale u výměníku voda / voda s bahnem není problém, vypláchne se. Trubičky průměr cca 4mm. Na větší sajrajt se instaluje cedník. Upraveno 14. Srpen 2014 uživatelem david Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
viky_cz Odesláno 16. Srpen 2014 Sdílet Odesláno 16. Srpen 2014 Moje obliba v navstevach slepých ramen Labe a další podobne lokality, vcetne planovane reky Sazavy, jednoznacne hovori proti vodnimu chlazeni. Když uz bych se dal do vyroby takhle speciálního motoru, musí odpovídat mym potrebam po všech strankach, jinak nemá cenu do toho investovat cas a peníze. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
viky_cz Odesláno 16. Srpen 2014 Sdílet Odesláno 16. Srpen 2014 Nepletu se, kdyz predpokladam, ze BLDC motor bude mit účinnost kolem 85%?To by při potřebách myho plavidla znamenalo odchladit za normálních okolnosti kolem 100-200W, coz nemusi byt uplne nemozny zvladnout vzduchem. Aby se mel motor dobře, videl bych to na nezavislej vetrak rizenej PWM podle teplotního cidla na motoru, aby to dochlazovalo když se zastavi. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
viky_cz Odesláno 16. Srpen 2014 Sdílet Odesláno 16. Srpen 2014 (upraveno) Sice chápu, ze u 20kW pohonu tyhle problémy jsou zasadni, ale to ještě neznamena, ze to samy musim podstoupit u systému s 5x mensim vykonem.Ten systém bych vybavil minimalne zdvojenymi cidly, ty se daji uplne v pohode namontovat primo na motor. Nevidim důvod pouzivat bimetalovej spinac, vypinace na ovladani a podobny blbiny, nehlede na to, ze tim se PWM regulace udelat neda. Nejsem zavisly na tom, co koupim za elektroniku, klidne si ji sam navrhnu a vyrobim, zivi mne to. Upraveno 16. Srpen 2014 uživatelem viky_cz Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
viky_cz Odesláno 16. Srpen 2014 Sdílet Odesláno 16. Srpen 2014 :) Urcite pomohly, kazda diskuze a kazda prakticka informace je prinosem. BLDC regulator urcite koupim, ale takova ta bizuterie kolem není zadnej problém. Ještě porad jsem se do toho nepustil a u mne to je dycky na dlouho, ale pomalu si to rovnam v hlave, vono to prijde. ;)Preju hodne příjemných elektrických kilometru! Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Zdenda Odesláno 26. Srpen 2014 Sdílet Odesláno 26. Srpen 2014 Mě jenom pořád nejde do hlavy, kde se vezme ta úspora paliva při plavbě na elektřinu. Když spalovákem honim generátor a generítor mi honí elektromotor, tak se přece nejedná o nic víc, než elektrický hřídel. Tohle řešení má svý ztráty... otázka pro znalejší... lze tyto ztráty porovnat se ztrátami v převodech?Samozřejmě je tu věc, kdy motor generátoru běží v optimálních otáčkách, tedy nejvyšší účinnost. Jaký rozdíl v účinnosti to ale je v praxi? Kdyby to bylo tak geniální, tak proč se to dávno nepoužívá v autech? Třeba v autech by se ušeřila převodovka, která má s lodní vratkou asi nesrovnatelně větší ztráty. Taky by zmizela spojka, řadící páka atd. Taky by se dala líp rozložit váha v autech. Značně by se navíc zjednodušilo ovládání auta, údržba, maximální krouťák od nulových otáček atd. atd. Kde jsou ty negativa? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
viky_cz Odesláno 26. Srpen 2014 Sdílet Odesláno 26. Srpen 2014 (upraveno) Asi vaha ne?Treba v lokomotivach se to pouziva. :)Edit: Jeste jsi vynechal fakt, ze pri pouziti baterii i pomerne maly kapacity se u auta da pouzit vyssi spickovej vykon, nez ma spalovaci motor a zaroven se da brzdit rekuperaci.Ovsem u lodi to neni tak jednoduchy, protoze tam ten vykon potrebujes trvale. Upraveno 26. Srpen 2014 uživatelem viky_cz Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Zdenda Odesláno 26. Srpen 2014 Sdílet Odesláno 26. Srpen 2014 Tak je pravda, že by takový auto přibralo asi tak 80 - 100 kg na váze. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Zdenda Odesláno 26. Srpen 2014 Sdílet Odesláno 26. Srpen 2014 Domnívám se, že v lokomotivách se to používá hlavně proto, že neexistuje spojka, která by dokázala ustát krouťák a výkon motoru v lokomotivě. :)Nicméně jak tu tak čtu ty čísla o spotřebách, tak mi to vychází, že elektropohon by měl mít cca 8x menší spotřebu proti benzíňáku..... hmmm to by takovej pohon v autě znamenal, že by to bralo ani ne litr na sto. To pak ať to auto váží klidně o 300 kg víc ne? :DNěkde bude zakopanej pes. a tim nemyslim, že by ten pes běhal v kruhu a honil tu loď. :D Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Zdenda Odesláno 26. Srpen 2014 Sdílet Odesláno 26. Srpen 2014 :D jsem si to v praxi představil. :D Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Mič Odesláno 15. Červen 2021 Sdílet Odesláno 15. Červen 2021 Prosím neporadíte někdo vhodný záložní motor na laminátový motorový člun. Váha s motorem cca 600kg. Jezdím především na stojatých vodách, ale tento rok plánuji jet vltavskou kaskádu. Rád bych měl jako záložák elektromotor. Díky Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
halis.nb Odesláno 15. Červen 2021 Sdílet Odesláno 15. Červen 2021 55lb už docela tahá,měl jsem ho a oproti 37lb lepší=ale taky větší spotřeba proudu.Účinější jsou motory s vyššími volty než 12,ale taky cena těchto motorů je jinde.Pak torgedo,ale když to osolíš,tak baterie rychle klesá Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se