Přejít na obsah
Plavidla.cz

Jaký olej do motoru a převodovky?????

Doporučené příspěvky

Ahoj... no tak to by mě taky zajímalo... protože ho chci z jara vyměnit.... u Imramovského mi tvrdili, že ten olej mají jen oni... i pumpičku musím koupit... ale ještě se chystám na exkurzi do Bootcentra.... je to pro mě blíž... a s lodí bych se nemusel táhnout přes celou Prahu...
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• Odpovědi 89
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Nejlepší přispěvatelé v tomto tématu

Nejlepší přispěvatelé v tomto tématu

• 2 years later...
Tak tady procitam jak blazen ;) co se tyka oleje do motoru vim ze do meho patri nejspise 15w40 coz je klasickej olej a asi bych se vubec nebal dat normalbe castrol co davam do jeepa ;) voda do motoru se dle meho uvazeni nema kudy dostavat. Do nohy stopro nejakej origovajorat musim jeste zjistit jakej problem u me lodi je ten ze tam neni origo motor ani blok... a hlavne nevim ani jestli tam je origo noha :) takze tezko soudit co tam vlastne mam nalejt. A ted babo rad :D
Odkaz ke komentáři

Jestli nemáš na lodi originální nohu, tak se vykašli na značkový oleje a dej tam neoriginální olej pro nohy.

Edit 9.10.2016 15:50

Myslel jsem to jako hec, přišla mi legrační ta neznačková noha Alfa I. Ale nikdo se nechytil, tak to uvádím na pravou míru až teď. :-)

Nejsem zastánce lití čehokoli kamkoli.

Upraveno uživatelem Lubor
Odkaz ke komentáři

Mam tam mercruiser alpha one... ale nevim jakej presne typ asi prvni a u motoru je to slozity mam tam mit merceuiser 5l v8 ale vim ze je to po vymene bloku atd tak vlastne nevim jestli je to stale ten samej moto :D

Hele chlapče,já tě trochu nechápu,nebylo by trochu jednodušší se mne zeptat co tam patří za oleje,navíc je u mne můžeš získat za bezkonkurenční cenu,nežli se pídit,co který amater tam leje,což může být někdy velmi zavádějící a může vést i k značnému poškození pohonu jako takového.Takové případy se již staly i u nových motorů a Volvo Penta neuznalo reklamace,právě z důvodů použitých nevhodných olejů.Ale samozřejmně si tam klidně nalej co chceš-je to vždy jen tvoje volba.

bootcentrum

Odkaz ke komentáři

Typ motoru poznáš podle čísla na bloku. Souhlasim, že s olejem nemá smysl laborovat. Do každýho motoru je předepsanej. Obecně čim starší motor, tim hustější olej do něj patří. Kolikrát si lidi říkaji že mu dopřejou moderní syntetiku a pak se diví, že to zadřou.
Odkaz ke komentáři

Už jsem ti psal stejně jako spousta lidí zde (EHM OSTATNě NEVšIML JSEM SI, ŽE BY NěKDO ZE ZDEJšíCH AMATéRŮ RADIL NěCO JINéHO), že do Alpha one patří olej originál, který doporučuje výrobce a to Mercury https://www.mercurymarine.com/en/us/parts-and-accessories/mercury-marine-products/precision-lubricants/gear-lube/ nebo Quicksilver https://www.quicksilver-products.com/en/products/marine/sterndrive/sterndrives/gearcase-lubricant/ Je to jedna a táž firma. První uvedený kupuji už řadu let za krásných 550,- marineprofi.cz. Motorový olej to samé, hledej ty dva odshora https://www.quicksilver-products.com/en/products/marine/sterndrive/sterndrive-lubricant/engine-oil/ tzn. u nás třeba zde: http://www.im-marine.cz/katalog/lodni-prislusentvi/voda-palivo-topeni-odpad-instalace/oleje-maziva-naplne-barvy/motorove-oleje/motorovy-olej-25w-40-4/ a také http://www.im-marine.cz/katalog/lodni-prislusentvi/voda-palivo-topeni-odpad-instalace/oleje-maziva-naplne-barvy/motorove-oleje/motorovy-olej-25w-40-5/.

Zbytek už je na tobě, víc se už snad ani poradit nedá :)

Upraveno uživatelem Sullaco
Odkaz ke komentáři

Mam tam mercruiser alpha one... ale nevim jakej presne typ asi prvni a u motoru je to slozity mam tam mit merceuiser 5l v8 ale vim ze je to po vymene bloku atd tak vlastne nevim jestli je to stale ten samej moto :D

Hele chlapče,já tě trochu nechápu,nebylo by trochu jednodušší se mne zeptat co tam patří za oleje,navíc je u mne můžeš získat za bezkonkurenční cenu,nežli se pídit,co který amater tam leje,což může být někdy velmi zavádějící a může vést i k značnému poškození pohonu jako takového.Takové případy se již staly i u nových motorů a Volvo Penta neuznalo reklamace,právě z důvodů použitých nevhodných olejů.Ale samozřejmně si tam klidně nalej co chceš-je to vždy jen tvoje volba.

bootcentrum

Dekuji za nabidku,treba se domluvime ;) Do motoru patri jsem presvedcen 15w40 ted se akorat rozhodnout od jakeho vyrobce. A do nohy jak pisou kluci asi ten original mercruiser... pokud to vidis jinak tak si rad necham poradit. Pripadne mi posli nabidku oleju a filtru s cenama a muzu se pro ne u Tebe zastavit dekuju. Martin

Odkaz ke komentáři

Dovolil bych si dve doplneni. Ridsi olej s modernimi cisticimi aditivy do starsiho motoru muze zpusobit uvolneni objemnejsich usazenin a nasledny problem. Proto se doporucuje az po predchozim servisnim pruplachu pro to urcenym olejem. Ke kondenzaci vody - Atmosfericky vzduch obsahuje vodu, ta se vysrazi na urcitem rosnem teplotnim bodu, zavislem na objemu vody ve vzduchu - relativni vlhkosti. V hermeticky uzavrene noze take je vzdusna vlhkost, zvlaste pri vykyvu teplot pod bod roseni se vysrazi, nasledne po otepleni ji vduch opet pojme. Vzduchova kapsa v noze je ale minimalni a tim i mnozstvi mozme vysrazene vody. Jina vec je, pokud se do nohy dostava vlhkost z vodniho prostredi, coz neni vzacne, prave proto se doporucuji urcene oleje absorbuji i vodu. Ovsem pozor, nechte takovy olej par mesicu stat v petce a voda klesne v podobe bile emulze ke dnu. Odtud prameni doporuceni vymeny pred delsi odstavkou. U motoroveho oleje je to obdobne, jen skrin neni hermeticky uzavrena. Proto se take nedoporucuji kratke zimni starty, vedouci k rychle kondenzaci. Muj osobni nenuceny recept pro test nohy a jejiho oleje - pouzivam vakuumpressure pro zkousku tlakutesnosti, polozka za cca 2 tis. v dostacujici kvalite. Vypusteny olej necham v petce tydny odstat a hodnotim svetly slem na dne.
Odkaz ke komentáři

Tak jinak panove olej do nohy original quicksilver ma specifikaci API GL-4 ... tu samou specifikaci a misitelnost s vodou maji oleje castrol liqui moly total atd v hodnote 130-250kc/L mimochodem castrol dela i primo na lode cena v mem nakupu je 115kc/litr... takze je nesmysl davat za origo olej 600-800kc/L. Kazdopadne je to na kazdem, stabylizator paliva v marine krame on 500 ja ho umim asi za 180kc ;) trochu jsem se tomu povenoval... ol hriginal olej od liqui moly 25w40 5l cca 950kc to se levneji sehnat neda levneji jde jen 20w40/50
Odkaz ke komentáři

Tak jinak panove olej do nohy original quicksilver ma specifikaci API GL-4 ... tu samou specifikaci a misitelnost s vodou maji oleje castrol liqui moly total atd v hodnote 130-250kc/L mimochodem castrol dela i primo na lode cena v mem nakupu je 115kc/litr... takze je nesmysl davat za origo olej 600-800kc/L. Kazdopadne je to na kazdem, stabylizator paliva v marine krame on 500 ja ho umim asi za 180kc ;) trochu jsem se tomu povenoval... ol hriginal olej od liqui moly 25w40 5l cca 950kc to se levneji sehnat neda levneji jde jen 20w40/50

Domnívám se,že zde trochu mystifikuješ!

Origo olej do nohy musí splnovat třídu 5 /u některých olejů se uvádí 4/5 / hlavně to je plně syntetický olej a nevěřím tomu,že ho někde koupíš za 130kč,to je dost nesmysl, a hlavně nezapoměn na viskozitu!!!

Pokud si myslš,že jsi na tom vyzrál,doporučuji ti jednoduchou zkoušku,najej si do skleničky třeba 1 dl od každě značky a i origo Mercury,potom každou skleničku vylej,nech jí třeba 10 sekun odkápnout,postav jí normálně a podívej se kolik oleje zůstává na stěnách u origo oleje a kolik u ostatních.Pokud dobře vidíš a prstem přejetým po vnitřku to dobře zjistíš - to je rozdíl,co???

bootcentrum

Odkaz ke komentáři

Domnívám se,že zde trochu mystifikuješ!

Origo olej do nohy musí splnovat třídu 5 /u některých olejů se uvádí 4/5 / hlavně to je plně syntetický olej a nevěřím tomu,že ho někde koupíš za 130kč,to je dost nesmysl, a hlavně nezapoměn na viskozitu!!!

Pokud si myslš,že jsi na tom vyzrál,doporučuji ti jednoduchou zkoušku,najej si do skleničky třeba 1 dl od každě značky a i origo Mercury,potom každou skleničku vylej,nech jí třeba 10 sekun odkápnout,postav jí normálně a podívej se kolik oleje zůstává na stěnách u origo oleje a kolik u ostatních.Pokud dobře vidíš a prstem přejetým po vnitřku to dobře zjistíš - to je rozdíl,co???

bootcentrum

Tak jsem to schvalne odskousel a rekl bych ze je to stejne, lnavic olej co jsem koupil le marine olej high performance gear lube... koupil jsem i origo quicksilver abych provedl test mimo barvy bych rekl ze se absolutne nelisej a v testu si vedly stejne. Ale jak rikam je to na kazdym ;)

Odkaz ke komentáři

Tak mi schválně prozrad jaký olej,přesně,jsi koupil.do Z-náhonu.

bootcentrum

Psal jsem uz o par zprav zpatky ;) js koupil castrol geer lube api-gl 4...pak to vyrabi treba jeste liqui moly a total nabizi to treba prodejce trost. Mam tam slevy tak me to vychazi na 115kc/L jinak asi 200kc/L

Odkaz ke komentáři

No tak tos na to tedy vyzrál jen co je pravda. Oni uživatelé všichni blbí, hlavně tam kde těch lodí mají mraky např. ve státech, že do Ztka lejou marine olej ve specifikaci co uvádí Bootcentrum. Gratuluji a končím. Hodně štěstí. Upraveno uživatelem Sullaco
Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...