Přejít na obsah
Plavidla.cz

Jaký olej do motoru a převodovky?????

Doporučené příspěvky

čus námořníci, po přečtění několika příspěvků bych si chtěl ujednotit, zda je možno použit oleje, které se používají pro automobily? A to v návaznasti na protichůdné názory v příspěvcích od "lubajs" a "bokal" (viz. níže). Napiště prosím svůj názor, ale podpořený např. vlastní zkušeností.

CITACE:

lubajs napsal(a):

Zkoušel jsem do přívěsného motoru dávat olej do nohy vrchním šroubem a je to problém olej je hustej a špatně protéká,a pozoor -pouze olej který tam má být-to znamemá koupený do převodovkylodního motoru motoru,normální olej převodový který se používá do auta bych tam nedával ani za nic -má trochu jiné vlastnosti než olej který tam patří,nehledě nato že original je v tubě která se nechá v pohodě natlačit spodním otvorem a horní slouží jako kontrolní,až začne z vršku vytékat je jistota že skříňje na 100%plná potom se dá šroub do horní díry a ze spodní už nevytéká.Olej je sice trochu dražší ale je to levnější než případná oprava někde v servisu

bokal napsal(a):

Je dobré se kouknout do návodu od motoru, jaký olej výrobce doporučuje do převodovky.

Např. Honda má v návodu typ oleje SAE 90 Hypoid nebo ekvivalent API GL4 nebo GL 5

to jsou běžné oleje do hypoidních převodovek vozidel k dostání cca za 150 Kč/litr. Nevím proč bych pak platil 900 Kč/litr v Navy

Důležitější je kontrola starého oleje při vypouštění, zda v něm není voda, ta ublíží převodovce spolehlivě.

Upraveno uživatelem Novic
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• Odpovědi 89
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Nejlepší přispěvatelé v tomto tématu

Nejlepší přispěvatelé v tomto tématu

Je-li specifikace stejná tak není co řešit. Na druhou stranu v malých motorech je ho tam tak málo, že cena nijak nerozhoduje a ta tuba je fakt lepší než experimenty se stříkačkami (ono i tak je olej všade jen ne v noze :) ). Upraveno uživatelem taurus
Odkaz ke komentáři

Prevodovka je po motoru to druhe nejdulezitejsi na lodi. Kazdej sveho stesti strujce. V motoru bych si to jeste dovolil, ale v prevodovce si nedovolim tam dat nejakou nahrazku. Kdyz se ti dostane voda do specialniho oleje co se dava do lodnich prevodovek, tak ti vznikne svetla emulze a odjezdis treba celou sezonu aniz by se ti neco stalo s prevodovkou. Kdyz se ti dostane voda do normalniho oleje, tak se ti emulze nevytvori a zvlaste na slane vode budes jezdit par dni a mas problem. Ono je usetrit a usetrit :)

Jinak jsem koukal, ze treba Autokelly ma take olej do lodnich prevodovek.

Odkaz ke komentáři

Prevodovka je po motoru to druhe nejdulezitejsi na lodi. Kazdej sveho stesti strujce. V motoru bych si to jeste dovolil, ale v prevodovce si nedovolim tam dat nejakou nahrazku. Kdyz se ti dostane voda do specialniho oleje co se dava do lodnich prevodovek, tak ti vznikne svetla emulze a odjezdis treba celou sezonu aniz by se ti neco stalo s prevodovkou. Kdyz se ti dostane voda do normalniho oleje, tak se ti emulze nevytvori a zvlaste na slane vode budes jezdit par dni a mas problem. Ono je usetrit a usetrit :)

Jinak jsem koukal, ze treba Autokelly ma take olej do lodnich prevodovek.

a jak mam zjistit co se tam dává kdyš k lodi nemam žádný papiry od motoru mam ten samej motour jako ty tak porad

Motor Merccruiser 4,7 ??????

a do nohy co ????????

Dík za radu

Odkaz ke komentáři

Odpovědi na toto téma mne opravdu zajímají. Protože v manuálu se uvádí, že jako alternativu můžu použít olej specifikace API GL-4 nebo 5. No a když si vyhledáš oleje dle specifikace API tak ti vlastně vypadnou převodové oleje do náklaďáků a osobáků. Pak se v tom vyznejte. Je to jako v lécích. Kanadský nebo český ibuprofen??? Rozdíl je jen v balení a ceně. Kanadský 200,-, český cca 50,- a účinek je stejný.
Odkaz ke komentáři

Tady mas treba odkaz a to jsou vsecko oleje, co jsou primo urcene do lodnich prevodovek. Jak beru ten Hi-performenc a neni problem

http://www.teleflexmarine.com/products/engine-and-drive-parts/oil-lubricants/gear-lubricants/

Nebo treba mas tady od Liqui Moly pro zavesaky

http://www.liqui-moly.cz/detail/prevodovy-olej-outboard

Pripadne od Quicksilveru, coz take nejsou spatne oleje

http://www.westmarine.com/1/1/11311-quicksilver-high-performance-gear-lube-lube-32-oz-bottle.html

Ono problem je v tom, ze vetsi prevodovky treba ani nemas sanci utesnit. Ja mam u Z-nahonu vyrovnavaci nadrzku a jednou za cas proste musim dolejt olej protoze ubejva, coz je prej normalni. Ale trochu lajcky receno, kdyz muze jit ven olej, tak za urcitych okolnosti muze jit i voda dovnitr. Takze bych s tema klasickejma olejema moc nelaboroval. Uvidis co ti da za typ Bootcentrum

Upraveno uživatelem tomas80
Odkaz ke komentáři

• 1 month later...

Musim se bohuzel zde pridat k tematu.

Dneska jsem zjistil ze jsem muj novy 5HP Parsun v garazi spatne ulozil a vytekl mi z nej olej. Predpokladam ze vytekl pres saci potrubi. Vyndal jsem svicku, profoukl, motor protocil parkrat bez svicky a kdyz v nem prestalo bublat, tak jsem svicku vratil a motor normalne chytil. Sice trochu kouri ale chyta pekne, jako predtim.

Problem je, ze mam tedka olej kousek pod minimem, coz se mi nelibi. Muzete mi nekdo rict co bych do motoru mel nalejt za olej? predpokladam ze tlakovy mazani to nema, takze by to melo bejt celkem jedno, ale radsi se optam. Manual jsem zbezne prosel, ale nic jsem neobjevil.

Odkaz ke komentáři

• 2 weeks later...

absolutně nechápu, nad čím tady laborujete. Do převodovky můžeš samozřejmě dát olej stejné specifikace jako předepisuje výrobce tedy např. GL-4 nebo GL-5. Problém je v tom, že rozdíl v olejích rozhodně je a to v tom, jak již pasali jiní, že marine oleje jsou koncipovány tak, aby se s vodou smísily a dále mazaly. Pokud se ti dostane voda do normálního oleje, tak se jednotlivé látky - tedy voda a olej separují a převodovka se nebude řádně mazat, což není ten největší problém. Hlavní problém bude že veškeré díly převodovky začnou rezavět jelikož se k nim olej pořádně nedostane, což bude mít za následem zničení jednotlivých dílů převodovky. Do motoru můžeš samozřejmě dát také olej, který odpovídá specifikaci a nic tím nezkazíš, ale obávám se, že tady rozhodně nic neušetříš. Jen pro info - marine olej plná syntetika pro náhony sterndrive - cena cca 300kč /L, což je sice víc, jak za převodový GL5 - cca 230kč. Navíc do Alpha one se vejde 1,6L tohoto oleje, takže ve výsledku moc neušetříš a riziko je velmi vysoké. Co se motoru týká tak, tam origo syntetika do Mercruisera vychází na cca 110kč/L, což pochybuji, že koupíš levněji syntetiku do auta, takže také nechápu co chcete řešit.

Já nejsem příznivcem servisů ani se nesnažím podporovat prodeje těchto speciálních olejů, jen se snažím vysvětlit, že mezi oleji je rozdíl. Speciální aplikace si vyžadují speciální maziva ať už je to u lodí nebo např. závodních motorek. Já například mám i motorky - závodní enduro a taky bych tam nikdy nelil jiný olej, než který je určený pro CROSS aplikace. Tyto oleje jsou specielně vyvinuty pro jednoválce a jsou schopny vydržet tak velké zatížení.

Jen krátce na závěr - pokud si pořídíte loď, tak musíte počítat s tím, že každá sranda neco stojí, rozhodně souhlasím s tím, že je dobré hledat, protože ceny jsou opravdu rozmanité, ale musíte být připraveni také něco zaplatit a ne vymýšlet kraviny typu - ušetřím na výměně 300kč, ale vykurvím převodovku za 100 000kč.

Odkaz ke komentáři

Jak píš VRS lejte tam co tam má bejt, zas taková úspora to není. Nemusí to bejt třeba značkovej Quicksilver Lube ale třeba Sierra Lube (ještě jednou díky Tome za doporučení) což jsou značkový maziva od renomovanýho výrobce Teleflex, maj veškerý marine specifikace a jsou ještě levnější než značkovky od Quicku. A nebo jo, ušetřete pár desítek korun nebo stovek a kupte tam co pumpa ve městě dá ale taky se vám to může vymstít. Je to každýho věc. Upraveno uživatelem Sullaco
Odkaz ke komentáři

Jak píš VRS lejte tam co tam má bejt, zas taková úspora to není. Nemusí to bejt třeba značkovej Quicksilver Lube ale třeba Sierra Lube (ještě jednou díky Tome za doporučení) což jsou značkový maziva od renomovanýho výrobce Teleflex, maj veškerý marine specifikace a jsou ještě levnější než značkovky od Quicku. A nebo jo, ušetřete pár desítek korun nebo stovek a kupte tam co pumpa ve městě dá ale taky se vám to může vymstít. Je to každýho věc.

Jojo nemas zac, ale vis co se rika. Nechval dne pred veceri :) :) .

Ale ne vazne. Sierru uz tam leju par let, co take jineho kdyz mam Cieru i lod :) a nemam jedinej problem.

Odkaz ke komentáři

Tome prosím tě,

zjistil jsem, že vespod na kýlu je drbanec asi od šutru. Je tam kousek vyštípnuto až na takový tmavý podklad. čím tu prohlubeň/rejhu vyplnit a zadělat aby to taky k něčemu vypadalo? Já vím, že jsou různý pajcy na opravu gelcoatu ale nějak se v tom ztrácím. Dyžtak mi to pošli na mejl ať to tu nezasírám.

Díky Z.

Odkaz ke komentáři

• 3 weeks later...
Chlapi a kde ty oleje kupujete? Syntetika od Mercruisra za 110,-. Může sem hodit odkazy? Když to dám do googlu tak mi vypadnou stránky po světě jen ne u nás. A co říkáte na Castrol Marine Gear Lube - http://www.oleje-shop.cz/product/castrol-marine-gear-oil-025l ? Bude dobrý ne? Dejte sem ty odkazy na shopy. Dík
Odkaz ke komentáři

Jo ten set je fajn, taky ho mám, já budu ještě brát tu hadici na vypouštěcí ventil na vaně. To pak akorát odmontujete zátku v trupu, vystrčíte hadici a šup olej je venku. akorát sem já debil zase zapoměl jakej je tam průměr toho vypouštěcího šroubu. Neví někdo?
Odkaz ke komentáři

• 2 years later...