Přejít na obsah
Plavidla.cz

Labe jen tak - kotviste mozna i nemozna.

viky_cz

Doporučené příspěvky

Ahoj!

Postihla mne takova silena myslenka - zdokumentovat ruzne moznosti kotveni na strednim (a hornim?) Labi.

Nejenom ty aktualni, ale hlavne ty nepouzivane a taky ty co maji potencial do budoucna.

Duvod je jednoduchy - kazdy rika ze tu neni kde uvazat lod, ale to je oficialni informace.

Inspirovala mne jednak diskuze na JI (zde link: http://jachting.info/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=5362), ktera se tykala slavne konference v Lyse n/L a taky jeden clanecek Josefa Blechy na jeho strankach, kde s tim dokumentovanim tak nejak uz zacal, ale ma toho tam myslim dost malo.

Jeste reknu proc to vlastne chci dokumentovat - treba se ten seznam nekdy v budoucnu bude hodit - da se s tim ruzne pracovat, napriklad vyhodnotit vlastnicke pomery jednotlivych lokalit, zaradit to do nejakyho turistickyho projektu a podobne. Moznosti nejsou ted znamy, ale kdyz bude seznam, treba se nejaka najde.

No a mimo jiny by to v soucasnosti mohl byt "pruvodce ilegalniho tabornika", coz se mi taky zda bejt dobry.

Zacnu teda tady:

http://www.canalboating.cz/index.php/cestopisy/esko-2010

Predstavuju si to tak, ze jestli vite o miste kde se treba da (nebo by treba v budoucnu mohlo jit) kotvit, taborit nebo jenom vyvazat, tak byste mohli tady napsat, dodat GPS nebo fotky nebo neco a dat k tomu komentar.

Upraveno uživatelem viky_cz
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• Odpovědi 69
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Nejlepší přispěvatelé v tomto tématu

Nejlepší přispěvatelé v tomto tématu

Abych nezustal nic dluzen sam sobe, hned sem nahodim jedno misto, podle myho nazoru moc pekny a nevyuzity.

GPS 50°1'36.649"N, 15°20'34.393"E - Zeleznicni most pres Doubravu v Zabori n/L.:

V soucasny dobe je pod nim dlazdenej prujezd, most je dost novej, osobne jsem tam zatim jenom asi 3x spoustel na vodu kanoji. Reka je tam asi proti proudu 800m od soutoku plne kanalizovana. Zastavit se tam urcite da, je tam pekny chladek a je tam hezky, i kdyz opustit lod asi neni dobrej napad, couraji tam obcas lidi. Sirka reky je 13m, hloubka asi 120cm (na padlo) a podjezdna vyska mostu je tak 3.5m, takze tam dokaze zajet i vetsi lod.

Kdyby tam bylo mensi molo, dalo by se tam jezdit na fotbal, hriste je hned vedle vody. Osobne by mne nejvic imponovalo kdyby se nekdo rozhodl tam udelat molo a nejaky obcerstveni, je to i u turisticky trasy a je to dost blizko na zamek Kacina, na kole za 20 minut. Kdyby tam byl i sjezd do vody, tak by byl asi nejbliz pro lidi z Kutny Hory.

Reka v soucasny podobe by umoznovala podelny molo u brehu, kolem uvazany lode by se dalsi v pohode protahla. Az dam dohromady tu moji kocabku, nafotim to z vody.

Odkaz ke komentáři

A jeste nejake civilnejsi poznatky, kdyz tak koukam na mapy, tak me oko place na techto lokalitach:

50°1'20.568"N, 15°15'44.806"E - koupaliste Tri Dvory: Vsechno tam je, dokonce tam existoval i jakejsi pruplav, ale dneska je to prehrazeny. GPS poloha ukazuje do mista, kde by se veslo i vetsi molo, aby lode neprekazely na plazi. Krasny misto, par milionu by to urcite spravilo (no... asi vic nez par, protoze by se musely nejspis udelat dva mosty...) a turistickej ruch by byl. Dokonce by se to krizilo i s Labskou cyklotrasou. Urcite by prskali rybari, to je jasny.

50°2'10.698"N, 15°35'36.689"E - jezero Houser, Prelouc: Majitel tam evidentne ma tankodrom. Udelat tam molo by pro ne urcite nebyl problem a myslim ze by to pro ne byl z vic duvodu i dobrej kseft, myslim ze vsechno ostatni potrebny tam uz je. Prijemnej vychozi bod na plavbu smer Pardubice.

A co teda povazuju vylozene za tragedii je Jezero Skupice v Podebradech (50°8'15.803"N, 15°7'57.769"E), kde je to naprosto uzasny a je tam i celkem velkej kemp a s lodi se k nemu udajne neda zajet kvuli nejakymu prahu pod vodou, kterej to jezero chrani pred odtokem vody, kdyz je v Labi malo. To bych vrazdil, nevim co tomu rika majitel kempu.

Edit: Ale jestli sem nikdo nebude prispivat, tak to smazu a dam to na JI! ;) ... no a tam mi to smaze nejakej moderator. :D

Upraveno uživatelem viky_cz
Odkaz ke komentáři

pro "viky_cz" ,

držím palce a pokud budu moci přispět tak se také rád zapojím na labi jsem byl chvilku loni a zde je jen kratký výcuc

http://www.plavidla.cz/forum/viewtopic.php?id=232

také mohu přidat nějaké fota

https://picasaweb.google.com/aanachy/Labe_2010# Je tam i kus Vltavy ze Slap k Labi.

a doplnit popisy včetně souřadnic.

Odkaz ke komentáři

jako patriot rikam ze od melnika nahoru je to hezci-nebo treba proto ze jsem byl nejdal u Borku-ted vazne pokud pojedes nahoru projed si to az do konce a ne jako Anachy kterej to zapich na Sandbergu a pslednich 20-30 km vzdal, vzlast kdyz jsi rybar ale to jeste domluvime
Odkaz ke komentáři

fischmaster - je to pochopitelně jen můj názor, ale jednoznačně nahoru. Je to klidnější a takové "domácnější". Navíc je tam i co trochu prozkoumávat (Borek, Sandberk ...). I když dole to taky není špatné (třeba Žernoseky). edit - a jak píše Packa - určitě až do Chvaletic Upraveno uživatelem taurus
Odkaz ke komentáři

No a abych Ti to rozhodování trochu zkomplikoval a zároveň si šplhnul u dolnolabských patriotů, tak zase tak pěkné okolí řeky nahoře určitě není. Vydáš-li se až pod Žernoseky, pohled z lodi a případné výlety po okolí jsou supr (Porta Bohemica, Střekov, dlouhý úsek u Hřenska atd.) Tak, a včil mudruj :).
Odkaz ke komentáři

Já to vždycky zbaběle točím ve Chvaletících - jak to tam dál tedy vypadá pro "plavbu"? Mám ponor asi 90 cm, můžu ho snížit použitím malého motoru na 40 cm, ale nesmí to moc téct a hlavně se moc točit. S tím malým motorem je ovladatelnost lodi dost na pováženou.
Odkaz ke komentáři

No a abych Ti to rozhodování trochu zkomplikoval a zároveň si šplhnul u dolnolabských patriotů, tak zase tak pěkné okolí řeky nahoře určitě není. Vydáš-li se až pod Žernoseky, pohled z lodi a případné výlety po okolí jsou supr (Porta Bohemica, Střekov, dlouhý úsek u Hřenska atd.) Tak, a včil mudruj :).

No proto :) :)

Smerem od Litomeric do Hrenska je to taky super. Bohuzel posledni dobou bejva problem se tam dostat, protoze za Ustim v lete byva malo vody a neda se tam plout. Se starou lodi jsem mel ponor kolem trictvrte metru. Kdyz mi rikali na Strekove, ze je pod komorou metr a pul vody, tak jsem si rikal, ze to je v pohode. Bohuzel u Decina jsou sutry, ktere jsem pocesal vrtuli a k Hrensku se hladina jeste snizuje, takze se ani doplout nedalo. S tou lodi co mam ted, uz bych si to nelajsknul.

Ale kdyz se zadari a je dostatek vody, tak je to uzasny. Hodim fotky na web a dam sem odkaz.

Odkaz ke komentáři

Tak pratele, kamaradi. Tady jsem nahazel par fotek z Labe. Je to z roku 2005 kdy se nam podarilo se dostat az do Hrenska. Nevim proc jsem nenasel zadny fotky primo z Hrenska, bohuzel jsme asi nefotili a spis hlidali celniky, protoze toho roku se jeste jezdilo na pasy :). Kazdopadne fotky zacinaj a koncej v Lovosicky komore.

http://vucka.rajce.idnes.cz/Plavba_Lovosice_-_Hrensko_a_zpet_2005/

Jeste tu mam z predlonskeho roku nejake fotky z lokality Zernoseky a useku Lovosice - Roudnice n.L. a zpet se zastavkou v pristavu v Litomericich. Kde se da pohodlne, zdarma zakotvit a jit do mesta, ale pro nasi lodicku uz jsou ty mola trochu mala :)

http://vucka.rajce.idnes.cz/Labe_2009_-_Piskovna_Zernoseky%2C_plavba_do_Roudnice/

Upraveno uživatelem tomas80
Odkaz ke komentáři

Tomas80 - hezký fotky, a to ještě kdybys nebyl línej a místo čísel byly názvy, tak má viky fotodokumentaci komplet :).

Ještě zmíním jedno "úskalí" plavby pod ústím. Ten ponor při malém průtoku je jeden problém, ale pokud to pořádně teče tak nastupuje zejména pro lodě se slabými motory druhý, a to je proud. To, že proti břehu sotva jedeš by snad ani tak nevadilo - můžeš se kochat pohledem. Trochu horší je však spotřeba. Kotvil jsem v Žernosekách s jedním, co měl tuším Atola a motor 3 koně. Ten se dobře bavil při debatách o spotřebě, když jsem kňučel, že mi to žere 65l/100km. Poté vyrazil k Drážďanům. Po návratu (bylo to pár dní) ho bujaré veselí přešlo, neb jsme se spotřebou přepočtenou na vzdálenost tak moc zas nelišili. Ona s lodí. která jede 70, se spotřeba zas tak nehne. Když však míjíš jednu vrbičku dvě hodiny, tak to sakra roste proti klidné vodě. Navíc s tím ten dotyčný tak nějak nekalkuloval a 10ti litrový kanystr od pumpy k pumpě je opravdu málo.

edit - fischmaster - nevím, jak Ti to jede, píšu to zcela obecně. Ale s rychlostí pod 10km/hod bych se tam rozhodně nepouštěl.

Upraveno uživatelem taurus
Odkaz ke komentáři

To je v pohodě.Mám tam yamahu 8 čtyřtakt.Na půl plynu tak 15 proti Vltavě dle GPS.Navíc se dá použít záložní čtyřka utažená natvrdo bez zatáčení a ovládat loď tou osmičkou.Nebo mám v záloze Johnsona 30,také zapsaného v dokladech.S ním ale nechci moc jezdit.Je to dvoutakt,kterej řve a papá.Navíc bez e-startu.Chytá sice na drc,ale tahej furt za šňůru,když máš jinej tišší a s e.startem.
Odkaz ke komentáři

Tomas80 - hezký fotky, a to ještě kdybys nebyl línej a místo čísel byly názvy, tak má viky fotodokumentaci komplet :).

Cisla to haze automaticky, Priste jestli bude cas, tak se zkusim polepsit . Kazdopadne tech fotek moc neni, ale aspon pro hrubou predstavu.

Kazdopadne s tim proudem mas pravdu, pod Strekovem to pekne uhani a u Decina to byl fofr, takze opravdu je jistota se vybavit silnejsim motorem a zasobou benzinu :)

Pro Standu: Ja vim, proto jsem to tankrat nafotil :)

Odkaz ke komentáři

Smerem od Litomeric do Hrenska je to taky super. Bohuzel posledni dobou bejva problem se tam dostat, protoze za Ustim v lete byva malo vody a neda se tam plout. Se starou lodi jsem mel ponor kolem trictvrte metru. Kdyz mi rikali na Strekove, ze je pod komorou metr a pul vody, tak jsem si rikal, ze to je v pohode. Bohuzel u Decina jsou sutry, ktere jsem pocesal vrtuli a k Hrensku se hladina jeste snizuje, takze se ani doplout nedalo. S tou lodi co mam ted, uz bych si to nelajsknul.

Ale kdyz se zadari a je dostatek vody, tak je to uzasny. Hodim fotky na web a dam sem odkaz.

Letos bych rád vyrazil od Mělníka po proudu, tak bude príma když sem hodíš nějaké fota a možné nástrahy v Labi tímto směrem kde to znáš, myslím , že to uvítají i další "labeplavci" .

Sorry za můj příspěvek, psal jsem než jsem prohlížel dál a ejhle oni už tam fotky jsou - vypadá to tam docela dobře, tak doufám, že se tam letos dostanu. A děkuji za inspiraci.

Jo a ještě abych nezapoměl - máš pěkný "trhače"

Odkaz ke komentáři

.. ono se také ještě od vodního stavu odečítá tuším 50cm a to jsi pak jen na metru...tedy pokud je pravda co říkal k vodnímu stavu komorník...dobré je si pod Střekovem odpustit výlety mimo plavební dráhu neb to je ,,diamantová řeka,,....kamení co všechno ,,řeže,,... DDDD

Odkaz ke komentáři

Ono ani cestou z Kopist do Roudnice neni radno vyjizdet z plavebni drahy. Parkrat jsem chtel zajet ke brehu a zjistil jsem, ze treba 10 m od brehu, kde by jeste clovek ocekaval hodne vody je najednou z relativne velke hloubky melky val a nemas pod sebou ani pul metru, i kdyz jsem jel pomalu, tak jsem skrtal ostruhou. Jelikoz je cidlo hloubkomeru vzadu, tak v dobe kdy to zjistis, uz je docela pozde. :)

Trhace mame, ale kdyz chci aby nehohe vydesili tak je musim nechat skovany jenom stekat, protoze kdyz vylezou a ten dotycnej je uvidi, tak je po strachu :)

Odkaz ke komentáři

Proto chci dát čidlo na sonar co nejblíž k přídi.I když s mým ponorem to bude zbytečný.Navíc mám po celé délce na kýlu pás z duralu.Jinak tady je jeden docela proudnej úsek pod zdymadlem roztoky v místě zúžení asi 200metrů pod..Tam jsem proplul při 300 kubíkách.Kdo jste tam byl,tak to možná můžete porovnat s tím úsekem pod střekovem.Prosím o upřesnění.Je to zhruba stejný protiproud nebo ne?Díky.

Jina trhači super.Doufám,že je i vás všechny poznám v Květnu v Nelahozevsi.Pokud si vzpomínám,tak zde byli přihlášení,kteří chtěli i parking přívěsu.

PS:Stále se mi nedaří nastavit odesílání upozornění na odpovědi.Nevíte někdo co s tím?

Upraveno uživatelem fishmaster
Odkaz ke komentáři

Proto chci dát čidlo na sonar co nejblíž k přídi.I když s mým ponorem to bude zbytečný.Navíc mám po celé délce na kýlu pás z duralu.Jinak tady je jeden docela proudnej úsek pod zdymadlem roztoky v místě zúžení asi 200metrů pod..Tam jsem proplul při 300 kubíkách.Kdo jste tam byl,tak to možná můžete porovnat s tím úsekem pod střekovem.Prosím o upřesnění.Je to zhruba stejný protiproud nebo ne?Díky.

Jina trhači super.Doufám,že je i vás všechny poznám v Květnu v Nelahozevsi.Pokud si vzpomínám,tak zde byli přihlášení,kteří chtěli i parking přívěsu.

PS:Stále se mi nedaří nastavit odesílání upozornění na odpovědi.Nevíte někdo co s tím?

Ahoj, s tím parkingem počítám, ale včas bych se ozval, teď už mi jdou díly na nohu z usa tak předpokládam, že budu včas pojízdnej.

Upozornění mám taky nastavený a nic, ale mám takový dojem, že to funguje jen u témat které sám založíš - ale tím si nejsem jist.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...