Přejít na obsah
Plavidla.cz

Mikrovlná trouba 12V

Stanley

Doporučené příspěvky

Nemáte někdo typ, kde koupit mikrovlnou troubu na 12V? Nechci po lodi roztahovat rozvod 220V kvůli bezpečnosti, i když by to bylo asi levnější....a ještě dotaz k vaření - do lihového vařiče můžu nalít jakýkoliv líh? Nebo se mám pídit po nějakém speciálním? Nemám k lodi žádný manuál, tak musím vše zkoušet metodou pokus - omyl.
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj. S mikrovlnkou ti neporadim, ale co se lihu tyce, tak pokud chces byt in, tak v marineschopech se prodava specialni lih do techto varicu. Sice tvrdej, ze nesmrdi, ale vyjde te neskutecne draho, takze kdyz jsem zjistil jeho cenu, tak jsem se na nej zvysoka vy...... :) . Takze kupuju klasickej lih normalne co se prodava treba v drogerii nebo obchodech s barvama ho maj vsude. Je to oranzova flaska, vyrobce Severochema http://www.severochema.cz/shop/lih-technicky-1-l/4991/87e83c7f.html . Litrovka te vyjde neco kolem pajdy a vydrzi minimalne dva tejdny vyreni. Na dovoleny kde jsme byli tri tejdy jsem stacil s neco malo pres litrem lihu a to jsme na tom kazdej den neco ohrejvali, delali kafe atd. Sice je trochu cejtit ale jak jsem rikal, ty prachy co chtej za ten specialni lih jim davat nebudu.
Odkaz ke komentáři

Já používám do lihového vařiče origo líh normálně z drogerie, v takových oranžových plastových lahvých - 1litr je to technický líh a funguje to bez problému, nijak extra to nesmrdí a ani to není drahé.

a mikrovlnku máš třeba tady: http://www.mulac.cz/mikrovlnna-trouba-20l-12v-750w-waeco.htm

stačí trochu hledat a najdou se, i když ceny jsou parádní, to bych jí raděj oželel, ale jestli máš dost velkej přísun proudu.

Upraveno uživatelem Charlie
Odkaz ke komentáři

pro Stanley - Tvoje Sea Ray by mněla mit rozvod 230 nebo 110V přímo od výrobce!Sám jsem mněl několik typů těchto cruseru,počínaje r.v.1983 ,je to řekl bych nejkvalitnější i nejobjíbenější, komerčně vyráběná lod v USA. Pokud má rozvod 110V,lze to celkem bez problému předělat,tím se také zabývám,když budeš chtít spoj se se mnou ale nenechávej to na začátek sezony,to je již moc práce.nebo bych ti doporučil instalaci měniče 12/230V a mikrovlnku na 230 koupíš již od 1000,-kč.

jaký máš typ toho lihového vařiče?

Bootcentrum

Odkaz ke komentáři

Osobne si take myslim, ze je jednodussi a pri pohledu na cenu te 12V mikrovlnky i o dost levnejsi poridit menic na 230V a koupit klasickou mikrovlnku. Kdyz se ti nahodou mikrovlnka podela, tak si za par korun koupis novou a jedes dal.

Sice mikrovlnku na lodi nemam, ale menic jsem jiz loni take osadil a je to dalsi velice uzitecny doplnek. Pokud zrovna nemas pristup na pripojku 230V tak nabijes vsecko ( telefon, notes atd.) a nemusis mit na kazde zarizeni specialni nabijecku na 12V.

Upraveno uživatelem tomas80
Odkaz ke komentáři

Děkuji všem za rady, speciální líh určit kupovat nebudu - takže koupím klasiku. Co se týče rozvodu 220V, bývalý majitel mě ujišťoval, že je všude jen 12V - mám ji krátce, kotvím ji v Itálii, tak to zkoumání tochu trvá. Vezmu si příště měřič a všechny zásuvky proměřím. Co se týče měniče, mám už dlouho v garáži jeden nepoužitý, který měl být původně na klimatizaci, ale jaksi to nedával....

To Bootcenturm - pokud budu potřebovat, určitě se ozvu, díky za nabídku

Odkaz ke komentáři

• 2 weeks later...
V praxi většina, před technickou bývá vyndaván - dosáhnout souladu s předpisy je problém. Je třeba však max. opatrnosti - z trupu lodě nemá plyn možnost vyvětrat. Případný průšvih je "konečná". Možná proto jsou všichni opatrní, zatím jsem neviděl na vlastní oči žádný malér na rozdíl od lihu, kde jsem osobně viděl třikrát hořet záclonky a vlasy kuchařinek. To je to dolévání lihu za běhu, když se řízek smaží. Jinak je líh bezpečný asi jako plyn, máš-li dost zdravého rozumu.
Odkaz ke komentáři

Plyn bych si do lodi nedal. Používám švédské lihové Origo kombinované s elektřinou (na 230V) a naprosto bezproblému. Snad jedině že je potřeba udržovat dostatečné množství lihu v nádobě a pokud během vaření dojde, tak počkat až vařič vychladne, hlavně mřížka na nádobě, když se na ní líh naleje dokud je ještě horká, umí to udělat i slušnej plamenomet.

A líh je daleko bezpěčnější než plyn, protože líh se odpařuje a lehčí než vzduch a má kudy uniknout z lodi, kdežto plyn PB je těžší než vzduch, drží se dole a pak najednou bum, celkem bez varování. Jinak poláci PB vařiče užívají celkem hojně, ale je třeba mít vedení plynu v bezvadném stavu a lahev s plynem uloženou ve zvláštní schránce která má odvod dolů a mimo loď do volného prostoru. A samozřejmě dobře přístupný uzávěr plynu na lahvi a při nepoužívání ho uzavírat.

Odkaz ke komentáři

Ja mam na lodi to same origo co popisujes a naprosta spokojenost. Kdyz je moznost tak jedu na elektriku a jinak na lih. A pokud clovek neudela nejakou blbost jako jsi popisoval lejt tam lih jeste kdyz je zasobnik rozpalenej a nebo nedejboze jeste hori, tak si myslim ze je to rozhodne bezpecnejsi nez plyn Upraveno uživatelem tomas80
Odkaz ke komentáři

Zkus nějakej e-shop na karavany.Určitě ho nabízejí zde: http://shop.jachting.info/index.php?main_page=index&cPath=10_120

Nebo zadej do vyhledávače Origo 1500 nebo 3000.Lihovej vařič dělá i Meva.cz,ale není to ta kvalita.

Ještě jeden odkaz: http://www.zbozi.cz/items/?r=hint&itemType=new&q=origo+1500

Ještě existuje verze 3000.Stačí na netu použít tlačítko hledat. :D

Upraveno uživatelem fishmaster
Odkaz ke komentáři

A nebo Origo 2500 to je ten se spirálou. A dát pozor aby to bylo opravdu Origo ze švédska, aspoň já tedy mám made in Sveden

Pokud se na plynu dělají revize a je všechno ok, je to v pořádku, ale náhoda je bl..c a když dojde k nějaké poruše, tak může být velký problém, pak stačí jiskřička a loď máš v luftě. Což se u lihu nestane.

Jinak na předchozí plachetce jsem také používal plynový vařič - vařič rovnou na lahvi, bez vedení a problém jsem s ním neměl, ale vařili jsme na břehu a v lodi nebyla ani elektrika, ale už bych si to do lodi nevzal.

Upraveno uživatelem Charlie
Odkaz ke komentáři

Já mám plyn v lednici i vařiči.Revize si dělám sám mám na to berana.Pokud je revize pravidelná a spotřebiče v pořádku,tak se nic nemůže stát.;)

Ahoj jsem také revizní technik ale elektro jestli máš oprávnění a osvědšení od ITI tak to na lodi neplatí musel by jsi mít přímo od SPS Standa

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...