Přejít na obsah
Plavidla.cz

Osmoza

tomas80

Doporučené příspěvky

Ahoj lidi. Jak jiz nadpis napovida, rad bych zde otevrel tema osmozy na laminatovych lodich. Predpokladam, ze asi vite o co jde. No ale na jare musim udelat na lodi novej antifouling a byl mi nabidnut i nejaky nater proti osmoze. Mam lod r.v. 95 a prakticky celel leto je na vode.

A tedko k jadru pudla. Znamej mi rikal, ze prej od urciteho roku, se prej delal lepsi laminat, kde jiz s timto problem neni a nater proti osmoze se delat nemusi. Hledal jsem na netu, ale nikde se mi nepodarilo najit od ktereho rocniku by to melo byt. A bohuzel jsem narazil na rozporuplne reakce, kdy jeden clovek rika, ze to vcelku neni takovej problem a je to opet o vytvareni kseftu firmam, ktere se natery lodi zivej, druhej zase rika, ze to problem je a je treba se proti tomu chranit naterem. Otazka do pranice, co si myslite, respektive jake mate zkusenosti.

Predem diky T.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Osmóza určitě problém je. Do roku cca 86 (ale liší se to u jednotlivých výrobců) se laminovalo epoxydovou pryskyřicí, ta osmózou netrpí a netřeba ošetřovat, pak se přešlo na polyesterové pryskyřice a ty osmozou trpí a je nutné zamezit, aby se voda dostala na holý laminát. Pak začne postupně docházet k dělení jednotlivých vrstev laminátu, laminát se začne rozdělovat a ztrácí své machanické vlastnosti. Většinou se na dně začnou utvářet puchýřky, ty jsou jasnou informací o tom, že je něco špatně.

Každopádně bych to raděj natřel, lepší jeden ochranej nátěr, než pak nákladná oprava.

Odkaz ke komentáři

Ahoj tak ten známej ti posílá citaci z článku OPRAVY LAMINATU z YACHTING revue číslo 4/2010. "Obecně platí,že lodě vyrobené do roku 1978 jsou vyrobeny ze standardního polesterového laminátu.V dalších letech se postupně zaváděla výroba z polyesteru s kyselinou izoftalovou.Ten je odolnější proti osmoze."

Toliko výnatek z článku OPRAVY LAMINATU z YACHTING revue číslo 4/2010. Celkem zajímavý članek doporučuji přečíst pokusím se ti ho poslat čau Aleš.

Odkaz ke komentáři

Ahoj. Diky za info. Yachting revue kupuju vcelku pravidelne, tak zkusim pohledat, jestli toto cislo nemam :)

Edit:

Tak jsem nasel ten casopis a tady je ten zminovany clanek.

http://www.ulozto.cz/7309847/opravy-laminatu-yr-04-2010-pdf

Tak jeste uvidim a asi se rozhodnu podle ceny, kterou za to letos budou chtit.

Upraveno uživatelem tomas80
Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...