jarda Zveřejněno 19. Prosinec 2010 Sdílet Zveřejněno 19. Prosinec 2010 Ahoj,chtěl bych si do lodě pořídit rychloměr který ukazuje rychlost i při pomalé jízdě. U klasického rychloměru se ručička ani nepohne. Má někdo zkušenosti s rychloměrem pro takové malé rychlosti??? Za odpověď děkuji. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
viky_cz Odesláno 19. Prosinec 2010 Sdílet Odesláno 19. Prosinec 2010 Osobni zkusenosti nemam, ale vazne jsem uvazoval o tomhle: http://www.elektrolode.cz/12371-palubni-pristroje/27519-meric-rychlomer-gps-kmh-cerny-/ Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Anachy Odesláno 19. Prosinec 2010 Sdílet Odesláno 19. Prosinec 2010 Pro měření rychlosti plynule od nuly lze třeba použít vrtulkový měřák který je součástí např. sonaru. Nebo GPS. Klasický podtlakový začíná ukazovat od cca 10-12 km/h alespoň tedy co jsem měl zatím možnost poznat a odzkoušet. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
david Odesláno 19. Prosinec 2010 Sdílet Odesláno 19. Prosinec 2010 klasický je tlakový a nejlepší a nejjednodušší je docela obyčejná GPS Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
viky_cz Odesláno 19. Prosinec 2010 Sdílet Odesláno 19. Prosinec 2010 Zajimavy, asi prehodnotim plan. Treba http://www.alza.cz/holux-gpssport-260-d170441.htm?idp=15627&banner_id=76712 ? To se jako tachometr asi snese. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
david Odesláno 20. Prosinec 2010 Sdílet Odesláno 20. Prosinec 2010 protože se budeš taky pohybovat mimo loď, třeba do hospody nebo na houby, je lepší GPS s mapou. mám obyč. garmin legend, dám POI a mám najitou nejbližší hospodu. výhodné a praktické. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
taurus Odesláno 20. Prosinec 2010 Sdílet Odesláno 20. Prosinec 2010 Máš-li v lodi možnost rozumě umístit noťas (tak aby na něj bylo vidět a zároveň nepřekážel), tak pro navigaci je to úplně jiná káva. Na displeji 17 palců je navigace úplně něco jiného. Je ale pravda, že když je hospoda dál od břehu tak si cestu musíš zapamatovat nebo si vzít baťoh. :) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
viky_cz Odesláno 20. Prosinec 2010 Sdílet Odesláno 20. Prosinec 2010 Tak ja jsem primarne koukal po necem co odpovida cene toho GPS tachometru. Ale jak jsem cetl recenze, tak presnost tohodle cyklocomputeru neni v malych rychlostiech nijak zavratna. Jinak mne teda tachometr zajima vicemene z duvodu, abych vedel za jak dlouho dojedu na urcitej ricni kilometr, coz samozrejme jednoznacne nahrava pro cokoliv s GPS. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
taurus Odesláno 20. Prosinec 2010 Sdílet Odesláno 20. Prosinec 2010 Jedno z řešení je taky mobil s GPS (ne přes net). Sice těch cca 3,5 palce úhlopříčky je na mapy na hraně užitnosti, ale právě jen pro rychlost a polohu plně stačí. Navíc ho máš vždy při ruce (alespoň u většiny lidí to tak bývá). Koukám-li na cenu z Tvého odkazu vč. přijímače, viděl bych to jako nejlepší řešení. Funkčně je to stejné jako specielní GPS a upřímně řečeno, navigaci na našich vodách využiješ spíš jako hračku - ale dá se podle toho i jezdit. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
david Odesláno 20. Prosinec 2010 Sdílet Odesláno 20. Prosinec 2010 lodní rychlometry kecaj všude. mám "kolesovej" a lže jak naši politici i když má kalibraci. v rychlostech do cca 2 km/h obvykle neukazuje nic, zato často sežere trávu a vypadne docela. stejně tak kecaj uplutý km.měl jsem kdysi na rychlíku tlakovej - pitotku, byl choulostivej na bordel ve vodě, naložení lodě - s větším nákladem ukazoval i když loď stála, podélnej náklon a pod. na garmina si nemůžu stěžovat a navíc ukazuje i vzdálenost, uplutej čas atd. a to velmi přesně.gps má i tu výhodu, že měří proti břehu a ne proti vodě, dají se tak snadno najít místa s menším proudem a to je u pomalé lodě dost plus.k telefonu s GPS - nemám rád víceúčelové aparáty, obvykle jsou na všechno a na nic. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
taurus Odesláno 20. Prosinec 2010 Sdílet Odesláno 20. Prosinec 2010 (upraveno) to David - máš sice s telefony dost pravdy, že těžko nahrazují jednoúčelové přístroje, ale postupem doby se ty rozdíly dost stírají. Mám SE Satio a mohu Tě ubezpečit, že v pohodě zvládá vše. Jediné omezení je ve velikosti displeje - to i v budoucnu bude pro navigaci a net dost diskvalifikující, zejména pro slepuchy, jako jsem já. Ale konkrétně pro měření rychlosti, vzdálenosti a času plně nahradí jakýkoliv jiný přístroj. Upraveno 20. Prosinec 2010 uživatelem taurus Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Anachy Odesláno 20. Prosinec 2010 Sdílet Odesláno 20. Prosinec 2010 Taky se zapojím do pěkně rozjeté diskuse mobil s GPS versus navigace . Používám PDA ASUS 636 (už jej vlastním nějakou dobu, takže žádná novinka) s GPS a má to jednu obrovskou výhodu, dá se do toho nainstalovat cokoliv od klasického jednoduchého rychloměru po jakýkoliv navigační soft (tomtom, route, IGO, atd.) Pro orientaci na vodě používám nakalibrované mapy v OZIexploreru což nemá jedinou chybu. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
jarda Odesláno 20. Prosinec 2010 Autor Sdílet Odesláno 20. Prosinec 2010 Děkuji za rady, nakonec jsem se rozhodl pro tento: http://www.elektrolode.cz/12372-palubni-pristroje/26732-meric-rychlomer-gps-kmh-cerny-sada/ nemá sice tolik funkcí jako celá mapová GPS, ale půjde namontovat do otvoru místo původního tlakového rychloměru a je napájený přímo z palubní sítě 12V. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Anachy Odesláno 20. Prosinec 2010 Sdílet Odesláno 20. Prosinec 2010 Děkuji za rady, nakonec jsem se rozhodl pro tento: http://www.elektrolode.cz/12372-palubni-pristroje/26732-meric-rychlomer-gps-kmh-cerny-sada/ nemá sice tolik funkcí jako celá mapová GPS, ale půjde namontovat do otvoru místo původního tlakového rychloměru a je napájený přímo z palubní sítě 12V.Myslím, že velice dobré řešení, cena není nijak přemrštěná, vzhledem k tomu co stojí např. analogový měřič rychlosti včetně příslušenství. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
david Odesláno 20. Prosinec 2010 Sdílet Odesláno 20. Prosinec 2010 Pro orientaci na vodě používám nakalibrované mapy v OZIexploreru což nemá jedinou chybu.mapy čeho? řeky nebo moře? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Anachy Odesláno 20. Prosinec 2010 Sdílet Odesláno 20. Prosinec 2010 Ty mapy se dají sehnat jak moře tak i řeky (u těch řek (mám Vltavu a Labe) je to spíše podrobná turistická mapa), v současné době mám k dispozici např. Chorvatsko námořní mapy pobřeží (nejsem si jist zda celé ale dá se to postahovat z netu) včetně uvedení hloubek, a mohu potvrdit z vlastní zkušenosti že to sedí. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
viky_cz Odesláno 20. Prosinec 2010 Sdílet Odesláno 20. Prosinec 2010 nakonec jsem se rozhodl pro tento: .... a je napájený přímo z palubní sítě 12V.Az ho namontujes, tak dej prosim vedet kolik zere proudu. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
taurus Odesláno 20. Prosinec 2010 Sdílet Odesláno 20. Prosinec 2010 Pro orientaci na vodě používám nakalibrované mapy v OZIexploreru což nemá jedinou chybu.mapy čeho? řeky nebo moře?Můžeš v tom nakalibrovat třeba mapu vlastní zahrádky, což je např. nedocenitelná výhoda při pronásledování krtků v noci nebo husté mlze :) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
david Odesláno 20. Prosinec 2010 Sdílet Odesláno 20. Prosinec 2010 ňák si tu kalibraci neumím představit. mám mapu v gps, turistickou, a vltava ani labe nesedí. kdybych plaval podle toho, plavu dost často po břehu. přitom silnice -+sedí. mylsel jsem původně, že v noci a za mlhy při návratech z hospody by to pomohlo, ale hluboce jsem se zklamalpokud to nějak jde, rád bych dobrou radu, ještě lépe rovnou nějakou "sedící" mapu okopírovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Anachy Odesláno 20. Prosinec 2010 Sdílet Odesláno 20. Prosinec 2010 Ono je dost rozdíl mapy v gps a mapy vytvořené pro programy využívající GPS, Dále dost záleží na tom kolik to tvoje GPS umí používat družic a v jakém jsou momentálně rozložení na obloze vzhledem k tvé poloze. Moje PDA umí použít až 20 satelitů, takže tam je ta poloha dost přesná, např. na rozdíl od některých GPS které využívají např jen 6 nebo 9.Případně můžem založit nové vlákno týkající se tohoto problému a trochu to tam proprat, jestli se ještě někdo přidá. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tomas80 Odesláno 20. Prosinec 2010 Sdílet Odesláno 20. Prosinec 2010 (upraveno) AhojJa jsem kdysi dostal k uveru na auto navigaci Garmina. Kupodivu jeste po tech letech funguje a daji se do ni sehnat mapy. Tudiz posledni dobou ji vyuzivam krome auta na vode. Hlavne teda na mori, kde je docela dobrej pomocnik jak co se rychlosti tyce, tak tim, ze vite vzdy presne kde se nalezate. Ale je to o tahani. Nesmite zapomenout na kabel, drzak. Klasicka navigace neni moc odolna vode, takze ji musite na mensich lodich, kde na Vas casto caka :) trochu opecovavat.Na minule lodi jsem mel nahon na budik rychlomeru vytazenej z nohy motoru, origo Mercruiser a nebylo to nic moc presneho. Co mam tedko lod, tak je system stejny, ale pripada mi, ze funguje trochu lepe.Pokud bych ale chtel neco na mereni rychlosti na lod, kde jeste nic nebylo, sel bych do toho GPS budiku, co zde byl odkaz . http://www.elektrolode.cz/12371-palubni-pristroje/27519-meric-rychlomer-gps-kmh-cerny-/ Klasicky meraky rychlosti co maji sondu do vody, jsou v malych rychlosten nepouzitelny, nachylny na poruchy (ucpani, zaneseni, atd.) a hlavne na tekouci vode vlastne nikdy nemerej presne. Musis odecist a nebo pricist rychlost proudu a ta je stejne v kazde lokalite jina. Takze si myslim, ze za litr je to docela prijatelna hracka na mereni rychlosti a pokud tam mas uz nejakej otvor do ktereho se ti ten budik vejde, tak bych vubec nic neresil. Upraveno 20. Prosinec 2010 uživatelem tomas80 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
taurus Odesláno 20. Prosinec 2010 Sdílet Odesláno 20. Prosinec 2010 Sypu si popel na hlavu - můj poslední příspěvek ohledně OZIexploreru asi vyzněl, že jsem bůhví jaký odborník. Opak je pravdou, když jsem se snažil tomuhle programu porozumět, pokorně jsem přešel na "klasickou" GPS. Pro samouky -schválně si zadejte do vyhledávače "ozi explorer kalibrace map" a po přečtení pár diskuzí od toho utečete. Budu velmi vděčný za jakoukoliv srozumitelnou osvětu. Vím ale, že kamarádovi to šlape jak má. Co se přesnosti vodních toků týká, konkrétně na Orlíku se dá s mapami TOPO 3 a s přijímačem SiFR III zamanévrovat až k vytouženému pařezu, a to i přes změny dané kolísáním hladiny. Na Vltavě a Labi jsem prakticky používal jen "tachometr", mapa se tam moc neosvědčila. I celkem zásadní věc jako kde je komora se blbě hledá - je tam jen domeček na břehu a těch je tam povícero. Co si však vzpomínám, s přesností to zas tak špatné nebylo, ale bez plavební dráhy jet ve tmě znamená mít zásobu vrtulí. Možná by pro tenhle účel šlo právě využít zmíněný OZIexplorer a plavební mapy viz. vlákno pl. mapy Vltavy a Labe. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
david Odesláno 20. Prosinec 2010 Sdílet Odesláno 20. Prosinec 2010 popsadit mapy Povodí na souřadnice. zajímavý, ale asi děsná práce. mně funguje, snesitelně, že trasu projedu ve dne - tam, a zpátky jedu po čáře co si pamatuje GPS. budík říká že má přesnost 6m, to se na širší vodě dá snést. Ale v poklidu ta plavba není. V noci plavu celou zimu a nejlíp to zatím řeší 250W hledáček, ale když sněží, tak je to taky napínavý. Bílá zeď. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Karel Odesláno 20. Prosinec 2010 Sdílet Odesláno 20. Prosinec 2010 Ahoj, já pužívám jako rychloměr, navigaci s auta Garmin. Dali by se do toho nahrát také mapy řek? Orlík atd, Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
viky_cz Odesláno 20. Prosinec 2010 Sdílet Odesláno 20. Prosinec 2010 Pokud bych ale chtel neco na mereni rychlosti na lod, kde jeste nic nebylo, sel bych do toho GPS budiku, co zde byl odkaz . http://www.elektrolode.cz/12371-palubni-pristroje/27519-meric-rychlomer-gps-kmh-cerny-/Puvodne jsem si ho chtel poridit, ale zatim to neni aktualni i s GPS prijimacem za 1800,- se mi to zdalo bejt prijatelny. Trochu mne odrazuje LED displej, muze mit dost velkou spotrebu nebo naopak nemusi bejt citelnej na slunicku. Na lodi nemam nejen budiky, ale ani elektriku, takze nakonec asi precejen skoncim u GPS cyklocomputeru. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se