sunrider Zveřejněno 6. Prosinec 2010 Sdílet Zveřejněno 6. Prosinec 2010 minulou zimu se mi podařilo vytvořit celkem funkční spršku na sladkou vodu do člunu s cca 40-50 l vody, která současně slouží jako balast ve špičce v 5 m elanu, po špatných zkušenostech s bandaskou a el. čerpadýlkem toto je celkem funkční, pokud má někdo zájem, rád to prodiskutuji, možná má někdo lepší nápad, vyšlo to cca na 4000,- sting-ray@seznam.cz Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
viky_cz Odesláno 6. Prosinec 2010 Sdílet Odesláno 6. Prosinec 2010 Muzu se jako totalni lama zeptat jak se to pouziva? To se jako clovek kdyz vyleze z vody polejva cistou vodou? Na mori bych to teda asi pochopil. A ta voda odtejka kam? Vyzene ji bilge pumpa z podpalubi? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Anachy Odesláno 6. Prosinec 2010 Sdílet Odesláno 6. Prosinec 2010 Ptáš se hezky - takže pokud máš za lodí koupací plato tak je sprcha vyvedena tam a po osprchování to teče do vody, pokud máš sprchovej kout tak to teče buď do jímky nebo také rovnou do vody zálěží na provedení. Na moři to je samozřejmě velice super protože ze sebe spláchneš sůl. Jinak ji používám i tady u nás neboť ne vždy se můžeš vykoupat a při delším pobytu není špatné se občas umýt i mýdlem a když to jde tak teplou vodou. Já jsem si udělal jednoduchej hadicovej výměníček o objemu cca asi 7l (uložený v motorovém prostoru) , nádrž mám 60l a úplně to stačí k umytí nádobí nebo osprchování dvou lidí. U zástaveb jde osadit i bojler na ohřev vody a máš to s veškerým komfortem. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
viky_cz Odesláno 6. Prosinec 2010 Sdílet Odesláno 6. Prosinec 2010 OK. :-) Diky. Ja sem tu sprchu prave videl na lodi jako mam ja a nebylo mi to nejak jasny, ale nechtel jsem se moc vyptavat. Vypada to ale ze majitel normalne spolihal na odvodneni trupu. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
sunrider Odesláno 6. Prosinec 2010 Autor Sdílet Odesláno 6. Prosinec 2010 Ano je to super po koupání v slané vodě, já to mám namontované v malém 5m člunu Elan 495, ve špici je 50 l flexibilní nádrž, která slouží i jako balast, sprcha je vyvedená dozadu k žebříku, zapuštěná, růžice má páčkový ventil je to normální sprška, která se prodává v lodním příslušenství, po otevření ventilu a poklesu tlaku v systému sepne tlakový spínač čerpadlo, které je vpředu u nádrže. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
viky_cz Odesláno 6. Prosinec 2010 Sdílet Odesláno 6. Prosinec 2010 Ja sem chtel do spice namontovat boxik na piti (nebudu tomu rikat minibar, protoze byste mi davali, ze tam chci vozit chlast). Jako zatez dobry. Na sprchovani to nebude ono. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
sunrider Odesláno 7. Prosinec 2010 Autor Sdílet Odesláno 7. Prosinec 2010 Taky jsem přemýšlel, proč to tahat za sebou do Chorvatska prázdné, když se tam vejde 50 l dobrého moravského vína :-) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
viky_cz Odesláno 7. Prosinec 2010 Sdílet Odesláno 7. Prosinec 2010 (upraveno) To je ovsem genialni, akorat nechci videt co by se stalo s nadrzi, to uz bys tam asi vodu nikdy nedal, nebo jo, ale jak by smrdela nevim.Mimochodem... pohraval jsem si s myslenkou dat do spice nadrz na benzin, je to nesmysl nebo ne? Upraveno 7. Prosinec 2010 uživatelem viky_cz Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Anachy Odesláno 7. Prosinec 2010 Sdílet Odesláno 7. Prosinec 2010 To je ovsem genialni, akorat nechci videt co by se stalo s nadrzi, to uz bys tam asi vodu nikdy nedal, nebo jo, ale jak by smrdela nevim. Mimochodem... pohraval jsem si s myslenkou dat do spice nadrz na benzin, je to nesmysl nebo ne?Ani moc né měl jsem to tak u gumového člunu abych dosahl lepšího vyvážení Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tomas80 Odesláno 7. Prosinec 2010 Sdílet Odesláno 7. Prosinec 2010 (upraveno) ale jak by smrdela nevim. Mimochodem... pohraval jsem si s myslenkou dat do spice nadrz na benzin, je to nesmysl nebo ne?AhojTo je jednoduchy, nejdriv vino, potom by jsi mel strik a pak uz by byla voda jenom cejtit po vine. Takze prvnima varkama by jsi se nesmel sprchovat :) :). Ted ale vazne, neni to nesmysl. Krome baterky je vcelku jedno co das dopredu, samozrejme zase v rozumnych mezich, aby jsi z toho neudelal ponorku. Pokud to nebude v igelitaku od peciva tak tim nic nezkazis :). Naopak vetsinou potrebujes zatizit predek kvuli vytazeni lodi do skluzu. Ja jsem letos taky predelaval aspon nadrz na vodu co nejvic dopredu, protoze zvlast kdyz pak vezes par lidi, tak uz je docela problem vytahnout lod z vody. Pokud nemas teda prebytek vykonu na motoru. Co jsem mel predchozi lod, tak jsem mel nadrz na benzin take skoro uplne vepredu pod podlahou. A na dovoleny jsem se bavil s jednim nemcem, co mel neco podobneho a ten rikal, ze ve spicce bylo hodne nvyuziteho mista, tak si tam nechal udelat nerez nadrz a ma tam benzin. Upraveno 7. Prosinec 2010 uživatelem tomas80 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
sunrider Odesláno 7. Prosinec 2010 Autor Sdílet Odesláno 7. Prosinec 2010 Skutečně v první řadě šlo o vyvážení lodi, těch 50 kg jsem potřeboval přidat, protože výměnou motoru za 4 takt - starý tříválec mercury 70 měl cca 95 kg, nový suzuki DF 70 čtyřtakt čtyřválec 150 kg :-), bylo to na lodi cítit, ne že by nechtěla z vody, ale když se vytrimovala, začala skákat jak žabka, no a po najetí na vlnu šla předkem nahoru.. těch 50 kg vody vpředu pomohlo, je pravda, že je potřeba ji průběžně doplňovat, ale ted znovu lod leží na vodě pěkně na rysce, za jízdy řeže vlny a neskáče. Navíc jsem dal na motor hydrofoil kit, jednak se líp zvedá z vody, otočí se doslova na uchu a při pomalé plavbě se nevlní jak ještěrka. Nádrž po různých pro a proti jsem použil flexibilní, která líp vyplní prostor a líp se do špičky montuje . Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
sunrider Odesláno 7. Prosinec 2010 Autor Sdílet Odesláno 7. Prosinec 2010 tady je odkaz na flexibler tank http://www.kanubistanker.de/online-shop/Flexibler-Wassertank Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Anachy Odesláno 7. Prosinec 2010 Sdílet Odesláno 7. Prosinec 2010 tady je odkaz na flexibler tank http://www.kanubistanker.de/online-shop/Flexibler-WassertankMají dobrá ceny, jakou s ním máš zkušenost , je to pogumovaná tkanina nebo guma? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
sunrider Odesláno 7. Prosinec 2010 Autor Sdílet Odesláno 7. Prosinec 2010 (upraveno) zatím to mám jednu sezonu, zpracování je dobré, je to dvouplášťové, vnitřek je svařovaná hrubá pvc folie, venek to modré je celkem festovní nylonová tkanina, má to dva vývody, jeden vstup cca prům 38 mm, vývod na čerpadlo cca 12 mm, ty kolínka jsou polohovatelné, utažené převlečnou maticí. Navíc vnitřek dodávají náhradní, jde z toho vybrat, myslím, že i oprava by byla jednoduchá svářečkou na pvc folii. Jízda s tím je bezpečnější, než s nějakou 50 l plastovou kostkou v přídi, zajistil jsem to akorát gumicuky , prostor vylepil molitanem a po sezoně jsem nepozoroval žádné změny a přitom jsme si párkrát celkem pěkně na vlnách poskočili...:-) Upraveno 7. Prosinec 2010 uživatelem sunrider Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tomas80 Odesláno 7. Prosinec 2010 Sdílet Odesláno 7. Prosinec 2010 (upraveno) Ja jsem kupoval od dvou vyrobcu. Nejprve tu prvni, kterou jsem pak zjistil, ze je mala a tak jsem objednal druhou. Ta prvni je od nejak firmy CAN-SB. Je to jednoplastove, takze asi nachylnost k nejakemu poskozeni je vetsi. Ta druha je od plastima, coz je to co ukazuje zminovany odkaz a jak pise Sunrider, vypada to opravdu kvalitne. Jelikoz je to dvouplastove a ten vrchni plast, respektive spis takova stuzena latka je ocividne z docela odolneho materialu, tak se nebojim toho, ze by se to za chvili prodrelo. Jestli nekdo znate cluny od firmy Ultimate, tak mam pocit, ze to je ta sama latka. Samozrejme jsem celej prostor jeste vybrousil smirkem a na potencialni ostra mista nalepil kousek filcu.Jo mimochodem, tu prvni CAN-SB mam doma, kdyby nekdo mel zajem, tak dejte vedet. Objem 150 litru. Upraveno 7. Prosinec 2010 uživatelem tomas80 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
mirzik Odesláno 8. Prosinec 2010 Sdílet Odesláno 8. Prosinec 2010 Taky se přidám s mojí zkušeností. Mám nádrž ve špičce, pevnou a na cca 40lt, dal jsem jí tam protože jak už tady někdo psal, prostor ve špičce se mi zdál nevyužitý, a byla to sparávná volba. U mě je to dostačující kapacita, protože mám malý člun s motorem 45Hp, a je pravda že pokud bych jí tam nedal, měl bych asi problém s vyvážeností lodi při plném obsazení. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
viky_cz Odesláno 8. Prosinec 2010 Sdílet Odesláno 8. Prosinec 2010 (upraveno) Je mi to jasny. Musim teda nejdriv lod nejak zakladne vybavit a pak se rozhodnout kam co dat podle toho jak mi sedi teziste. Nadrz na vodu neplanuju, ale benzin asi precejen budu muset mit (Doted jsem pouzival PET flasku, aspon vim jak moc to zere). Ted jsem si poridil 22 litru plastovou, coz by melo pro moje ucely stacit.Edit: Omlouvam se, udelam si novej topic, at nejsem furt OT. Upraveno 8. Prosinec 2010 uživatelem viky_cz Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Libor Odesláno 11. Leden 2011 Sdílet Odesláno 11. Leden 2011 ale jak by smrdela nevim. Mimochodem... pohraval jsem si s myslenkou dat do spice nadrz na benzin, je to nesmysl nebo ne?AhojTo je jednoduchy, nejdriv vino, potom by jsi mel strik a pak uz by byla voda jenom cejtit po vine. Takze prvnima varkama by jsi se nesmel sprchovat :) :). Ted ale vazne, neni to nesmysl. Krome baterky je vcelku jedno co das dopredu, samozrejme zase v rozumnych mezich, aby jsi z toho neudelal ponorku. Pokud to nebude v igelitaku od peciva tak tim nic nezkazis :). Naopak vetsinou potrebujes zatizit predek kvuli vytazeni lodi do skluzu. Ja jsem letos taky predelaval aspon nadrz na vodu co nejvic dopredu, protoze zvlast kdyz pak vezes par lidi, tak uz je docela problem vytahnout lod z vody. Pokud nemas teda prebytek vykonu na motoru. Co jsem mel predchozi lod, tak jsem mel nadrz na benzin take skoro uplne vepredu pod podlahou. A na dovoleny jsem se bavil s jednim nemcem, co mel neco podobneho a ten rikal, ze ve spicce bylo hodne nvyuziteho mista, tak si tam nechal udelat nerez nadrz a ma tam benzin.Ahoj,prosím tě, můžu se zeptat, proč nedávat do přídě baterku? Je pro to nějaký důvod? Moc díky. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
david Odesláno 11. Leden 2011 Sdílet Odesláno 11. Leden 2011 (upraveno) dlouhý kabely ( úbytek napětí, cena ) a otřesymimo to, baterka nesmí být v obytném prostoru Upraveno 11. Leden 2011 uživatelem david Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tomas80 Odesláno 12. Leden 2011 Sdílet Odesláno 12. Leden 2011 (upraveno) Je to presne jak pise david. Delka kabelu ale hlavne ty otresy na vlnach. Pokud jezdis jenom na rekach ve vytlaku tak to neni problem, ale na mori to moc idealni neni :). Jinak co mi bylo receno tak prej baterka nesmi bejt ani v motorovym prostoru, takze uz nejak nevim kam by ji mel clovek nacpat jestli nesmi bejt ani v kajute :). Upraveno 12. Leden 2011 uživatelem tomas80 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
PETR-K Odesláno 12. Leden 2011 Sdílet Odesláno 12. Leden 2011 Pokud tam dáš gelovku nebo AGM tak nevadí otřesy ani umístění v kabině. Dlouhé kabely vadí pokud ji používáš jako startovací - pak se musí dát silnější kabely. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Standa Odesláno 12. Leden 2011 Sdílet Odesláno 12. Leden 2011 Ahoj když tam dáš gelovku musel bys překopat dobíjení z motoru a nabíjení.Na gelovky jsou spešl alternátory s jinou křivkou dobíjení.Nejde na lodi kombinovat druhy akumulátorů myslím klasika/gelovka.Fungovalo by to normálně ale gelovka by nevydržela a brzo by odešla Standa. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
PETR-K Odesláno 12. Leden 2011 Sdílet Odesláno 12. Leden 2011 (upraveno) Ahoj když tam dáš gelovku musel bys překopat dobíjení z motoru a nabíjení.Na gelovky jsou spešl alternátory s jinou křivkou dobíjení.Nejde na lodi kombinovat druhy akumulátorů myslím klasika/gelovka.Fungovalo by to normálně ale gelovka by nevydržela a brzo by odešla Standa.jasně, gelovka má menší nabíjecí napětí, tak se nedá nabíjet stejně jako klasická kyselinová baterie. pokud se bude baterie dobíjet alternátorem z motoru nastaveným na klasické baterie, musela by se použít baterie vyrobená technologií AGM. AGM je hermeticky uzavřená baterie odolná otřesům stejně jako gelovka, ale místo gelu je v ní kyselina napuštěná do skleněného rouna nalisovaného mezi desky. Používá se do aut jako náhrada klasické startovací baterie nebo do UPS. Cena AGM je zpravidla nižší než u gelovky. Upraveno 12. Leden 2011 uživatelem PETR-K Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Bootcentrum Odesláno 13. Leden 2011 Sdílet Odesláno 13. Leden 2011 Dovolím si napsat také pár vět a váš problém vyřešit:1-je pravda,že dle našich předpisů nesmí být AKU umístěné v motorovém prostoru.Tento problém vyřešíte stejně jako problém s umístěním v kajutě, ve špici lodě.Musíte ale použít AKU,které mají plyny vyvedeny pod společný kryt a na boku baterie,tam je vývod,většinou pruměru 6mm,do tohoto otvoru se prodávají ruzné koncovky,na které dále navléknete hadičku a vyvedete přes malou nerezovou průchodku ven z lodě pod bortlajsnou - stejně je děláno i odvětrání benz.nádrží. nebo můžete samozřejmně použít hermeticky uzavřené AKU,ale jejich cena velmi vysoká.Tím způsobem jak popisuji a já již mnoho let s úspěchem používám obyčejné levné startovací AKU baterie.Tyto však velmi trpí pokud je úplně vybíjíte,proto používám digitální computer pro hlídání stavu AKU a jakmile mi hlásí vybito na cca 50% kapacity,baterie dobíjím.Já sám mám v lodi 3x100AH calciovky již 6 let a stále plně pracují,mám je zapojeny přes 2 dvojité odpojovače,tudíž si mohu vybratz které baterie,nebo kterých,budu momentálně odebírat proud,před jízdou je sepnu všechny dohromady pro nabíjení ale je podmínka mít AKU stejných kapacit,tytu a výrobce,taky se mi nikdy nemůže stát,že najednou zjistím,že jsem si vybil všechny baterky a nemohu nastartovat Pokud někdo bude chtít com.mohu dodat za cca 7000,-2-Když je AKU v motorovém prostoru stačí na její připojení průřez vodiče 25mm2,pokud bude ve špici je nutný vodič 50mm2 až 90mm2 dle délky lodě a tím i vzdálenosti od motoru,startéru a případně i odpojovače AKU3-jak někdo shora píše,že ve špici AKU trpí otřesy,je to dost nesmysl i když bude lítat na moři ve vlnách,Aku jsou na to stavěny,tedy myslím na otřesy,v autě drncajícím po výmolech a nebo dlažebních kostkách a musí vydržet,na vodě jsou tyto otřesy "měkké" a baterkám to neublíží,pokud nepoužije nějakou neznámou"čínu",neznámé technologie stavby!To snad již stačí-máte co číst. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
david Odesláno 13. Leden 2011 Sdílet Odesláno 13. Leden 2011 eště jsem nezažil auto, co by drncalo jako loď, zato na lodi na vlně dokážou vyletět i talíře z regálu a cvakat zuby.mimo to, jak už jsem psal, je velká váha na přídi volovina Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se