Anachy Zveřejněno 8. Listopad 2010 Sdílet Zveřejněno 8. Listopad 2010 * pokud jde o plavidlo s motorem o výkonu do 20 kW, schopné pouze výtlačné plavby a rychlosti do 20 km/hod., na vodní cestě dopravně významné využívané I. třídy v úseku české Budějovice (soutok s řekou Malše) - Týn nad Vltavou (ř. km 205,0) a 0. třídy a vodních cestách účelových a ostatních, (od 18 let), * pokud jde o plavidlo s motorem, schopné pouze výtlačné plavby a rychlosti do 12 km/hod., schválené Státní plavební správou pro provoz v půjčovně a provozované na úsecích vodní cesty zapsaných v lodním osvědčení plavidla (od 18 let).Takže lze bez dokladů plout i s motorem silnějším než 4 kw. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
macula Odesláno 14. Prosinec 2010 Sdílet Odesláno 14. Prosinec 2010 Ahoj, toto mě zajímá. Kde jsi prosím tyto informace čerpal? Na SPS jsem našel pouze toto.Podle vyhlášky MD 224/1995 Sb., o způsobilosti osob k vedení a obsluze plavidel, je třeba průkaz způsobilosti k vedení:- s vlastním strojním pohonem nad 4 kW nebo- celkovou plochou plachet nad 12 m2 nebo- celkovou hmotností nad 1000 kgV některých půjčovnách je však možné řídit loď přesahující tyto parametry i bez průkazu. Tak jak to tedy je? Díky. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Boule Odesláno 14. Prosinec 2010 Sdílet Odesláno 14. Prosinec 2010 Podle § 4 odst. 4 vyhlášky 223/1995 Sb. o způsobilosti osob k vedení a obsluze plavidel, platí:Osoba bez průkazu způsobilosti po dosažení věku 18 let může vésta) malé plavidlo s vlastním strojním pohonem do výkonu 20 kW, schopné pouze výtlačné plavby a maximální rychlosti 20 km/hod., na vodní cestě dopravně významné využívané I. třídy v úseku české Budějovice (soutok s řekou Malše) – Týn nad Vltavou (ř. km 205,0) a 0. třídy a vodních cestách účelových5) a ostatních, jestliže je seznámena s technikou vedení tohoto plavidla a v rozsahu potřebném pro jeho vedení též s pravidly plavebního provozu,b) malé plavidlo s vlastním strojním pohonem schopné pouze výtlačné plavby a maximální rychlosti 12 km/hod., schválené plavební správou pro provoz v půjčovně malých plavidel zápisem v lodním osvědčení plavidla a provozované na úsecích vodní cesty zapsaných v lodním osvědčení plavidla6), jestliže je seznámena s technikou vedení tohoto plavidla a v rozsahu potřebném pro jeho vedení též s pravidly plavebního provozu.Prakticky to znamená, že stačí mít dost pomalé plavidlo, splnit pár podmínek (mít na palubě výtah z řádu plavební bezpečnosti, provozní řád plavidla a návod k obsluze plavidla) a plavební správa schválí plavidlo proprovoz na půjčovně. Důležité je požádat o zapsání oblasti plavby na všech vodních cestách čR bez omezení nebo tam, kde chceme jezdit. Pokud by se úřad zdráhal zápis do osvědčení provést, je dobré se z nikým nebavit a žádost poslat poštou nebo dát na podatelnu. Proti případnému zamítavému rozhodnutí je možné se odvolat k Ministerstvu dopravy a právo je jednoznančně na straně občana. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
macula Odesláno 15. Prosinec 2010 Sdílet Odesláno 15. Prosinec 2010 A je nutné půjčovnu provozovat, popřípadě mít nějakou živnost? Nebo o to může zažádat kdokoliv? Jinak díky za objasnění. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Boule Odesláno 15. Prosinec 2010 Sdílet Odesláno 15. Prosinec 2010 Ona je ta vyháška dost hloupě napsaná. úřad, má-li něco schválit, musí mít podle čeho. Není možné o něčem rozhodovat podle vlastního názoru nebo libovůle. Z hlediska právního řádu platí, že splnil-li občan podmínky a není-li v předpisu výslovně uvedeno, že na věc není právní nárok, musí mu úřad vyhovět. V tomto případě jsou předpisy dány jen dvě podmínky, které se týkají vlastního plavidla a těmi jsou maximální rychlost 12 km/hod a nepotopitelnost. O plavbě mimo výtlak při této rychlosti lze jen těžko uvažovat. Takže každé nepotopitelné plavidlo s maximální rychlostí do 12 km/hod je tedy potencionálně způsobilé pro provoz na půjčovně malých plavidel a rád bych viděl toho smělce, který by mi to odmítl zapsat do osvědčení. Podmínky, které si klade plavební správa ohledně předložení dokumentů typu výtahu z řPB, jsou sice z hlediska platných předpisů jaksi navíc, dají se ale překousnout.(vyhl. 223/1995 Sb., § 3 odst 3: Malá plavidla uvedená v § 2 odst. 1 písm. b) určená pro používání v půjčovně, plovárně nebo na koupališti a malá plavidla používaná jako záchranná musí mít na viditelném místě vyznačen nejvyšší přípustný počet osob, které smějí být na plavidle, určený plavebním úřadem a musí být provedena jako nepotopitelná podle bodu 2.02.1 přílohy č. 2 této vyhlášky.bod 2.02.1: Pokud je plavidlo provedené jako nepotopitelné, musí mít takovou zásobu plovatelnosti, aby se plavidlo zcela naplněné vodou udrželo na hladině a poskytovalo vztlak nejméně 5 kg na každou osobu přípustného obsazení, nejméně však 20 kg. Nepotopitelnosti se dociluje např. vyplněním některých částí plavidla pěnovou hmotou, uzavřením některých částí lodního tělesa vodotěsnými přepážkami, vztlakovými tělesy, vzduchovými komorami nebo vzduchovými nádržemi. Požadovaný vztlak musí zatopené nepotopitelné plavidlo zajistit při zatížení libovolného místa.)Požadavek na nepotopitelnost je pro větší lodě naprosto nesmyslný ale bohužel platí.Jsem toho názoru, že o schválení plavidla pro provoz na půjčovně malých plavidel může požádat kdokoli. Bude-li chtít úřad nějakou půjčovnu, stačí si nějakou vymyslet. Třeba taková neveřejná půjčovna malých plavidel s názvem "Soběsám" musí úředníky uspokojit stejně jako kterákoliv jiná. Pokud by snad měli námitky, stačí se zeptat, jak zákon definuje půjčovnu. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
macula Odesláno 16. Prosinec 2010 Sdílet Odesláno 16. Prosinec 2010 Díky :) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
boatman Odesláno 20. Leden 2011 Sdílet Odesláno 20. Leden 2011 Toto je jasná ukázka nekoncepčnosti práce ministerských úředníků a podléhání lobistickým tlakům. Původním záměrem zřejmě bylo upravit provozování plavidel z půjčoven obdobně jako je tomu ve Francii, Německu, apod.V těchto zemích si lze vypůjčit v půčovně obytnou loď, která splňuje určité požadavky, jako je například omezenárychlost plavby a schválení plavidla pro provoz v půjčovně, a bez dokladů o způsobilosti k vedení plavidla s ní plout po některých vodních cestách. V Německu například bez dokladu o způsobilosti k vedení plavidla je možné plout po meklemburských jezerech. Bez dokladu o způsobilosti k vedení plavidla však nelze se stejným plavidlem z půjčovny plout například na vodní cesty v Berlíně či proplout okruh přes Havolu a Labe. V česku by to zřejmě obdobně znamenalo například možnost plout s plavidlem z půjčovny bez dokladu o způsobilosti k vedení plavidla na Baťově kanálu a řece Moravě, na Slapech a Orlíku apod. Nikoli však na Labi od Přelouče po státní hranici či na Vltavě od Třebenic po Mělník. Sočasná úprave je však paskvilem. Pokud lze s tak zvaným "plavidlem schváleným pro provoz v půjčovně" plout prakticky po všech vodních cestách v česku, na nichž není plavba plavidel se spalovacím motorem zakázána, je naprosto absurdní vyžadovat, aby pro plavbu s palvidelm užívaným pro vlastní potřebu, které je taktéž schopné pouze výtlačné plavby (v podstatě rychlostí maximálně cca 15km/hod.) bylo třeba mít doklad opravňující k vedení plavidla s výkonem nad 4 kW. Tato absurdita pak vede k typicky čecháčkovskému přístupu "tak si nechám plavidlo schválit pro provoz v půjčovně a budu si jezdit bez papírů kdekoli", viz některé příspěvky v tomto fóru. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
macula Odesláno 20. Leden 2011 Sdílet Odesláno 20. Leden 2011 Tato absurdita pak vede k typicky čecháčkovskému přístupu "tak si nechám plavidlo schválit pro provoz v půjčovně a budu si jezdit bez papírů kdekoli", viz některé příspěvky v tomto fóru.Možná to není narážka na mě, ale přesto budu reagovat ;). Tyto dotazy jsem pokládal z jednoho prostého důvodu. Mám rozjednanou výrobu malé výletní lodě, určenou pouze pro soukromé účely (akce s rodinou, přáteli, atd.), na jedné malé přehradě, kde není povolen ani spalovací motor. Já si průkaz vůdce malého plavidla rozhodně udělám, ale nepředpokládám, že si jej bude dělat každý z mé rodiny nebo přátel, když si bude chtít loď vypůjčit. Tuto možnost, jak legálně řídit loď bez průkazu, velice vítám. Domnívám se tedy, že se o žádný "typický čecháčkovský přístup" nejedná :). Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
boatman Odesláno 6. Únor 2011 Sdílet Odesláno 6. Únor 2011 Pokud není na přehradě povolen provoz plavidel se spaovacím motorem (zřejmě patří do kategorie "ostatní vodní cesta"), lze vybavit plavidlo elektromotorem či plachtami, kromě vesel případně pádel. Pro vedení takového plavidla bez průkazu způsobilosti by pak v případě elektromotoru platilo omezení výkonu do 20 kW a rychlosti do 20 km/hod. (§4 odst. 4 písm. a) vyhlášky 224/1995 Sb.) a v případě plachet celková plocha menší než 12 m2 (§4 odst. 1 uvedené vyhlášky Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
packa Odesláno 7. Únor 2011 Sdílet Odesláno 7. Únor 2011 pro maculu-jestli to neni tajne jakou mas predstavu o pohonu-el.motor a baterku nebo el.motor,baterka a el.centrala ,centrala na lodi tam kde je zakaz sp.mot - nevim?-mas to zjistene? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
macula Odesláno 11. Únor 2011 Sdílet Odesláno 11. Únor 2011 Z doporučených elektromotorů se mi zamlouvá TORQEEDO CRUISE 4,0 RS/RL ( 4kW) s dálkovým ovládáním, ale možná výrobce nabídne jiný motor. O elektrocentrále neuvažuji, nezjišťoval jsem. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
viita Odesláno 11. Únor 2011 Sdílet Odesláno 11. Únor 2011 pro maculu-jestli to neni tajne jakou mas predstavu o pohonu-el.motor a baterku nebo el.motor,baterka a el.centrala ,centrala na lodi tam kde je zakaz sp.mot - nevim?-mas to zjistene?na lodi s el. pohonem nesmí být el. centrála, ca před dvěma lety jsem o tom diskutoval s pracovníkem SPS, tedy pokud se něco nezměnilo, o čemž pochybuji. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
taurus Odesláno 11. Únor 2011 Sdílet Odesláno 11. Únor 2011 (upraveno) viita - tahle informace mě tedy dost překvapila. Asi bych se mohl pokusit o tom něco najít, ale upřímně - nechce se mi pročítat vyhlášky. Má to nějakou oporu v legislativě nebo to byl "jen názor"? Upraveno 11. Únor 2011 uživatelem taurus Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
macula Odesláno 12. Únor 2011 Sdílet Odesláno 12. Únor 2011 Já si myslím, že zákaz spalovacího motoru na některých přehradách, má určitě nějaké opodstatnění, například možnost znečištění, či hluk. Elektrocentrála je v těchto ohledech dost podobná spalovacímu motoru. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
taurus Odesláno 12. Únor 2011 Sdílet Odesláno 12. Únor 2011 To je pochopitelně zcela logický výklad a elektrocentrála by byla dost "ochcávka". Já to nikdy neřešil (nemám proč) a nikdy řešit nebudu, ale zaujalo mě to jako čistě akademická otázka. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Boule Odesláno 13. Únor 2011 Sdílet Odesláno 13. Únor 2011 Použití centrály by byla obdoba diesel-elektrického pohonu, kde pohonou jednotkou je spalovací motor, generátor a elektromotor jsou pouhou transmisí. Podstatné je, jak výkon na plavidle vzniká, ne to, jak se přenáší. Elektrické pohony a zejména baterie jsou v dnešní době na vysoké technické úrovni, jen jsou příšerně drahé. Jeden si dobře rozmyslí, jesli si něco takového pořídit. Kolik asi různých svinstev vznikne, než tenhle superekologický pohon vyrobí? Pořád se mluví o ochraně životního prostředí a já na silnici potkávám čím dál víc kamionů s nějakým nebezpečným sajrajtem. Když si vzpomenu na film z číny, kde u nějaké chemičky hromadně vymírají lidé, protože pijí vodu ze studní, moje nadšení z moderních technologií značně opadá. Peníze, které patří ochraně prostředí, zmizí na účtech obchodníků, a my si v konečném důsledku všechny ty vymoženosti pěkně užijem. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
boatman Odesláno 15. Únor 2011 Sdílet Odesláno 15. Únor 2011 No také je možné uažovat o pohonu plavidla parním strojem. To totiž není spalovací motor a zákaz plavby plavidla se spalovacím motorem se tedy na takovéto plavidlo nemůže vztahovat. A když se bude pod kotlem topit dřívím (tedy biomasou) ani ekologisté proti tomu nemohou nic namítat. Jedno takové plavidlo jsem viděl před lety na orlické přehradě. Parní stroj poháněl vrtulovou hřídel ze starého Tümlera. Myslím, že je u nás několik nadšenců, kteří si staví repliky různých parních samohybů včetně plavidel. Slyšel jsem, že mívají nějaký sraz v Hradci Králové Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
viky_cz Odesláno 15. Únor 2011 Sdílet Odesláno 15. Únor 2011 Skutecne parni stroj neni spalovaci? Domnival jsem se, ze to je spalovaci s vnejsim spalovanim, zatimco benzinak je s vnitrnim spalovanim. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
david Odesláno 15. Únor 2011 Sdílet Odesláno 15. Únor 2011 Skutecne parni stroj neni spalovaci? Domnival jsem se, ze to je spalovaci s vnejsim spalovanim, zatimco benzinak je s vnitrnim spalovanim.domníváš se správně Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tomas80 Odesláno 15. Únor 2011 Sdílet Odesláno 15. Únor 2011 (upraveno) Lidi a vy se jeste stale najivne domnivate, ze vsecky tyto veci jsou delany jen a jen pro dobro nasi maticky zeme? Vsecko je to jen a jen prosty nebo spis sprosty byznys. Kazdej ma vyvaleny voci, jak jezdi ekologicky, kdyz ma auto nastouchany od stropu po podlahu baterkama a nespali litr benzinu. Nikdo uz si ale neuvedomi, co vsecko vznika za sr..... pri jejich vyrobe a nasledne likvidaci.Samozrejme tedko nemyslim vyuziti techto pohonu tam, kde neni jine zbyti, viz vyuziti v lodi kterou budu pouzivat na vodnich plochah kde jsou spalovaky zakazany. Upraveno 15. Únor 2011 uživatelem tomas80 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
taurus Odesláno 15. Únor 2011 Sdílet Odesláno 15. Únor 2011 Diskuze se ubírá ryze akademickým směrem a zcela definitivně opustila téma vlákna. Ještě že admin je laskavý, jinak by na nás vzal bič. K parnímu stroji -pravda je, že většina učebnic ho označuje jako stroj s vnějším spalováním, protože se předpokládá přítomnost kotle "na uhlí". Jenže je úplně fuk, jak si tu páru vyrobím. Ačkoliv je to z hlediska účinnosti a praktického využití blbost, klidně mohu k výrobě páry použít topné těleso a akumulátory a o spalování nemůže být ani řeči. Proto je správně označován jako tepelný stroj (souvisí s termodynamikou). Ono je také možné použít byť s nižší účinností stlačený vzduch. Je to občas používáno v důlních lokomotivách. A když už jsem se rozkecal - to použití agregát/elektromotor není o nic nesmyslnější než akumulátor/elektromotor. Není nikde řečeno, že propojení musí být přímé (pak by to bylo přesně jak napsal Boule). Proženu-li elektřinu přes akumulátory (a to zas takový nesmysl není) a budu dobíjet v době, kdy třeba kotvím - tak co? Nehledě na to že centrálu klidně mohu vyndat na břeh, třeba na svůj pozemek u chaty. Aby bylo jasno, já tady rozhodně neobhajuji obcházení předpisů, jen poukazuji na to, že nic není tak jasné. Já prostě tyhle duševní cvičení miluju :) .... Tak sorry za OT. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tomas80 Odesláno 15. Únor 2011 Sdílet Odesláno 15. Únor 2011 (upraveno) Ohledne admina, toto neni konkurencni forum o lodich. Proto sem rad chodim, ze se zde lidi k sobe nechovaj arogantne a poradej.Jsem rad, ze to nekdo napsal, protoze to bylo to prvni co mne napadlo. Elektrocentralu prece mohu vyuzivat i k jinym ucelum nez k pohonu lodniho sroubu. Verte nebo ne, asi nejsem stale pravej Cech, ale ochcavka vyuziti elektrocentraly a napichnout ji na motor vyuzivajici k pohonu lodi mne nejak nenapadla, dokud to zde nekdo nenapsal :) . I kdyz vim, ze se to hoje pouziva. Proto mi pripada takvejhle zakaz elektrocentraly na lodi trochu zcestnej. Upraveno 15. Únor 2011 uživatelem tomas80 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
packa Odesláno 15. Únor 2011 Sdílet Odesláno 15. Únor 2011 ten dotaz aku-el. motor .centrala jsem mel proto ze myslim u konk. nekdo popisoval ze to mel na lipne a narazil jinak dobijet na brehu proc ne -system el.motor aku a centrala je obces videt na labi u rybaru kdyz delaji delsi presun ale jak to maji nevim ale zrejme to maji pres baterku naprino ta centralka se mi zdala mala packa Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
viky_cz Odesláno 15. Únor 2011 Sdílet Odesláno 15. Únor 2011 (upraveno) Tak vona i mala centralka ma dneska 700W, takze na pohon mensi lodicky staci. Akorat to zere jako 2.3HP lodni motor a jede jako 0.8HP.Mimochodem.. podle myho nazoru je v CR malo vody na to, aby nejaky forum o lodich bylo konkurencni, ale ze jisty "vyrazny" moderator je debil uz jsem si vsim a dokonce mi to i bylo potvrzeno.Akorat je mi lito ze tady si sice muzu dovolit napsat co si myslim, aniz by mne nekdo nadaval, ale spis to vypada ze to je proto, ze to nikdo necte. :) (peace samo....) Upraveno 15. Únor 2011 uživatelem viky_cz Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
taurus Odesláno 15. Únor 2011 Sdílet Odesláno 15. Únor 2011 viky_cz - nefňukej, veverko (nebo jak to bylo v tom filmu). Už jsem Ti jednou psal, a nejen já, že jsi "čten". Je fakt, že sem tolik lidí nechodí, ale zas tak málo jich není. A i kdyby - s manželkou se bavíš sám a taky si nestěžuješ. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se