Přejít na obsah
Plavidla.cz

Mercury 5hp 4takt na dálku

Doporučené příspěvky

Zdravím Vás

Chystám se předělat motor Mercury 5hp 4takt (2019) na dálku ale nechce se mi překopávat "půl motoru" kvůli ovládání plynu kabelem a cena sady na dálku pro 5hp Mercury je přes 13 tisíc(nesmysl cena..), tak mě napadlo odpojit pouze lanka od ruky, ruku nechat a připojit na plynové táhlo lineární servo na 12V (cena cca 500Kč/ks) a ovládat plyn elektronicky. Místo toho neohebného plynového kabelu bych tam měl poze tenký kablík v chráničce na plyn a bovden pouze k řazení. Výhodou by byla nejen cena, ale i snadná odpojitelnost motoru (servo má konektor) pro opětovné ovládání rukou či možnost rychle motor sundat a uklidit. Dál mi přijde přepálená cena orig. dobíjení Mercury, tak mě napadla solární nabíječka autobaterií (cena cca 1000kč).

Máte s tím někdo zkušenost nebo budu průkopníkem?🤔

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Toho serva bych se bál, že může domácí systém "Fly by wire" snadno selhat a poslat Tě s lodí někde do mola či jiné lodě. Nehledě na to, že nákladem nebude jen to servo, ale také nějaké ovládání, dráty, konektory. Kromě toho ovládání plynu při troše šikovnosti dokážeš zrealizovat třeba bowdenem pro kola. U Karburátoru je pružina a mechanismus dálkového ovládání může být jen "tahací". Ovládat řazení potřebuješ bowdenem, co bude "tahací" i "tlačící", takže asi origo lodní s ocelovým drátem. Páku si zase uděláš.

Kdysi jsem kupoval záložní Yamahu z druhé ruky. Bylo k ní původní dálkové ovládání. U motoru dva jednoduché nerez držáky, a vpředu 2 páky. Pokud rád kutíš, tak by sis to mohl snadno vyrobit. Kdybych to řešil já, nechtěl investovat do originálu, chtěl si hrát a měl na to čas, tak bych koupil 2 lodní bowdeny potřebné délky, kus nerez plechu a zbytek dodělal. Na bowdeny se dají koupit koncovky s kulovým čepem, který je odnímatelný. Možná mám 2 doma a nepotřebuju je, klidně přenechám.

Odkaz ke komentáři

Selhání serva bych se nebál, mám s nimi dobrou zkušenost, 12let jsem dělal průmyslové automatizace v potravinářství, takže amatérská montáž to nebude a i kdyby selhalo servo, tak tam mám trhací pojistku. Není problém mít jedno servo v lodi sebou náhradní, výměna cca 5min. 

Co se týká řazení, tam je to jasný bovden s drátem. U řazení je to jednoduchý.. Páky mám.

IMG_20230819_171629.jpg

Screenshot_20231003-165544~2.png

Screenshot_20231004-075259~2.png

Odkaz ke komentáři

Dělal jsem ovládání plynu na Yamaha 5Hp a 8Hp.

Na 5 (měla vratnou pružinku plynu na karburátoru) to bylo brzdové lanko z kola, ovládací páčka ze sekačka a upravená osa v rukojeti ovládání plynu. Páka zůstala na motoru, připojení do 1 minuty. Fungovalo to bez problému a funguje doteď. Na 8 to byl větší oříšek, protože tam je to ovládané 2 lanky bez pružiny. Jen tak nějaký bovden a drát nestačil, po několika zkouškách a bazírování jsem skončil uděláním kopie originál bovdenu aby to fungovalo, příště bych ho koupil, jen tak nějaký drát a bovden nestačí, hlavně koncovky toho bovdenu. A ještě bylo potřeba vymyslet převod toho ovládání z vnitřku obalu motoru na vnější stranu, to jsem okopíroval z originálu. 

Ta solární nabíječka co je na obrázku je k prdu, ta je tak na telefon, vlastní zkušenost. Samozřejmě záleží na parametrech nabíječky, baterie a hlavně využití baterie. 

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...