Přejít na obsah
Plavidla.cz

Odstranení antifoulingu z lodi


Mič

Doporučené příspěvky

Prosim jaky je spravny postup? Mam na lodi nanosy nekolika vrstev, misty i mozna 2mm! Castecne se loupe ale nekde drzi jako čert. Je na to nejaka chemie? Nebo musim brousit? Kdyz budu brousit, nevyhnu se misty probroušeni az na gelcoat, jaka je nasledna oprava? Zvazuji i variantu obrousit az na gelcoat tak stejna otazka jak potom osetrit, opravit narusenou vrchni vrstvu? Moc diky
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

U starého AF musíš znát typ barvy,nebo musíš naválet spojovací mezivrstvu,ale k odstranění stoletých oloupaných nánosů AF je asi nejúčinnější a nejspolehlivější obroušení starého AF až na gelcoat,po případném tmelení (např.Watertite) a obroušení tmelených míst odmaštění celého trupu, následně naválet 3 -4 vrstvy základu (např.VCTAR2) a jako vrchní nátěr naválet 2 vrsty (např.VC Offshore) a máš to ošetřené na 4 sezony, broušení je práce pro trestance,lepí se to na kotouče,jejich spotřeba je astronomická a je potřeba se pořádně zabalit do kulichu,brýlý,respirátoru a nejlépe i atombordelu...pak už jen každé 4 roky převálíš po očištění vrchní AF barvou trup a bude to dlouhé roky pěkné.

Teplota by neměla klesnout pod 5, lépe 10 stupňů a AF se navaluje maximálně 6 týdnů před spuštěním na vodu,kde AF zraje a je potřeba dodržovat technologické postupy přípravy barev.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Take jsem uvažoval, ze to vemu flexou, protoze exenzricka bruska bosh 125 to vubec nebrala. Pak jsem jeste zkusil obycejnou vybrační a tou to jde celkem slusne. Az teda na to ze jsem modrej ja, dilna lod strasný! Proto koukam po chemii. Co na tom je za natery samozrejme nevím. Co napr. Neco jako: OWATROL MARINE STRIP - nejaka zkusenost??
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • 3 weeks later...
Kolega ze zdejšího fora to na svém vymazleném Baylineru dělal obyčejným barvožroutem a šlo to výborně. Já to kdysi zkusil brousit a ne, tuhle práci nikdy dělat nebudu, to za to raději zaplatím. V německu a kolem se to také dělá mokrým pískováním a kupodivu to funguje skvěle. PS: gelcoat je z výroby a rozhodně se nedá obnovit. Maximálně rozleštit, nebo pokud někde je nějaký rýha atp, tak opravnou sadou vyplnit a zase zaleštit. Pokud je zpravidla zdrsněný právě pro nanesení AF tak se jedná o nevratnou věc.
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

ahoj

barvožer Hostagrund P 8214

nanest nechat chvilku pusobit a špachtlý seškrabat

při více vrstvách opakovat

antifoulink šel dobře, ale epoxidový základ stejně nešel ten jsem tam nechal.

začal jsem se starým balením tak 5 let starým a šlo to parádně

ale co jsem kupoval nové tak to stálo za prd ,už to nefungovalo

musel jsem do toho přilévat nitro, pak to šlo.

jenom doufám , že už to dělat dlouho nebudu.je to očistec

tak hodně zdaru

aleš

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • 2 weeks later...

Dobry vecer,

Jsem zde novy ale s odstranenim antifoulingu jsem si uzil své. Zničil jsem dve brusky a nakonec jsem vyzkousel svedskou skrabku Bahco 665. To co jsem bruskou delal nekolik dnu jsem s touto skrabkou udelal za par hodin a hlavne z toho neni zadny prach. Strhava vetsi kusy barvy az na gelcoat. Ma břit z tvrde, karbidove slitiny, ktery jde vymenit. Je to maly nastroj ale funguje skvele. Udelal jsem s tim cca 40% z lodi o delce 6,5m a břit je stale ostry. Bruskou uz to nikdy delat nebudu, to je fakt nechutna prace.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já mám RIO 650 z roku 1991, motor Mercruiser 4,3. Lodě byly vždycky můj sen ale vzhledem k finanční náročnosti jsem pořízení vlastní lodi dlouho odkládal. Měl jsem dva gumáky ale toužil jsem alespoň po malé kajutovce. Mě baví rekonstrukce a přestavby všeho typu, hlavně motorky a karavany. Jsem celkem zručný, tak jsem zvolil tolikrat kritizovanou cestu koupě "levné" lodi v horším stavu za cenu ojeté motorky. Nikam jsem ale nespěchal, nedával jsem si nereálné plány, že jí dám do roka na vodu. Prostě jsem na ní po kouskách makal vlastníma rukama 4 roky. Ano, všichni staří mazáci, kteří tento postup kritizují (příliš drahé proti koupi funkční lodi) mají pravdu. I když jsem si 99% rekonstrukce udělal sám a motor a náhon byl v bezvadném stavu, kdybych to sečetl, byla by za tu finální cenu asi hezčí a mladší loď. Na druhou stranu mám loď, kde vím o každém šroubu, nic jsem neošidil. Bohužel jsem nepoučitelný blázen a pořád pokukuji po nějaké další k rekonstrukci. Teda vzhledem k době, jaká je, jen pokukuji... Popravdě mě mrzí, že jsem se tomuto koníčku nezačal věnovat dříve, na vodě začínám a je to super. Tolik o mě:-)
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

to Myš:

ahoj,vítám tě také za nás všechny na foru a uklidním tě, hodně lidí tady šlo podobnou cestou jako ty,buď koupili novější menší lodičku,nebo spíš drtivá většina dovezli starou loď a dávali ji dohromady,včetně mě...také jsem na lodi strávil 1,5 roku každodenní práce a pak další 4 roky odlaďováním do dnešní dokonalé podoby a nelituji toho ani trochu,dnes loď funguje spolehlivě bez jakýchkoliv servisních zásahů po celou sezonu a je to na míru a přesně podle mé potřeby zhmotněná radost...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

I já jsem prošel stejnou cestou. V roce 2005 na podzim jsem bez jakýchkoli zkušeností, ale s touhou jezdit po vodě koupil za 80 tis. 4,5m člun z roku 1972 s motorem Mercury podobného ročníku. Pak jsem to několik měsíců renovovala a v červenci v následujícím roce jsme vyrazili k moři. Ty vzpomínky jsou ještě dnes neuvěřitelně silné. 10 sezón nám lodička poskytovala neuvěřitelné zážitky a až pak jsme si pořídili novou, s většími možnostmi. :)
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Lubor: zklamal jsem, nepodařilo se mi uložit fotku lodi. Prošel jsem fórum a asi to tam vklàdáte přes různé úložny. Zkusím to o víkendu, ale je to škoda že to nejde jednodušším způsobem.

Fotku vložíš ze svého PC zde:

V-st-i-ek-1.jpg


otevře se ti okno:

V-st-i-ek-2.jpg


do kterého fotku stačí přetáhnout myší.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • 2 weeks later...

Zdravím všechny kapitány i jejich posádky :)

Musím letos na jaře udělat antifoulingový nátěr.

Mohl by mi prosím někdo poradit, jaký použít epoxydový podklad a jaký vrchní nátěr ?

Při procházení všech možných prodejců jsem zjistil, že je moc druhů a všechny jsou " nejlepší "

Mám 7,5 m dlouhou laminátovou loď s rychlostí nad 25 uzlů. Loď je používána (a bude) pouze na sladké vodě.

Jako podklad mi radili HEMPADUR MASTIC 45880

Předem děkuji za radu

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj, já taky používám Sea Line a pan Brejcha opravdu umí poradit. Škoda jen, že museli změnit složení nátěru (jestli si dobře vzpomínám, tak kvůli eko normám). Když jsem ho poprvé kupoval před sedmi lety, mohl jsem dát loď na vodu nejpozději do 6-ti měsíců od aplikace nátěru. S novým složením už je to jenom jeden měsíc.
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zdravím všechny kapitány i jejich posádky :)

Musím letos na jaře udělat antifoulingový nátěr

Jako podklad mi radili HEMPADUR MASTIC 45880

Předem děkuji za radu

A Hemplem mám výborné zkušenosti, ale na kovu. U tohohle mastiku v techlistě o laminátu ani čára. Zavolal bych rovnou techniky z Hempelu, tuším, že jsou v Brně.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • 5 months later...

Konečně zase na dovče tak můžu vše dočíst a doplnit jak jsem to nakonec rešil já. Takze zanedbany antifouling katastrofa. Zkouseno vsechno, marine odbarvovač - k ničemu (tedy pokud je silna vrstva), brusky všeho druhu fungují, ale je to nekonečná práce v masce. Potvrzuji jiz uvádený postup ruční skrabkou, kazdy den kousek. Ruce teda trpí, ale za me nejlepší řešení. Zbytek potom dobrousit nejakou vibračkou. Nasledny antifouling sealine funguje super. Je to krasně videt, tam kde jsem to ošidil kvuli podperam. Ty jsou zelene jak brcal oproti cele lodi kde neni absolutně nic.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...