Přejít na obsah
Plavidla.cz

Lihový vařič nebo plynový


Mič

Doporučené příspěvky

Další témátko :) plynovy nebo lihový? Chci lod vybavit varicem ale jaký? Mam tam udelané mistecko cca 24x30cm tzn jednoplotynka. Ja bych radsi lihový, ale nedaří se mi žadný najit. Takovou tu outdorovou blbost na tuhý líh nechci, chci klasicky varicek na kapalný líh. Neporadíte?
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Vykuchal jsem plyn kvůli bezpečnosti, lihový origo mi přišel celkem drahy, tak jsem zadělal díru po vařiči a koupil v decathlonu toto https://www.decathlon.cz/p/kempinkovy-plynovy-varic-s-jednim-horakem-bistro-plus/_/R-p-X8746353?mc=8746353


Je to bezpečný, když je v lodi vedro tak si to vyndame ven a kartuše se daji koupit skoro všude. U nás má Vietnamec jednu za 50 Kč. Za sezónu jsme projeli tak 3.


Pozor, mel jsem podobný vařič asi za 250kc a to byl hroznej smejd, kterýmu se občas udělal plamen klidně i v potrubí skoro až u kartuše.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Měl jsem lihový jedno i dvouplotýnkový. Je to takové retro a zpočátku mne to bavilo. Jenže než se to rozjede, tak se tam zapaluje plamen v misce pod hořákem a to je fáze pěkně na h.... Trocha nepozornosti a okolo vařiče se rozlévá hořící líh.

Pak jsem přešel na plynový jako odkazuje kosak a maximální spokojenost.

Dokonce na něm s pomocí plotýnky griluju. Skoro kilo masa najednou se na to vejde a když si člověk vyhraje s regulací, tak je výsledek vynikající.

https://www.protechshop.cz/plynove-varice/grilovaci-deska-k-varici-16127/?utm_source=seznam&utm_medium=cpc&utm_campaign=Zbo%c5%be%c3%ad.cz:+Protechshop.cz&utm_content=V%c5%a1echny+produkty&utm_term=

Doporučuju.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ten plynovy viz odkaz mam taky. Pouzival jsem na lodi doteď. Problem s nim je, ze se mi asi o 4 cm nevejde na šířku do lodi na misto k tomu určené :( proto hledam varianty. Poslední dobou se prave hodně setkavam s nazorem ze jedině líh. Dnešni nové lihové vařice jsou uz zase dal, maji regulaci vyresené zapalovaní atd. Na plachetce jsem ho viděl. Dvouplotynku a pecka, ale nikdo to neprodava. Jeden jsem snad nasel ale dvouplotynku, ktera se nevejde a stal asi 9.000,- což je úlet..
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já mám v garáži tenhle:

http://shop.offroad-plzen.cz/detail-zbozi/3215-lihovy-varic-origo-2-horakovy/

Zkusil jsem ho a teď mi už 3 roky leží v polici. Je na prd. Nejdříve jsem musel dodělat odvzdušňovací šroubek do zátky nádoby, kde byl jen otvor a při naklonění z toho tekl líh. Zapálení tak akorát s hasičákem v druhé ruce, protože ten princip, kdy se musí nechat vytéct trochu lihu na pánvičku, zapálit ho a čekat, až se hořák rozehřeje na zplynovací teplotu je opravdu hra s ohněm.


Takže kdyby ho někdo chtěl, za nějakých symbolických manipulačních pár set je k dispozici.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • 4 weeks later...

Léta mám v mém Crownline 250 CR liho-elektrický vařič Origo 2500 E, funguje úplně bezvadně. Na vodě jsme na lihu, v maríně na elektrice. Nevím co kdo řeší za problémy se zapalováníím a kdesi cosi, líh je v patroně, hejbnu páčkou, odkreje se plocha pod hořákem, škrtnu a páčkou si reguluji plamen dle potřeby.. Úplně na pohodu a v plném komfortu. Jo a ještě jedna věc, už dlouhé roky nejen já ale i spousta kamarádů používá lihové palivo do biokrbů. Nekouří, nesmrdí a funguje. Problémy jsem zaznamenal jen u nějakých vraků, když to zbastlili domácí kutilové obzvláště v Čechách, když tam lili kdejaké sajrajty, patrona už měla seškvařenou vatu nebo poškodili to šoupě atp. Máme ho od funglovky, stál tenkrát 10.000,- funguje na 100%, vypadá v interiéru pěkně, když se nepoužívá je na něm origo z výroby černá skleněná deska. Dodnes koupě nelituji. Bohužel se ty Origa ani jiné liho-elektrické už nedělají, pouze čistá elektrika což je na vodě k prdu. Plyn mi do lodi nesmí ani náhodou..

https://img.ebay-kleinanzeigen.de/api/v1/prod-ads/images/35/35496501-8d3f-4006-bea0-757a92c0d55e?rule=$_59.JPG

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

asi je víc principů lihových vařičů. U toho mého se otevře ventil a kapalný líh nateče do pánvičky pod hořákem. To se zapálí a jak to v té pánvičce hoří, tak to rozehřeje přívodní trubičku k hořáku, tím dojde k tomu, že se líh začne zplyňovat už v přívodní trubičce a do hořáku už začne proudit v plynném stavu a hořák se začne chovat jako plynový a krásně to syčí a hřeje. Jenže ta fáze kdy se to rozehřívá hořícím rybníčkem lihu v pánvičce pod hořákem je kritická. Stačí nechat ventil za studena otevřený víc a hořící líh se rozlije okolo......


Ještě obrázek k tomu grilování na plotýnce kartušového plynového vařiče, když už nám ty fotky fungujou:


2020-08-01-18-35-51.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • 4 weeks later...
Sullaco to je presne to co by se mi libilo, ale takovy neexistuje :) nikde to proste nikdo neprodava! Nezbyde mi nez zustat u kartusoveho plynu. Tady mam ale taky problem a to s mistem. V lodi mam presne misto na varič ale je jen: 24x33x10cm a muj kartušovy varic Campingas se tam o par cm nevejde. Prosim vy co mate tyto varice nemuzete mi je zmerit? Pokud by se vesli aspon budu vedet co hledat za znacku. Oni totiž rozmery prodejci vetsinou nepíší.
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj, popravdě vůbec nevím proč se tohle přestalo vyrábět. Origo udělalo pak novější model než mám já, souběžně s tím to dělala ve státech firma Kenyon a ještě některé a pak to úplně vymizelo. Občas lze najít na ebay nebo jako staré zásoby v us shopech viz. třeba zde https://www.greatlakesskipper.com/kenyon-boat-alcohol-electric-stove-b61045-single-burner-south-bay Jen pozor, us liho-elektrické mají (většinou) elektřinu na 110V (dá se upravit) Tento v odkazu je paradoxně i na 220V takže pokud ho chceš, neváhal bych i za cenu poštovného a cla.
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

......V lodi mam presne misto na varič ale je jen: 24x33x10cm a muj kartušovy varic Campingas se tam o par cm nevejde. Prosim vy co mate tyto varice nemuzete mi je zmerit? Pokud by se vesli aspon budu vedet co hledat za znacku. Oni totiž rozmery prodejci vetsinou nepíší.

 

Mám tenhle:

Va-i-Meva.jpg

šířka 35cm, hloubka 28

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...