leosek Zveřejněno 17. Leden 2022 Sdílet Zveřejněno 17. Leden 2022 Zdravím všechny, chtěl bych požádat o rady kolem opravy uříznutého kýlu bývalé plachetnice. Plánuji odstranit zbytky kýlu (byl betonový) a začistit vnější plášť do hladka (laminát), vyrovnat nerovnosti a přelaminovat. Chci se poradit čím vytmelit/vyplnit dutiny - mezi pláštěm a vnitřkem je pryskyřice nebo pěna nebo co to vlastně je (napadl mě epoxid s nasekaným skelným vláknem) a pak celé přelaminovat a zda to bude dostatečně pevné (5-6 vrstev?) - přesně v tomto místě totiž leží loď na rolnách na vozíku - aby to nepraskalo. Loď má 580kg, je dlouhá 5,3m, opravovaná část má cca 3m. V některých částech vnitřní část nedoléhá k vnějšímu plášti - jsou tam velké dutiny (foto 1 a 3). Ty asi neřešit a jen přelaminovat?Pravděpodobně do lodi dřív prasklinami v kýlu trochu teklo, necelý rok to ale stojí a vysychá. Vzhledem k tvaru dna se neobávám, že by byla vratká a překlápěla se. Tedy nic bych zpátky jako kýl nedával - maximálně nějakou výztuhu kvůli převozu na vozíku. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Lubor Odesláno 17. Leden 2022 Sdílet Odesláno 17. Leden 2022 Nechci Tě strašit, ale v hlavě mám o plachetnicích předělaných na rekreační kocábky uříznutím kýlu nějaké divné povědomí. Fakt už nevím kde jsem k tomu přišel a co je na tom pravdy, ale podle toho co si si pamatuju uříznutím kýlu vznikne záludná loď, která se při překročení určitého náklonu ve vteřině překlopí na záda, vysadí posádku z paluby a utopí posádku z podpalubí.... Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
leosek Odesláno 18. Leden 2022 Autor Sdílet Odesláno 18. Leden 2022 Nechci Tě strašit, ale v hlavě mám o plachetnicích předělaných na rekreační kocábky uříznutím kýlu nějaké divné povědomí. Fakt už nevím kde jsem k tomu přišel a co je na tom pravdy, ale podle toho co si si pamatuju uříznutím kýlu vznikne záludná loď, která se při překročení určitého náklonu ve vteřině překlopí na záda, vysadí posádku z paluby a utopí posádku z podpalubí.... Jj, toho jsem si vědom, ale tahle má v podstatě ploché dno, není vratká. Pravdou ale je, že takhle na vodě jsem s ní ještě nebyl. Musím to nejdřív někde bezpečně vyzkoušet. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky