Přejít na obsah
Plavidla.cz

Hausbot

PetrK

Doporučené příspěvky

Ahoj, mohu se zeptat zkušenějších, hledal jsem odpovědi na své otázky na internetu ale co jsem našel je vzájemně protichůdné...

Chtěl bych si (nechat) postavit haubot nepodléhající registraci. Líbí se mi třeba takovýto plastový https://www.hausbot.info/hausbot-maly.htm, předpokládám, že s rozměrem cca 6,5x2,5m bych se do 1t mohl vejít.

Jak se ta tuna určuje? Někdo píše že jde o váhu lodě, třeba při zavěšení na jeřáb, což je nejobjektivnější. Bez lidí, jen pohotovostní hmotnost

Nebo jde o výtlak, teda jde o objem vytlačené vody při plavbě, když tam jsou dejme tomu 4 lidi? To ale už je neprokazatelné...

Druhá věc, na kterou jsem nenalezl jasnou odpověď, co s odpadníma vodama. Tak splaškové vody ze záchoda jsou mi jasné, počítal bych s chemickým, nejsem prase abych to vyléval jinam než do kanalizace. Ale kam s vodou ze dřezu? Ze sprchy? Z umyvadla? Musí se dělat nádrž na odpadní vody a tam je jímat? Nebo se třeba sprcha může odvádět do Orlíka? A pokud bych vody musel jímat, nevíte kde, třeba na tom Orlíku, se dají likvidovat? To jako přijede fekál k vodě a vysaje to?

Třeba se ptám úplně blbě, omlouvám se, ale prošel jsem články, fóra, ale jasnou odpověď jsem nenašel...

dík...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj.

Naložit na přívěs,zajet na váhu(třeba kovošrot nebo uhelne sklady)

Nechat si vyjet vážní lístek s razítkem

Samozřejmě vážit prázdné(na vodě už ti to nikdo vážit nebude)

Veškeré odpady do nádrží na odsátí nebo na vynášení

Pokud tam bude elektro nebo plyn tak je ptřeba revize od UTZ

Domluvit si místo na vyvázaní nebo se vyvázat na k tomu povolené místo

Motor do 5kw

Váha do 1000 kg

Pak dát na vodu a užívat si pohodu =D =D =D

Odkaz ke komentáři

• 9 months later...

Ahoj hausbótéři,

obracím se na vás s prosbou. Píši diplomovou práci na téma hausbóty jako druhé bydlení. Byli by jste ochotný mi vyplnit krátký dotazníček o tomto typu rekreace? Zabere max 5 minut. Budu moc ráda, že mi s tímto tématem pomůžete a rozšíříme tak povědomí o hausbótech v Česku.

Přiložený odkaz na dotazník ZDE:

https://forms.gle/2Q3mFGvWFgUmrzAG7

Děkuji Vám za vyplnění a přeji hezký den!

Odkaz ke komentáři