skodavrs Zveřejněno 26. Srpen 2010 Sdílet Zveřejněno 26. Srpen 2010 ahoj koupil jsem člun s motorem mercruiser 3.0 a náhonem Alpha one s posilovačem řízení rok výroby 2004.Zdá se mi že má řízení příliš velkou vůli cca 5cm na volantu. Je to normální? Popřípadě čím to může být?díky za info Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tomas80 Odesláno 28. Srpen 2010 Sdílet Odesláno 28. Srpen 2010 (upraveno) Ahoj. Vuli v rizeni kterou popisujes tam mam zhruba taky, dokonce jsem dneska koukal ze mozna jeste vetsi. Nevim zda je to normalni a zda to jde nejak seridit. Jestli nekdo znalej vi tak se rad priucim. Kazdopadne v realnym provozu mi to vcelku nevadi. Na lodi nepotrebujes tak presne rizeni jako treba v aute a pokud nemas uplne perfektne vytrimovanou nohu tak ti to tahne na nejakou stranu a ta vule se "strati". Kdyz uz tedy je tu toto tema tak by me docela zajimalo zda je nejaka moznost regulace ucinnosti posilovace u alpha one z-nahonu. Upraveno 29. Srpen 2010 uživatelem tomas80 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
mitous6 Odesláno 14. Duben 2012 Sdílet Odesláno 14. Duben 2012 Taky mám tento problém, v kluzu to není poznat, ale při "courání" na Slapech mi loď jakoby kýve zadkem ze strany na stranu a musím to pořád dorovnávat ručně. Neřešil jste to ještě někdo? Dík za radu. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Bootcentrum Odesláno 15. Duben 2012 Sdílet Odesláno 15. Duben 2012 Vůle na obvodu volantu-kormidelního kola,uvedených cca 5 cm je celkem běžná,ale podstatně horší je vůle v řídícím svislém čepu na transomu.Poslední dobou se objevuje stále častěji zejména u starších lodí.K jejímu zjištění jsou třeba 2 osoby,jeden hlídá a drží řídící páku v zadu za motorem,na ní končí bovden řízení a druhý z citem hýbe do stran Z-nohou - zde nesmí být žádná vůle.Viděl jsem i vůli cca 30 stupnů,což může být i životu nebezpečné,né jenom uživateli ale ostatním uživatelům na vodě v blízkosti,nebot může dojít k náhlému a nečekanému protočení onoho čepu a lod je rázem neřiditelná,může při jízdě v kluzu okamžitě změnit směr a co se může stat,raději ani nepředvídat!! Oprava tohoto čepu a páky řízení je u MCM Alpha i Bravo velmi náročná,neboť se musí vyndat motor,sundat Z-ko a komplet Transom a pak lze teprve opravovat poškozené díly,lépe řečeno vyměnit,oprava "vyčvachtaného"uložení je dosti obtížná bez strojního vybavení. Ale jezdit dál bez opravy je velké riziko nejen pro vůdce m.pl.,ale i pro ostatní účastníky vody!!! Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
mitous6 Odesláno 15. Duben 2012 Sdílet Odesláno 15. Duben 2012 Díky za radu. Koupil jsem loď sice jetou, ale je jen 3.roky starou, nezhuntovanou. Vyzkouším to, doufám jen, že to nebude tato závada. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Anachy Odesláno 15. Duben 2012 Sdílet Odesláno 15. Duben 2012 Ahoj, přesně jak popisuje Bootcentrum, vůle v řízení je od volantu k noze vždy nějaká ale je to běžné , jen se podívej jak je to provedeno a stačí trochu vychozené uložení od bovdenu k čepu páky která vede k noze a hned se to projeví při pomalé jízdě, lze si s tím pohrát a např. osadit futra ale stejně to není nikdy dokonalé. Jak bylo výše napsáno ale nesmí to být problém na čepu uložení nohy. :) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
romanva Odesláno 15. Duben 2012 Sdílet Odesláno 15. Duben 2012 Mám podobný problém, ale podle mě není způsobený řízením. Celé řízení jsem vyměnil za hydraulické a když chytnu za nohu, tak s ní téměř nejde hnout, nebo jen malinko. Přesto mi loď při pomalé jízdě kličkuje a stále potřebuje korigovat směr. Není to spíš vlastnost lodí určených pro jízdu ve skluzu? Nebo je ještě něco špatně? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Sullaco Odesláno 15. Duben 2012 Sdílet Odesláno 15. Duben 2012 Když jsem jezdil na servis k Imramovskýmu a ptal jsem se na tuhle vůli, tak mi tvrdil, že by se toho šlo zbavit výměnou za jiné řízení, tuším planetové? Romanva: pokud nemáš dvě vrtule - duopropeler tak ti při pomalé jízdě bude loď kličkovat vždy, je to způsobeno točivým momentem vrtule. Trochu se to dá vyladit tou plaoutvičkou-anodou co je za vrtulí. Mimo jiné, tys měnil klasické řízení za servo řízení? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Anachy Odesláno 15. Duben 2012 Sdílet Odesláno 15. Duben 2012 Mám podobný problém, ale podle mě není způsobený řízením. Celé řízení jsem vyměnil za hydraulické a když chytnu za nohu, tak s ní téměř nejde hnout, nebo jen malinko. Přesto mi loď při pomalé jízdě kličkuje a stále potřebuje korigovat směr. Není to spíš vlastnost lodí určených pro jízdu ve skluzu? Nebo je ještě něco špatně?Jo to máš pravdu, s lodí se pomalu jede občas klikatě, je to jako s motorkou, když to dostane určitou rychlost lépe se to ovládá. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tomas80 Odesláno 15. Duben 2012 Sdílet Odesláno 15. Duben 2012 Taky mám tento problém, v kluzu to není poznat, ale při "courání" na Slapech mi loď jakoby kýve zadkem ze strany na stranu a musím to pořád dorovnávat ručně. Neřešil jste to ještě někdo? Dík za radu.Pokud nemas Duoprop, tak to budes ve vytlaku honit porad a vcelku s tim nejde nic delat. Existuji sice doplnky, ktery jsou schopny tento jev eliminovat, ale prinos je vetsinou pouze castecnej.Jedina vec, kterou jsem chtel udelat a podle mne by asi mohla fungovat je kolem vrtule udelat tubus jako to maj treba jednovrtulove ricni lode a neco podobneho se prodava i jako ochrana vrtule na zavesne motory. Pak by to asi mohlo uz jet vcelku rovne, protoze vrtule nebude hazet vodu do stran. Ale zase nevim, co by to pak delalo pri zaberu v kluzu. Asi by to bylo hodne nachylne na vytrimovani nohy. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
romanva Odesláno 15. Duben 2012 Sdílet Odesláno 15. Duben 2012 řízení jsem měnil - měl jsem tak klasickej bovden, ale mělo to vůli tak 15stupňů a tak jsem tomu přisuzoval to kličkování. Dával jsem tam jednoduché hydraulické řízení bez posilovače. Pod volantem je pumpa a u "kormidla" je pístnice. Mám vestavěný Mercruiser 90. Vůle v řízení je teď prakticky 0 , kličkování se dost zlepšilo, ale stejně když pustím volant, tak to nedrží směr. Dá se to vychytat když pomaličku dolaďuju směr až když jede kam chci, ale za chvilku to stejně jede jinam. Kolikrát si říkám, že si o mě musej lidi myslet že jsem "pod parou". Nicméně je přiblížení třeba k molu teď podstatně přesnější. Možná zkusím ještě tu ploutvičku. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
mitous6 Odesláno 15. Duben 2012 Sdílet Odesláno 15. Duben 2012 Díky moc za cenné informace, vidím, že ten problém nemám jen já a asi je to skutečně spíš běžná věc. říkali mi to i na podzim na servisu. Raději ještě prověřím ten řídící svislý čep. Před touto lodí jsem měl 5m gumáka se závěsným motorem a ten takhle nekličkoval. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
david Odesláno 16. Duben 2012 Sdílet Odesláno 16. Duben 2012 Není to zdaleka jen vůlí v řízení, nebo momentem vrtule. Velkou roli hraje tvar trupu, poměr šířky k délce ve vodorysce v okamžiku plavby určitou rychlostí, momentální úhel outoru lodi vůči hladině a umístění váhového těžiště. Obvykle to je problém klouzavých lodí s V dnem a motorem vzadu při rychlostech 10 – 16km/h, kdy je záď hodně zanořená a příď začne nabíhat na vlastní vlnu. Stejně tak kličkují i některé výtlačné lodě a to jen při určité rychlosti. I když mají klasické kormidlo a stevenku. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
skodavrs Odesláno 17. Duben 2012 Autor Sdílet Odesláno 17. Duben 2012 to klilčkování je normální a vůle v řízení také Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Franta Odesláno 2. Květen 2012 Sdílet Odesláno 2. Květen 2012 Vůle na obvodu volantu-kormidelního kola,uvedených cca 5 cm je celkem běžná,ale podstatně horší je vůle v řídícím svislém čepu na transomu.Poslední dobou se objevuje stále častěji zejména u starších lodí.K jejímu zjištění jsou třeba 2 osoby,jeden hlídá a drží řídící páku v zadu za motorem,na ní končí bovden řízení a druhý z citem hýbe do stran Z-nohou - zde nesmí být žádná vůle.Viděl jsem i vůli cca 30 stupnů,což může být i životu nebezpečné,né jenom uživateli ale ostatním uživatelům na vodě v blízkosti,nebot může dojít k náhlému a nečekanému protočení onoho čepu a lod je rázem neřiditelná,může při jízdě v kluzu okamžitě změnit směr a co se může stat,raději ani nepředvídat!! Oprava tohoto čepu a páky řízení je u MCM Alpha i Bravo velmi náročná,neboť se musí vyndat motor,sundat Z-ko a komplet Transom a pak lze teprve opravovat poškozené díly,lépe řečeno vyměnit,oprava "vyčvachtaného"uložení je dosti obtížná bez strojního vybavení. Ale jezdit dál bez opravy je velké riziko nejen pro vůdce m.pl.,ale i pro ostatní účastníky vody!!! Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Sullaco Odesláno 8. Srpen 2013 Sdílet Odesláno 8. Srpen 2013 Zdar, našel jsem jakési vylepšené mechanické řízení, nemáte s tím někdo zkušenosti? Půjde to eventuelně přehodit ze starého Teleflexu???? http://www.ebay.com/itm/TELEFLEX-NO-FEEDBACK-SAFE-T-II-16-FT-STEERING-SYSTEM-SS13216-BAYLINER-FOUR-WINNS-/350717021291?pt=Boat_Parts_Accessories_Gear&hash=item51a85d0c6b&vxp=mtr Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
romanva Odesláno 11. Srpen 2013 Sdílet Odesláno 11. Srpen 2013 Tak dnes jsem vyzkoušel jak se odstraní kličkování. Při pomalé plavbě jsem posadil syna a jeho děvče na špičku lodi, cca 90 kg a loď jela absolutně rovně. Kam jsem nastavil směr, tam to plulo. Takže až pojedu na nějakou delší pomalou plavbu, prostě všechny krámy nahážu do kajuty a mělo by to být o hodně lepší. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Anachy Odesláno 12. Srpen 2013 Sdílet Odesláno 12. Srpen 2013 Jo jo je to tak, ale už se to zde zmínilo, pokud při pomalé plavbě dobře vyvážíš loď nemusíš ani řídit a jede sama :) :) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se